Connect with us

ENTERTAINMENT

Εκπαιδευτικά εργαστήρια ελεύθερης μουσικής δημιουργικότητας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (4-12 ετών)

Published

on

Ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Βόρειας Ελλάδας προσφέρει σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη μουσική, να επαναπροσδιορίσουν τα όριά της και να βιώσουν τη διαδικασία της συλλογικής δημιουργίας.
Τα βιωματικά εργαστήρια αντιλαμβάνονται τη μουσική δημιουργία ως άσκηση στην ελευθερία. Απευθύνονται στο ευρύ κοινό, θα διαρκέσουν τρεις μήνες, από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο του 2016. Οι προσφερόμενες θέσεις θα είναι περιορισμένες.
Τα εργαστήρια θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι δάσκαλοι-καθοδηγητές των εργαστηρίων είναι όλοι τους δημιουργικοί μουσικοί και μουσικοπαιδαγωγοί. Την επιστημονική ευθύνη των προγραμμάτων έχει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

1. «Είμαστε όλο αυτιά»: εκπαιδευτικά projects αυτοσχεδιασμού και συλλογικής σύνθεσης για παιδιά 4-6 & 7-12 ετών.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών, ανεξάρτητα από το αν έχουν γνώση μουσικών οργάνων ή οποιαδήποτε άλλη εμπειρία τυπικής μουσικής εκπαίδευσης. Θα λειτουργήσουν δύο χωριστές ομάδες, ο διαχωρισμός στις οποίες θα γίνει με ηλικιακά κριτήρια.
Βασικοί άξονες του εργαστηρίου αποτελούν οι μουσικές πρακτικές του αυτοσχεδιασμού και της ομαδικής σύνθεσης. Τα παιδιά, μέσα από ανοιχτές και πειραματικές παιδαγωγικές δραστηριότητες, μαθαίνουν να εξερευνούν ήχους και μουσικά όργανα, δημιουργούν δικές τους μουσικές ιδέες, αλληλεπιδρούν μουσικά και χτίζουν ομαδικές συνθέσεις. Μέσα από τις διαδικασίες αυτές οδηγούνται στην προσωπική ανακάλυψη, καλλιεργούν τις δυνατότητες συλλογικής δημιουργίας, αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους και εν τέλει αποκτούν μουσικές γνώσεις και δεξιότητες με τρόπους ξεφεύγουν από παραδοσιακές μορφές διδασκαλίας. Το εργαστήρι καθοδηγείται από 2 μουσικοπαιδαγωγούς, ενώ σχεδιάζεται και η συμμετοχή μουσικών που εμπλέκονται στις συναυλίες του ΜΜΘ. Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής θα λειτουργήσουν επιπλέον ως θεματικό υλικό για τις μουσικές δημιουργίες των παιδιών.
Υπεύθυνες εργαστηρίου: Νίκη Μπαραχάνου,  πιανίστα, μουσικοπαιδαγωγός
Αγνή Ρόγκα, πιανίστα, μουσικολόγος/μουσικοπαιδαγωγός

Ημέρα διεξαγωγής εργαστηρίου:
[4-6 ετών] Κάθε Σάββατο 11:30-13:00
[7-12 ετών] Κάθε Σάββατο 13:00-14:30.
Έναρξη Σάββατο 8/10/2016 σε χώρο εντός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Διάρκεια εργαστηρίου: Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2016.
Κόστος συμμετοχής για Εργαστήρι 4-6 ετών: 90 Ευρώ συνολικά για εγγραφή και παρακολούθηση από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2016.
Κόστος συμμετοχής για Εργαστήρι 7-12 ετών: 120 Ευρώ συνολικά για εγγραφή και παρακολούθηση από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2016.
Για την εγγραφή στο κάθε εργαστήριο (4-6 / 7-12) θα χρειαστεί να συμπληρώστε την αίτηση (link) και να εξοφλήσετε το σύνολο του αντίστοιχου ποσού εντός δύο εργάσιμων ημερών από την αποστολή της αίτησης, στο ταμείο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ηςΜαρτίου & Παραλία, 4ο όροφος (πίσω είσοδος γραφείων) Λογιστήριο, Δευτέρα έως Παρασκευή,  ώρες 9:00-15:00.
Αίτηση εγγραφής  https://goo.gl/forms/8jUTUGrSDqIqwuE42
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων:
[4-6 ετών] 12 άτομα
[7-12 ετών] 12 άτομα.
Για την συμπλήρωση των θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας εγγραφής.

2. «Band-ing!» Εργαστήριο συλλογικής μουσικής δημιουργίας για εφήβους 13-18 ετών. 
Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, που επιθυμούν να έχουν βιωματική σχέση με τη συλλογική μουσική δημιουργία.
Οι συμμετέχοντες επαναπροσδιορίζουν από κοινού την έννοια της μουσικής γνώσης, αναπτύσσουν τα αντανακλαστικά τους εντός ενός μουσικού συνόλου, δίνουν έμφαση στην ατομική ανακάλυψη ως μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας και πειραματίζονται με στοιχεία που συναντούν σε διάφορα μουσικά είδη.
Παράλληλα, δημιουργούν εναλλασσόμενα σχήματα εντός του εργαστηρίου, με στόχο τη διερεύνηση ενός ευρύτατου φάσματος τρόπων μουσικής πράξης: σύνθεση, αυτοσχεδιασμός, επεξεργασία, ενορχήστρωση ή διασκευή κάποιου μουσικού υλικού.
Η συμμετοχή δεν προϋποθέτει προηγούμενη συστηματική μουσική σπουδή. Εάν όμως κάποιος ή κάποια παίζει μουσικό όργανο, μπορεί να φέρει μαζί του ή της.
Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Μανόλης Γερεμπακάνης, πιανίστας, συνθέτης, μουσικολόγος/μουσικοπαιδαγωγός
Παύλος Σπυρόπουλος, κοντραμπασίστας, μουσικολόγος/μουσικοπαιδαγωγός

Ημέρα διεξαγωγής εργαστηρίου: Κάθε Τετάρτη 17:00-18:30.
Έναρξη Τετάρτη 12/10/2016 σε χώρο εντός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Διάρκεια εργαστηρίου: Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2016.
Κόστος συμμετοχής για Εργαστήρι 13-18 ετών: 120 Ευρώ συνολικά για εγγραφή και παρακολούθηση από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2016.
Για την εγγραφή στο εργαστήριο (13-18) θα χρειαστεί να συμπληρώστε την αίτηση (link) και να εξοφλήσετε το σύνολο του αντίστοιχου ποσού εντός δύο εργάσιμων ημερών από την αποστολή της αίτησης, στο ταμείο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, 4ο όροφος (πίσω είσοδος γραφείων) Λογιστήριο, Δευτέρα έως Παρασκευή,  ώρες 9:00-15:00.
Αίτηση εγγραφής:  https://goo.gl/forms/KZf464B8muRraQUE2
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 12 άτομα.
Για την συμπλήρωση των θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας εγγραφής.

3. Η μουσική εν-διάμεσα: Εργαστήριο διακαλλιτεχνικών πειραματισμών για ενήλικες
Στο εργαστήρι θα παίξουμε με ήχους, εικόνες, λέξεις, ευρήματα και αντικείμενα απο την καθημερινότητα μας, στα πλαίσια  ομαδικών δια-μεσικών (intermedia) καλλιτεχνικών πειραματισμών. Θα κατασκευάσουμε και θα ερμηνεύσουμε παρτιτούρες που δεν γράφονται με νότες και πεντάγραμμο, αλλά εφορμώνται από εικόνες και λέξεις, ή δανείζονται το υλικό τους από καθημερινά αντικείμενα. Θα σκεφτούμε πάνω στην σχέση των τεχνών με την καθημερινότητα, και την αλληλεπίδραση της μουσικής με άλλες τέχνες, διερευνώντας ιστορικά και σύγχρονα παραδείγματα διαμεσικής καλλιτεχνικής έκφρασης, με τη βοήθεια προσκεκλημένων καλλιτεχνών. Θα προβληματιστούμε πάνω στο πώς κρίνουμε αισθητικά τη μουσική σε σχέση με άλλες μορφές τέχνης, και θα δημιουργήσουμε εφήμερες οπτικο-ακουστικές εγκαταστάσεις και ιδιότυπα εναύσματα για καλλιτεχνική πράξη, αξιοποιώντας “άχρηστο” υλικό (από το διαδίκτυο, το σπίτι, τον δρόμο κ.α.).
Για τη συμμετοχή στο εργαστήρι δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση μουσικών οργάνων ή θεωρίας της μουσικής, παρά μόνο διάθεση για πειραματισμό σε ομαδικά πλαίσια, πέρα και έξω από συνήθειες και σταθερές αντιλήψεις για το τί είναι η μουσική και πώς φτιάχνεται.

Υπεύθυνες εργαστηρίου: Δανάη Στεφάνου, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΤΜΣ, ΑΠΘ
Αλεξάνδρα Καραμούτσιου, βιολίστρια, μουσικολόγος/μουσικοπαιδαγωγός
Aναστασία Πέκη, πιανίστα, μουσικολόγος/μουσικοπαιδαγωγός

Ημέρα διεξαγωγής εργαστηρίου: Κάθε Δευτέρα 18:00-20:00.
Έναρξη Δευτέρα 10/10/2016 σε χώρο εντός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Διάρκεια εργαστηρίου: Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2016.
Κόστος συμμετοχής για Εργαστήρι ενηλίκων: 120 Ευρώ συνολικά για εγγραφή και παρακολούθηση από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2016.
Για την εγγραφή στο εργαστήριο ενηλίκων θα χρειαστεί να συμπληρώστε την αίτηση (link) και να εξοφλήσετε το σύνολο του αντίστοιχου ποσού εντός δύο εργάσιμων ημερών από την αποστολή της αίτησης, στο ταμείο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, 4ο όροφος (πίσω είσοδος γραφείων) Λογιστήριο, Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9:00-15:00.
Αίτηση εγγραφής  https://goo.gl/forms/NxvHp6DFjy3lMzHn1
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 20 άτομα.
Για την συμπλήρωση των θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας εγγραφής.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ για το εργαστήριο 1 από 14/9/2016 έως και 23/9/2016
ΕΓΓΡΑΦΕΣ για τα εργαστήρια 2 & 3 από 14/9/2016 έως και 6/10/2016

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
25ης Μαρτίου & Παραλία
54646 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310895915, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00.
e-mail: eduprogramms@tch.gr

Πηγή : www.tch.gr

ENTERTAINMENT

STREAM: synergy meeting vol.2

Published

on

Η Die Wolke art group, χτίζοντας πάνω στην εμπειρία που αποκτήθηκε από την πρώτη εκδήλωση Stream το 2016, αλλά και τη διαδραστική παράσταση Trajectory of an Idea, παρουσιάζει τη 2η συνάντηση αυτοσχεδιασμού σύγχρονου χορού, ζωντανής μουσικής, και διαδραστικής τεχνολογίας!

Τρία σύντομα κομμάτια δομημένου αυτοσχεδιασμού θα εξερευνήσουν τις διαδραστικές δυνατότητες που προκύπτουν από τη χρήση αδρανειακών και μηχανικών αισθητήρων στα χέρια των performers και την εφαρμογή τους σε μουσικές και ηχητικές παραμέτρους. Κάθε συνθέτης και ερμηνευτής θα εξερευνήσει μια μοναδική προσέγγιση.

Υποστηριζόμενο από το πρόγραμμα Transfer International της Γραμματείας Πολιτισμού της Ρηνανίας-Βεστφαλλίας, Ντύσσελντορφ, το Stream σκοπεύει στο να φέρει μαζί εμπροσθοδρομικούς καλλιτέχνες από τους χώρους του σύγχρονου χορού, της μουσικής, και των παραστατικών τεχνών γενικότερα. Ενθαρρύνει τη συνεργασία και τον πειραματισμό, χρησιμοποιώντας και επαναστοχεύοντας την τεχνολογία, λειτουργικά και αισθητικά.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο μουσικού προγραμματισμού με τίτλο “Live Coding με το Sonic Pι”. Το εργαστήριο, στις 24 Νοεμβρίου, αποτελεί εισαγωγή στο περιβάλλον μουσικού προγραμματισμού Sonic Pi, ιδανικό για αρχαρίους, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει αρχές και μοτίβα “ζωντανού” προγραμματισμού για χρήση σε performances. Πληροφορίες και εγγραφές: die-wolke.org/livecoding-workshop.

Έτσι στις 23 και 24 Νοεμβρίου, στο Vitruvian Thingτο σπίτι του ανήσυχου μυαλού και του ψυχισμού των πειραματικών τάσεων, ένα χώρο παραστατικών τεχνών, σύγχρονης μουσικής, και διαμεσικής εξερεύνησης, στη στοά της Πτολεμαίων 29Α, στον 4ο όροφο, θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση σύγχρονου χορού, μουσικής και τεχνολογίας.

 

Συμμετέχουν:

Δροσιά Τριαντάκη (gr): χορός

Enora Gemin (fr/de): χορός

Δημήτρης Δαλέζης (gr): τρομπέτα, ηλεκτρονικά

Tim Abramczik (de): αναλογικά modular synthesisers

Νίκος Τσαβδάρογλου (gr)Κοντραμπάσο, ηλεκτρονικά

+++

Ιωάννης Περισοράτης: ηλεκτρονικά

Ιωάννα Συμεωνίδου: 3D print design

Dani Joss: διαδραστικός προγραμματισμός

 

Εισιτήρια:

https://www.viva.gr/tickets/dance/vitruvian-thing/stream-synergy-meeting-vol-2/

Προπώληση: €10 | Φοιτητικό/ανέργων: €8 | Στην πόρτα: €12

Πληροφορίες:

vitruvianthing.com/stream2 

 

Facebook event: 

www.facebook.com/events/750656262074996/

 

 

 

 

Continue Reading

ENTERTAINMENT

“Ο κόσμος μέσα από τα μάτια των παιδιών” το Σάββατο στον Λευκό Πύργο

Published

on

Το Σάββατο 25/5/2019 και ώρα 11.00π.μ.- 15.00μ.μ.στην Πλατεία Λευκού Πύργου θα πραγματοποιηθεί η δράση με τίτλο “Ο κόσμος μέσα από τα μάτια των παιδιών”.
Σε έναν κόσμο που υπερισχύει το ”εγώ” και η ατομικότητα και όχι το ”εμείς” και η ομαδικότητα, η ΑΡΩΓΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στο πλαίσιο της δράσης αυτής έχει ως στόχο να εκμαιεύσει μέσα από τον ψυχισμό των παιδιών την αλληλεγγύη και την προσφορά.

Στην δράση αυτή τα παιδιά ζωγραφίζουν, για την οικογένεια, την αγάπη, την φιλία, με σκοπό να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους, μέσα από την ψυχαγωγία και την συνεργασία με την επίβλεψη του έμπειρου ζωγράφου Μιχάλη Χατζάρα.

Παράλληλα εκεί θα είναι και τα “Πολύχρωμα Πινέλα” με face painting. Σε κάθε παιδί θα δοθεί έπαινος συμμετοχής. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η συλλογή τροφίμων για τις άπορες οικογένειες που στηρίζει η ΑΡΩΓΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ομάδας, με στόχο τόσο την ευαισθητοποίηση του κοινού όσο και την έμπρακτη συμμετοχή του σε θέματα εθελοντισμού και αλληλεγγύης.

Στόχος της εκδήλωσης αυτής είναι η συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας χαρτικών απορρυπαντικών και λοιπών ειδών για τις οικογένειες που στηρίζει η ΑΡΩΓΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Η Αρωγή Θεσσαλονίκης είναι μια ομάδα εθελοντών πολιτών, οι οποίοι δε δέχονται χρήματα ούτε φάρμακα, αλλά συγκεντρώνουν καθημερινά τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία προσφέρονται σε οικογένειες μονογονεϊκές, σε οικογένειες που και οι δυο γονείς είναι άνεργοι και γενικώς σε άτομα που η κρίση τα έφερε σε στάδιο οριακής επιβίωσης ακόμα και εξαθλίωσης.

Εκεί θα είναι η ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Παύλου Μελά Σταυρούπολης & Κορδελιού- Ευόσμου. Την εκδήλωση υποστηρίζει με εθελοντές της ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ethelon, που δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της έννοιας του εθελοντισμού στην ελληνική κοινωνία. Επιμέλεια αφίσας: Christi Petaloti Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Κέντρου Πολιτισμού Π.Κ.Μ.

Άμεσες ανάγκες σε τρόφιμα και λοιπά είδη: Mέλια, πραλίνες, μαρμελάδες Πρωινά (γάλατα μακράς διάρκειας, κακάο, δημητριακά, φρυγανιές, κομπόστες, καφέδες, κέικ κλπ) Ζαχαρώδη (μπισκότα, κράκερς, μπάρες δημητριακών, κρουασάν κλπ) Κονσέρβες διάφορες, Πουρέ πατάτας ,είδη προσωπικής υγιεινής για παιδιά (σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεμες), παιδικές πάνες νο 4, 5 και 6, μωρομάντηλα, χαρτομάντηλα κλπ.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

ENTERTAINMENT

Διάλεξη για τον ζωγράφο Σπύρο Παπαλουκά

Published

on

Στη σειρά των τακτικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η «Τέχνη» Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία, την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 και ώρα 19:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος), η Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα θα μιλήσει με θέμα «Αποτυπώσεις της φύσης και της τέχνης του Άθω στο έργο του Σπύρου Παπαλουκά». Η Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα είναι Ιστορικός της Τέχνης, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Τέχνης».

Είσοδος ελεύθερη.

Πληροφορίες εκδήλωσης
Πότε: Τρίτη 14 Μαΐου 2019, στις 19:00
Που: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος), Μανόλη
Ανδρόνικου 6, 540 13, Θεσσαλονίκη

 

Continue Reading

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ SKG247.gr ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Instagram #skg

TRENDING

Copyright © 2019 SKG 24|7 Powered by Wordpress.