Connect with us

NEWS

Ολοκληρώθηκε η άσκηση σεισμού από τον Δήμο Παύλου Μελά

Published

on

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο ενημέρωσης και ασκήσεων ετοιμότητας για φυσικές καταστροφές – σεισμούς στο Δήμο Παύλου Μελά, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Επιπτώσεων των Φυσικών Καταστροφών.

Όπως αποδείχτηκε και από την έντονη σεισμική δραστηριότητα των  τελευταίων ωρών στα Γιάννενα, η Ελλάδα δυστυχώς είναι η έκτη πιο σεισμογενής χώρα του πλανήτη και η πρώτη στην Ευρώπη και άρα είναι ζωτικής σημασίας η σωστή ενημέρωση και η γνώση των μέτρων προστασίας που αποτελούν την πλέον απαραίτητη ασπίδα για τους πολίτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παύλου Μελά και οι εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται εντός του δήμου ( ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α., Λ.ΕΦ.Ε.Δ.,  Έλληνες Διασώστες, ΠΡΟΤΕΚΤΑ, Εθελοντές Ελλάδος, Φίλοι του Δάσους, 3o Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Παύλου Μελά, 7ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Μετεώρων-Πολίχνης), βάση του τοπικού σχεδίου συντονίστηκαν και υλοποίησαν στους χώρους του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου και στα σχολεία, δράσεις ενημέρωσης και ασκήσεων ετοιμότητας σεισμού.

Ενημέρωση και άσκηση ετοιμότητας στα σχολεία

Η διαδικασία της ενημέρωσης ξεκίνησε από την Πέμπτη στις σχολικές μονάδες της περιοχής, με την επίσκεψη κλιμακίου του Δήμου Παύλου Μελά, αποτελούμενο από υπαλλήλους του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και μελών των συνεργαζόμενων εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται στο δήμο. Η μαθητική κοινότητα ενημερώθηκε παρουσία των εκπαιδευτικών και μελών των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων για το φαινόμενο του σεισμού, τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται, τις ενέργειες που έπονται χρονικά του φαινομένου και το τοπικό σχέδιο που έχει εκπονήσει ο δήμος. Ακολούθησε άσκηση εκκένωσης του σχολικού κτιρίου στο πλαίσιο  της προετοιμασίας και ετοιμότητας του σχολείου για ενδεχόμενο σεισμό και της ανάπτυξης αντισεισμικής συνείδησης των μαθητών μέσω της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης.

Σενάριο άσκησης σεισμού στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε χτύπημα του Εγκέλαδου που χαρακτηρίστηκε ως κύριος σεισμός, μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μετασεισμούς το Σάββατο που είχαν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό επιζώντων σε κτίρια και τμήματα κτιρίων που έχουν καταρρεύσει. Λόγω των πολλών καταρρεύσεων που είχαν σημειωθεί στο πολεοδομικό συγκρότημα, ο Δήμος ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ότι θα χρησιμοποιήσει τις εθελοντικές ομάδες του Δήμου που στεγάζονται στο στρατόπεδο, για τον απεγκλωβισμό των πολιτών.

Οι εθελοντικές ομάδες ενεργοποιήθηκαν, μετέφεραν τον εξοπλισμό τους και μετά από εντολές του αρμόδιου αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, επενέβησαν στον τομέα τους, απομάκρυναν όσους δεν είχαν λόγο να βρίσκονται στην περιοχή και ανέλαβαν δράση.

Παράλληλα οργανώθηκε ο χώρος της προνοσοκομειακής φροντίδας, αλλά και ο χώρος παροχής Πρώτων Βοηθειών για τους κατοίκους του Δήμου, ενώ επενέβησαν  στα σημεία όπου εγκλωβίστηκαν άνθρωποι και ανέλαβαν τις παρακάτω δράσεις: εγκατάσταση καταυλισμού, υποδοχή και καταγραφή σεισμοπαθών, σίτιση, μέριμνα και παροχή πρώτων βοηθειών μετά από σεισμό, απεγκλωβισμό πολίτη από κτίριο 1ου ορόφου με χρήση διασωστικών σχοινιών, εντοπισμό και απεγκλωβισμό αγνοούμενου κάτω από τα ερείπια με τη βοήθεια ηχοεντοπιστικού συτήματος και κάμερας χειρός, επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς σε αποθήκη με τη βοήθεια της ΕΣΕΠΑ Λαγκαδά.

«Οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι και έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε το σεισμό και άλλες έκτακτες ανάγκες, έτσι ώστε να μειώσουμε τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις. Το Γραφείο πολιτικής προστασίας έχει οργανώσει ένα πλήρες σχέδιο για τους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων και δραστηριότητες όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο μας στο πλαίσιο της αντισεισμικής προστασίας είναι ιδιαίτερα επωφελείς για τους πολίτες. Θέλω να ευχαριστήσω τις εθελοντικές ομάδες που με τη συμμετοχή τους επιβεβαίωσαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τον τόπο μας», δήλωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης .

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Αθανάσιος Λαζαρίδης που οργάνωσε και συντόνισε τις δράσεις με συνεργάτες τους Αλέξανδρο Χατζηλιάδη και Ματθαίο Καϊσίδη από το γραφείο Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παύλου Μελά και σε όλες τις πρωτοβουλίες του Γραφείου  που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ για την άσκηση που ολοκληρώθηκε υπογράμμισε ότι είναι η αρχή και οι όποιες αδυναμίες εντοπίστηκαν, θα συμβάλλουν στη βελτίωση του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων, υπηρεσιών και εθελοντικών ομάδων.

Τις ασκήσεις παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον ο Βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ Γεώργιος Λαζαρίδης, οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών Στέφανος Βάρφης, Καθαριότητας Δημήτρης Αθάνατος, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης και πολίτες, ενώ στον τελικό απολογισμό και στην εκπαίδευση συμμετείχε ο τέως Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Κώστας Κοκολάκης, με εμπλοκή στην αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών και στη διαχείριση κρίσεων (πτώση αεροσκάφους Γιάκοβλεφ 1997, πτώση ελικοπτέρου Σινούκ 2004, Σεισμοί Αθηνών 1999 και Τουρκίας 1999, Δασικές Πυρκαγιές Σέιχ Σου 1997, Αγίου Όρους 2012 και Χαλκιδικής 2006, Πλημμύρες, Κατολισθήσεις κ.ά.), ο οποίος συμμετείχε και σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή:  voria.gr

NEWS

Στους κορυφαίους του πλανήτη ο μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Published

on

Μία σπουδαία διεθνή διάκριση, που ενισχύει τη φήμη της διοργάνωσης και αποτελεί αναγνώριση της υψηλής ποιότητάς της και της άριστης υποστήριξης των δρομέων, κατέκτησε ο Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ο οποίος κατετάγη ανάμεσα στους κορυφαίους Μαραθωνίους του πλανήτη, στην ανεξάρτητη έρευνα που δημοσιεύθηκε από τον κορυφαίο αμερικανικό δρομικό ιστότοπο RUNNERSWORLD και διεξήχθη από την “THE SOLE SUPPLIER” (https://www.runnersworld.com/uk/training/marathon/a30135094/best-worst-marathons-in-the-world-study/).

Ο «Μαραθώνιος της Ιστορίας» αναδείχθηκε 8ος καλύτερος στον κόσμο, στην συνολική αξιολόγηση, αλλά και 4ος καλύτερος στον τομέα της ασφάλειας!

Στην έρευνα των Βρετανών αξιολογήθηκαν 476 Μαραθώνιοι, όλοι τους πιστοποιημένοι από την IAAF – World Athletics, ενώ οι 81 από αυτούς κατατάχθηκαν στην τελική λίστα, με δεδομένο ότι οι υπόλοιποι δεν παρείχαν επαρκή δεδομένα για την πλήρη αξιολόγησή τους.

Για να προκύψει η τελική κατάταξη με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο, λήφθηκαν υπόψη πολλοί διαφορετικοί παράγοντες κάθε διοργάνωσης, όπως ο μέσος χρόνος των τερματισάντων δρομέων, ο αριθμός των ιατρικών σταθμών, αλλά και των σταθμών υποστήριξης εφοδιασμού δρομέων κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και η ποιότητα άλλων παρεχόμενων υπηρεσιών των διοργανώσεων, οι περιβαλλοντικές – κλιματολογικές συνθήκες, η ποιότητα του αέρα και ο βαθμός ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η μέση θερμοκρασία, οι μέσες τιμές βροχόπτωσης και υγρασίας, η υψομετρική διαφορά, ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής ως προς την επίτευξη επιδόσεων κλπ

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό για τον Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, που κατέκτησε την 8η θέση στην παγκόσμια γενική κατάταξη των πιστοποιημένων Μαραθωνίων της IAAF με 6,79 βαθμούς αξιολόγησης.

Ακόμη σπουδαιότερο είναι, μάλιστα, το επίτευγμα του «Μαραθωνίου της Ιστορίας» στον τομέα της ασφάλειας, όπου κερδίζει την 4η θέση μεταξύ όλων των διοργανώσεων, χάρη στην άψογη υποστήριξη των δρομέων και τους συνολικά 26 ιατρικούς σταθμούς που διαθέτει κατά μήκος της διαδρομής!

Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της διοργάνωσης, κυρία Βούλα Πατουλίδου, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη και περήφανη για τη μεγάλη διεθνή διάκριση του Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, για το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται από ποιοτικής απόψεως στους κορυφαίους Μαραθωνίους του κόσμου. Η πόλη μας και η χώρα μας διαθέτουν δύο μεγάλες διοργανώσεις, αφού την εαρινή γιορτή της μέσω του ιστορικού Μαραθωνίου μας, διαδέχεται η φθινοπωρινή αντίστοιχη, το μεγάλο νυχτερινό πάρτυ του Διεθνούς Ημιμαραθωνίου. Δύο διοργανώσεις που πέραν του αθλητικού, διαθέτουν κοινωνικό, πολιτιστικό, ιστορικό και φυσικά τουριστικό χαρακτήρα. Ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής συγχαίρω όλους τους Θεσμικούς και Εθελοντικούς Φορείς Υποστήριξής μας, καθώς και τους χορηγούς μας και ως Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω την προσπάθεια μου για την τουριστική αξιοποίηση της πόλης μας, η οποία πέραν των άλλων διαθέτει αυτούς τους θαυμάσιους θεσμούς, που αποτελούν ορισμό του αθλητικού τουρισμού».

Πέτρος Λεκάκης (Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Δήμου Θεσσαλονίκης): «Η Θεσσαλονίκη είναι συνυφασμένη με τον αθλητισμό και τις μεγάλες διοργανώσεις, είναι μια πόλη που “γεννάει” ταλέντα με αμέτρητες διακρίσεις. Στο παλμαρέ ήρθε να προστεθεί η αναγνώριση του Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, κατακτώντας την 8η θέση στους καλύτερους μαραθωνίους του κόσμου επί συνόλου 476 Μαραθωνίων πιστοποιημένων από την IAAF. Θέλω να συγχαρώ τους συντελεστές αυτής της διοργάνωσης, οι οποίοι κάθε χρόνο την κάνουν να μεγαλώνει, αλλά και τους εθελοντές που αφιερώνουν τον χρόνο τους και αποτελούν τη “ψυχή” του Μαραθωνίου. Ως δήμος Θεσσαλονίκης βρισκόμαστε δίπλα τους από την πρώτη στιγμή. Πιστέψαμε σ’ αυτόν τον Μαραθώνιο, πιστεύουμε στο δρομικό κίνημα και στα οφέλη που προσφέρει στην κοινωνία μας. Είναι μια εξαιρετική προσπάθεια και η στήριξη του δρομικού κινήματος πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη».

Ματθαίος Καϊσίδης (Τεχνικός Σύμβουλος της διοργάνωσης): «Η αναγνώριση του υψηλού επιπέδου ασφάλειας που παρέχει η διοργάνωση στους δρομείς, είναι το αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειάς μας σε όλα τα επίπεδα, πάντοτε σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή. Ο σχεδιασμός της υποστήριξης των δρομέων έχει γίνει βάσει των πραγματικών αναγκών τους. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ιατρικών σταθμών, οι διασώστες βρίσκονται σε σημεία όπου έχουν διαρκή οπτική επαφή μεταξύ με αποτέλεσμα να μη μένει ποτέ ένας αθλητής χωρίς επίβλεψη, ενώ τα οχήματα που κινούνται μέσα στη διαδρομή ακολουθούν οργανωμένο σχέδιο, ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση σε περίπτωση ανάγκης. Επιπλέον, το διασωστικό προσωπικό είναι πλήρως εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο, ενώ και τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι ελεγμένα για την καταλληλότητά τους. Στον τομέα της ασφάλειας βοηθούν πολύ και οι επικοινωνίες, που είναι από τις καλύτερες δυνατές που μπορούν να “στηθούν” σε παγκόσμιο επίπεδο, παρέχοντάς μας πληροφόρηση για ό,τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της διοργάνωσης, Δρόσος Χριστόπουλος, επισήμανε: «Σημαντική διάκριση για τη χώρα μας και την πόλη μας ειδικότερα το ότι ο ιστορικός Μαραθώνιός μας αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα γεγονός υψηλού επιπέδου. Μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο την προσπάθεια μας για συνεχή βελτίωση της ποιότητας όλων των τομέων της διοργάνωσης, ώστε αυτή να αποτελεί ένα από τα κορυφαία αθλητικά και κοινωνικά γεγονότα της χώρας την οποία να προβάλλει σε όλο τον πλανήτη, αποτελώντας πόλο έλξης δρομέων από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Συγχαρητήρια στους Θεσμικούς Φορείς Υποστήριξής μας, τα αρμόδια Υπουργεία και τον ΕΟΤ, τους Δήμους που διατρέχει η ιστορική διαδρομή Πέλλα – Θεσσαλονίκη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Θεσμικούς Φορείς Ασφαλείας και Υγείας και ειδικότερα το ΕΚΑΒ για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Βεβαίως τους χορηγούς μας, για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχία, η οποία αποτελεί συγχρόνως εγγύηση της προσδοκώμενης συνεχούς ανοδικής πορείας. Η Τεχνική Επιτροπή μας συνεργαζόμενη άψογα με τους Εθελοντικούς Φορείς Υποστήριξης, οι οποίοι κυριολεκτικά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, απέδειξαν ότι το εν λόγω άριστο αποτέλεσμα είναι απόρροια της κοινής τους αγάπης για τη διοργάνωση και της άριστης συνεργασίας τους».

Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει! Κλείστε έγκαιρα θέση στον αγώνα της Κυριακής 12 Απριλίου 2020!

Οι ομαδικές εγγραφές για τον 15ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin συνεχίζονται μέχρι τις 13 Μαρτίου και οι ατομικές εγγραφές μέχρι τις 18 Μαρτίου.
Οι εγγραφές μπορούν να υποβληθούν με τους εξής τρόπους:

α. Με online δήλωση συμμετοχής στον επίσημο δικτυακό τόπο της διοργάνωσης, www.alexanderthegreatmarathon.org και www.atgm.gr.

β. Με αποστολή της έντυπης φόρμας εγγραφής με e-mail στο info@atgm.gr και info@alexanderthegreatmarathon.org ή με fax στο 2310 200361 (ΜΕΑΣ Τρίτων).

γ. Αυτοπροσώπως στα Κεντρικά Γραφεία του Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο (τηλ.: 2310 200360).

δ. Για εγγραφή μέσω Ιδρύματος-Φορέα του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης της διοργάνωσης: Ο δρομέας υποβάλλει απευθείας την δήλωσή του στο Ίδρυμα-Φορέα που επιλέγει, εντασσόμενος στην ομάδα του (Running Team).

Ο 15ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Έλληνα Μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη, διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ, τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και αποτελεί επίσημο μέλος της AIMS. Επίσης, τελεί υπό την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του ΣΕΓΑΣ και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Χαλκηδόνας, Δέλτα και Κορδελιού – Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

NEWS

ΟΑΣΘ Τι θα ισχύει με τα μειωμένα εισιτήρια από το νέο έτος

Published

on

Σε ερώτηση στη Βουλή για τον ΟΑΣΘ, απάντησε ο Υπουργός Μεταφορών, Κ. Καραμανλής τονίζοντας πως τα υπουργεία θα πληρώνουν από την αρχή του χρόνου το κόστος του μειωμένου εισιτηρίου σε κοινωνικές ομάδες στους Οργανισμούς.

“Όλοι τζάμπα. Φοιτητές, σώματα ασφαλείας, διάφορες κοινωνικές ομάδες. Δεν διαφωνούμε, αλλά θέλει το κράτος να κάνει κοινωνική πολιτική, πρέπει τα υπουργεία να δίνουν χρήματα στους Οργανισμούς για να μην καταρρέουν” τόνισε ο κ. Καραμανλής. “Μέχρι τώρα τα υπουργεία υποτίθεται έδιναν αυτά τα χρήματα στο τέλος του χρόνου, στην πράξη ποτέ δεν τα έδιναν. Τώρα, όπως αποφασίσαμε με τον αρμόδιο υφυπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη αυτό θα γίνεται από την αρχή του χρόνου. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα παίρνει τα χρήματα από το Άμυνας, από το Εργασίας για να πληρώσει π.χ. τον ΟΑΣΘ”.

Ο υπουργός Μεταφορών αναφερόμενος ειδικά στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης επιτέθηκε σφοδρά στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθώς, όπως είπε, “με την κρατικοποίηση που έγινε το 2017, οι μέτοχοι του μπορούν να διεκδικήσουν χρήματα από το Δημόσιο πράγμα που θα εκτοξεύσει ακόμα περισσότερο τον λογαριασμού Σπίρτζη-Παππά“.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει έντονη αντίδραση από τους μετόχους του ΟΑΣΘ “που θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η προηγούμενη κυβέρνηση, αν περίμενε έως το 2019 θα μπορούσε να κάνει εντελώς διαφορετικά την διαδικασία. Όμως το έκανε το 2017 και αφήνει την πόρτα ανοιχτή οι μέτοχοι να διεκδικήσουν χρήματα από το Δημόσιο”.

Πηγή

Continue Reading

NEWS

Έρχεται ο «Ετεοκλής» – Βροχές και καταιγίδες και στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, ο «Ετεοκλής», αναμένεται να επηρεάσει το σύνολο της χώρας από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά και σε ημιορεινές περιοχές της βορειοδυτικής χώρας, καθώς και τους πολύ θυελλώδεις νοτιάδες, που τοπικά θα πνέουν με εντάσεις 9-10 μποφόρ, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.

Ένα πολύ ισχυρό και βαθύ πρωτεύον βαρομετρικό χαμηλό, που συνδέεται με μια εκτεταμένη και ιδιαίτερα έντονη ατμοσφαιρική διαταραχή και το οποίο τις βραδινές ώρες της Πέμπτης βρισκόταν στη Μ. Βρετανία, κινείται γρήγορα προς τα νοτιοανατολικά και, ξεπερνώντας το εμπόδιο των Άλπεων, θα δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της Παρασκευής ένα δευτερεύον βαθύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική. Το νέο βαρομετρικό χαμηλό θα προκαλέσει την κακοκαιρία «Ετεοκλής».

Το ΕΑΑ-meteo επισημαίνει ότι αν και το νέο κύμα κακοκαιρίας θα είναι σχετικά σύντομο (διάρκεια σχεδόν μίας ημέρας), εντούτοις θα είναι ιδιαίτερα έντονο, έως ότου απομακρυνθεί προς την ανατολική Μεσόγειο, όπου και θα εξασθενήσει.

Στην ελληνική μυθολογία ο Ετεοκλής ήταν γιος του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, πατέρας του Λαοδάμαντα. Όταν ο Οιδίποδας παραιτήθηκε από το θρόνο της Θήβας, παρέδωσε την πόλη στους δυο γιους του, Ετεοκλή και Πολυνείκη, που συμφώνησαν να παίρνουν το βασίλειο εναλλάξ κάθε χρόνο. Μετά τον πρώτο χρόνο, ο Ετεοκλής αρνήθηκε να παραδώσει το θρόνο και ο Πολυνείκης επιτέθηκε στην πόλη των Θηβών με τους συμμάχους του (Επτά επί Θήβας). Και τα δυο αδέρφια σκοτώθηκαν στη μάχη.

Την Παρασκευή αναμένεται άστατος καιρός σε ολόκληρη τη χώρα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, στη Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και μετά το μεσημέρι στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Από αργά το απόγευμα ωστόσο και από τα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που μέχρι αργά το βράδυ θα αποκτήσουν έντονο και τοπικά πολύ έντονο χαρακτήρα. Ισχυρές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά ορεινά, ενώ πολύ θυελλώδεις άνεμοι θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 0 έως 8 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 5 έως 13 βαθμούς, στην Ήπειρο και στην Κεντρική Ελλάδα από 2 έως 15, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 8 έως 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 16 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 7 έως 17, και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, αλλά αργά το βράδυ θα στραφούν σε νότιους και θα ενισχυθούν στα 7 με 8 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 5 έως 6 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ, αλλά αργά το βράδυ θα στραφούν σε νότιους με εντάσεις έως 8 μποφόρ και τάση περαιτέρω ενίσχυσης. Στο Ιόνιο πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι με ένταση αρχικά έως 6 μποφόρ και σταδιακή ενίσχυση το βράδυ σε θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα για πρόσκαιρες βροχές το βράδυ. Τη νύχτα προς Σάββατο θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 5 μποφόρ και από αργά το βράδυ νότιοι με εντάσεις έως 7 μποφόρ και τάση σημαντικής περαιτέρω ενίσχυσης τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 12 έως 15 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με αυξημένη πιθανότητα για τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Βροχές θα εκδηλωθούν από αργά το βράδυ και τη νύχτα προς Σάββατο καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και μετά το μεσημέρι νοτιοανατολικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 7 έως 12 βαθμούς.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ SKG247.gr ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Instagram #skg

TRENDING

Copyright © 2019 SKG 24|7 Powered by Wordpress.