Connect with us

WOMAN

Μήπως είμαι ψυχαναγκαστική; Αυτά είναι τα σημάδια και το προφίλ του ψυχαναγκαστικού

Published

on

Νιώθεις την ανάγκη να διπλό-τριπλό τσεκάρεις τα πράγματα επαναλαμβανόμενα πριν
φύγεις από το σπίτι;

Εκτελείς διάφορα τελετουργικά του του τύπου κάνω το σταυρό μου τρεις φορές ή μετράω μέχρι το 10 και μετά κλειδώνω;

Κάνεις επαναλαμβανόμενες σκέψεις;

Πλένεις τα χέρια σου 2 και 3 φορές αφού γυρίσεις από το σταθμό του μέτρο για να
βεβαιωθείς ότι έχεις απαλλαγεί από όλα τα μικρόβια;

Παίρνεις τη μαμά σου να ξεκλειδώσει το σπίτι σου όταν λείπεις ταξίδι για να σου επιβεβαιώσει ότι έχεις βγάλει το σίδερο από την πρίζα;

Στοιχίζεις τα μπαχαρικά στο ντουλάπι σου ή τα μπουκάλια στο ψυγείο γιατί σου
αρέσει η συμμετρία;

Τοποθετείς τις κρεμάστρες στη ντουλάπα σου με την ίδια φορά γιατί δεν
αντέχεις να μην υπάρχει τάξη;

Είσαι ψυχαναγκαστικός;

Όχι αν οι παραπάνω ενδείξεις δεν συνοδεύονται από τα παρακάτω συμπτώματα:

Έχω ιδεοληψίες / έμμονες ιδέες που περιλαμβάνουν:
– φόβους μόλυνσης ή προσβολής απο μικρόβια
– δημιουργία σεναρίων με πρωταγωνιστή τον εαυτό μου να βλάπτει τους άλλους (μιλάω και προσβάλλω τους γύρω μου με τα λεγόμενά μου, χρησιμοποιώ το μαχαίρι
της κουζίνας να κόψω τα λαχανικά και τραυματίζω τα παιδιά μου)
– φοβίες για απώλεια ελέγχου αναφορικά με τη σεξουαλική μου συμπεριφορά οι οποίες
οδηγούν σε απρεπείς σκέψεις ή ενέργειες (βιασμός, παιδεραστία)
– αμφιβολίες για τη σεξουαλική μου ταυτότητα
– ανεπιθύμητες σκέψεις που αφορούν τη θρησκεία: (αμφιβολίες για τη θρησκευτική
μου πίστη, κατασκευή σεναρίων με πρωταγωνιστές αγίους να επιδίδονται σε
απρεπείς σεξουαλικές πράξεις)
– στην προσπάθειά μου να εξουδετερώσω τις αγχογόνες σκέψεις και να αποτρέψω
αυτό που φοβάμαι, επαναλαμβάνω στερεοτυπικά κάποιες καταναγκαστικές κινήσεις
ή τελετουργίες (πλένω πρώτα το αριστερό χέρι για 1,5 λεπτό ξεκινώντας από τον
αγκώνα και φτάνοντας μέχρι τα δάχτυλα και μετά προχωρώ και στο δεξί, λέω
προσευχές που κατευνάζουν το άγχος ) στις οποίες μπορεί να εμπλέκω και τους
οικείους μου.

Προφίλ

Ο ιδεοψυχαναγκαστικός, είναι άνθρωπος καταθλιπτικός, με σημαντικά προβλήματα τόσο στη σεξουαλική του ζωή όσο και στις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Νιώθει την ανάγκη να είναι τόσο ελεγκτικός, γιατί θεωρεί ότι αυτό θα του εξασφαλίσει την πολυπόθητη ασφάλεια. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θέλει να παρεκκλίνει από το πρόγραμμά του και εκτελεί ρουτίνες και τελετουργίες ξανά και ξανά.

Δεν είναι ότι απολαμβάνει αυτή τη διαδικασία, αλλά του εξασφαλίζει πρόσκαιρη ανακούφιση και μειώνει το άγχος του. Έχει το φόβο ότι αν παρασυρθεί και κινηθεί έξω από τα επιτρεπόμενα πλαίσια, θα δημιουργηθούν χαοτικές καταστάσεις. Δυσφορεί αν δεν περάσει τουλάχιστον μια ώρα της ημέρας του αναλογιζόμενος αυτές του τις σκέψεις και τις τελετουργίες οι οποίες παρεισφρύουν στην καθημερινή του δραστηριότητα και επηρεάζουν τη λειτουργικότητά του.

 

Κραυγαλέα σημάδια:

  • Επαναλαμβανόμενος έλεγχος ( έχω κλείσει τον φούρνο; έχω κλειδώσει την
    εξώπορτα;)
  • Μέτρημα – απαρίθμηση
  • Συσσώρευση αχρήστων αντικειμένων και φιλαργυρία
  • Σχολαστικότητα και τελειοθηρία (πλένω τα χέρια μου μέχρι να ματώσουν για να αποφύγω τη μόλυνση)

Σε έναν κόσμο που έχει σαν μόνο εχέγγυο την αλλαγή και που η ευελιξία είναι το Α και το Ω,
η ακαμψία και ο αυτοέλεγχος του ψυχαναγκαστικού τον καθιστούν από δυσλειτουργικό έως
απροσάρμοστο.

Good news

Οι πάσχοντες από OCD (Obsessive Compulsive Disorder), έχουν καλή πρόγνωση. Η πιο
βοηθητική προσέγγιση γι αυτούς, είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία.

Μέσω σταδιακών εκθέσεων, οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με το αντικείμενο του φόβου τους και ενθαρρύνονται να αποφύγουν την τελετουργία, τόσο από τον θεραπευτή τους, όσο και από άτομα του στενού οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος.

Σταδιακά, διαπιστώνουν ότι το άγχος τους μειώνεται αφού έχουν εκτεθεί σε καταστάσεις που τους προκαλούν άγχος, χωρίς να έχουν ενδώσει σε καταναγκαστική συμπεριφορά ( έχουν ακουμπήσει το πόμολο και δεν έχουν πλύνει τα χέρια τους).

Ο ψυχαναγκαστικός, που αποτελεί περίπου το 2% του πληθυσμού, όπως και όλοι οι
υπόλοιποι που δεν ταλαιπωρούμαστε από αυτή τη διαταραχή, θα πρέπει να αγκαλιάσει τη
μοναδικότητα του και να αποδεχθεί τα τρωτά του κομμάτια για να μπορέσει να κάνει ειρήνη
πρώτα με τον εαυτό του και ύστερα με αυτούς που τον περιβάλλουν.

Πηγή

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIRAL

Σπουδαίες γυναίκες που ”σημάδεψαν” την παγκόσμια ιστορία

Published

on

Το γυναικείο φύλο ανέκαθεν πιο “αδύναμο” για πολλούς έχει δώσει την δική του μάχη για μια θέση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Προσωπικότητες δυναμικές, αξιοθαύμαστες αλλά και με την δύναμη της ψυχής τους  έχουν χαράξει με τα επιτεύγματά τους μια ανεξίτηλη γραμμή στην παγκόσμια ιστορία.

Παρακάτω θα σας παραθέσω κάποιες μόνο από τις πιο σημαντικές γυναίκες όλων των εποχών, η καθεμιά ξεχωριστή για το έργο που μας έχει προσφέρει ή ακόμα και για το παράδειγμα ζωής που μας έχει δώσει.

1.Amelia Mary Earhart

H Amelia Mary Earhart ήταν αεροπόρος και η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό το 1928 καθώς και επίσης η πρώτη γυναίκα που πέταξε στον Ατλαντικό και Ειρηνικό Ωκεανό. Κατάφερε να σπάσει πολλά ρεκόρ ως πιλότος ενώ παράλληλα έγραψε και πολλά επιτυχημένα βιβλία για τις εμπειρίες της βοηθώντας στη δημιουργία μια οργάνωσης για γυναίκες πιλότους. Δυστυχώς, το τέλος της ιστορίας της δεν ήταν ευχάριστο καθώς το 1937 εξαφανίστηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό στην προσπάθειά της να κάνει το γύρο της Γης.

2.Malala Yusafzai

H Πακιστανή ακτιβίστρια, αξιοθαύμαστη για τη δύναμη ψυχής που έχει επιδείξει, μάχεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση της χώρας της από τα 10 της χρόνια . Ωστόσο, η δουλειά και η επιμονή της οδήγησε στο τέλος της ζωής της με πυροβολισμό το 2012 από ομάδα Τaliban, ενώ εκείνη ήταν μόνο 15 ετών. Δύο χρόνια αργότερα έγινε η νεότερη κοπέλα βραβευμένη με Nobel.

3.Marie Curie

Η ιστορία της Marie Skłodowska-Curie είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους μας. Η διάσημη φυσικός και χημικός ανακάλυψε, μαζί με τον σύζυγό της, Pierre, το ράδιο και το πολώνιο ενώ επίσης ήταν και η πρώτη γυναίκα που πήρε το βραβείο Νόμπελ δύο φορές, όπως υπήρξε και η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στη Σορβόννη. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά μια γυναίκα-επιστήμονα. Σημαντική ήταν και η συμβολή της στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς εφοδίασε με συσκευές ακτίνων Χ πολλά νοσοκομεία με δικά της μάλιστα έξοδα.

4.Frida Kahlo

 Η Φρίντα Κάλο ή αλλιώς Magdalena del Carmen Frida Kahlo y Calderón γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1907 και πέθανε στις 13 Ιουλίου 1954 ενώ υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές γυναίκες ζωγράφους. Η ζωή της Frida έχει γίνει ταινία και είναι μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο χώρο της Τέχνης, αν και η Τέχνη της αναγνωρίστηκε περισσότερο μετά θάνατον αφού κατά τη διάρκεια της ζωής της πραγματοποίησε τρεις μόνο εκθέσεις: στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και στο Μεξικό.

5.Katherine Johnson

Η Αμερικανή μαθηματικός, πριν δημιουργηθούν οι σύγχρονοι υπολογιστές, ήταν ο.. .ανθρώπινος υπολογιστής της NASA. Έκανε υπολογισμούς για τις προσγειώσεις των διαστημόπλοιων στα πρώτα ταξίδια της NASA, καθώς επίσης συνέβαλε και στην έρευνα για την πορεία και την προσγείωση του Apollo 11 στο φεγγάρι. Έχοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω,λοιπόν, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως υπήρξε μια από τις σημαντικότερες επιστήμονες της παγκόσμιας ιστορίας.

6.Μελίνα Μερκούρη 

Η Μελίνα Μερκούρη το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Μαρία Αμαλία Μερκούρη και έμεινε γνωστή στην ιστορία με το καλλιτεχνικό της «Μελίνα». Μεγάλη ηθοποιός βραβευμένη με διεθνή βραβεία και παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού, θέση η οποία της έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει εκστρατεία για την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων της Ακρόπολης από τον Λόρδο Έλγιν, τα οποία βρίσκονται στις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου. Έχει μία λαμπρή θεατρική πορεία σε θέατρα της Ελλάδας, της Γαλλίας και του Μπρόντγουέι. Επιπροσθέτως, αρκετά σημαντική ήταν και η πορεία της στον διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο με διακρίσεις όπως, το βραβείο πρώτης γυναικείας ερμηνείας του Φεστιβάλ των Καννών και επίσης μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για το Ποτέ την Κυριακή (Never on Sunday) το οποίο έχασε απ’την Ελίζαμπεθ Τέιλορ το 1960.

Αυτές, λοιπόν είναι έξι μόνο από τις σημαντικότερες γυναίκες που αξίζει να θυμόμαστε και που με το όραμα και τα κότσια τους κατάφεραν να διαπρέψουν η καθεμία στον τομέα της και να σημαδέψουν το μέλλον.

Continue Reading

WOMAN

5 οικονομικοί προορισμοί για ένα μαγικό καλοκαίρι στην Ελλάδα

Published

on

 

 

Εύβοια
Tο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας είναι ό,τι πρέπει για εσάς που δεν έχετε μια περιουσία να ξοδέψετε για τη βενζίνη και τη διαμονή σας. Τόσο στο βόρειο, όσο και στο κεντρικό και νότιο κομμάτι της, θα βρείτε ενδιαφέροντες οικισμούς, πόλεις, φυσικά τοπία και ακρογιαλιές.

Υπέροχη είναι η Κύμη, που βρίσκεται στα ανατολικά παράλια του νομού, με τις πανέμορφες  παραλίες της.Ακόμη must αξιοθέατο είναι η γραφική Λίμνη, που βρίσκεται που συνδυάζει το απόλυτο γαλάζιο του Ευβοϊκού κόλπου με την πλούσια βλάστηση και το μοναδικό πράσινο του γύρω τοπίου, αλλά και το φαράγγι του Νηλέα, ένα παρθένο μέρος απαράμιλλου φυσικού κάλλους, δυτικά της Αγίας Άννας, τις Ροβιές και την Αμάρυνθο, με τις ψαροταβέρνες και τις παραλιακές καφετέριες.

Τζιά
Μόλις μία ώρα από την Αθήνα, είναι ένα νησί κοσμοπολίτικο και παράλληλα με οικονομικές λύσεις, που προσφέρει τουριστικές επιλογές και nightlife. Ωραία ιδέα, αν θέλετε να κάνετε το πρώτο σας μπάνιο είναι να κατευθυνθείτε βόρεια στο Γιαλισκάρι, μια παραλία με χρυσή αμμουδιά και γαλανά νερά. Απολαύστε στη συνέχεια τα ουζάκια σας στο Βουρκάρι, ένα παραδοσιακό ψαροχώρι, που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους ιστιοπλόους και τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής.

Μια ωραία βόλτα, είναι στον προϊστορικό οικισμό της Αγίας Ειρήνης, που είχε καθοριστική σημασία στην ιστορία του πολιτισμού του Αιγαίου. Από εδώ, θα δείτε και το περίφημο στενό του Λάμπρου Κατσώνη, ενώ λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο φάρος του Αγίου Νικολάου (1831), ο πρώτος που λειτούργησε στις Κυκλάδες και ο δεύτερος στην Ελλάδα.

Αίγινα
Μια ανάσα από τον Πειραιά, βρίσκεται η γραφική Αίγινα, ιδανικός τόπος για εσάς, που δεν θέλετε να ξοδέψετε τα μαλλιά της κεφαλής τους. Απολαύστε το καφέ σας στο λιμάνι της Πέρδικας, κάντε το μπάνιο σας στο «Κλειδί» και το απόγευμα ανεβείτε στο λόφο της Παλαιοχώρας με τα εκκλησάκια του και τη καταπληκτική θέα. Ακόμη για τη βόλτα σας αξίζει το λιμάνι και η παραλιακή ζώνη της Αίγινας, με τις παραδοσιακές άμαξες να σας περιμένουν για να σας ξεναγήσουν στο νησί.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την ψαραγορά και τα παραδοσιακά ουζερί και μεζεδοπωλεία της, για να απολαύσετε φρέσκο ψάρι και τα παραδοσιακά αιγινίτικα φαγητά και μεζεδάκια. Must για το φαγητό σας είναι το ουζερί του «Σκοτάδη» στο λιμάνι, με φρέσκα θαλασσινά και κριθαρώτο, από τα λίγα! Τέλος πριν φύγετε αγοράστε φιστίκια Αιγίνης. Είναι τα καλύτερα παγκοσμίως και διαθέτουν προστατευμένη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Η ποικιλία των φιστικιών Αιγίνης ονομάζεται «Κοιλαράτη» και καλλιεργείται στο νησί από το 1860.

Άνδρος
Το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου, είναι ό,τι πρέπει για εσάς που δεν έχετε κομπόδεμα, αφού τα ακτοπλοϊκά εισητήρια είναι εξαιρετικά οικονομικά. Καταρράκτες, πράσινο, φαράγγια και πλαγιές γεμάτες βλάστηση και όλα αυτά ούτε δύο ώρες μακριά από την Αθήνα! Κάντε τη βόλτα σας στην αρχοντική Χώρα της Άνδρου  που ξεχωρίζει, χωρίς να μοιάζει ιδιαίτερα με κυκλαδίτικη πρωτεύουσα.

Το εφοπλιστικό παρελθόν του νησιού, ο πλούτος και το καλό γούστο, αποτυπώνονται στα νεοκλασικά με τις καταπράσινες αυλές και στα σπίτια των καπεταναίων. Η πιο όμορφη παραλία του νησιού είναι τα Άχλα και αξίζει να την επισκεφθείτε με το άλλο σας μισό.

Σύρος
Η ιδιαίτερη πατρίδα του Μάρκου Βαμβακάρη είναι ένας από τους αγαπημένους μου προορισμούς για τριήμερο και σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα, ακόμη κι αν η τσέπη σας είναι σχεδόν άδεια!

Μια ωραία βραδινή βόλτα, είναι στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου.Κινείται σε αργούς, νωχελικούς ρυθμούς και την ώρα που πίνεις το λικέρ σου, αγναντεύεις την Ερμούπολη και το λιμάνι από ψηλά, χαλαρώνοντας υπό τους ήχους τζαζ μουσικής.  Φορέστε αθλητικά παπούτσια για να ανέβετε τα αμέτρητα σκαλοπάτια του οικισμού, που μοιάζει με λαβύρινθο.

Πηγή

Continue Reading

WOMAN

Τα 4 κομμάτια που θα χρειαστείτε για τα πρώτα beach looks

Published

on

 

  1)Μία ψάθινη τσάντα

Μαζί με τις bamboo bags, είναι τα αξεσουάρ λατρεύουν ακόμα περισσότερο φέτος τα κορίτσια της μόδας και είναι μια τέλεια επιλογή αφού ταιριάζει και στα looks παραλίας αλλά και για μέσα στην πόλη.

2) Ένα ζευγάρι εσπαντρίγιες

Το πιο κλασικό και άνετο παπούτσι για την άνοιξη είναι και αυτό που μας βοηθάει να κάνουμε τη μετάβαση στο καλοκαίρι χωρίς να πρέπει να πάμε απευθείας από τα μποτάκια στις σαγιονάρες.

 

3) Ένα ολόσωμο μαγιό

Ιδανικό για τώρα που δεν έχουμε μαυρίσει ακόμα, θα σας συντροφεύσει στα πρώτα σας μπάνια αλλά μετά θα γίνει και το απόλυτο κομμάτι για να φορέσετε μαζί με ένα τζιν και ένα κιμονό από πάνω, για τη βραδινή σας έξοδο.

 

 

4) Ένα vintage κόσμημα

 

Continue Reading

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ SKG247.gr ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

LISTEN LIVE

LIKE US ON FACEBOOK

Instagram #skg

TRENDING

Copyright © 2018 SKG 24|7 Powered by Wordpress.