Connect with us

ENTERTAINMENT

Μπλανσάρω -σοτάρω -κονσομέ: Τι σημαίνουν 10 όροι μαγειρικής που ακούμε καθημερινά

Published

on

Η μαγειρική είναι πάθος.

Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με αυτή ξέρουν πόση απαιτητική δουλειά έχει και πόσες γνώσεις χρειάζονται για να πετύχεις τα πιάτα και να ικανοποιήσεις και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Πολλές φορές ακούμε όρους και τεχνικές που έχουν να κάνουν με την κουζίνα. Οι μυημένοι μπορεί να γνωρίζουν τι σημαίνουν όλες αυτές οι «ξένες λέξεις», ωστόσο, υπάρχουν και οι rookies που μπορεί να απολαμβάνουν ένα καλό πιάτο χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς είναι.

Συνήθως οι περισσότεροι όροι προέρχονται από τη γαλλική γλώσσα που κρατά τα ηνία της καλής κουζίνας.

Αν λέξεις όπως ζουλιέν, μπεν μαρί κ.α. κάτι σου λένε αλλά δεν ξέρεις τι ακριβώς σημαίνουν, το παρακάτω γαστρονομικό λεξικό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τι πραγματικά τρως:

Μιζ αν πλας (Mise en place)

Σημαίνει κυριολεκτικά «τοποθέτηση στη θέση τους» και είναι μια καλή αρχή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις στην κουζίνα. Στην ουσία, είναι η προετοιμασία των υλικών για το μαγείρεμα.

Shutterstock

Ζουλιέν (Julienne)

Είναι τρόπος κοπής των λαχανικών σε λεπτές λωρίδες, ώστε να μοιάζουν με μακρόστενα μπαστουνάκια. Το συνηθισμένο ζουλιέν είναι 3mm×3mm×3–5cm. Αν βγουν πιο παχιά, αυτός ο τρόπος ονομάζεται jardinière.

shutterstock

Σενιάν (Saignant)

Αναφέρεται στην θερμοκρασία που φτάνει το κρέας στο μαγείρεμα, περιγράφει δηλαδή πόσο ψημένο είναι. Στην περίπτωση του σενιάν (αγγλιστί rare), το κρέας είναι σχεδόν ωμό, μέτρια ψημένο εξωτερικά, υγρό, ζουμερό και με αίμα στο κέντρο.

shutterstock

Μπεν Μαρί (Bain Marie)

Είναι το ειδικό διπλό σκεύος, μια μεγάλη κατσαρόλα και μια μικρότερη που εφαρμόζει επάνω στην πρώτη μέσα στην οποία σιγοβράζει νερό, ώστε να μαγειρεύεται κάτι χωρίς να ακουμπάει άμεσα στην εστία. Χρησιμοποιείται για το λιώσιμο της σοκολάτας ή το ζέσταμα κρέμας ή άλλων τέτοιων παρασκευασμάτων.

Shutterstock
Μπλανσάρω (Blanch)

Αποτελεί μια τεχνική με την οποία τα φρούτα και τα λαχανικά ξεφλουδίζονται πιο εύκολα. Ακόμη, μειώνει την πικρή γεύση των λαχανικών. Σε νερό που κοχλάζει, βυθίζουμε το υλικό που θέλουμε για 1 λεπτό. Ειδικά τα λαχανικά, αμέσως μετά το βραστό νερό, τα βάζουμε σε παγωμένο ή τρεχούμενο νερό ώστε να διατηρήσουν τη ζωηράδα τους.

shutterstock

Σωτέ (Sauté)

Το σοτάρισμα, που λέμε συνήθως, είναι η διαδικασία που ακολουθούμε για να μαγειρέψουμε κάτι σε υψηλή φωτιά σε κάποιου είδους λίπος, όπως βούτυρο ή λάδι.  Πρέπει να κουνάμε το φαγητό γρήγορα, να το ανακατεύουμε και να το κάνουμε να αναπηδά συνεχώς μέσα στο τηγάνι. «Sauté» σημαίνει «πηδάω». Πρέπει να προθερμάνετε το τηγάνι σας με το βούτυρο ή το λάδι κι μετά να προσθέσετε τα λαχανικά σας.

shutterstock

Κονσομέ (Consommé)

Είναι η διαυγής σούπα. Στην ουσία είναι ένας ζωμός από κρέας και λαχανικά που σερβίρεται ως σούπα στην αρχή ενός γεύματος.

shutterstock

Γκρατινέ (Gratiner)

Τρόπος μαγειρικής όπου το φαγητό μαγειρεύεται και πασπαλίζεται με τριμμένο τυρί, μπέικον ή και μπεσαμέλ και ψήνεται σε δυνατή θερμοκρασία για να δημιουργηθεί κρούστα.

shutterstock
Κονφί (Confit)

Είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που διατηρούνται μέσα σε ζάχαρη, με λίγο μπράντυ. Ακόμη, ο όρος χρησιμοποιείται για κρέατα και πουλερικά, που διατηρούνται στο λίπος τους.

shutterstock

Κονκασέ (Concassé)

Τρόπος κοπής λαχανικών, ψιλοκομμένα σε κύβους. Ακόμη, είναι το αποφλοιωμένο ντοματάκι, ψιλοκομμένο κατά τον ίδιο τρόπο. Κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο σε συσκευασίες και κονσέρβες.

shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ENTERTAINMENT

Την Τετάρτη η πασαρέλα με ανακυκλώσιμα υλικά στη Νέα Παραλία

Published

on

Για 4η χρονιά, οργανώνεται από τους Φίλους της Νέας Παραλίας, η πιο ανατρεπτική πασαρέλα της Θεσσαλονίκης που αποτέλεσε θεσμός και θέμα αναφοράς στον ελληνικό και ξένο τύπο.

Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, θα παρελάσουν οι μοναδικές δημιουργίες που συμμετέχουν στο event  “Νέα παραλία – Νέα πασαρέλα 4” αποκλειστικά και μόνο με ανακυκλώσιμα υλικά και θέμα “Οι 4 Εποχές”.

Μια πρωτοβουλία που δίνει ακόμη μια φορά το κίνητρο και την ευκαιρία, οι δημιουργοί να ξεδιπλώσουν το ταλέντο και τη φαντασία τους και, με όχημα τη μόδα, να ευαισθητοποιήσουν το κοινό, όσον αφορά στο θέμα της ανακύκλωσης. Μια ανοιχτή πρόσκληση, σε μια γιορτή γεμάτη χρώματα, σχέδια και χαμόγελα λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, φτιαγμένη από ξεχασμένα, άχρηστα για πολλούς υλικά και τη χρυσόσκονη των ονείρων δημιουργικών ανθρώπων με όραμα, καινοτόμες ιδέες και καλλιτεχνικές ανησυχίες. (Πηγή)

Continue Reading

ENTERTAINMENT

Έρχεται το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Υγείας, Διατροφής και Αθλητισμού στη ΔΕΘ

Published

on

Με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, με τη στήριξη ορισμένων από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας και με το πιο συναρπαστικό πρόγραμμα μάθησης και ψυχαγωγίας για τα παιδιά, το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Υγείας, Διατροφής και Αθλητισμού έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Το Φεστιβάλ θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ, με μεγάλο χορηγό του τη φαρμακοβιομηχανία Intermed.

Την διοργάνωση στηρίζουν, επίσης, χορηγικά οι εταιρείες Avene, Procter & Gamble, Μπάρμπα-Στάθης, Διός Σ. Μεντεκίδης ΑΕ, Ameda, Embryolab, Kidz Salon, Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών Κυριακίδου, Passion Honey, Melissa Seaside Bar και Πλατανόρεμα.

Με δωρεάν είσοδο και δωρεάν πάρκινγκ για όλους, η μεγάλη γιορτή του 2ου Παιδικού Φεστιβάλ πλαισιώνεται φέτος με την διοργάνωση της παράστασης “XANA ZOO 10 Χρόνια μαζί!”, στην οποία παρουσιάζονται όλες οι μεγάλες επιτυχίες, που λάτρεψαν τα παιδιά μέσα από το “Mazoo and the Zoo” και το “XANA ZOO”.

Το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Υγείας, Διατροφής και Αθλητισμού συνδυάζει θεατρικές παραστάσεις, δημιουργικά εργαστήρια, εκπαιδευτικές δράσεις, ρομποτική, αθλητισμό, ακροβατικά, παιχνίδια στο νερό, baby corner και πολλά άλλα γεγονότα, που εξελίσσονται ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο.

Φέτος η φιλανθρωπική στόχευση του Φεστιβάλ αφορά στην στήριξη των φορέων «Λάμψη» και «Ηλιτόμηνον». Να σημειωθεί ότι στην περσινή 1η διοργάνωση το Παιδικό Φεστιβάλ Υγείας, Διατροφής και Αθλητισμού κατέγραψε πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου, που ξεπέρασε τα 3.000 άτομα.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Andrianoupoleos Pharmacy.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.paidiko-festival.gr

Continue Reading

ENTERTAINMENT

Ξεκινά σήμερα το Thessaloniki Beer Festival 2018

Published

on

Αρχίζει σήμερα Παρασκευή 31 Αυγούστου το Thessaloniki Beer Festival 2018, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ της ομάδας SoulFood Thessaloniki (Upnloud & Black Radio Berlin), με την διεθνούς φήμης The Hoppy Pub.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα ταξίδια τους ήταν αυτά που τους οδήγησαν στην ιδέα για το φεστιβάλ,  καθώς και η αγάπη τους για την ποιοτική μπύρα, το φαγητό, η ανθρώπινη επικοινωνία και φυσικά η ανάγκη για την ανάδειξη των Ελληνικών Μικροζυθοποιείων. Έχοντας την ευκαιρία να επισκεφτούν και να δουλέψουν σε αντίστοιχα Beer Festivals, είχαν στο μυαλό τους την ιδέα για την διοργάνωση ενός αντίστοιχου festival και στη χώρα μας, με κεντρικό ρόλο αυτόν της ποιοτικής μπύρας.

Το ραντεβού, λοιπόν, δίνεται σήμερα στις 5 το απόγευμα στον προαύλιο χώρο της ΔΕΘ – TIF Helexpo. Το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Σεπτεμβρίου, το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 12 το βράδυ.

Το Thessaloniki Beer Festival, δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να γνωρίσει την εξαιρετική προσπάθεια που γίνεται στο χώρο της Ελληνικής Ζυθοποιίας και της craft μπύρας ανά τον κόσμο γενικότερα, να γευθεί, να απολαύσει και να αγκαλιάσει τα ζυθοποιήματα της στα ονειρεμένα Beer Gardens του Thessaloniki Beer Festival 2018!

Νερό, εκλεκτές βύνες κριθαριού και άλλων δημητριακών, μοναδικές ποικιλίες και είδη του «θαυματουργού» λυκίσκου, μαγιές, γεύσεις και αρώματα, πρώτες ύλες είναι τα συστατικά για να απολαύσεις και να ταξιδέψεις πίνοντας ένα ξεχωριστό ποτήρι μπύρας.

Για τρεις μέρες θα ζωντανέψει ένα «γευστικό» χωριό με εκατοντάδες είδη μπύρας, διαφορετικές κουζίνες, workshops κουλτούρας, μαγειρικής & coctailing με βάση τη μπύρα, μουσική από DJs και συγκροτήματα της πόλης! Μια γιορτή γεύσεων και πολιτισμού, με ελεύθερη είσοδο για όλο τον κόσμο!

Την Παρασκευή 31 Αυγούστο, το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, ο προαύλιο χώρος της ΔΕΘ – TIF HELEXPO μετατρέπεται στο μεγαλύτερο beer garden της Ελλάδας!

Δωρεάν Είσοδος

Διοργανωτές: Upnloud, Black Radio Berlin, The Hoppy Pub

Χορηγοί Επικοινωνίας: Κασετόφωνο

Χορηγοί: Galileo Galilei Institute of European Languages

Continue Reading

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ SKG247.gr ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

LISTEN LIVE

LIKE US ON FACEBOOK

Instagram #skg

TRENDING

Copyright © 2018 SKG 24|7 Powered by Wordpress.