Connect with us

Η Θεσσαλονικη μεσα στο χρονο

Α’ Γυμνάσιο Αρρένων – Βίλα Χατζημήσεφ

Published

on

Όδός Βας. Όλγας 3-5 στον αριθμό αυτό δεσπόζει ένα ξεχωριστό σπίτι, η βίλα Χατζημήσεφ.Αρχικά ανήκε στον επίτιμο διερμηνέα του ρωσικού προξενείου Θεόδωρου Χατζημήσεφ που αγόρασε το οικόπεδο και έκτισε την διώροφη βίλα αξίας 160.000 γροσίων το 1890-1896. Το 1911 η οικία Χατζημήσεφ περιήλθε στο ελληνικό κράτος και το 1918 στεγάστηκε εκεί το Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.

Ημερομηνία σταθμός για την ιστορία του γυμνασίου είναι η 8η Απριλίου 1943, τότε 149 μαθητές αποβλήθηκαν και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μαζί με τις οικογένειες τους. Από τους αποβληθέντες 2 επέστρεψαν στην Θεσσαλονίκη από τα στρατόπεδα και άλλοι 4 γλίτωσαν καθώς κρύφτηκαν στην πόλη πριν τον εκδιωγμό τους. Σε ανάμνηση αυτών που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τοποθετήθηκαν μπροστά από το Α’ γυμνάσιο σήμερα μπρούτζινες πλάκες που έχουν χαραγμένα τα ονόματα των μαθητών.

 

dsc00007

Μεταπολεμικά το κτίριο συνέχισε να λειτουργεί ως Α’ Γυμνάσιο Αρρένων μέχρι το σεισμό του 1978.  Παράρτημα του Α’ Γυμνασίου αποτελούσε το διπλανό οίκημα η βίλα Γιοσεφ Μοδιάνο. Κατά τα έτη 1978-1997 η βίλα Χατζημήσεφ έμεινε ανεκμετάλλευτη λόγω σοβαρών υλικών ζημιών που υπέστη στον σεισμό του 1978, ενώ το 1979 χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης με υπουργική απόφαση. Το 1997 στα πλαίσια των δράσεων της πολιτιστική πρωτεύουσας ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης. Η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 ήταν καθοριστικής σημασίας για την ολοκλήρωση του στα μέσα Φεβρουαρίου του 2016. Κατά αυτόν τον τρόπο ο στόχος της ανακατασκευής του κτιρίου με τη διατήρηση του αρχιτεκτονικού ρυθμού και χρωματισμού του 1890 επετεύχθη.

avli

esoteriko

Επιμέλεια: Δημήτρης Χάϊδας 

Πηγές:

Εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής: “Οι Πέτρες της Αλήθειας για τους εβραίους του Α Γυμνασίου”, της Χριστίνας Ταχιάου.
Βιβλίο: Σχολεία της Θεσσαλονίκης, εκδ.Ιανός, Θεσσαλονίκη, 1997, Αγραφιώτου-Ζαχοπούλου.

Φωτογραφίες:

Δημήτρης Συμεωνίδης

Κύα Τζήμου 

Αρχείο Casa Bianca

Η Θεσσαλονικη μεσα στο χρονο

Περίπατος στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου: Χάνια, στοές, αγορές.

Published

on

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 18:00 το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute οργανώνουν έναν περίπατο αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου.

Ένα μαγικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου μέσα από μια περιπλάνηση που θα σας οδηγήσει σε μυστικές γωνιές με άρωμα ανατολής, μπαχαριών και λουλουδιών. Μυστικά και εκπλήξεις θα σας περιμένουν καθώς θα ανακαλύπτετε αγορές, στοές, χαμάμ, χάνια, εργαστήρια περπατώντας σε γνωστές αλλά και άγνωστες γωνιές της Θεσσαλονίκης.

Σημείο συνάντησης: Στην είσοδο της Αγίας Σοφίας

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων
Πλη­ρο­φο­ρίες/Κρατήσεις: 210 3250341 / info@ekedisy.gr

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

 

Continue Reading

Η Θεσσαλονικη μεσα στο χρονο

Στη ΔΕΘ το βασιλικό βαγόνι του Γεωργίου Α’

Published

on

Χθες το μεσημέρι μεταφέρθηκε από δύο φορτηγά στο εργοστάσιο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.) (more…)

Continue Reading

Η Θεσσαλονικη μεσα στο χρονο

Βομβαρδιστικό του Β’ ΠΠ που κατευθύνονταν προς Θεσσαλονίκη βρέθηκε στην Ικαρία

Published

on

Ένα δικινητήριο επιθετικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος, τύπου Μάρτιν Μπάλτιμορ (Martin Baltimore) (more…)

Continue Reading

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ SKG247.gr ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Instagram #skg

TRENDING

Copyright © 2019 SKG 24|7 Powered by Wordpress.