Connect with us

ENTERTAINMENT

Open House Thessaloniki 2018: «Back to Basics»

Published

on

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο συγκινήσεις, νέες γνώσεις και ανακαλύψεις προσέφερε στο κοινό της Θεσσαλονίκης για 7η συνεχόμενη χρονιά το Open House Thessaloniki. Με κεντρικό σύνθημα «Back to Basics», σύγχρονες κατοικίες, παραδοσιακά μακεδονίτικα κτίσματα στην Άνω Πόλη, μνημεία από το πολυπολιτισμικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, διατηρητέα κτίρια που μας ταξιδεύουν στον χρόνο, ενδιαφέροντες επαγγελματικοί χώροι, ξενοδοχεία με ιδιαίτερο design και επαύλεις στη Συνοικία των Εξοχών άνοιξαν τις πύλες τους δωρεάν στο κοινό και μετέτρεψαν την πόλη για άλλη μια φορά σε ένα μεγάλο ανοιχτό μουσείο.

Καθημερινά, τα περισσότερα από αυτά αποτελούν κομμάτι της πόλης. Οι περισσότεροι, όμως, τα προσπερνούν, χαμένοι στις σκέψεις τους και στην χαοτική πραγματικότητα. Αυτά όμως μένουν εκεί, για να θυμίζουν το παρελθόν και να αποτελούν ορόσημο για το μέλλον, τον καμβά για τη μελλοντική αρχιτεκτονική δημιουργία. Με αφορμή το Open House Thessaloniki, αυτή η πλευρά της καθημερινότητας φωτίστηκε για άλλη μια χρονιά και μέσα από το άρτια ενημερωμένο δίκτυο εθελοντών, που προοδευτικά χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει, προσέφερε στους Θεσσαλονικείς μια μοναδική εμπειρία.

Το ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο της πόλης, ξεκινώντας από τα ανάκτορα του Γαλέριου και τον Μακεδονικό Τάφο στο Δερβένι, περνώντας μέσα από την βυζαντινή και οθωμανική Θεσσαλονίκη, σταματά για λίγο στον εκλεκτισμό των κατοικιών της Β. Όλγας και καταλήγει στα υπερσύγχρονα οικήματα του σήμερα. Όλα αυτά στοιχειοθετούν τελικά ένα ταξίδι στην πολυπολιτισμική εικόνα της Θεσσαλονίκης, η οποία με θέα τον Λευκό Πύργο κατάφερε να συστεγάσει για αιώνες διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες.

Εθελοντές, νέοι που αγαπούν τη Θεσσαλονίκη και θέλουν να μάθουν και περισσότερα γι’ αυτή, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για  να ικανοποιήσουν την πληθώρα των επισκεπτών, που για άλλη μια χρονιά γέμισαν τους δρόμους και τα στενά της πόλης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι περισσότεροι από αυτούς σε δηλώσεις τους στο SKG247.gr, η ευγνωμοσύνη των επισκεπτών που εκφράζεται με το ζεστό τους χαμόγελο, τους γεμίζει με υπερηφάνεια για την προσπάθεια τους και ενθουσιασμό για την συνολική τους προσφορά.

Στο Μπέη Χαμάμ, συναντήσαμε τη Φαίη, η οποία μετέδωσε όλο το πάθος της για την αρχαιολογία μέσα από την ξενάγηση των επισκεπτών στο κτίριο. Γι’ αυτή ο εθελοντισμός είναι πηγή προσφοράς, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα τέτοιο θεσμό, όπως το Open House.

Στην καθολική εκκλησία  (Φράγκων 19) συναντήσαμε την Δανάη, ιστορικό τέχνης, η οποία συμμετέχει για δεύτερη φορά στο Open House, με αγάπη για όλες τις  μορφές τέχνης και την αρχιτεκτονική.

Στο κτίριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, βρήκαμε την Κωνσταντίνα που συμμετέχει ως εθελόντρια για Τρίτη χρονιά, γιατί θεωρεί πως η επαφή με τον κόσμο και η οργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης είναι μια μοναδική εμπειρία, ενώ εξίσου σημαντική θεωρεί και την  βοήθεια σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για την αρχιτεκτονική της πόλης και γενικότερα να γνωρίσουν καλύτερα τη Θεσσαλονίκη.

Στο boutique hotel Bahar συναντήσαμε την Εύη, η οποία συμμετέχει στη δράση για δεύτερη χρονιά. Μετά την πολύ επιτυχημένη πρώτη της παρουσία στο διατηρητέο κτίριο στη Μανουσογιαννάκη, όπου κέρδισαν ως ομάδα το βραβείο της καλύτερης ξενάγησης, φέτος έρχεται με φιλοδοξίες και διάθεση υποσχόμενη μια μοναδική εμπειρία στο πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο που στεγάζει το ξενοδοχείο Bahar.

Λίγο πιο κάτω, στο Bensousan Han, η Ελεάννα ενθουσιασμένη με την διοργάνωση επεσήμανε ότι ο κόσμος είχε διάθεση να γνωρίσει τις απόκρυφες και μη γωνιές της πόλης, αφού ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες, όπως την προηγούμενη βδομάδα στην παράλληλη δράση «Open Walk», η συμμετοχή ήταν μεγάλη.

Στο Βυζαντινό Λουτρό στην Δομίνικου Θεοτοκόπουλου 13, κρυμμένο στον ακάλυπτο χώρο δυο πολυκατοικιών είναι το Βυζαντινό Λουτρό, οι εθελοντές μας προσέφεραν με τις άρτιες γνώσεις τους μια μοναδική εμπειρία σε ένα μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, αφού προστατεύεται απ’ την Ουνέσκο και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την ζεστή ανταπόκριση του κόσμου.

Κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις εμπειρίες των 500 και πλέον εθελοντών, της ψυχής του Open House, δίχως τη συμβολή των οποίων η σύνθεση του παζλ της κρυμμένης ιστορίας της πόλης δεν θα ήταν εφικτή. Εξάλλου, το ίδιο το Open House αποτελεί ένα ιδιότυπο κυνήγι θησαυρού και περιπλάνησης στα σπλάχνα της πόλης… και το συναίσθημα που γεννιέται από αυτό είναι η προσμονή για τη συνέχεια και την επόμενη διοργάνωση.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ENTERTAINMENT

STREAM: synergy meeting vol.2

Published

on

Η Die Wolke art group, χτίζοντας πάνω στην εμπειρία που αποκτήθηκε από την πρώτη εκδήλωση Stream το 2016, αλλά και τη διαδραστική παράσταση Trajectory of an Idea, παρουσιάζει τη 2η συνάντηση αυτοσχεδιασμού σύγχρονου χορού, ζωντανής μουσικής, και διαδραστικής τεχνολογίας!

Τρία σύντομα κομμάτια δομημένου αυτοσχεδιασμού θα εξερευνήσουν τις διαδραστικές δυνατότητες που προκύπτουν από τη χρήση αδρανειακών και μηχανικών αισθητήρων στα χέρια των performers και την εφαρμογή τους σε μουσικές και ηχητικές παραμέτρους. Κάθε συνθέτης και ερμηνευτής θα εξερευνήσει μια μοναδική προσέγγιση.

Υποστηριζόμενο από το πρόγραμμα Transfer International της Γραμματείας Πολιτισμού της Ρηνανίας-Βεστφαλλίας, Ντύσσελντορφ, το Stream σκοπεύει στο να φέρει μαζί εμπροσθοδρομικούς καλλιτέχνες από τους χώρους του σύγχρονου χορού, της μουσικής, και των παραστατικών τεχνών γενικότερα. Ενθαρρύνει τη συνεργασία και τον πειραματισμό, χρησιμοποιώντας και επαναστοχεύοντας την τεχνολογία, λειτουργικά και αισθητικά.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο μουσικού προγραμματισμού με τίτλο “Live Coding με το Sonic Pι”. Το εργαστήριο, στις 24 Νοεμβρίου, αποτελεί εισαγωγή στο περιβάλλον μουσικού προγραμματισμού Sonic Pi, ιδανικό για αρχαρίους, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει αρχές και μοτίβα “ζωντανού” προγραμματισμού για χρήση σε performances. Πληροφορίες και εγγραφές: die-wolke.org/livecoding-workshop.

Έτσι στις 23 και 24 Νοεμβρίου, στο Vitruvian Thingτο σπίτι του ανήσυχου μυαλού και του ψυχισμού των πειραματικών τάσεων, ένα χώρο παραστατικών τεχνών, σύγχρονης μουσικής, και διαμεσικής εξερεύνησης, στη στοά της Πτολεμαίων 29Α, στον 4ο όροφο, θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση σύγχρονου χορού, μουσικής και τεχνολογίας.

 

Συμμετέχουν:

Δροσιά Τριαντάκη (gr): χορός

Enora Gemin (fr/de): χορός

Δημήτρης Δαλέζης (gr): τρομπέτα, ηλεκτρονικά

Tim Abramczik (de): αναλογικά modular synthesisers

Νίκος Τσαβδάρογλου (gr)Κοντραμπάσο, ηλεκτρονικά

+++

Ιωάννης Περισοράτης: ηλεκτρονικά

Ιωάννα Συμεωνίδου: 3D print design

Dani Joss: διαδραστικός προγραμματισμός

 

Εισιτήρια:

https://www.viva.gr/tickets/dance/vitruvian-thing/stream-synergy-meeting-vol-2/

Προπώληση: €10 | Φοιτητικό/ανέργων: €8 | Στην πόρτα: €12

Πληροφορίες:

vitruvianthing.com/stream2 

 

Facebook event: 

www.facebook.com/events/750656262074996/

 

 

 

 

Continue Reading

ENTERTAINMENT

“Ο κόσμος μέσα από τα μάτια των παιδιών” το Σάββατο στον Λευκό Πύργο

Published

on

Το Σάββατο 25/5/2019 και ώρα 11.00π.μ.- 15.00μ.μ.στην Πλατεία Λευκού Πύργου θα πραγματοποιηθεί η δράση με τίτλο “Ο κόσμος μέσα από τα μάτια των παιδιών”.
Σε έναν κόσμο που υπερισχύει το ”εγώ” και η ατομικότητα και όχι το ”εμείς” και η ομαδικότητα, η ΑΡΩΓΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στο πλαίσιο της δράσης αυτής έχει ως στόχο να εκμαιεύσει μέσα από τον ψυχισμό των παιδιών την αλληλεγγύη και την προσφορά.

Στην δράση αυτή τα παιδιά ζωγραφίζουν, για την οικογένεια, την αγάπη, την φιλία, με σκοπό να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους, μέσα από την ψυχαγωγία και την συνεργασία με την επίβλεψη του έμπειρου ζωγράφου Μιχάλη Χατζάρα.

Παράλληλα εκεί θα είναι και τα “Πολύχρωμα Πινέλα” με face painting. Σε κάθε παιδί θα δοθεί έπαινος συμμετοχής. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η συλλογή τροφίμων για τις άπορες οικογένειες που στηρίζει η ΑΡΩΓΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ομάδας, με στόχο τόσο την ευαισθητοποίηση του κοινού όσο και την έμπρακτη συμμετοχή του σε θέματα εθελοντισμού και αλληλεγγύης.

Στόχος της εκδήλωσης αυτής είναι η συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας χαρτικών απορρυπαντικών και λοιπών ειδών για τις οικογένειες που στηρίζει η ΑΡΩΓΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Η Αρωγή Θεσσαλονίκης είναι μια ομάδα εθελοντών πολιτών, οι οποίοι δε δέχονται χρήματα ούτε φάρμακα, αλλά συγκεντρώνουν καθημερινά τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία προσφέρονται σε οικογένειες μονογονεϊκές, σε οικογένειες που και οι δυο γονείς είναι άνεργοι και γενικώς σε άτομα που η κρίση τα έφερε σε στάδιο οριακής επιβίωσης ακόμα και εξαθλίωσης.

Εκεί θα είναι η ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Παύλου Μελά Σταυρούπολης & Κορδελιού- Ευόσμου. Την εκδήλωση υποστηρίζει με εθελοντές της ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ethelon, που δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της έννοιας του εθελοντισμού στην ελληνική κοινωνία. Επιμέλεια αφίσας: Christi Petaloti Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Κέντρου Πολιτισμού Π.Κ.Μ.

Άμεσες ανάγκες σε τρόφιμα και λοιπά είδη: Mέλια, πραλίνες, μαρμελάδες Πρωινά (γάλατα μακράς διάρκειας, κακάο, δημητριακά, φρυγανιές, κομπόστες, καφέδες, κέικ κλπ) Ζαχαρώδη (μπισκότα, κράκερς, μπάρες δημητριακών, κρουασάν κλπ) Κονσέρβες διάφορες, Πουρέ πατάτας ,είδη προσωπικής υγιεινής για παιδιά (σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεμες), παιδικές πάνες νο 4, 5 και 6, μωρομάντηλα, χαρτομάντηλα κλπ.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

ENTERTAINMENT

Διάλεξη για τον ζωγράφο Σπύρο Παπαλουκά

Published

on

Στη σειρά των τακτικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η «Τέχνη» Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία, την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 και ώρα 19:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος), η Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα θα μιλήσει με θέμα «Αποτυπώσεις της φύσης και της τέχνης του Άθω στο έργο του Σπύρου Παπαλουκά». Η Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα είναι Ιστορικός της Τέχνης, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Τέχνης».

Είσοδος ελεύθερη.

Πληροφορίες εκδήλωσης
Πότε: Τρίτη 14 Μαΐου 2019, στις 19:00
Που: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος), Μανόλη
Ανδρόνικου 6, 540 13, Θεσσαλονίκη

 

Continue Reading

TRENDING

Copyright © 2020 SKG 24|7 Powered by Wordpress.