Connect with us

Οικονομια

Προχωρούν τα πρώτα έργα με δωρεά από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Published

on

Το πράσινο φως για την ανάπλαση τριών παιδικών χαρών (Πλατείας Μακεδονομάχων – Νέας Ελβετίας – Θερμοπυλών και Νάστου) και των παρεμβάσεων στο «Κέντρο Αποκατάστασης Εξαρτημένων και Σταθμός Αρωγής «ΙΑΝΟΣ» από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος άναψε το δημοτικό συμβούλιο εν μέσω κριτικής από την αντιπολίτευση.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για δωρεά και πως ουσιαστικά πρόκειται για ιδιωτικό έργο. «Ο δήμος δεν εμπλέκεται, τα κάνει όλα το Ίδρυμα Νιάρχος. Απλά ο δήμος παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου και έχει επαφή με τους τεχνικούς συμβούλους του για την εφαρμογή. Λεφτά δεν μπαίνουν στα ταμεία του δήμου», εξήγησε ο δήμαρχος.

Να προχωρήσει η δημοτική αρχή σε ανοικτές διαδικασίες για την ανάθεση έργων, ειδικά όταν η χρηματοδότησή τους γίνεται από χορηγίες, ζήτησαν οι σύμβουλοι της παράταξης «Εντάξει».
Ξεκαθάρισαν ότι είναι υπέρ των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, αλλά, όπως υπογράμμισαν, «σε θέματα διαφάνειας θα είμαστε άτεγκτοι».

Όπως είπε ο σύμβουλος των «Εντάξει» Εφραίμ Κυριζίδης, «αντί για διαφάνεια βλέπουμε περισσότερη θολούρα. Βλέπουμε τα χρήματα που δίνονται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στον δήμο Θεσσαλονίκης να τα διαχειρίζονται τρίτοι φορείς οι οποίοι, με απευθείας αναθέσεις, ορίζουν μελέτες, ορίζουν κατασκευαστές, χωρίς διαγωνισμούς, αποφεύγοντας έτσι ουσιαστικά οποιαδήποτε διαδικασία ελέγχου».

«Εμείς γιατί να το υπερψηφίσουμε, όταν βλέπουμε ότι δεν υπάρχει διαφάνεια, ως προς την ενημέρωση των συμβούλων», σημείωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Αβαρλής, από την παράταξη Ανοιχτή Πόλη.

Την αντίθεσή του για τον τρόπο εκτέλεσης των έργων και την εκπόνηση μελετών εξέφρασε ο Γιάννης Δελής από την Λαϊκή Συσπείρωση.

Η «Ανάπλαση τριών παιδικών χαρών (Πλατείας Μακεδονομάχων – Νέας Ελβετίας – Θερμοπυλών και Νάστου)» και το «Κέντρο Αποκατάστασης Εξαρτημένων και Σταθμός Αρωγής «ΙΑΝΟΣ», τα οποία εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, είναι τα πρώτα δύο τεχνικά έργα που υλοποιούνται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ως μέρος της συνολικής δέσμευσης προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης ύψους 10.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος, ο δήμος αποφάσισε να κατανείμει τη συνολική δέσμευση των 10 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε πέντε άξονες και συγκεκριμένα, Κοινωνική πολιτική – ενίσχυση ευπαθών ομάδων, Πρωτοβουλίες για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, Ανάπτυξη υποδομών και δράσεων προβολής για τον τουρισμό, Τεχνικά έργα – παρεμβάσεις στην πόλη και Έργα και δράσεις πολιτισμού.

Για τα δυο θέματα κατά ψήφισε η παράταξη των Εντάξει και της Λαϊκής Συσπείρωσης και λευκό ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Ανδρέας Κουράκης και οι δύο σύμβουλοι της παράταξης Ανοιχτή Πόλης.

Πηγή

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Οικονομια

Ναυάγησε στους δρόμους το εγχείρημα της κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ

Published

on

Μια από τις σημαντικότερες ανατροπές στον τομέα των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης (more…)

Continue Reading

Οικονομια

Άνοιξε ο δρόμος για νέο τουριστικό συγκρότημα στη Χαλκιδική

Published

on

Aνοίγει ο δρόμος για την ανέργερση 526 κατοικιών εντός του συγκροτήματος  (more…)

Continue Reading

NEWS

Έρχεται επενδυτής στην ΕΒΖ

Published

on

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο απολύσεων και γενναίας μείωσης του μισθού τους, τουλάχιστον προς το παρόν, έλαβαν οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παναγιώτης Καραχάλιος.

Επίσης, οι τευτλοπαραγωγοί ενημερώθηκαν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα πληρωθούν τα οφειλόμενα, ήτοι ποσό 10,2 εκατ. ευρώ, για την ποσότητα των τεύτλων που παρέδωσαν το 2017. Οι παραπάνω διαβεβαιώσεις δόθηκαν στο πλαίσιο σημερινής συνάντησης της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) με εργαζομένους και τευτλοπαραγωγούς.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση ανανέωσαν το ραντεβού τους για το τέλος του τρέχοντος μηνός -το πιο πιθανόν για τις 25 Ιανουαρίου 2018- οπότε και η διοίκηση της ΕΒΖ θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει τη μελέτη βιωσιμότητας και λειτουργίας του ομίλου, που ήδη προετοιμάζει για την αξιοποίηση του ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΕΒΖ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με στρατηγικό επενδυτή.

«Στόχος της διοίκησης της βιομηχανίας, είναι όχι μόνο η βιωσιμότητα, αλλά και η συνέχιση της λειτουργίας του ομίλου της ΕΒΖ» υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας, Παναγιώτης Καραχάλιος, προσθέτοντας, ότι «βάσει και της πολιτικής βούλησης που έχει διατυπωθεί επανειλημμένα, στόχος είναι η εταιρεία όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και άνθισης. Και αυτό θα γίνει». Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ έχουν υπογράψει τριετή συλλογική σύμβαση για την περίοδο 2016-2018.

Από την πλευρά τους, οι τευτλοπαραγωγοί δίνουν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 5/1, προκειμένου να πληρωθούν για την ποσότητα των τεύτλων που παρέδωσαν το 2017, αλλιώς την Δευτέρα, 8/1 δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να στείλουν εξώδικο στη διοίκηση της ΕΒΖ, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παραγωγός Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης. Από την πλευρά του, ο κ. Καραχάλιος τόνισε ότι οι τευτλοπαραγωγοί θα πληρωθούν και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα χάσουν τα χρήματά τους».

Πάντως, εκπρόσωποι συλλόγων των τευτλοπαραγωγών από τη Θεσσαλία, την Μακεδονία και την Ορεστιάδα, έχουν δηλώσει την αγανάκτησή τους, καθώς οι υποχρεώσεις τους μένουν σε εκκρεμότητα και δεν μπορούν να τις διευθετήσουν, ενώ την ίδια ώρα αδυνατούν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη φετινή καλλιεργητική χρονιά.

Τους τελευταίους μήνες του 2017, όπως αναγνώρισε η διοίκηση της εταιρείας, παρατηρήθηκε σημαντικός περιορισμός των εργασιών της. Κατά την ίδια, συρρικνώθηκε κατά 50% ο τζίρος, μείωση που οφείλεται αφενός στη μείωση της παραγωγής και την είσοδο πληθώρας ανταγωνιστών στην αγορά ζάχαρης μετά την πρόσφατη απελευθέρωσή της, αφετέρου στη δραστική πτώση της τιμής της ζάχαρης κατά περίπου 30% έναντι του προηγούμενου έτους. Όπως επισημαίνει η διοίκηση, η μείωση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης αναμένεται με βεβαιότητα να συνεχισθεί ή και να ενταθεί το προσεχές διάστημα.

Πηγή:typosthes.gr

Continue Reading

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ SKG247.gr ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

LISTEN LIVE

LIKE US ON FACEBOOK

Instagram #skg

TRENDING

Copyright © 2018 SKG 24|7 Powered by Wordpress.