Connect with us

NEWS

Η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης απέκτησε καινούριο γλυπτό

Published

on

Νέο γλυπτό θα κοσμεί και επίσημα από σήμερα τη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης στον Κήπο των Γλυπτών. Η παράδοση του γλυπτού θα γίνει στις 12 το μεσημέρι.

Το νεοαφιχθέν γλυπτό που είναι έργο της Μάρθας Παναγιωτοπούλου, ολοκληρώθηκε μετά από προσπάθεια δύο ετών και αποτελεί πλέον το νέο απόκτημα του Κήπου των Γλυπτών. Ο κήπος αυτός, “το πράσινο δωμάτιο τέχνης”, είναι σχεδιασμένος για να υποδέχεται σύγχρονα γλυπτά, αποτελώντας ένα πολιτιστικό πόλο και λειτουργώντας ταυτοχρόνως, σαν ένα σύγχρονο δημόσιο ανοιχτό μουσείο. 

Στον Κήπο των Γλυπτών, στη φάση της κατασκευής του έργου τοποθετήθηκε μετά από χρησιδάνειο το γλυπτό «3 κύκλοι» του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Το 2014 στα πλαίσια της δράσης Paraliart 1 που διοργάνωσε ο σύλλογος «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» σε συνεργασία με την «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» εγκαταστάθηκε το γλυπτό «ΚΥΜΑ» του τότε φοιτητή Γιάννη Δελλατόλα. Τον Ιανουάριο του 2016 με την συνδρομή της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος εγκαταστάθηκαν με χρησιδάνειο προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης δύο γλυπτά, το «Invitation» του Μαρκ Χατζηπατέρα και το «Χωρίς τίτλο» του Μιχάλη Κατζουράκη.

Τον Μάιο του 2016 σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος ο σύλλογος «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» προκήρυξε ένα φοιτητικό διαγωνισμό γλυπτικής για τον Κήπο των Γλυπτών με θέμα το «Όριο». Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε φοιτήτριες και φοιτητές των Σχολών Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής. Κατατέθηκαν 25 προτάσεις, στη μεγάλη πλειοψηφία πολύ αξιόλογες. Η Κριτική Επιτροπή συνεκτιμώντας την ποιότητα των προτάσεων, επιπλέον των 3 βραβείων και 3 επαίνων που προέβλεπε η προκήρυξη απένειμε επιπλέον 4 επαίνους.

Βραβεία:

1o Βραβείο: Μάρθα Παναγιωτοπούλου, Αρχιτεκτονική Ε.Μ.Π.
2ο Βραβείο: Γιώργος Αποστολόπουλος, Θέμης Ιστατιάδης, Αντώνης Τασούλης, Αρχιτεκτονική Α.Π.Θ.
3o Βραβείο: Μαρία Κύρου, Αρχιτεκτονική Α.Π.Θ.

Ισότιμοι Έπαινοι:

Γιώργος Κατσαρός, Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.
Αλέξανδρος Μουδιώτης, Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.
Αντώνης Κατσούλης, Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Γιώργος Παγγοζίδης, Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.
Αικατερίνη Παπασηφάκη, Αριστοκράτης Χαρατσάρης, αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείου Κρήτης
Αντώνιος Τσέος, Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.
Rafael Ilioniu, Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

Κριτική Επιτροπή:

Έλλη Χρυσίδου, Εικαστικός, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης
Γιώργος Τσάρας, Γλύπτης, Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ
Δημήτρης Φράγκος, Ζωγράφος, καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ
Έκτωρ Παπαδάκης, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Ε.Τ – Π.Δ.Μ
Πρόδρομος Νικηφορίδης, Αρχιτέκτων

Τίτλος γλυπτού : «Ορίζοντας»

Της Μάρθαs Παναγιωτοπούλου,
Φοιτήτριας αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π.
1o Βραβείο

‘Δεν καταλαβαίνουν πως κάτι, ενώ περικλείει μέσα του αντίρροπες δυνάμεις, συμφωνεί με τον εαυτό του.’ Ηράκλειτος

‘Το όριο δεν είναι αυτό στο οποίο κάτι σταματά, αλλά, όπως είχαν ήδη αναγνωρίσει οι Έλληνες, το όριο είναι εκείνο απ’ όπου κάτι αρχίζει να εκδιπλώνει την ουσία του.’ Martin Heidegger

Η συλλογιστική μας αφορμάται από τα παραπάνω λόγια. Αναζητάμε ένα όριο, του οποίου τα αντιθετικά άκρα ξεπερνιούνται, όχι για να διαγραφούν, αλλά για να προβάλλουν το ενιαίο πνεύμα που τα διαπερνά. Ένα όριο που δεν χωρίζει, αλλά αποκαλύπτει, δημιουργεί έναν ενδιάμεσο χώρο, ένα ‘ανάμεσα’ μεταξύ δύο αντιθετικών και συμπληρωματικών άκρων.

Μέσα από τις αόρατες χαράξεις του κήπου και τα ‘όρια’ της πόλης, αναζητάμε να βρούμε το υλικό γλυπτό, που θα αποκαλύψει το άυλο όριο του κήπου, με μοναδικό μας εργαλείο την ύλη, το υλικό, εδώ το corten.

Το όριο της πόλης, το όριο των πολυκατοικιών, απ’ όπου ανάμεσά τους διέρχεται η ανθρώπινη κίνηση, έρχεται μέσα στον κήπο. Δεν είναι πλέον διαπερατό στην σωματική κίνηση, παρά μόνο στο βλέμμα. Οι υπό γωνία χαράξεις των καθιστικών εντός του κήπου, επηρεάζουν τη μορφή του γλυπτού, το οποίο τελικά κόβεται, δημιουργώντας μια γωνία, η οποία στρέφει το βλέμμα προς τα πάνω και εκτός του κήπου.

Το όριο δεν είναι αμετάβλητο, αλλά όπως κάθε τι εν ζωή, είναι αεικίνητο, μεταβαλλόμενο, διαρκώς εκτεθειμένο στην αλλαγή. Η αλλαγή αυτή γράφεται πάνω του. Η πατίνα του χρόνου διαβρώνει το υλικό, πρώτα στις εκτεθειμένες στη θάλασσα όψεις και ύστερα σε εκείνες που κοιτούν προς την πόλη. Ένας πρώτος χρονικός ρυθμός, οργανώνει και ορίζει το χώρο: τη στεριά και τη θάλασσα. Ένας δεύτερος χρονικός ρυθμός, που αποτυπώνεται στο χώρο κατά την κίνησή μας μέσα στον κήπο, είναι το διαρκώς εναλλασσόμενο κενό μεταξύ των δυο κάθετων στοιχείων. Κατά τη διάρκεια της κίνησής μας εντός του χώρου, το κενό που συλλαμβάνεται από το βλέμμα, διαρκώς μεταβάλλεται, ανάλογα υπό ποιά γωνία αυτό θα ειδωθεί, την κάθε φευγαλέα κι ανεπανάληπτη στιγμή. Στενεύει, χάνεται, για να ξαναγεμίσει και πάλι από την αρχή, ‘εκδιπλώνοντας’ έτσι, ‘την ουσία του’.

Συνδιοργανωτές και Δωρητές:
ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Π.Ε.Ε.Β.Ε)

Χορηγοί κατασκευής του γλυπτού:
Ιωάννης Κρεωνίδης, Τζέκης Φλωρεντίν

Η στατική μελέτη του γλυπτού είναι προσφορά του κου Ιγνατάκη, ομότιμου καθηγητή ΑΠΘ

Πηγή

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NEWS

Θεσσαλονίκη: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε σε διαμέρισμα

Published

on

Τέλος στη ζωή του έδωσε σήμερα το μεσημέρι ένας άνδρας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ο άνδρας, ηλικίας 53 ετών σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτοπυρπολήθηκε μέσα στο διαμέρισμά του που βρίσκεται στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Ολύμπου.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της πυροσβεστικής, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί η επέμβασή τους.

Continue Reading

NEWS

Φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ: “Ζητούμε το ελάχιστο, την αίσθηση της σωματικής μας ασφάλειας στην ακαδημαϊκή μας ζωή”

Published

on

Σε μια κραυγή αγωνίας, φοιτητές και φοιτήτριες της Φιλοσοφικής Σχολής  του ΑΠΘ υπογράφουν κείμενο διαμαρτυρίας προς όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, κάνοντας φανερή την αγανάκτησή τους για την εικόνα και την  ασφάλεια του περιβάλλοντος  χώρου της σχολής τους, ζητώντας παράλληλα και τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων από τους αρμόδιους ώστε «να διασφαλίσουν το ελάχιστο: την αίσθηση της σωματικής ασφάλειας στην ακαδημαϊκή ζωή».

Αναλυτικά το κείμενο, όπως το υπογράφουν οι φοιτητές:

«Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Αποτελεί δυσάρεστη πραγματικότητα το γεγονός ότι κάθε χρόνο ο χώρος του πανεπιστημίου μας, ο χώρος της καθημερινής εκπαιδευτικής και φοιτητικής μας ζωής, όλο και υποβαθμίζεται, γίνεται όλο και λιγότερο ασφαλής για τους φοιτητές και τους εργαζομένους. Κάθε μέρα από νωρίς το πρωί, στον προαύλιο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής κινούνται ουσιαστικά ανενόχλητοι έμποροι ναρκωτικών, οι οποίοι κάνουν τις δοσοληψίες τους μπροστά στα μάτια όλων, ακόμη και μπροστά στους φύλακες του campus, οι οποίοι μάλλον δεν μπορούν να κάνουν τίποτε. Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί τόσο που οι διακινητές σχεδόν διαλαλούν το εμπόρευμά τους σε κάθε περαστικό, παρενοχλούν φραστικά και ενίοτε σωματικά φοιτήτριες και φοιτητές, συγκεντρώνονται και φωνάζουν ακριβώς έξω από τις αίθουσες που κάνουμε μάθημα. Δεν υπάρχει φοιτητής που να μην έχει δει από κοντά είτε χρήση είτε διακίνηση είτε καβγάδες μεταξύ των συμμοριών. Είναι γνωστό ότι πέρυσι μια φοιτήτρια έπεσε θύμα βιασμού μέσα στο campus τις βραδινές ώρες.

Όπως προχωρούν τα πράγματα, είναι θέμα χρόνου προτού συμβούν ανάλογα περιστατικά και υπό το φως του ηλίου, και –ποιος ξέρει– ίσως σταδιακά οι διακινητές να πάψουν να περιορίζονται στον προαύλιο χώρο και να αρχίσουν να μπαίνουν και μέσα στα κτίρια, εφόσον δεν υπάρχει πρακτικά κανένας έλεγχος (τα τρία κτήρια της Φιλοσοφικής έχουν μόνον έναν φύλακα!). Ήδη οι φοιτητές φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε σε πολλές περιοχές του πανεπιστημίου, το οποίο τείνει να μετατραπεί σε γκέτο, ειδικά μετά τη δύση του ηλίου που εγκαταλείπεται στην τύχη του. Σε λίγο δεν θα αρκεί να σκύβουμε το κεφάλι και να επιταχύνουμε το βήμα μας περνώντας δίπλα από τους εμπόρους που προκαλούν με κάθε τρόπο, θα φτάσουμε να μην πηγαίνουμε στα μαθήματα μας.

Δεν υπάρχει φοιτητής που να μην έχει δει από κοντά είτε χρήση είτε διακίνηση είτε καβγάδες μεταξύ των συμμοριών. Είναι γνωστό ότι πέρυσι μια φοιτήτρια έπεσε θύμα βιασμού μέσα στο campus τις βραδινές ώρες.

Είμαστε φοιτητές και φοιτήτριες από τη Φιλοσοφική Σχολή που έχουμε κουραστεί από τη συνεχή υποτίμηση των σπουδών μας, από τον φόβο να κυκλοφορήσουμε σε έναν χώρο που αποτελεί το δεύτερο σπίτι μας, από την εξαθλίωση της Σχολής μας σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας.

Μέσα στη δυσμενή κατάσταση της χώρας μας και παρά τις πολλές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει το πανεπιστήμιο για τη λειτουργία του, δεν αποτελεί δικαιολογία ή παρηγοριά να λένε ορισμένοι ότι το πανεπιστήμιο είναι απλώς εικόνα της κοινωνίας. Πιστεύουμε ότι οφείλει να παραμείνει ένα υγιές κύτταρο μέσα στην κοινωνία που θα διασφαλίζει την εκπαίδευση της νέας γενιάς. Χιλιάδες φοιτητές μοχθώντας καταφέραμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας σε τριτοβάθμια ιδρύματα, ευελπιστώντας για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό υπονομεύεται όταν το πανεπιστήμιο αφήνεται να μετατραπεί σε εστία εγκληματικότητας και οι φοιτητές νιώθουμε συνεχώς υπό απειλή μέσα στον χώρο μας. Είναι σαν η πολιτεία να έχει εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο και να θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι αυτή η άθλια καθημερινότητα που ζούμε είναι η νέα κανονικότητα. Γιατί;

Ζητούμε από τους αρμοδίους, τις πανεπιστημιακές αρχές και την πολιτεία, να μην κρύβονται πίσω από γενικόλογες προτροπές, ευχολόγια και στατιστικές, και να λάβουν επιτέλους αποτελεσματικά μέτρα και να διασφαλίσουν το ελάχιστο: την αίσθηση της σωματικής μας ασφάλειας στην ακαδημαϊκή μας ζωή.

Δεν επιλέξαμε να ζούμε σε κάποιο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών! Θέλουμε έναν χώρο εκπαίδευσης και δημιουργίας. Είμαστε φοιτήτριες και φοιτητές και απαιτούμε πίσω το πανεπιστήμιό μας.»

Πλέον αναμένονται οι έμπρακτες κινήσεις των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με όσα καταγγέλλουν οι φοιτητές.

Continue Reading

NEWS

«Γι΄ αυτό έθεσα υποψηφιότητα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης»

Published

on

Για τους λόγους που τον έκαναν να θέσει υποψηφιότητα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης εξήγησε ο Γιώργος Ορφανός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

“Διαπιστώνοντας το μεγάλο κενό που υπάρχει στην πόλη από πλευράς ηγεσίας, της συνεχής αμφισβήτηση του ρόλου της Θεσσαλονίκης, την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου ανάκαμψης, τις έντονες και πολλαπλές ανάγκες των πολιτών της, αποφάσισα να αφήσω τον τιμητικό ρόλο, τον οποίο μου αναθέσατε επί δεκαετίες, της εκπροσώπησης σας στην Ελληνική Βουλή”, δήλωσε σε ένα μήνυμα του προς του Θεσσαλονικείς, με το οποίο ξεκίνησε την συνέντευξη τύπου.

Στη συνέχεια ο κ . Ορφανός αναφέρθηκε και αν μίλησε με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για τον θα κάνει πίσω σε περίπτωση που το κόμμα του ζητήσει να κάνει πίσω για το καλό της παράταξης.

“Μίλησα με το κόμμα. Αυτό που έχω σχεδιάζει δεν αλλάζει με κανένα τρόπο”, τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά το αν είχε επαφή με τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, ο οποίος δέχθηκε πρόταση από τη Νέα Δημοκρατία για να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είπε πως δεν ήρθαν σε επαφή και ούτε έχουν μιλήσει, δηλώνοντας πως “είναι πολύ καλός μου φίλος”.

Σχολιάζοντας το έργο του σημερινού δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρη, δήλωσε πως είχε καλές προθέσεις αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς όπως είπε η έλλειψη έργου είναι εμφανής στην πόλη.

“Η πρώτη τετραετία είχε ένα όραμα, η δεύτερη τετραετία είναι κενή έργων και πιστεύω ότι αυτό το αισθάνεται ο μέσος πολίτης και είναι ένα από τα στοιχεία που με ώθησαν σε αυτή την υποψηφιότητα”.

Continue Reading

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ SKG247.gr ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

LISTEN LIVE

LIKE US ON FACEBOOK

Instagram #skg

TRENDING

Copyright © 2018 SKG 24|7 Powered by Wordpress.