Connect with us

MOVIES

Τι να δω: Dunkirk

Published

on

Νομίζω πως ήρθε η στιγμή να μπω σε ένα προσωπικά αγαπημένο είδος ταινιών: αυτές που σχετίζονται με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Φιλοδοξώ να προτείνω αρκετές από αυτήν την κατηγορία, μιας και πιστεύω πως συνδυάζουν ιδανικά ψυχαγωγία και βασικές ιστορικές γνώσεις – δηλαδή κάτι παραπάνω από τον Κολοκοτρώνη και το “ΟΧΙ”, τα μόνα πράγματα που πολλοί Έλληνες θεατές (ίσως και να) ξέρουν. Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια… Dunkirk! 

Σχετική εικόνα

Κεντρικό θέμα της ταινίας αυτής είναι η επιχείρηση Δυναμό, η οποία έλαβε χώρα το 1940, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ως αποτέλεσμα της νικηφόρου προέλασης του Άξονα στην Γαλλία, γύρω στους 400.000 άντρες των συμμαχικών δυνάμεων βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην γαλλική Δουνκέρκη, μια παραθαλάσσια πόλη της Γαλλίας που βρίσκεται απέναντι από την Αγγλία. Για την διάσωση τους κινητοποιήθηκε Ναυτικό, Αεροπορία αλλά και κάθε λογής πλεούμενα που προσέφεραν οι ντόπιοι για να βοηθήσουν, όπως ψαροκάικα και καΐκια. Αποτέλεσμα: 338.226 διασωθέντες ,το “θαύμα της Δουνκέρκης”, ένα στρατιωτικό δυναμικό και μια νέα ελπίδα για τους Συμμάχους στα δύσκολα χρόνια μέχρι την τελική νίκη.

Χιλιάδες στρατιώτες περιμένουν την σωτηρία στην π

Η σύλληψη αυτού του project πάει πίσω στο ’90, όταν ο σκηνοθέτης Christofer Nolan (Memento, The Prestige, Inception, The Dark Knight Trilogy) και η γυναίκα του, Emma Thomas διέσχισαν με βάρκα τη Μάγχη, όπως ακριβώς έκαναν και τα συμμαχικά πλοία 50 χρόνια πριν. Αρκετά χρόνια μετά, το 2015, έγραψε ένα σενάριο 76 σελίδων, το μικρότερο που έχει γράψει ως σήμερα, και τα γυρίσματα ξεκίνησαν 1 χρόνο αργότερα. Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο φέτος, και έφτασε τα 500.000.000 δολάρια παγκοσμίως (αρχικό budget: 100.000.000, challenge accepted).

Η πλοκή της ταινίας ακολουθεί τα ιστορικά γεγονότα: παρακολουθούμε τα γεγονότα των επτά εκείνων ημερών του 1940 όπως τα έζησαν μέλη του εγκλωβισμένου πεζικού και οι διασώστες αεροπόροι και ναυτικοί. Στους ηθοποιούς συμπεριλαμβάνονται ο Kenneth Branagh και ο James D’Arcy, οι οποίοι υποδύονται δύο αξιωματούχους του ναυτικού (σύμφωνα με τον Nolan, λειτουργούν ως αρχαιοελληνικός θεατρικός “χορός”, δίνοντας μας πληροφορίες έτσι ώστε να καταλάβουμε καλύτερα την ιστορία), ο Tom Hardy στον ρόλο του πιλότου της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Cillian Murphy ως στρατιώτης που υποφέρει από μετατραυματικό σοκ και, μεταξύ άλλων, οι Fionn Whitehead και Harry Styles ως εγκλωβισμένοι πεζικάριοι. Fun fact: o Nolan δήλωσε πως δεν είχε ιδέα για το παρελθόν του πρώην μέλους των One Direction και πως κέρδισε την συμμετοχή του – η οποία αποτελεί το κινηματογραφικό του ντεμπούτο – κανονικότατα, μέσα από οντισιόν.

Αποτέλεσμα εικόνας για dunkirk

Πέραν των ηθοποιών και της ερμηνείας τους, το έργο έχει άψογη σκηνοθεσία η οποία περιστρέφεται γύρω από τρεις άξονες, ο καθένας εκ των οποίων αφορά και τον χώρο (και τον χρόνο) των πρόσωπα που βρίσκονται σε αυτόν: την στεριά, τη θάλασσα και τον αέρα. Αυτό, σε συνδυασμό με ένα ικανό μοντάζ, μας οδηγεί στην χαρακτηριστική αγωνία των έργων του Nolan, η οποία κλιμακώνεται λεπτό προς λεπτό και εν τέλει οδηγείται στην κορύφωση και στην λύτρωση των θεατών.

Christopher Nolan Trailer GIF

Πίσω στην πλοκή, ο Nolan επιλέγει να εστιάσει στην θέληση των πρωταγωνιστών για ζωή. Το ιστορικό υπόβαθρο και η δράση μπαίνουν σχεδόν σε δεύτερη μοίρα, καθώς το κυρίαρχο μοτίβο είναι η σωτηρία από τις βόμβες που πέφτουν συνεχώς, από τα πλοία που βυθίζονται, από τα αεροπλάνα που πέφτουν, από την ίδια την Δουνκέρκη. Δεν είναι τυχαίο που δεν βλέπουμε ποτέ το πρόσωπο του εχθρού, καθώς ο σκηνοθέτης δεν ενδιαφέρεται να δείξει άλλη μια μάχη μεταξύ Άξονα και Συμμάχων, αλλά μια μάχη για την επιβίωση, μέσα στην οποία τα στρατόπεδα δεν είναι ποτέ στάσιμα.

Συνοψίζοντας, είναι κρίμα αν δεν προλάβατε να την δείτε στο σινεμά. Για πολλούς, θεωρείται το αριστούργημα του Nolan, η καλύτερη ταινία που έχει γυρίσει ως τώρα. Προσωπικά, δεν έχω καταλήξει ακόμα, αν και σίγουρα με εντυπωσίασε και με συγκίνησε. Και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από το γεγονός ότι σε ολόκληρο άρθρο δεν έγραψα ούτε ένα ηλίθιο αστείο. Well done.

Survival GIF

 

 

 

Πηγές: wikipedia.com, giphy.com

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ SKG247.gr ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

LISTEN LIVE

LIKE US ON FACEBOOK

Instagram #skg

TRENDING

Copyright © 2018 SKG 24|7 Powered by Wordpress.