Connect with us

NEWS

Η ΠΚΜ στην πρώτη πεντάδα της ΕΕ για την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ

Published

on

Ικανοποιητική χαρακτηρίζουν τα στελέχη του νέου ΕΣΠΑ κεντρικά την εξειδίκευση του Προγράμματος, σε επίπεδο μάλιστα Ευρώπης. Καλύτερη εικόνα ανάμεσα στα περιφερειακά προγράμματα είναι αυτή που εμφανίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία μάλιστα είναι μια από τις πέντε πανευρωπαϊκά που έχουν δηλώσει ήδη δαπάνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σημερινή δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, πανελλαδικά τα στοιχεία υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ είναι τα εξής:

-Εξειδίκευση 67,3%.

-Προσκλήσεις 36,6%.

-Εντάξεις 16,6%.

-Νομικές δεσμεύσεις 9,1%.

-Δαπάνες 2,5%.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, αφορούν στην πρόοδο υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, που όπως είπε ο ίδιος σημαίνουν βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, έργα υποδομής, ρευστότητα σε μια στεγνή αγορά και κυρίως προστασία των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων και νέες θέσεις εργασίας.

Πέντε νέες προσκλήσεις

Πέρα από την πορεία υλοποίησης, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε τις πέντε νέες προσκλήσεις που ανοίγουν το επόμενο διάστημα από το νέο ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία:

1.Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε έξι αστικά κέντρα εκτός Θεσσαλονίκης, επτά νέες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, που μέχρι σήμερα δεν είχαν δίκτυο και 12 νέες περιοχές σε δήμους της Θεσσαλονίκης, που είναι μεν συνδεμένοι, όχι όμως σε όλους τους οικισμούς. «Είναι ένα μεγάλο έργο, συγχρηματοδοτούμενο με Δημόσια Δαπάνη που θα ανέλθει περίπου στα 36,5 εκατομμύρια ευρώ και με συνολικό κόστος, που θα ξεπεράσει τα 85 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

2.Εκπόνηση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας, με στόχο την ανάδειξη όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την καθιέρωση της δωδεκάμηνης τουριστικής περιόδου στην Κεντρική Μακεδονία.

3.Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων στην Περιφέρεια.

4.Επενδύσεις για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων από τη διάβρωση ακτών.

5.Προμήθεια εξοπλισμού στη προσχολική και σχολική εκπαίδευση, με δημόσια δαπάνη 1,5 εκ. ευρώ. Δράση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις για τη δημιουργία ή την περαιτέρω ανάπτυξη ειδικών εργαστηριακών υποδομών, την απόκτηση εξοπλισμών για τη βελτίωση των δεξιοτήτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και την προαγωγή των ψηφιακών υποδομών στην εκπαίδευση.

Πορεία υλοποίησης

Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι «ήδη έχουμε εξειδικεύσει έργα και δράσεις 640 εκατομμυρίων ευρώ και ταυτόχρονα σήμερα αναμένεται η έγκριση για την εξειδίκευση επιπλέον δράσεων ύψους 97 εκατομμυρίων ευρώ, που ανεβάζουν το συνολικό ποσοστό εξειδίκευσης σε 76,5%. Επίσης, έχουμε εντάξει 59 πράξεις ύψους 324 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ με την έγκριση της εξειδίκευσης, αναμένεται η περαιτέρω επιτάχυνση της ένταξης έργων στο πρόγραμμα και η αύξηση της απορρόφησης, που θα καταστήσουν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εθνική πρωταθλήτρια, γι’ ακόμα μία φορά, γι’ ακόμα μία προγραμματική περίοδο. Ήδη με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μία από τις πέντε Περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη, που δήλωσαν δαπάνες στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου».

Καθυστερήσεις

Ο κ. Τζιτζικώστας όμως επισήμανε ότι υπήρξαν και καθυστερήσεις, με ευθύνη της κυβέρνησης. Γι’ αυτό το λόγο όπως είπε, «το πιο βασικό, το πιο μεγάλο ζήτημα τώρα είναι αυτό της επιτάχυνσης της υλοποίησης του Προγράμματος. Άλλωστε, στο ΕΣΠΑ ο χρόνος είναι χρήμα. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Κεντρική Μακεδονία, αλλά το ίδιο σημαντικό είναι και συνολικά για τη χώρα».

Καθυστερήσεις σημειώνονται σε συγκεκριμένους τομείς, που είναι το Περιβάλλον, η Υγεία και οι Κρατικές Ενισχύσεις. «Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο διάστημα, στον τομέα της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, καταφέραμε όμως, με έντονη κινητικότητα από την πλευρά μας, να τα ξεπεράσουμε με επιτυχία. Καταφέραμε επίσης με διαβούλευση και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ωριμάσουμε τις δράσεις ολοκληρωμένων Στρατηγικών Αστικής Ανάπτυξης, στις οποίες κατανέμουμε 106 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα ολοκληρώσαμε και τους Οδηγούς Εφαρμογής για τις δυο προσκλήσεις που κινδύνεψαν να βρεθούν στον… αέρα, για τις Αστικές Αρχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Και το πιο σημαντικό: Καταφέραμε και έχουμε ήδη εκδώσει, 37 προσκλήσεις στο νέο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 421 εκατομμυρίων ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Καθημερινότητα

Όπως είπε ο περιφερειάρχης, «στη διετία 2015-2016, από την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίξαμε 4.530 οικογένειες με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, προκειμένου τα παιδιά αυτών των οικογενειών να έχουν ισότιμη πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τις αντίστοιχες κοινωνικές δομές της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και 182 οικογένειες παιδιών με αναπηρία. Ταυτόχρονα, υποστηρίξαμε τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών και υπηρεσιών, για κακοποιημένες γυναίκες και γυναίκες – θύματα βίας, όπως οι ξενώνες φιλοξενίας και τα κέντρα συμβουλευτικής υποστήριξης, με δυνατότητα υποστήριξης 2.100 γυναικών. Υποστηρίξαμε επίσης, την ένταξη 64 μαθητών με αναπηρία και ειδικές ανάγκες, στην εκπαιδευτική διαδικασία, μέσω πρόσληψης εξειδικευμένου βοηθητικού προσωπικού».

Πηγή: voria.gr

NEWS

Η πρώτη πράσινη πολυκατοικία δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Πολυκατοικίες φιλικές προς το περιβάλλον που θα φέρνουν κοντά τους κατοίκους τους είναι το όραμα της νέας πρωτοβουλίας «Κοινά Υπό Κατοίκηση» που δημιουργήθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα START.

Το νέο πρότζεκτ έχει στόχο να δημιουργήσει μια πρότυπη πράσινη πολυκατοικία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η οποία όμως πρώτα θα έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια μικρή κοινότητα με τους κατοίκους των διαμερισμάτων.

Πρότζεκτ μάνατζερ του προγράμματος είναι ο Περικλής Χατζηνάκος, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε προγράμματα της πόλης και έχει πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία Πάρκου Τσέπης αλλά και η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου. Όπως ανέφερε, στη Θεσσαλονίκη αντιστοιχούν μόλις 2,8 τμ πρασίνου ανά κάτοικο ενώ έρευνες δείχνουν πως μέχρι το 2050 το 68% του πληθυσμού θα έχει μετακινηθεί στις πόλεις. Με αυτά τα δεδομένα, ο ίδιος προσπάθησε να βρει μια λύση ώστε το αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης να γίνει βιώσιμο για τους κατοίκους της και παράλληλα φιλικό με το περιβάλλον. «Υπάρχουν πολλές πολυκατοικίες, ελάχιστο πράσινο, και ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι. Εφόσον όμως δεν μπορούμε να αρχίζουμε να κατεδαφίζουμε κτήρια, άρχισα να σκέφτομαι λύσεις παίρνοντας ως δεδομένο την υπάρχουσα κατάσταση», σημείωσε προσθέτοντας πως κατέληξε στο να επικεντρωθεί σε ένα μικροκύτταρο της κοινωνίας, την πολυκατοικία.

Η πολυκατοικία ως κοινότητα

Η πολυκατοικία είναι ο ενδιάμεσος χώρος μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου χώρου. «Φανταστείτε να υπήρχε σε κάθε πολυκατοικία ενός όροφος όπου θα λειτουργούσε ως κοινοτικός χώρος και θα μπορούσαν να μαζευτούν οι κάτοικοι να αλληλεπιδράσουν. Αυτό ωστόσο δεν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, άρα θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις υπάρχουσες συνθήκες», τόνισε ο ίδιος. Όπως ανέφερε, οι κάτοικοι μπορούν να εκμεταλλευτούν δημιουργικά τους χώρους που ήδη υπάρχουν, όπως την ταράτσα ενός κτηρίου ή τον ακάλυπτο χώρο του ώστε να συναντιούνται και να λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις για το πώς θα ζουν στο κτήριο αυτό. Αυτό ωστόσο προϋποθέτει την καλλιέργεια την αίσθηση της κοινότητας. Έπειτα σε ένα επόμενο βήμα, οι κάτοικοι μπορούν να αναλάβουν από κοινού δράση ώστε να προχωρήσουν σε ενέργειες φιλικές προς το περιβάλλον όπως το να βάλουν ένα κομποστοποιητή, να δημιουργήσουν ένα κήπο στην ταράτσα, κάθετους κήπους στην πρόσοψη της πολυκατοικίας ή ακόμα να συλλέγουν το βρόχινο νερό.

H πρώτη πολυκατοικία που θα «πρασινίσει»

Η ομάδα του πρότζεκτ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με μια πολυκατοικία σε πολύ κεντρικό σημείο της πόλης η οποία έχει εκφράσει την επιθυμία της να λάβει μέρος στο πρόγραμμα προκειμένου να αποτελέσει ένα πρώτο παράδειγμα το οποίο θα μπορούν να μιμηθούν και άλλες πολυκατοικίες στη συνέχεια. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηνάκος, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πρότυπη πράσινη πολυκατοικία ωστόσο το αποτέλεσμα θα προσαρμοστεί στις ανάγκες και επιθυμίες της κοινότητας της πολυκατοικίας.

Πρώτα θα γίνουν εκπαιδευτικές και εμψυχωτικές δράσεις για τους κατοίκους και σε δεύτερο στάδιο θα γίνουν οι τεχνικές παρεμβάσεις. «Όλα στηρίζονται στις ανάγκες της κοινότητας. Δεν μπορούμε να πάμε αυτόνομα να φυτέψουμε έναν λαχανόκηπο στην ταράτσα αν κανείς από τους κατοίκους δεν ενδιαφέρεται για την κηπουρική», τόνισε χαρακτηριστικά. Οι πρώτες συναντήσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Η εμπειρία της Γερμανίας

Ο Περικλής Χατζηνάκος επιλέχθηκε να συμμετέχει με αυτή την ιδέα στο πρόγραμμα START στο πλαίσιο του οποίου εκπαιδεύτηκε στο cultural management και έκανε πρακτική για δύο μήνες στη Γερμανία. Όπως τόνισε, πέρα από τις δεξιότητες που απέκτησε, είδε πως η φιλοσοφία του προγράμματος έχει λειτουργήσει ευεργετικά σε πόλεις όπως το Βερολίνο και η Βρέμμη. «Η φιλοσοφία αυτή υπάρχει από τη δεκαετία του ’70 στη Γερμανία».

Οι νέοι στο τιμόνι της πρωτοβουλίας

Η ομάδα αποτελείται από έξι νέους επαγγελματίες ο καθένας εκ των οποίων φέρνει μια εξειδίκευση στο “τραπέζι” της πρωτοβουλίας. Ο Νίκος Καλλιγάς είναι Πολιτικός Μηχανικός, η Ηλέκτρα Μαντσίνη είναι αρχιτέκτονας, ο Χρήστος Σχοινάς ασχολείται με το βιομηχανικό σχέδιο ενώ η Φάνια Χρηστάκου και η Μαρία Τσανανά αποτελούν τις εμψυχώτριες της ομάδας. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηνάκος, είναι όλοι νέοι οι οποίοι θέλουν να εργαστούν και να δημιουργήσουν στην Ελλάδα, επιθυμία που μπορούν να πραγματοποιήσουν μέσω του προγράμματος.

Το πρότζεκτ θα λαμβάνει χρηματοδότηση για έξι μήνες από το πρόγραμμα START ενώ σε αυτό συμμετέχουν φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ευρωπαϊκοί φορείς, ο δήμος Θεσσαλονίκης και εραστήρια του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

NEWS

Στους top10 προορισμούς για το 2020 η Θεσσαλονίκη για τη Figaro

Published

on

Τη Θεσσαλονίκη συμπεριλαμβάνουν η γαλλική «Figaro» και το ταξιδιωτικό γραφείο «Petit Futé» μεταξύ των 10 «top» πόλεων του πλανήτη, για να επισκεφθεί κανείς τη νέα χρονιά. «Το 2020 πλησιάζει και η ευκαιρία για να σας αποκαλύψουμε τα καλύτερα ταξιδιωτικά σχέδια για τη χρονιά αυτή», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Και από τον υπότιτλο στο άρθρο της η εφημερίδα προαναγγέλλει ότι η τέταρτη επιλογή θα μας… εκπλήξει.

«Η πρωτεύουσα της Μακεδονίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, αλλά συχνά ξεχνιέται λόγω της Αθήνας ή των ελληνικών νησιών.  Ωστόσο, η Θεσσαλονίκη αξίζει την προσοχή μας: η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και απολαμβάνουμε τη θάλασσα όλο το χρόνο, προσφέροντας όμορφους περιπάτους. Η παλιά πόλη της, η Άνω Πόλη, είναι ένας γοητευτικός λαβύρινθος με πολύχρωμα σοκάκια που σας προσκαλούν να κάνετε μια βόλτα. Υπάρχουν επίσης πολλά ελληνορωμαϊκά μνημεία όπως η Αρχαία Αγορά. Είναι ένας προορισμός για ανακαλύψεις!» αναφέρει μεταξύ άλλων το γαλλικό δημοσίευμα.

Μετά το Ντουμπάι, που βρίσκεται στην πρώτη θέση χάρη στην παγκόσμια έκθεση που θα φιλοξενήσει από τις 20 Οκτωβρίου της επόμενης χρονιάς με θέμα «Συγχρονίστε τις σκέψεις, οικοδομήστε το μέλλον», όπου 192 περίπτερα ισάριθμων χωρών θα παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για τη νέα δεκαετία, μετά το Γκάλγουεϊ της Ιρλανδίας, που θα είναι το 2020 η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και μετά το Κάιρο, το «Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο» όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, η «Figaro» και το «Petit Futé» προτείνουν τη νύμφη του Θερμαϊκού.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

NEWS

Θεσσαλονίκη: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν για την επέτειο Γρηγορόπουλου

Published

on

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη λόγω εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων και πορειών για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όπως ανακοινώνει η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα:

Από 11.00΄ ώρα σταδιακά θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές- εκτροπές) της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθν.Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ.Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Καρ.Ντηλ, Βασ.Ηρακλείου, Γ΄Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ.Λαμπράκη, Κ.Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.

Επίσης δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ως εξής:

Α. Από την 15.00΄ ώρα της Πέμπτης (05-12-2019) και μέχρι την ώρα 06.00΄ του Σαββάτου (07-12-2019), στις παρακάτω οδούς:

– Εθνικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Τσιμισκή.
– Εγνατία, στο τμήμα της από την οδό Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι οδό Εθνικής Αμύνης.
– Γρ.Λαμπράκη, στο τμήμα της από την οδό Εγνατία μέχρι την οδό Καυτανζόγλου.
Β. Από την 05.00΄ ώρα της Παρασκευής (06-12-2019) και μέχρι την ώρα 06.00΄ του Σαββάτου (07-12-2019), στις παρακάτω οδούς:

– Αγ.Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Λάζου Εξάρχη μέχρι την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την οδό Προξένων μέχρι την οδό Σ. Δραγούμη.
– Αρμενοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Μελενίκου μέχρι την οδό Εθνικής Αμύνης.
– Βασ.Ηρακλείου, στο τμήμα της από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την οδό Καρόλου Ντηλ.
– Πανεπιστημίου, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Γ.Βιζυηνού.
– Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Αγ.Δημητρίου μέχρι την οδό Γ. Λαμπράκη.
– Ολυμπιάδος, στο τμήμα της από την οδό Ελένης Ζωγράφου μέχρι το ύψος της οδού Κασσάνδρου.
– Αγγελάκη σε όλο το μήκος της.

«Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.

Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία των πολιτών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ SKG247.gr ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Instagram #skg

TRENDING

Copyright © 2019 SKG 24|7 Powered by Wordpress.