Connect with us

Η Θεσσαλονικη μεσα στο χρονο

Το παλιό τελωνείο – Επιβατικός σταθμός

Published

on

Στην οδό Ναυάρχου Κουντουριώτου 1 απέναντι από τα πολυώροφα γραφεία των διάφορων εταιρειών στέκει ένα τριώροφο κτίσμα του 20ου αιώνα, ο Επιβατικός Σταθμός Μακεδονία.

Το εν λόγω κτίριο ξεκίνησε να χτίζεται το 1910 και ολοκληρώθηκε το 1912 υπό την εποπτεία του Ιταλοεβραίου μηχανικού και εργολάβου Ελί Μοδιάνο. Η κατασκευή του τελωνείου έγινε σε εκλεκτικίστικο αρχιτεκτονικό ρυθμό όπως κι άλλα κτίρια της πόλης( ΥΜΑΘ, Γ’ΣΣ). Καινοτομία της εποχής είναι ότι η κατασκευή έγινε με οπλισμένο σκυρόδεμα (beton arme) και αποτελούσε το μόνο κτίσμα εκείνη την περίοδο με αυτό το κατασκευαστικό πλεονέκτημα στα Βαλκάνια. Σχετικά με τις διαστάσεις του έχει μήκος 200 μέτρα, πλάτος 25 μέτρα και εμβαδόν 12.000 τμ.

%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b9

Το τελωνείο τον 20ο αιώνα

Κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο το κτίριο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές εξαιτίας βομβαρδισμών, η αποκατάσταση του έγινε μετά το πέρας του πολέμου με πόρους του λιμενικού ταμείου και του σχεδίου ενίσχυσης Μαρσαλ. Χρονολογία σταθμός για το τελωνείο είναι το 1977 που ανακηρύσσεται διατηρητέο. Μετά τον σεισμό του 1978 το κτίριο που μέχρι πριν χρησίμευε ως τελωνείο εκκενώνεται λόγω σημαντικών προβλημάτων στατικότητας.

 

876bb-olth_epivatikos_stathmos-630x406

Επιβατικός Σταθμός Μακεδονία από την θάλασσα

Σήμερα χρησιμοποιείται ως επιβατικός σταθμός όταν δένει στην Θεσσαλονίκη κάποιο κρουαζιερόπλοιο, σίγουρα οι εικόνες και οι δόξες που γνώρισε το κτίσμα κατά τον 20ο αιώνα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ο Επιβατικός Σταθμός Μακεδονία σήμερα ανήκει στην δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ πάραυτα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων παραχώρησε την χρήση του στον ΟΛΘ με σκοπό την ένταξη του κτιρίου στο πλαίσιο αξιοποίησης χώρων του λιμανιού. Τέλος, σύμφωνα με απόφαση του ΟΛΘ εντός του καλοκαιριού μέλλεται να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του κτιρίου κόστους 1 εκατ. ευρώ κατά τις υποδείξεις της εφορείας αρχαιοτήτων καθώς έχουν βρεθεί  αυθεντικά σχέδια από τα έτη κατασκευής του.

Επιμέλεια: Δημήτρης Χάϊδας 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

Η Θεσσαλονικη μεσα στο χρονο

Περίπατος στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου: Χάνια, στοές, αγορές.

Published

on

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 18:00 το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute οργανώνουν έναν περίπατο αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου.

Ένα μαγικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου μέσα από μια περιπλάνηση που θα σας οδηγήσει σε μυστικές γωνιές με άρωμα ανατολής, μπαχαριών και λουλουδιών. Μυστικά και εκπλήξεις θα σας περιμένουν καθώς θα ανακαλύπτετε αγορές, στοές, χαμάμ, χάνια, εργαστήρια περπατώντας σε γνωστές αλλά και άγνωστες γωνιές της Θεσσαλονίκης.

Σημείο συνάντησης: Στην είσοδο της Αγίας Σοφίας

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων
Πλη­ρο­φο­ρίες/Κρατήσεις: 210 3250341 / info@ekedisy.gr

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

 

Continue Reading

Η Θεσσαλονικη μεσα στο χρονο

Στη ΔΕΘ το βασιλικό βαγόνι του Γεωργίου Α’

Published

on

Χθες το μεσημέρι μεταφέρθηκε από δύο φορτηγά στο εργοστάσιο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.) (more…)

Continue Reading

Η Θεσσαλονικη μεσα στο χρονο

Βομβαρδιστικό του Β’ ΠΠ που κατευθύνονταν προς Θεσσαλονίκη βρέθηκε στην Ικαρία

Published

on

Ένα δικινητήριο επιθετικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος, τύπου Μάρτιν Μπάλτιμορ (Martin Baltimore) (more…)

Continue Reading

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ SKG247.gr ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Instagram #skg

TRENDING

Copyright © 2019 SKG 24|7 Powered by Wordpress.