Connect with us

BLOGS

Ήρθε η ώρα να αποφασίσεις πως θέλεις να ζήσεις!

Published

on

Γειαααααα! Αυτό το «Γεια» προσπάθησα να είναι λίγο περισσότερο ώριμο γιατί πλέον είμαι 24! Είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένη. Ή μάλλον όχι, αποφάσισα να είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένη. Συνήθιζε να με τρομάζει η ιδέα του να μεγαλώνω. Ένιωθα όλο και περισσότερο άγχος και πίεση. Άγχος για να καταφέρω να πετύχω, να καταφέρω να τελειώσω με την σχολή, να καταφέρω να συντηρούμαι μόνη μου με δικά μου χρήματα, να καταφέρω να αρέσω, να καταφέρω να μην απογοητεύσω, να καταφέρω να δώσω όσα περισσότερα μπορώ σε αυτόν τον κόσμο. Υπήρχαν πολλές στιγμές που πετύχαινα να νικάω αυτές τις σκέψεις, αλλά περισσότερες ήταν οι φορές που με νικούσαν. Και αυτό είναι λυπηρό.

Είναι λυπηρό να αρρωσταίνει η ψυχή και το σώμα μας, όταν θα έπρεπε να ζούμε τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής μας. Είναι λυπηρό να χάνουμε τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μας, απλά και μόνο γιατί εκεί έξω συνηθίζουν να βαφτίζουν «επιτυχημένο», εκείνον που έχει πάρει πτυχίο ξένων γλωσσών στο λύκειο, εκείνον που έχει περάσει σε μία σχολή μέσω πανελληνίων, εκείνον που έχει αποφοιτήσει στην ώρα του, εκείνον που έχει βρει μία δουλειά με καλές απολαβές.

Είναι κρίμα, να υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν αποτυχημένοι, επειδή δεν ακολουθούν τα καλούπια που υπάρχουν. Είναι κρίμα να φοβάται ένα παιδί να τολμήσει να κυνηγήσει τα όνειρά του, επειδή αυτά διαφέρουν από τα όνειρα που πολλοί έχουν συνηθίσει να θαυμάζουν. Είναι κρίμα να φοβάται κάποιος την αποτυχία, επειδή ως γνωστών, εάν δεν καταφέρεις κάτι για το οποίο προσπαθείς, σε βαραίνει η ταμπέλα του αποτυχημένου.

Θα σου δώσω κάποιες συμβουλές, βασικά όχι ακριβώς εγώ, αλλά κάποια παιδιά που ζήτησα να μου πουν τι θα συμβούλευαν στον εαυτό τους 1 χρόνο πριν. Εγώ, κέρδισα πολλά από τις συμβουλές τους.

  • «Διώξε όλους τους τοξικούς ανθρώπους από την ζωή σου και ξανά βρες την θετική σου ενέργεια». Μαρτίνα, ο κόσμος έχει πολύ ανάγκη την θετική σου ενέργεια! <3
  • «Ζήσε για εσένα και όχι για αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για εσένα». Βασιλίνα, αυτό που πιστεύεις εσύ για εσένα, θα σε κάνει να φτιάξεις την ζωή που ονειρεύεσαι! <3
  • «Ζήσε κάθε όνειρο σου ακόμη και αν στο τέλος το ζήσεις μόνος σου». Βάσια, αξίζεις να ζήσεις τα όνειρα σου και εάν κάποιος αξίζει να είναι μαζί σου, θα θελήσει να τα κάνει και δικά του όνειρα! <3
  • «Να ανησυχείς λιγότερο για θέματα που ξέρεις ό,τι δεν θα σε ενδιαφέρουν 1 χρόνο μετά. Επίσης, ό,τι πάντα έχεις να δώσεις παραπάνω από αυτά που έχεις ήδη δώσει και δεν το γνωρίζεις». Ιωάννα, δώσε ότι καλύτερο έχεις σε αυτά που αγαπάς, είναι υπέροχο να ξέρεις πως οι δυνατότητές σου είναι αμέτρητες! <3
  • «Να μην έδινα αξία σε ανθρώπους που δεν μου έδιναν αυτό που εγώ άξιζα». Γωγώ, ακόμη και από αυτούς που δεν σου άξιζαν, πήρες πολλά. Δεν θα ήσουν αυτός ο υπέροχος άνθρωπος που είσαι τώρα εάν δεν γνώριζες όλους όσους γνώρισες! <3
  • «Μην ανησυχείς τόσο πολύ και βιάζεις καταστάσεις, όλα συμβαίνουν για έναν λόγο». Σοφία, εάν κάνεις αυτό που θέλεις εσύ, όλα θα συμβαίνουν για να γίνεις ότι καλύτερο μπορείς να γίνεις! <3
  • «Απόλαυσε το κάθε δευτερόλεπτο της κάθε σου μέρας γιατί ποτέ δεν θα το ζήσεις ξανά». Ρόδα, εάν μάθεις να ζεις αληθινά την κάθε στιγμή, θα γίνεις ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου! <3
  • «Να είμαι πιο σίγουρη για τον εαυτό μου έτσι ώστε να μην αφήνω άλλους να με επηρεάζουν». Μαριλέτα, εάν πιστέψεις σε εσένα, μαγικά πράγματα θα συμβούν! <3
  • «Σταμάτα να ζεις για να σε αποδεχτούν και ζήσε για εσένα». Ελένη, νομίζω πως αυτό το κείμενο γράφτηκε και για εσένα! <3

Μαζί με τις παραπάνω συμβουλές, θέλω να σκεφτείς και αυτήν, «Να νιώθεις ενθουσιασμό και ανυπομονησία για την κάθε μέρα που έρχεται». Το να μεγαλώνεις, είναι καταπληκτικό και όχι τρομακτικό, αρκεί να αποφασίσεις πως έτσι θα είναι. Και εγώ, σε αυτό το σημείο της ζωής μου, αποφάσισα πως από εδώ και πέρα, θα είμαι ενθουσιασμένη, όχι αγχωμένη. Αποφάσισα πως από εδώ και πέρα θα χτυπάει η καρδιά μου γρήγορα από ενθουσιασμό και όχι από κρίσεις άγχους. Μήπως ήρθε η ώρα να πάρεις και εσύ αυτή την απόφαση;

Μέχρι την άλλη Κυριακή, σας φιλώ πολύ!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BLOGS

Η καραντίνα στα Κάστρα είναι διαφορετική…

Published

on

Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Αυτή η βόλτα με το φίλο σου, το σκύλο ή ακόμα και με τον ίδιο σου τον εαυτό κάποια στιγμή μέσα στη μέρα. Το τζόκινγκ ή το ποδήλατο. Φαίνεται απλό, για πολλούς ίσως και κάτι περιττό ειδικά προ καραντίνας, όταν και η ζωή μας κυλούσε υπό φυσιολογικούς ρυθμούς.

Κι όμως είναι το πιο σημαντικό «δώρο» που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας, ειδικά σε αυτές τις ημέρες «εγκλεισμού» όπου αρκετές αρνητικές σκέψεις αναπόφευκτα περνάν από το μυαλό.

Είναι στη φύση του ανθρώπου η δράση και η κίνηση και όταν αυτήν την στερείται δε μπορεί να νιώθει καλά…

Στη Θεσσαλονίκη όσοι κατοικούν στα Κάστρα και τις γύρω περιοχές έχουν έναν λόγο παραπάνω να εντάξουν στην καθημερινότητα τους την εν λόγω ασχολία. Με πληθώρα επιλογών όσον αφορά τις διαδρομές και τους χώρους πρασίνου όπου μπορεί να κινηθεί κάποιος. Από τους δρόμους περιμετρικά στα κάστρα μέχρι και το Γεντί Κουλέ. Το Άλσος των Συκεών και φυσικά πάνω απ’ όλα το δάσος του Σείχ Σου.

Πίσω από το Θέατρο Δάσους, εκεί που είχες πάει καλοκαίρι να ακούσεις τη Ζουγανέλη. Η «Ατλαντίδα» όπως την ονομάζουν, δεν είναι χαμένη τελικά. Εν αντιθέσει σε βοηθά να βρεις τον εαυτό σου, την ηρεμία σου. Να επαναπρογραμματίσεις το μυαλό σου.

Μια ουτοπία στην οποία δε θα συναντήσεις την ηχορύπανση και τα καυσαέρια της πόλης. Ένας χώρος αναψυχής, ο μεγαλύτερος στην πόλη. Το «διαμάντι» της.

Για πεζοπορία, τρέξιμο, ποδήλατο. Με γήπεδο μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Προσφέροντας πολλές ακόμα δυνατότητες, τις οποίες όμως θα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε εκ νέου όταν «ξεφύγουμε» από όλο αυτό.

Μέχρι τότε ας μη ξεχνάμε ότι αυτό το «6» για εμάς τους τυχερούς εδώ «ψηλά», είναι μια πολυτέλεια που κάποιοι δεν έχουν.

 

πηγή φωτογραφιών: http://ecodraseis.blogspot.com/

Επιμέλεια: Μιχάλης Ιωαννίδης

Continue Reading

BLOGS

24 Thessaloniki’s Cultural Milestone

Published

on

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη παλίμψηστη, ένα ανοιχτό χειρόγραφο για όποιον τη ζει καθημερινά με επάλληλα στρώματα σβησμένα από το χρόνο, αλλά βαθιά χαραγμένα στην πνοή της πόλης και αποτυπωμένα στη μοναδική της φυσιογνωμία, η οποία εξελίσσεται και ταυτόχρονα παραμένει αδιατάρακτη στους αιώνες. Μια πόλη με πλούσια ιστορία και ιδιαίτερη πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα, η «νύμφη του Θερμαϊκού» αναγεννήθηκε και αναδιαμορφώθηκε κατά τον 20ο αιώνα, αποκτώντας, έτσι, την σύγχρονη πολυπολιτισμική της ταυτότητα. Το skg247.gr ανασυνθέτει αυτά τα γεγονότα και τις στιγμές που οδήγησαν σ’ αυτή την αναγέννηση.

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Πήχας

 

Ήταν το 1917, όταν η Μεγάλη Πυρκαγιά κατέστρεψε τα 2/3 της πόλης και ο Γάλλος Αρχιτέκτονας Ερνέστ Εμπράρ ανέλαβε να παρουσιάσει ένα σύγχρονο πολεοδομικό σχέδιο για τον ανασχεδιασμό της πόλης.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1923, η συνθήκη της Λωζάννης υποχρεώνει την Ελλάδα και την Τουρκία σε ανταλλαγή πληθυσμών, κι έτσι, χιλιάδες Έλληνες από την Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο φτάνουν και εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη, εγκαταλείποντας τις πατρογονικές τους εστίες.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1925, ιδρύεται το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, σημερινό Αριστοτέλειο, το οποίο αρχικά στεγαζόταν στη βίλα «Αλλατίνι» και το 1927 μετεγκαταστάθηκε στο ιστορικό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής στην οδό Εθνικής Αμύνης.

Το 1939 ιδρύεται η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, με σκοπό τη συλλογή, την επιστημονική μελέτη και στη συνέχεια τη δημοσίευση γλωσσικού, λαογραφικού και γενικότερα πολιτισμικού και πολιτιστικού υλικού που σχετίζεται με τη Μακεδονία.

Στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, μεταξύ 1941 και 1944, η εβραϊκή κοινότητα της πόλης εξολοθρεύεται σχεδόν στο σύνολό της.

Μετά το τέλος της κατοχής, το 1949, ολοκληρώνεται η αναστήλωση του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος είχε σχεδόν ολικά καταστραφεί από την πυρκαγιά του 1917, ενώ το 1988, ο ναός ανακηρύσσεται σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Η Θεσσαλονίκη θεωρείται η πρώτη ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε τόσο ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα, όσο και ο πρώτος ραδιοφωνικός. Τη ραδιοφωνική πρωτιά κατέχει ο Χρίστος Τσιγγιρίδης, ενώ το 1960 λειτουργεί στη ΔΕΘ ο πρώτος ελληνικός τηλεοπτικός σταθμός, ενώ από το 1970, οπότε και ολοκληρώνεται ο Πύργος των Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, αναμεταδίδονται οι πρώτες εκπομπές της Ελληνικής Τηλεόρασης.

Την ίδια χρονιά ξεκινά και η «Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου», που από το 1992 μετεξελίσσεται στο σημερινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σιγά σιγά, η ιστορία της πόλης βρίσκει τη δική της στέγη, αρχικά με τα εγκαίνια του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου το 1962.

To 1978, ο καταστροφικός σεισμός της 20ης Ιουνίου έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο 49 ανθρώπων και τεράστιες υλικές ζημιές, ενώ την ίδια χρονιά ιδρύεται το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το σημερινό Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (Noesis).

Ένα χρόνο αργότερα, ιδρύεται το Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο εμπλουτίστηκε με τη σημαντική δωρεά του Αλέξανδρου Ιόλα το 1984 και το 1992 μετεξελίσσεται στο σημερινό μουσείο.

Το 1985 τα Λαδάδικα, λόγω της αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής τους φυσιογνωμίας, ανακηρύσσονται διατηρητέα περιοχή και αρχίζει η  ανάπλασή τους.

Η ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα της πόλης οδήγησε στην έναρξη λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης στη βίλα Μεχμέτ Καπαντζή, το 1989.

Το 1994, η βυζαντινή κληρονομιά της Θεσσαλονίκης βρίσκει στέγη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το οποίο το 2005 τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων.

Η Θεσσαλονίκη τιμώντας την πολυπολιτισμική της φυσιογνωμία, δεν ξεχνά και το 1997 γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

 

Ένα χρόνο αργότερα η πόλη ανακηρύσσεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και οι «Ομπρέλες» του Γ. Ζογγολόπουλου τοποθετούνται στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Το 2000 εγκαινιάζεται το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου πέραν των άλλων στεγάζεται και το Μουσείο Μουσικών Οργάνων και η Μουσική Βιβλιοθήκη.

Η Θεσσαλονίκη αποκτά σιγά σιγά τη γνώριμη σύγχρονη εικόνα της το 2013, μετά την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης της Νέας Παραλίας.

Το 2014, η πόλη ανακηρύσσεται ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.

Τελευταίο κομμάτι αυτής της αλλαγής αποτέλεσε και η ανακαίνιση της Συναγωγής των Μοναστηριωτών, της μοναδικής προπολεμικής Συναγωγής που εξακολουθεί να υπάρχει στην πόλη.

 

 

Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ