Connect with us

VIRAL

Αυτή είναι η ιστορία του Σκλαβενίτη

Published

on

Θλίψη στον επιχειρηματικό – κι όχι μόνο – κόσμο έχει προκαλέσει η είδηση την 1η Απριλίου, του αιφνίδιου θανάτου του Στέλιου Σκλαβενίτη, ενός εκ των τριών αδερφών που βρίσκονται στο τιμόνι της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Ο άνθρωπος που διαχειριζόταν τον μεγαλύτερο όμιλο τροφίμων στην Ελλάδα, ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών και μαζί με τα αδέρφια του Μαρία και Γεράσιμο βρισκόταν στη διοίκηση ενός ομίλου με μακρά ιστορία και πολλές συναπτές επιτυχίες.

Η δημιουργία μιας αυτοκρατορίας μέσα από μια καταστροφή

Η οικογένεια Σκλαβενίτη από την Λευκάδα, ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα το 1920 με μια εταιρεία εισαγωγών ξυλείας κι εξαγωγών κρασιών. Δεκαέξι χρόνια αργότερα όμως η οικογένεια καταστράφηκε οικονομικά, μετά από ένα ατύχημα σε μια μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων με προορισμό το εξωτερικό. Η κατοχή, βρήκε την οικογένεια σε δεινή οικονομική κατάσταση και το 1942 πεθαίνουν μέσα στην ανέχεια και οι δύο γονείς.

Κάπως έτσι ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης μαζί με τον αδερφό του φτάνουν στην Αθήνα και αποφασίζουν να ασχοληθούν και πάλι με το εμπόριο διαθέτοντας «κεχρί, κανναβούρι, και άλλα είδη μπαχαρικής στην Κεντρική Αγορά.

Όταν το 1950 γνωρίζονται με τον μικρασιατικής καταγωγής Μιλτιάδη Παπαδόπουλο αποφασίζουν να προχωρήσουν στην δημιουργία της Σκλαβενίτης & Σία με έδρα τα Πετράλωνα κι αντικείμενο τη χονδρική πώληση τροφίμων σε παντοπωλεία.

Το 1967 ιδρύουν την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών στην Ελλάδα, την ΤΗΛΕΞΥΠ – που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η πρώτη εταιρεία «delivery» της χώρας. Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της και η διάθεση προϊόντων αρίστης ποιότητας σε τιμές χονδρικής συνέβαλαν στην εξάπλωση της φήμης της, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δέχεται παραγγελίες σχεδόν από κάθε γωνιά της Αττικής.

Η επιτυχία της ΤΗΛΕΞΥΠ οδήγησε με τη σειρά της στη δημιουργία του πρώτου καταστήματος λιανικής το 1969 και μετέπειτα, το 1971, στην ίδρυση του πρώτου σούπερ μάρκετ, στη Λεωφόρο Κηφισού 80, στο Περιστέρι εκεί όπου σήμερα εδρεύουν οι κεντρικές εγκαταστάσεις του Ομίλου. Σε αυτό το ισόγειο την περίοδο εκείνη, γεννήθηκε και το σλόγκαν «τόσο φθηνά όσο πουθενά» των σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» το οποίο παραμένει επίκαιρο μέχρι και σήμερα.

Η εταιρεία συνεχίζει να εξαπλώνεται έκτοτε μέχρι και το 1993 όπου φεύγει από τη ζωή ο Γιάννης Σκλαβενίτης. Δεκατρία χρόνια αργότερα θα φύγει από τη ζωή και ο Σπύρος και ο όμιλος θα περάσει σε νέα φάση με σημαντικές αλλαγές στη διοίκησή τουΝα σημειωθεί ότι ήδη έχει απορρίψει μια πρόταση εξαγοράς από πολυεθνικό όμιλο ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Έκτοτε η εταιρεία δεν σταμάτησε να αναπτύσσεται και μέσα σε 67 χρόνια κατάφερε να μετατραπεί στον μεγαλύτερο εργοδότη του λιανεμπορίου, διαθέτοντας 43 υπερµάρκετ, 466 σούπερ µάρκετ και 11 cash and carry και απασχολώντας περίπου 23.000 εργαζοµένους.

Στην πολυετή πορεία της «θρυλικές διαστάσεις» έχει λάβει το γεγονός ότι δεν έχει κάνει ποτέ διαφήμιση στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο, αλλά ούτε έχει προβάλλει τις προσφορές της στα έντυπα. Δεν μοιράζει φυλλάδια, ούτε έχει μπει ποτέ στο παιχνίδι των κουπονιών με εφημερίδες. Δεν ξέρουν τι θα πει facebook και twitter, ενώ δεν ανοίγουν τα καταστήματα τους τις Κυριακές όταν το επιτρέπει ο νόμος.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της επιχείρησης το οποίο υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοί της και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου είναι ότι η αλυσίδα σουπερμάρκε, δεν έχασε ποτέ τον οικογενειακό της χαρακτήρα, ούτε την ελληνικότητα της.

Η μεγάλη επιχειρηματική κίνηση ωστόσο έγινε τα τελευταία χρόνια όταν ο όμιλος Σκλαβενίτη Πήρε τη μεγάλη απόφαση να σηκώσει το βάρος της συγχώνευσης με τον Μαρινόπυλο εν μέσω οικονομικής κρίσης και αντίξοων συνθηκών. Μετά την συγχώνευση των δύο εταιρειών η Σκλαβενίτης πολλαπλασίασε τα καταστήματά της – πλέον αριθμεί 538 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όπως σημείωναν αφότου ανέλαβαν το ρίσκο της μεγαλύτερης επιχειρηματικής διάσωσης στην χώρα, αυτή της εξαγορά της αλυσίδας Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη, για την οικογένεια Σκλαβενίτη η εξαγορά της Μαρινόπουλος αντιμετωπίστηκε ως µια υποχρέωση «εθνικής σηµασίας», απέναντι στους εργαζόμενους, τους προμηθευτές αλλά και τους καταναλωτές.

Πηγή

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIRAL

3 λάθη που κάνεις όταν προσπαθείς να αποταμιεύσεις χρήματα

Published

on

Είναι γνωστό πως κατά καιρούς όλοι προσπαθούμε να βάλουμε σε μια τάξη τα οικονομικά μας έτσι ώστε να μη ξοδεύουμε περισσότερα από όσα βγάζουμε ή ακόμη καλύτερα να βάζουμε στην άκρη κάποια χρήματα.

Ωστόσο, όταν προσπαθούμε να αποταμιεύσουμε κάνουμε συχνά αυτά τα 3 λάθη.

Πόσα πληρώνετε;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που εξετάσατε το λογαριασμό τηλεφώνου σας ή του ρεύματος; Η ψηφιακή παράδοση των λογαριασμών στο mail κάνει τόσο εύκολη την πληρωμή που κανείς πια δεν τσεκάρει τι είναι αυτό που τελικά χρεώθηκε. Μήπως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε το συμβόλαιο του κινητού σας;

Πληρώνετε πρώτα τους μικρούς λογαριασμούς

Σίγουρα σας δίνει αίσθηση ικανοποίησης όταν πληρώνετε όλους αυτούς τους μικρούς λογαριασμούς που μαζεύτηκαν για αυτό το διάστημα, αλλά πραγματικά πηγαίνετε μπροστά από το χρέος σας κάνοντας αυτό; Αν δε έχετε δόσεις στην τράπεζα, τότε πρέπει να εξετάσετε και το ενδεχόμενο μεγάλης χρέωσης με κάθε καθυστέρηση.

Δεν εκμεταλλεύεστε ευκαιρίες

Δεν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ στις προσφορές, δεν πληρώνετε εγκαίρως τους λογαριασμούς για να έχετε έκπτωση, ή τους πληρώνετε αφότου λήξουν και έχετε επιβάρυνση με τέλη επανασύνδεσης και ένα σωρό άλλες μικρές κακές συνήθειες.

Πηγή

Continue Reading

VIRAL

Φωτογραφίες ανθρώπων που τους πήρε ο ύπνος την πιο ακατάλληλη στιγμή

Published

on

 

 

 

Πηγή

Continue Reading

VIRAL

Εντυπωσιακό: Το ορθογώνιο παγόβουνο που φωτογράφισε η NASA

Published

on

Ένα ασυνήθιστο μεγάλο παγόβουνο με σχήμα τέλειου ορθογώνιου – που θυμίζει τον εξωγήινο μονόλιθο στην ταινία «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» αλλά σε παγωμένη έκδοση – φωτογράφισε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Στη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα, δεν μπορεί παρά να θαυμάσει κανείς τη φύση, η οποία, μέσα σε όλη τη χαοτική τυχαιότητα που τη διέπει, μπορεί να παράγει σχεδόν τέλεια γεωμετρικά σχήματα σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν δύο ειδών παγόβουνα: αυτά που μοιάζουν με τρίγωνο ή πρίσμα πάνω από την επιφάνεια του νερού (όπως αυτό που βύθισε τον «Τιτανικό») και εκείνα που είναι μακριά, πλατιά και επίπεδα σαν φέτα κέικ.

Το συγκεκριμένο γεωμετρικό παγόβουνο, που έχει μήκος σχεδόν δύο χιλιομέτρων, έχει αποκολληθεί από την σταδιακά καταρρέουσα παγοκρηπίδα Λάρσεν C στην Ανταρκτική Χερσόνησο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ορατό είναι μόνο το ένα δέκατο του παγόβουνου, καθώς το υπόλοιπο βρίσκεται μέσα στο νερό. Οι επιστήμονες το θεωρούν ασταθές και επιρρεπές σε περαιτέρω διάσπαση.

Πηγή

Continue Reading

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ SKG247.gr ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

LISTEN LIVE

LIKE US ON FACEBOOK

Instagram #skg

TRENDING

Copyright © 2018 SKG 24|7 Powered by Wordpress.