Connect with us

Published

on

Στην σημερινή πλατεία Χρηματιστηρίου εκτός από τους ανεμιστήρες και τα εντυπωσιακά συντριβάνια υπάρχει ένα διατηρητέο κτίριο του 1906 η στοά Μαλακοπή.

dsc_4522.jpg

Tο εν λόγω κατασκεύασμα χτίστηκε το 1906 υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι για να στεγάσει την Τράπεζα Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε το 1888 από την οικογένεια Αλλατίνι.  Το κτίριο στην αρχή χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία των Αλλατίνι ενώ έπειτα η εύπορη οικογένεια μετακόμισε στην γνωστή βίλα επί της Βασ. Όλγας όπου σήμερα στεγάζεται η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας.

1

Ανεβαίνοντας για τον πρώτο όροφο

Από το 1907 ξεκίνησε να λειτουργεί στην στοά Μαλακοπή η Τράπεζα Θεσσαλονίκης με ιδρυτές και διαχειριστές τους αδερφούς Αλλατίνι. Η καινοτομία της εποχής ως προς την διαρρύθμιση της τράπεζας ήταν ότι ο Ποζέλι σχεδίασε έναν εσωτερικό διάδρομο με γυάλινη οροφή που εκατέρωθεν του βρίσκονταν όλα τα γραφεία και οι υπηρεσίες με τέτοιο τρόπο που το ταμείο να είναι το κέντρο της τράπεζας.

7c36e-125ce25bf25cf2582

Ο πρώτος όροφος από την σκάλα

Συνεχίζοντας το ταξίδι στο χρόνο ημερομηνία σταθμός για την τράπεζα είναι το 1917, η χρονιά της μεγάλης πυρκαγιάς πέρασε και δεν άγγιξε το κτίριο. Ενώ όλα τα υπόλοιπα κτίσματα του λεγόμενου Φραγκομαχαλά κάηκαν ολοσχερώς από την τριήμερη πύρηνη λαίλαπα η Τράπεζα Θεσσαλονίκης έμεινε άθικτη. Το 1926 το κτίσμα ανακαινίζεται από τον Γάλλο μηχανικό Μαξ Ρούμπενς, σήμερα υπάρχει ακόμη στην σιδερένια πόρτα της στοάς χαραγμένη η ημερομηνία της ανακαίνισης. Το 1940 επιτάσσεται από τους Ναζί και σταματά οριστικά η λειτουργία του.

841e6-225ce25bf25cf2582

Η πόρτα του δεύτερου ορόφου σφραγισμένη

Σήμα κατατεθέν του κτίσματος αποτελεί το ρολόι που βρίσκεται στο κεντρικό αέτωμα του.  Το ρολόι αυτό πάγωσε κατά κάποιο τρόπο το χρόνο στην ώρα του μεγάλου σεισμού της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με μαρτυρίες σταμάτησε να λειτουργεί στις 20 Ιουνίου 1978 και ώρα 11:07 μ.μ. όταν συνέβη ο μεγάλος σεισμός της Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα δεν επισκευάστηκε κι ενώ όλα γύρω σταδιακά άλλαξαν το ρολόι έμεινε να θυμίζει εκείνη την δύσκολη για την πόλη στιγμή.

Σήμερα στη στοά στεγάζονται κάποια μπαρ ένα δικηγορικό γραφείο και ένα δωμάτιο απόδρασης μια νέα τάση της εποχής που γνωρίζει άνθιση τα τελευταία δύο χρόνια στην Θεσσαλονίκη.

42d4c-malakopi2b12bopenhouse

Το σταματημένο ρολόϊ

c4b58-13689803_10206677158992928_1789826647_n

Πλατεία Χρηματιστηρίου σήμερα

Επιμέλεια: Δημήτρης Χάϊδας 

Πηγή: thessalonikihouses.gr
Φωτογραφίες:
Η φωτογραφία της πρόσοψης προέρχεται από το https://thessarchitecture.wordpress.com/ της Χρύσας Φραγκούδη.

Η φωτογραφία του ρολογιού προέρχεται από το http://thessalonikihouses.gr .

Οι φωτογραφίες του εσωτερικού και της πλατείας Χρηματιστηρίου προέρχονται από το αρχείο του Δημήτρη Χάϊδα.

Continue Reading

Η Θεσσαλονικη μεσα στο χρονο

Περίπατος στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου: Χάνια, στοές, αγορές.

Published

on

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 18:00 το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute οργανώνουν έναν περίπατο αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου.

Ένα μαγικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου μέσα από μια περιπλάνηση που θα σας οδηγήσει σε μυστικές γωνιές με άρωμα ανατολής, μπαχαριών και λουλουδιών. Μυστικά και εκπλήξεις θα σας περιμένουν καθώς θα ανακαλύπτετε αγορές, στοές, χαμάμ, χάνια, εργαστήρια περπατώντας σε γνωστές αλλά και άγνωστες γωνιές της Θεσσαλονίκης.

Σημείο συνάντησης: Στην είσοδο της Αγίας Σοφίας

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων
Πλη­ρο­φο­ρίες/Κρατήσεις: 210 3250341 / info@ekedisy.gr

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

 

Continue Reading

Η Θεσσαλονικη μεσα στο χρονο

Στη ΔΕΘ το βασιλικό βαγόνι του Γεωργίου Α’

Published

on

Χθες το μεσημέρι μεταφέρθηκε από δύο φορτηγά στο εργοστάσιο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.) (more…)

Continue Reading

Η Θεσσαλονικη μεσα στο χρονο

Βομβαρδιστικό του Β’ ΠΠ που κατευθύνονταν προς Θεσσαλονίκη βρέθηκε στην Ικαρία

Published

on

Ένα δικινητήριο επιθετικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος, τύπου Μάρτιν Μπάλτιμορ (Martin Baltimore) (more…)

Continue Reading

TRENDING

Copyright © 2020 SKG 24|7 Powered by Wordpress.