Connect with us

NEWS

25 Νοεμβρίου : Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Published

on

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, αποφάσισα να θίξω αυτό το τόσο σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο ,τo οποίο επιβάλλεται να μας προβληματίζει και συνάμα να μας συγκινεί στον υπέρτατο βαθμό. Όλο και πιο συχνά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών βίας, ξυλοδαρμών και κακοποίησης τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες της πολιτισμένης σύγχρονης Ευρώπης. Ωστόσο, η βία που υφίστανται οι γυναίκες δεν χαρακτηρίζεται από ολοκληρωμένα στατιστικά δεδομένα που να αντικατοπτρίζουν την έκταση και το βαθμό που εκδηλώνεται αυτή η κακοποίηση. Αυτό συμβαίνει, διότι οι περισσότερες γυναίκες δεν καταγγέλουν την βία που υφίστανται είτε από φόβο είτε από την μη ενθάρρυνση του κοινωνικού κατεστημένου.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ίσως την πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφενός και αφετέρου συνιστά το σκληρό πυρήνα των έμφυλων ανισοτήτων αναπαράγοντας άμεσα την σχέση εξουσίας μεταξύ των δύο φύλων. Έτσι, όσο συνεχίζει να υπάρχει και να διαιωνίζεται ανάμεσά μας αυτό το διαχρονικό αισχρό φαινόμενο, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να δηλώσω πως η σύγχρονη κοινώνια προοδεύει και εξελίσσεται…

Ο ορισμός της κακοποίησης κατά των γυναικών έτσι όπως έχει επίσημα υιοθετηθεί από την Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών και αναφέρεται στις παραγράφους 113 και 118 της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνο είναι ο ακόλουθος :

Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή(παρ. 113).

Επομένως, γίνεται φανερό μέσα από τον ίδιο τον ορισμό ότι αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως η κακοποιήση του γυναικείου φύλου δεν συναντάται μονο στην περίπτωση της σωματικής βίας αλλα παίρνει και άλλες μορφές ( λεκτική, ψυχολογική, οικονομική), γεγονός που έχει ως συνέπεια να μην γίνεται πάντα αντιληπτή ακόμη και από τα ίδια τα θύματα. Εξάλλου, η βία δεν έχει κοινωνική τάξη, χρώμα, μορφωτικό επίπεδο, οικονομική κατάσταση, ηλικία. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, διότι δεν διαπιστώνεται κάποιο συγκεκριμένο προφίλ των δραστών,αφού μπορεί να ανήκουν σε οποιαδήποτε κοινωνικοοικονομική τάξη, ηλικιακή ομάδα, υπηκοότητα και μορφωτικό επίπεδο.

Τέλος, σας παραθέτω τις πιο πρόσφατες στατιστικές μελέτες που αφορούν την βία κατά των γυναικών στην χώρα μας:

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες στατιστικές της ΕΕ, μία στις τέσσερις Ελληνίδες άνω των 15 έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με μελέτες το 21,3% των Ελληνίδων βιώνουν περιστατικά σωματικής ή σεξουαλικής βίας αλλά δεν το αναφέρουν, ποσοστό που είναι κατά 10 μονάδες πάνω από το μέσο όρο της  ΕΕ (Ινστιτούτο Ισότητας της ΕΕ, 2017).

Η βία δυστυχώς είναι ένα αυξανόμενο σύνθετο φαινόμενο, δεν γνωρίζει κοινωνικούς περιορισμούς και  εξευτελίζει την ανθρώπινη προσωπικότητα. Η επιμόρφωση, λοιπόν  της κοινωνίας  όσον αφορά τις μορφές της βίας και της ψυχικής και φυσικής κακοποίησης που μπορεί να υποστεί μια γυναίκα είναι ένας στόχος, ο οποίος όσο ουτοπικός και αν είναι αξίζει να θέσει η Πολιτεία, αν δεν θέλουμε η βία κατά των γυναικών να παραμείνει ένα φαινόμενο που έχει σταματήσει να μας προβληματίζει σαν κοινωνία, καθώς έχουμε καταλήξει να αντιμετωπίζουμε  την κατάσταση αυτή ως φυσιολογική.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NEWS

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι επαναφορά των sms στο 13033 και τοπικά lockdown

Published

on

Άκρως ανησυχητικός ο απολογισμός της τελευταίας μέρας με 78 κρούσματα και 3 θανάτους, με την κυβέρνηση να παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση για τη λήψη και επιπλέον μέτρων για να φρενάρει την εκτόξευση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου για το Οpen, να προλάβει τα χειρότερα τρέχει η κυβέρνηση, με δύο ορόσημα πολύ σημαντικά, τον Δεκαπενταύγουστο το πρώτο και το δεύτερο η επανέναρξη των σχολείων αρχές Σεπτεμβρίου.

Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σε ύψιστη επιφυλακή την κυβέρνηση, τα συναρμόδια υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό. Αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα 3 Αυγούστου θα πραγματοποιείται τρεις φορές τηλεδιάσκεψη υπό τον ίδιο με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά.

Οι τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιούνται και εντός του Αυγούστου. Μια φορά την εβδομάδα και εάν χρειαστεί και περισσότερο θα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, για να επαναξιολογείται συνεχώς η κατάσταση, ενώ τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπεντάυγουστο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινότητα. Σε πρώτο πλάνο είναι οι ευπαθείς ομάδες, και εδώ εφόσον ισχύσει το άσχημο σενάριο αύξησης κρουσμάτων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά των SMS στο 13033, δηλαδή περιορισμός στην κυκλοφορία, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown στο μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη.

Ethnos.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» κρουσμάτων – 110 το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Published

on

Συνολικά 110 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα (1/8) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4587, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1280 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2252 (49.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 60.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

protothema.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα από τον γάμο στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Σε υγειονομική βόμβα εξελίχθηκε ο γάμος στους Αμπελόκηπους στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 12 καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοιού από τους ασθενείς που εξετάστηκαν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Υπάρχουν όμως και άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα και πήγαν σε ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν τα τεστ. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν και σε γλέντι γάμου που έγινε σε χωριό των Σερρών.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

TRENDING

Copyright © 2020 SKG 24|7 Powered by Wordpress.