Connect with us

#SKG

OHT 2019: Μια πόλη μουσείο για όγδοη φορά

Published

on

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 8η συνεχή χρονιά το Open House Thessaloniki, το οποίο πλέον αποτελεί θεσμό για την ανάδειξη και την προώθηση της αρχιτεκτονικής και καθιστά την πόλη ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

Μέγας Χορηγός του OPEN HOUSE Thessaloniki 2019 ήταν  το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, το οποίο φιλοξένησε και την επετειακή έκθεση φωτογραφίας,  OPEN PHOTO Exhibition, πραγματοποιώντας μια περιήγηση στον κόσμο του Open House Thessaloniki από τη ματιά των επισκεπτών του.

Οι Θεσσαλονικείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών να «σκάψουν» βαθιά μέσα στους 104 χώρους της πόλης με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και απόλαυσαν τις ξεναγήσεις σε αυτούς από τους 620 εθελοντές, των οποίων χορηγός ήταν το φροντιστήριο ξένων γλωσσών  Galileo Galilei. Σύγχρονες κατοικίες και διαμερίσματα, παραδοσιακά μακεδονίτικα κτίσματα στην Άνω Πόλη, μνημεία και κτίρια από το πολυπολιτισμικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, ενδιαφέροντες επαγγελματικοί χώροι, ξενοδοχεία με ιδιαίτερο design και εκλεκιτιστικές επαύλεις αποτέλεσαν πόλο έλξης για πάνω από 53.000 Θεσσαλονικείς.

Μεταξύ αυτών, ξεχώρισαν το κτίριο του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, τα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας, ο υπό κατασκευή σταθμός του Μετρό στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, οι επαύλεις της οδού βασιλίσσης Όλγας, αλλά και το Τεκτονικό Μέγαρο και τα «μυστήριά» του, στο οποίο, μάλιστα, οι ουρές των ενδιαφερομένων έφταναν μέχρι και τη συμβολή της Φιλικής Εταιρείας με την οδό Μανουσογιαννάκη.

Οι παράλληλες δράσεις του ΟΗΤ 2019 ξεκίνησαν από το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, με το MADE in Thessaloniki και το OPEN WALK, και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου με το καθιερωμένο πάρτι λήξης. Σε αυτό το διάστημα οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη δράση και να προμηθευτούν τον έντυπο οδηγό καθώς και αναμνηστικά προϊόντα της διοργάνωσης από το ενημερωτικό περίπτερο του OPEN HOUSE Thessaloniki, στην Αριστοτέλους με Μητροπόλεως, το OPEN BOX.

Όπως κάθε χρόνο, παράλληλα με το  OPEN HOUSE Thessaloniki πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος διαγωνισμός φωτογραφίας OPEN PHOTO, με χορηγό την εταιρεία Alumil. Φέτος το θέμα του διαγωνισμού ήταν «παράθυρο στο φως, παράθυρο στην ζωή». Οι επισκέπτες της δράσης έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ανεβάζοντας τις φωτογραφίες τους από την εκδήλωση στο instagram από δημόσιο προφίλ, γράφοντας #alumil_oht2019 μέχρι τη 1η Δεκεμβρίου. Οι 3 καλύτερες θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές Fujifilm.

Παράλληλα, πρωτότυπες κάλπες και ψηφοδέλτια, χορηγία της εταιρείας Κοσμάογλου, στήθηκαν σε κάθε κτίριο για την ανάδειξη της καλύτερης ξενάγησης, ενώ το κοινό είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του προσωπικό αναμνηστικό, συλλέγοντας σφραγίδες από όλα τα κτίρια που επισκέφτηκε.

Έτσι, ένα ακόμα OPEN HOUSE ολοκληρώθηκε με το TIME TO CLOSE PARTY στην Έπαυλη Μαρόκκου, με τους διοργανωτές, τους εθελοντές και τους χορηγούς να ανανεώνουν το ραντεβού τους για το OPEN HOUSE THESSALONIKI 2020.

#SKG

Χρήστος Βασιλειάδης: Ένας Έλληνας στον Αρκτικό Κύκλο

Published

on

Πίσω από κάθε άνθρωπο υπάρχει μια ιστορία, αλλά και μια ιστορία που περιμένει να ζήσει και αξίζει να ειπωθεί, όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Χρήστος Βασιλειάδης. Αυτό θέλει να κάνει και ο ίδιος, νικώντας στο διαγωνισμό για τον εκπρόσωπο όλης της Μεσογείου στο ταξίδι στον Αρκτικό κύκλο και να σηκώσει την ελληνική σημαία στο Βόρειο Σέλας. Λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση της διαδικτυακής ψηφοφορίας ο 36χρονος Θεσσαλονικιός μίλησε στο skg247.gr και καλεί όλους να τον στηρίξουν να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

 

Τι είναι αυτό που σε ώθησε να αποφασίσεις πως θέλεις να συμμετάσχεις σε αυτή την αποστολή;

Είναι μια αποστολή ξεχωριστή από όλες όσες γνωρίζει το ευρύ κοινό. Το έχουν κάνει μόνο 180 άνθρωποι μέχρι στιγμής, και ουσιαστικά πρόκειται για το μοναδικό χειμερινό survivor στον κόσμο που μπορεί να λάβει κανείς μέρος, και μάλιστα, χωρίς κάποιο έπαθλο, αλλά μόνο την εμπειρία. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμένα, γιατί είναι ένα τεράστιο ταξίδι. Θέλω να ξεπεράσω τους φόβους μου και θεωρώ δεν υπάρχει κάτι πιο ιδανικό σαν εμπειρία για να με κάνει να τα ξεπεράσω όλα.

Πες μας λίγα πράγματα γι’ αυτό το μοναδικό ταξίδι.

Σκοπός του ταξιδιού είναι να δοκιμαστούν απλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο σε μια χειμερινή περιπέτεια έξι ημερών στον αρκτικό κύκλο και να διασχίσουν μια απόσταση 300χλμ. με έλκηθρο. Καθ’ όλη τη διαδρομή μένουν σε σκηνές, σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ψυχή, με μόνη συντροφιά εκπαιδευμένα σκυλιά, τρέφονται με ξηρά τροφή και πρέπει να λιώσουν τον πάγο και το χιόνι για να πιουν νερό.

Αν μπορούσες να πάρεις μαζί σου στο ταξίδι κάτι από τη Θεσσαλονίκη, τι θα ήταν αυτό;

Θα έχω μαζί μου τη ζεστασιά και την αγάπη των ανθρώπων που καθημερινά με στηρίζουν σε αυτό τον αγώνα, ώστε να βγω πρώτος στον γολγοθά της ψηφοφορίας .

Ποια στοιχεία σου θεωρείς ότι θα σε βοηθήσουν να φέρεις εις πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή;

Θεωρώ πως το ποντιακό μου πείσμα και η άρνησή μου να αποτύχω θα είναι οδηγός για να ανταπεξέλθω σε αυτές τις συνθήκες. Δοκιμάζω χρόνια τον εαυτό μου στα ελληνικά βουνά και θεωρώ πως θα τα καταφέρω με το κράμα της εμπειρίας και του πείσματός μου.

Ψηφίστε τον Χρήστο Βασιλειάδη εδώ

Επιμέλεια Συνέντευξης: Αλέξανδρος Πήχας

Continue Reading

#SKG

To Open House επιστρέφει για 8η φορά στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Το OPEN HOUSE επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για 8η χρονιά με δωρεάν ξεναγήσεις σε 104 κτίρια και χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, το σαββατοκύριακο 23-24 Νοεμβρίου. Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος παράλληλων δράσεων πέραν του βασικού σαββατοκύριακου: ξεναγήσεις ειδικού ενδιαφέροντος, διαδρομές, διαγωνισμούς, εκθέσεις και  πάρτι!  Μέγας Χορηγός του OPEN HOUSE Thessaloniki 2019 είναι το Mediterranean Cosmos.

Οι παράλληλες δράσεις του ΟΗΤ 2019 ξεκίνησαν ήδη από της 4 Νοεμβρίου, με την επετειακή έκθεση φωτογραφίας OPEN PHOTO Exhibition, η οποία θα φιλοξενείται στους  χώρους του  Mediterranean Cosmos μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου. Η έκθεση περιλαμβάνει  φωτογραφίες που ξεχώρισαν στους  6  διαγωνισμούς OPEN PHOTO, που έχουν διεξαχθεί στο instagram, στο πλαίσιο του OPEN HOUSE Thessaloniki, από το 2013 ως το 2018. Τον σχεδιασμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν οι PostSpectacular Office και τις εκτυπώσεις η εταιρεία Cworks.

 

Παράλληλα,  στο info point του Mediterranean Cosmos, που συνοδεύει την επετειακή έκθεση φωτογραφίας, το κοινό μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τον  θεσμό του OPEN HOUSE Thessaloniki, καθώς και για τις δράσεις και το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.

 

Περισσότερες πληροφορίες   http://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-photo-exhibition/

 

Αναλυτικά το υπόλοιπο πρόγραμμα του ΟΗΤ 2019:

 

 

Made in Thessaloniki 16-17/11 & 19/11

 

To MADE in Thessaloniki είναι μια δράση που αφορά ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής της πόλης.  Η δράση έχει ως στόχο να αναδείξει τη δημιουργική πλευρά της πόλης, συστήνοντας στο κοινό καταξιωμένους, αλλά και ανερχόμενους δημιουργούς που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και ξεχωρίζουν στον εργασιακό τους κλάδο. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους δημιουργούς-παραγωγούς και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους, να εξερευνήσουν τους χώρους δημιουργίας τους και να κατανοήσουν τη διαδικασία παραγωγής των έργων τους.

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και δεν γίνονται κρατήσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στους χώρους που συμμετέχουν.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά μα τους χώρους που συμμετέχουν και τα ωράρια θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο http://www.openhousethessaloniki.gr/event/made-in-thessaloniki/

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου , η εταιρεία κατασκευής ανελκυστήρων KLEEMANN, χορηγός του MADE in Thessaloniki, μας προσκαλεί σε μια ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της, στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς. Για την  συμμετοχή στην ξενάγηση απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας μας στον παρακάτω σύνδεσμο http://www.openhousethessaloniki.gr/building/ergostasio-kleemann/

OPEN WALK 16-17/11

Όπως καθιερώθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι θεματικές διαδρομές του ΟΗΤ μας ξεναγούν σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό.

Το OPEN WALK «Ανατολικά Τείχη, Θέα Θάλασσα» , σε συνεργασία με την εταιρεία Κοσμάογλου, χορηγό της δράσης , αφορά έναν περίπατο με υπέροχη θέα, ο οποίος ακολουθεί τα ανατολικά τείχη, από το Επταπύργιο μέχρι τον Λευκό Πύργο. Κατηφορίζοντας από την Άνω Πόλη προς την παραλία και μέσα από στάσεις για ξενάγηση σε χαρακτηριστικά σημεία που γειτνιάζουν με τα τείχη, παρακολουθούμε την ιστορία και την αρχιτεκτονική εξέλιξη της πόλης εντός κι εκτός των ανατολικών τειχών. Περισσότερες πληροφορίες για το σημείο και τις ώρες εκκίνησης θα βρείτε εδώ: http://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-walk/

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και δεν γίνονται κρατήσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στο σημείο εκκίνησης.

OPEN BOX 16- 24/11

 

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενεργός υποστηρικτής του OPEN HOUSE Thessaloniki, μας φιλοξενεί στο  γυάλινο περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους (Μητροπόλεως και πλατεία Αριστοτέλους) το οποίο θα λειτουργήσει ως ενημερωτικό περίπτερο της εκδήλωσης, και στο οποίο ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τη δράση και το φετινό πρόγραμμα και να προμηθευτεί τον έντυπο οδηγό της εκδήλωσης καθώς και αναμνηστικά προϊόντα. Ωράριο λειτουργίας 10:00-22:00.

 

OPEN SCHOOL 18 & 22/11

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OHΤ περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε χώρους του Made in Thessaloniki τη Δευτέρα 18 και κτίρια του OPEN TOURS την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, οι οποίες απευθύνονται σε εκπαιδευτικά τμήματα. Για συμμετοχή είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Περισσότερες πληροφορίες http://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-school/

 

OPEN SCOOTER 23-24/11

Με αυτήν την πρωτότυπη δράση σας προσκαλούμε να γνωρίσετε την πόλη μέσα από διαδρομές με ηλεκτρικό πατίνι! Η εταιρεία hive, χορηγός της δράσης, θα παρέχει ηλεκτρικό πατίνι και κράνος.  Ακόμα, οι συμμετέχοντες θα λάβουν το έντυπο πρόγραμμα του OPEN HOUSE Thessaloniki 2019 και θα έχουν προτεραιότητα στα κτίρια της διαδρομής. Για συμμετοχή στη δράση απαιτείται κράτηση στο OPEN BOX, μεταξύ 16-22 Νοεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.openhousethessaloniki.gr/draseis/open-bike/

OPEN TOURS 23– 24/11

Το κυρίως πρόγραμμα του OPEN HOUSE Thessaloniki αφορά ένα σαββατοκύριακο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων σε πλήθος κτιρίων και χώρων της πόλης με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, που πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο, στα τέλη του Νοεμβρίου.

Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν 104 κτίρια και χώροι με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Δημόσια κτίρια, ιδιωτικά διαμερίσματα, μονοκατοικίες, χώροι εκπαίδευσης, γραφεία, ξενοδοχεία, μνημεία, εκκλησίες, μουσεία… συνιστούν το φετινό πρόγραμμα και 600 εθελοντές επιστρατεύονται για να σας ξεναγήσουν! Χορηγός εθελοντών είναι το φροντιστήριο ξένων γλωσσών GALILEO GALILEI.

Η είσοδος είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους και δεν απαιτείται κράτηση. Για να παρακολουθήσει κάποιος την ξενάγηση απλά πρέπει να επισκεφθεί τους χώρους που τον ενδιαφέρουν κατά τις επισκέψιμες ώρες του καθενός και να περιμένει στη σειρά. Η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης σε κάθε χώρο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Συνιστούμε στους επισκέπτες να προσέρχονται εγκαίρως στα κτίρια, καθώς δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου.

Μπορείτε να δείτε τα κτίρια που συμμετέχουν στο παρακάτω σύνδεσμο  http://www.openhousethessaloniki.gr/buildings/open2019/

Τo πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα την θεματική ενότητα Mediterranean Cosmos  Highlights η οποία μας προτείνει 10 δημοφιλή και εμβληματικά κτίρια, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες επισκέπτες στις προηγούμενες διοργανώσεις.  Επιπλέον, μετά από κλήρωση, 6 από τους επισκέπτες τους θα κερδίσουν δωροεπιταγές αξίας 50€ για αγορές από τα καταστήματα του Mediterranean Cosmos.

Τα κτίρια αυτά είναι το Σιδηροδρομικό Μουσείο, η Βίλα Πετρίδη, η Στοά Μαλακοπή, το Γραφείο στην Αριστοτέλους, η Κατακόμβη Αγ. Ιωάννη, το Βυζαντινό Λουτρό, το Επταπύργιο, η Ροτόντα, η Βίλα Καπαντζή και η Βίλα Μπιάνκα.

 

PHOTO MADE 16-24/11

 

O διαγωνισμός φωτογραφίας, που καθιερώθηκε πλέον στο πλαίσιο του OPEN HOUSE Thessaloniki, με θέμα την παράλληλη δράση MADE in Thessaloniki 2019. Οι επισκέπτες της δράσης έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ανεβάζοντας τις φωτογραφίες τους στο instagram (από δημόσιο προφίλ), γράφοντας #kleemann_made2019.  Νικήτριες θα ανακηρυχθούν οι δύο καλύτερες φωτογραφίες που αποδίδουν το MADE in Thessaloniki 2019 με τον πιο πρωτότυπο τρόπο και θα κερδίσουν έπαθλα .

Χορηγός διαγωνισμού: KLEEMANN

 

OPEN PHOTO 23/11- 01/12

Όπως κάθε χρόνο, παράλληλα με το OPEN HOUSE Thessaloniki τρέχει ο καθιερωμένος διαγωνισμός φωτογραφίας. Οι επισκέπτες της δράσης έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ανεβάζοντας τις φωτογραφίες τους στο instagram από δημόσιο προφίλ, γράφοντας #alumil_oht2019 . Έπειτα και από ψηφοφορία του κοινού, οι τρεις καλύτερες φωτογραφίες, που αποδίδουν με τον πιο πρωτότυπο τρόπο το θέμα του φετινού διαγωνισμού «Παράθυρο στο φως, παράθυρο στην ζωή», μέσα από το πρίσμα του OPEN HOUSE Thessaloniki, θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές Fujifilm.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-photo/

Χορηγός διαγωνισμού: Alumil

OPEN ΑREA 23/11- 01/12

Ένας διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα το pop-up home layout που θα στήσει η Area Domus στη Διατηρητέα Κατοικία στον Οικισμό Ουζιέλ κατά τη διάρκεια των OPEN TOURS. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν όλες οι φωτογραφίες από το installation, που θα ανεβούν με
δημοσίευση στο instagram από δημόσιο προφίλ, χρησιμοποιώντας το  .

Η καλύτερη φωτογραφία θα βραβευτεί με το νέο φωτιστικό Lantern της Kartell.  Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-area/

Χορηγός διαγωνισμού: Area Domus

ΚΟΣΜΑΟΓΛΟΥ OPEN VOTE 23/11-01/12

Ο διαγωνισμός για το βραβείο κοινού δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της δράσης να ψηφίσουν την ξενάγηση που απόλαυσαν περισσότερο, ώστε να αναδείξουν το αγαπημένο κτίριο του κοινού και να  επιβραβεύσουν την αντίστοιχη ομάδα εθελοντών. Ψηφίζοντας, λαμβάνετε μέρος στην κλήρωση για μια φωτογραφική μηχανή και για οικολογικά υλικά για τη βαφή ενός δωματίου, προσφορά της εταιρείας Κοσμάογλου.  Οι εθελοντές του κτιρίου που αναδεικνύεται πρώτο λαμβάνουν έπαινο επιβράβευσης και αναμνηστικά δώρα.

Κάλπες για την ψηφοφορία θα υπάρχουν σε όλα τα κτίρια, όπου θα μπορείτε να ψηφίζετε το κτίριο της επιλογής σας. Έγκυρες θα θεωρηθούν οι ψήφοι που αναγράφουν όλα τα ζητούμενα του ψηφοδελτίου (τίτλος κτιρίου, ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, email). Κάθε επισκέπτης έχει δικαίωμα μίας ψήφου, οπότε σε περίπτωση πολλαπλών ψήφων από το ίδιο άτομο, θα καταμετράται μόνο μία επιλογή, με τυχαίο τρόπο.

Χορηγός διαγωνισμού: Κοσμάογλου

OPEN YOUR MAP 23/11-01/12

Ένας νέος διαγωνισμός προσκαλεί τους επισκέπτες να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο αναμνηστικό από το ΟHT2019, τον προσωπικό τους χάρτη, συλλέγοντας σφραγίδες στα κτίρια που επισκέπτονται. Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν το έντυπο του χάρτη μαζί με το έντυπο πρόγραμμα και, ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις τους στα κτίρια, να ανεβάσουν φωτογραφία του σφραγισμένου χάρτη τους στο instagram από δημόσιο προφίλ, κάνοντας tag το openhousethessaloniki. Ο αγαπημένος μας χάρτης θα κερδίσει ένα αναμνηστικό δώρο του ΟΗΤ.

TIME TO CLOSE Party 24/11

Μετά από τον μαραθώνιο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων και όλες τις OPEN δράσεις, η αυλαία του OHT 2019 κλείνει με τον πιο όμορφο τρόπο,  με το πάρτι λήξης ! Σας περιμένουμε  στην Έπαυλη Μαρόκκου, Β. Όλγας 133 & Π. Συνδίκα μετα τις 21.00 με OHT 2019 signature cocktails και μουσική –όπως πάντα– από το 1NC / 1NiteClub. Εθελοντές, συμμετέχοντες, επισκέπτες, είστε όλοι ευπρόσδεκτοι. Φέρτε την καλύτερη σας διάθεση, ετοιμαστείτε για χορό κι ελάτε να διασκεδάσουμε!

Continue Reading

#SKG

Μαρία Στεφάνου: “Όλοι έχουμε τον δικό μας χάρτινο κόσμο…”

Published

on

Λίγες μέρες πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του νέου της έργου “Ο χάρτινος κόσμος”, η γνωστή δημιουργός και θεατρική παραγωγός, Μαρία Στεφάνου, μίλησε στο skg247 τόσο για αυτή τη  νέα παράσταση, η ουσία της οποίας άπτεται της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων, όσο και για τα επόμενα επαγγελματικά της σχέδια.

Πες μου λίγα λόγια για το νέο σου έργο, «Ο χάρτινος κόσμος»

«Ο χάρτινος κόσμος» έχει θέμα την ουσία της ζωής και την αξία της μοναδικότητας μας. Θα ζωντανέψει μέσα από τις φωνές, τις ερμηνείες και την έκφραση 30 καλλιτεχνών επί σκηνής και της ζωντανής μας ορχήστρας, στο δημοτικό θέατρο Μελίνα Μερκούρη της Καλαμαριάς. Ξεκινάμε 17 Οκτώβρη για 8 βραδινές παραστάσεις κοινού 17,18, 19, 20 Οκτώβρη και 7, 8, 9 και 10 Νοέμβρη. Είμαι χαρούμενη και ευγνώμων για όλη την ομάδα των καλλιτεχνών που έχουν βάλει το λιθαράκι τους ως την τελική ευθεία.

Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης σου;

Τα βιώματά μου. Είδα ότι υπήρξα τυφλή και ένιωσα την ανάγκη να εκφράσω τα όσα αναγνώρισα σε μένα. Στην ουσία, το έργο αυτό περιγράφει την πορεία από το «Δεν υπάρχω του νου… στο υπάρχω και την αίσθηση της πραγματικής ζωής».

Νιώθεις ότι μέσα από αυτό καλλιτεχνικά έχεις πάει ένα βήμα παρακάτω;

Αυτό το έργο και όλη η διαδικασία δημιουργίας του με ωρίμασε σαν καλλιτέχνη, σαν άνθρωπο, σαν συντονιστή, σαν παραγωγό, σαν οδηγό και σαν δασκάλα. Μαθαίνω από όλους και απολαμβάνω όλα τα στάδια, δοκιμάζοντας νέες μορφές και τρόπους έκφρασης. Στην ουσία μαθαίνω εμένα περισσότερο μέρα με την ημέρα. Να εκφράζομαι και να εμφανίζομαι. Νοιώθω να πατάω στα πόδια μου κάθε μέρα και πιο γερά. Αρχίζω να είμαι παρούσα και να λέω «Εγώ είμαι εδώ».

Ο χάρτινος κόσμος είναι ο ψεύτικος κόσμος που φτιάχνουμε όλοι με το νου μας;

Είναι όλα τα νομίζω, τα υποθέτω και τα πιστεύω που χτίζουμε σταδιακά μεγαλώνοντας και μας κάνουμε να φεύγουμε απ’ την πραγματική ουσία της ζωής μας, τα θέλω, την ανάγκη και το μου αρέσει μας. Ποιότητες τόσο λεπτές και τρυφερές, πλέον δυσδιάκριτες ανάμεσα απ’ όλα τα  «χαρτιά» που φέρουμε. Ζούσα χρόνια μέσα σε αυτόν τον κόσμο, αρνούμενη να με δω. Τώρα, είναι ώρα να μιλήσω στους ανθρώπους για αυτό τον χάρτινο κόσμο μου, την τρέλα που φέρει και τη μανία να με κάνω κάτι άλλο απ’ αυτό που πραγματικά είμαι… Εξάλλου, όλοι έχουμε το δικό μας χάρτινο κόσμο.

Τι άλλα σχέδια έχεις για φέτος;

Φέτος ανεβάζω για 3η χρονιά την πρώτη μου μουσική δημιουργία, το «Ένα Βήμα Τη Φορά The Musical», με θέμα τη διαδρομή προς την αγάπη εαυτού μέσα απ’ τον δρόμο των συναισθημάτων, στο θέατρο «Αθήναιον» για όλα τα Σάββατα του Νοέμβρη στις 17.00μμ. Παράλληλα, επανακυκλοφορώ το ομώνυμο βιβλίο μου Ένα Βήμα Τη  Φορά, που εξάντλησε ήδη την 1η του χιλιάδα και ετοιμάζω νέες συνεργασίες και σημεία πώλησης. Είμαι ευγνώμων για τον κόσμο που μας έχει αγκαλιάσει τόσο θερμά και το θέλω μου είναι να συνεχίσουμε μέχρι τα έργα και τα βιβλία μου να απλωθούν σε όλο τον κόσμο και σε όλους όσους τα έχουν ανάγκη.

“Ο χάρτινος κόσμος” της Μαρίας Στεφάνου

Συντελεστές και Συνδημιουργοί

Σκηνοθεσία – Κείμενο – Μουσική Σύνθεση Μαρία Στεφάνου
Χορογραφίες Μαρία Στεφάνου, Ευγενία Ψωμιάδου
Οργάνωση Παραγωγής Χαρίκλεια Μαρή
Μαέστρος & Ενορχήστρωση Κωνσταντίνος Γκιβίσσης
Εναρμονήσεις Κωνσταντίνα Νικίδου
Επιπλέον Συνθέτες Παναγιώτης Καπρίτσιος, Χαρίκλεια Μαρή, Θεοδώρα Καζίδου

Ορχήστρα
Πλήκτρα Κωνσνταντίνος Γκιβίσσης
Πιάνο Κωνσταντίνα Νικίδου
Τύμπανα – Drums Αλέξανδρος Μακατσέλος
Κιθάρα ηλεκτρική & κλασική Γιώργος Τσέλιος
Βιολί Νίκος Κουθούρης
Κόντρα Μπάσο Γιάννης Καμπανταϊδης

Οι Ρόλοι μας
Αξία Χαρίκλεια Μαρή
Νους Αχιλλέας Ελευθεριάδης
Έλλειψη Βιβή Μιτσίτσκα
Λέξη Θεοδώρα Καζίδου
Το 1 Του Φαίνεσθαι Παυλίνα Αμοιρίδου
Το 1 Της Αναγνώρισης Μαριάνθη Παπαλάμπρου
Το Καλό Και Καθώς πρέπει 1 Ανδρομάχη Κοσκερίδου
Το Πλούσιο 1 Παναγιώτης Καπρίτσιος
Μικρό Πλούσιο 1 Γιώργος Βροχίδης
Μικρό Έξυπνο 1 Παναγιώτης Παπαϊωάνου
Ζωή Αριάδνη Ρόδα
Ζυγαριά Σοφία Ιωαννίδου
Περιθωριακός Σταύρος Τάχος

Ηθοποιοί – Τραγουδιστές – Χορευτές – Corus
Ευγενία Ψωμιάδου, Ρεβάζι Κουρουχασβίλη,
Κέλμετ Τζέλο, Ιωάννα Κωστοπούλου, Βαγγέλης Καρακάτσης, Πασχάλης Τερζής

Continue Reading

TRENDING

Copyright © 2020 SKG 24|7 Powered by Wordpress.