Thessaloniki18 August, 2019

Αλέξανδρος Τζοβάνης: Εμπνέομαι από τα μάτια των ανθρώπων, τον καθρέπτη της ψυχής.

Ο μπασοβαρύτονος Αλέξανδρος Τζοβάνης γεννήθηκς στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε κλασικό τραγούδι στη Βιέννη, ενώ έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε σκηνές της Αυστρίας και της Γερμανίας. Το 2017 εκδόθηκε και η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο “Νοσταλγία σε Φα ελάσσονα”. Με αφορμή τις συναυλίες του με τίτλο “Σαν τις χορδές του ανέμου…”, στις 12 και 13 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Μελίνα Μερκούρη” μας μίλησε για την έμπνευσή του και τα μελλοντικά του σχέδια.

Πες μου τρία πράγματα που θα ήθελες να μοιραστείς με το κοινό για σένα;

Επίτρεψέ μου να κάνω έναν ελιγμό και να σου απαντήσω ως εξής: με το κοινό θέλω να μοιράζομαι την έμπνευσή μου για τη μουσική, την ειλικρίνεια των στίχων που τραγουδάω και εμμέσως τους λόγους που εμφανίζομαι μπροστά τους.

Πως θα περιέγραφες με μια φράση το είδος της μουσικής, το οποίο υπηρετείς, σε κάποιον που δεν το έχει ακούσει ποτέ;

Θα έλεγα ότι είναι μία κλασικότροπη προσέγγιση της μουσικής που απορρέει από την ελληνική και ευρωπαϊκή κουλτούρα. Δεν θα ήθελα να βάλω κάποια ταμπέλα που να αδικεί τα είδη με τα οποία ασχολούμαι.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το κλασικό τραγούδι;

Συγκεκριμένα για το κλασικό τραγούδι θα τον συμβούλευα να επιδιώξει σπουδές στο εξωτερικό, γιατί εκεί ευνοεί το περιβάλλον στην εμβάθυνση της τεχνικής του τραγουδιού και στη διαμόρφωση της λεγόμενης κλασικής παιδείας. Σαφώς το σημαντικότερο είναι να τραγουδάει κανείς για την ψυχή του και να καταφέρνει να εμπνεύσει μέσα από αυτό και άλλους.

Εκτός από μουσικός είσαι και ποιητής. Ποια θεωρείς πως είναι η σχέση τους με την ανθρώπινη φύση;

Καθετί το αρμονικό, καθετί που προσφέρει ηρεμία στον άνθρωπο είναι για μένα δείγμα σύνδεσης με την ψυχή του και άρα με τη φύση του. Μπορεί να εκφράζεται με νότες, με λέξεις, με χρώματα…το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, γαλήνη στο νου.

Τι είναι αυτό που σε εμπνέει;

Ένας καλλιτέχνης δεν χρειάζεται πολλά για να εμπνευστεί. Αρκεί μία στιγμή, ένα τοπίο, μία μελωδία. Προσωπικά εμπνέομαι συχνά από τα μάτια των ανθρώπων. Συνηθίζουμε να λέμε πως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Αν οι ψυχές δεν είναι έμπνευση, τι μπορεί άραγε να είναι;

Πως αποφάσισες να πραγματοποιήσεις αυτές τις δυο συναυλίες στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς;

Ενόψει της επιστροφής μου στην Ελλάδα, ήθελα να παρουσιάσω κάτι στο κοινό που να εμπεριέχει τη δική μου νοσταλγία για την πατρίδα και να αντικατοπτρίζει όσο το δυνατόν την ποιότητα που δεδομένα υπάρχει στην ελληνική μουσική. Δημιουργήσαμε έτσι με την Μέλα Γεροφώτη μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση αρκετών ειδών, που ελπίζουμε να απολαύσει ο κόσμος.

Αν μπορούσες να ήσουν ένας οποιοσδήποτε μουσικός που έχει υπάρξει, ποιος θα ήθελες να είσαι και γιατί;

Νομίζω πως δεν έχει νόημα να θέλεις να είσαι κάποιος άλλος. Το να δημιουργείς στιγμή με τη στιγμή, μέρα με τη μέρα τον εαυτό σου, να αλλάζεις, να καταλαβαίνεις τη μουσική, τους ανθρώπους και τη ζωή είναι το δώρο της ίδιας της ζωής και δίνει νόημα στη μάχη της καθημερινότητας.

Όταν, λόγω των επαγγελματικών σου υποχρεώσεων, είσαι μακριά από τη Θεσσαλονίκη, τί είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο;

Εύκολο να απαντηθεί! Μου λείπει αυτός ο υπέροχος ορίζοντας της θάλασσας που αγκαλιάζει κάθε δειλινό τον ήλιο!

Ποιο μέρος στην πόλη θα μπορούσε να αποτελέσει το σκηνικό για μια συναυλία σου;

Θα μπορούσε να είναι η Ρωμαϊκή Αγορά. Είναι σαν μία ανάσα ιστορίας και ποιότητας ανάμεσα σε αυστηρά κτήρια και αυτοκίνητα. Έτσι είναι για μένα μία ιδανική συναυλία. Ειλικρινής και ρεαλιστική για να αγγίζει το κοινό αλλά και με μία αίσθηση ταξιδιού μέσα στο χώρο. Παρουσία και απουσία μαζί!

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Σε λίγους μήνες επιστρέφω μόνιμα στην Ελλάδα, από τη Βιέννη όπου ζω τα τελευταία επτά χρόνια. Επιστρέφω λίγο σαν τον πεινασμένο λύκο, με την έννοια ότι έχω τόσο μεγάλη έμπνευση και τόσα σχέδια στο νου, που δεν βλέπω την ώρα να υλοποιηθούν! Προς το παρόν εκτός από τις συναυλίες στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, ετοιμάζω ένα πρότζεκτ με μεσογειακή μουσική το οποίο θα παρουσιάσω το Μάϊο στη Βιέννη και είμαστε σε συζητήσεις με διάφορους φορείς της Θεσσαλονίκης για να το παρουσιάσουμε και εδώ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *