Connect with us

NEWS

Η start up του ΑΠΘ που βελτιώνει την κυκλοφορία στις πόλεις

Published

on

Φιλοδοξεί να γίνει το «εισιτήριο» των πόλεων για τη μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή. Ξεκίνησε ως ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με πεδίο μελέτης τη βιώσιμη κινητικότητα στον τομέα των συγκοινωνιών και σήμερα είναι startup (νεοφυής) επιχείρηση, που συνεργάζεται πιλοτικά με τέσσερις δήμους της χώρας, παρέχοντας καινοτόμες «έξυπνες» και οικονομικές λύσεις σε προκλήσεις της αστικής καθημερινότητας.

H Rhoé Urban Technologies (Ροή Αστικές Τεχνολογίες) έχει δημιουργήσει έναν Ψηφιακό Βοηθό, που διευκολύνει τις αρμόδιες δημοτικές αρχές στη βεβαίωση παραβάσεων του Κ.Ο.Κ., αυτοματοποιώντας τη χρονοβόρα διαδικασία και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης δεδομένων, από τα οποία αντλούνται χρήσιμα στοιχεία για έγκαιρες παρεμβάσεις με στόχο την εξομάλυνση της κίνησης στους δρόμους.

Η startup γεννήθηκε από την ερευνητική προσπάθεια έξι τριτοετών φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ να αναπτύξουν εφαρμογές βελτίωσης της κυκλοφορίας μέσα στις πόλεις.

«Το 2016 αρχίσαμε την έρευνα στο Εργαστήριο Συγκοινωνιών, αναζητώντας λύσεις που θα κάνουν την πόλη πιο φιλική προς τον άνθρωπο, όχι μόνον προς το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια είδαμε ότι όσα κάναμε ερευνητικά μπορούσαν να βρουν εφαρμογή στην αγορά και σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε κάποια προϊόντα» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο CEO της Rhoé Technologies, Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης.

Το πρόβλημα που εντόπισαν είναι ότι, για να επιτευχθεί το μοντέλο μιας «έξυπνης πόλης», που αξιοποιεί συστήµατα καινοτοµίας και τεχνολογίες πληροφορίας, το κόστος είναι υπέρογκο. ‘Ετσι αποφάσισαν να σχεδιάσουν εφαρμογές ευέλικτες και οικονομικές.

Η ομάδα των φοιτητών προχώρησε στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης λύσης υλικού και λογισμικού που βοηθά τις αρμόδιες υπηρεσίες δήμων μεσαίου μεγέθους να εκδίδουν και να χειρίζονται τα πρόστιμα γρηγορότερα, με την αυτοματοποίηση της διαδικασίας από το πρώτο βήμα (βεβαίωση της παράβασης) έως και το τελευταίο (πληρωμή προστίμου από το παραβάτη).

αποτελείται από έναν Προσωπικό Ψηφιακό Βοηθό (PDA) και έναν κινητό εκτυπωτή χειρός για τον εξοπλισμό των δημοτικών υπαλλήλων στις καθημερινές περιπολίες. Κάθε πρόστιμο εκδίδεται και εκτυπώνεται μέσω του PDA & εκτυπωτή και στη συνέχεια αποθηκεύεται με ασφάλεια στο σύννεφο (ψηφιακή βάση δεδομένων).

 Τα τρία βήματα της διαδικασίας είναι ο εντοπισμός παράνομα σταθμευμένου οχήματος και η προσέγγισή του από τον αρμόδιο υπάλληλο, η σάρωση πινακίδας μέσω της συσκευής και επιλογή των απαραίτητων στοιχείων για τη σύνταξη της κλήσης μέσα σε δευτερόλεπτα καθώς και η εκτύπωση της κλήσης, η τοποθέτησή της στο παρμπρίζ του οχήματος, η συλλογή και η αποθήκευση των στοιχείων σε ασφαλή βάση δεδομένων.

«Το Rhoé Municipal Assistant (RMA) επιτρέπει τη βέλτιστη παραγωγικότητα από τη δημοτική αστυνομία και απλοποιεί τη διαδικασία για τον πολίτη που βρίσκεται στην ατυχή θέση να πληρώσει πρόστιμο, καθώς μπορεί να κάνει οn line την πληρωμή» διευκρίνισε ο Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης.

Στην πλατφόρμα του ψηφιακού συστήματος διαχείρισης των κλήσεων οι πολίτες μπορούν να στέλνουν και παράπονα και ενστάσεις

Όλες οι κλήσεις συλλέγονται σε μια ασφαλή και κρυπτογραφημένη βάση δεδομένων, μπορούν να προσπελαστούν και να αναλυθούν από το διοικητικό προσωπικό του δήμου μέσω του ψηφιακού πίνακα ελέγχου. Το σύστημα προβλέπει σε ποιο σημείο μπορεί να είναι εντονότερο το πρόβλημα με διπλοπαρκαρισμένα οχήματα ή με άλλες παραβάσεις, ώστε να οργανώνεται καλύτερα το έργο της δημοτικής αστυνομίας.

Στο εξωτερικό υπάρχουν εταιρείες που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες, αλλά υπάρχουν διάφορα προβλήματα με την προσέγγιση της ελληνικής αγοράς, αδυναμία των εφαρμογών τους να αναγνωρίσουν τις ελληνικές πινακίδες, ανακρίβεια στο GPS και μεγάλο κόστος για συσκευές και για service. Το στοιχείο καινοτομίας του Rhoé Municipal Assistant (RMA), σύμφωνα με τον CEO της start-up είναι ότι συνδυάζει καλές πρακτικές προγραμματισμού, αρχειοθέτησης και ανάλυσης δεδομένων.

«Είμαστε πολιτικοί μηχανικοί και έπρεπε να μάθουμε τα πάντα σε σχέση με τον προγραμματισμό, αλλά και τις αρχές του μάρκετινγκ» είπε.

Η ομάδα των έξι τελειόφοιτων (φέτος) φοιτητών συμμετείχε σε πρόγραμμα εκπαίδευσης και συμβουλευτικής υποστήριξης της προ-θερμοκοιτίδας καινοτομίας, ΟΚ!Τhess, και αξιοποίησε τα εργαλεία επιχειρηματικού σχεδιασμού του ΑΠΘ.

«Είναι σημαντικό που έχουμε ιδρύσει μία start-up και ταυτόχρονα είμαστε φοιτητές και έχουμε επαφή με ένα ολόκληρο δίκτυο με άλλους φοιτητές, με καθηγητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα», τόνισε ο Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης.

Η Rhoé Urban Technologies έχει πάρει μέρος στον διαγωνισμό Green Challenge στη Δανία, έναν από τους σημαντικότερους ετήσιους διεθνείς φοιτητικούς διαγωνισμούς στον τομέα της βιώσιμης καινοτομίας, ήταν στους φιναλίστ στον 11ο διεθνή πανεπιστημιακό διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Νέας Επιχειρηματικότητας στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν «EΝΝΟVΑΤΙΟΝ 2018» στην Αθήνα και έχει αποσπάσει βραβεύσεις και διακρίσεις σε πολλούς διαγωνισμούς για start-ups.

Τέσσερις δήμοι εφαρμόζουν πιλοτικά το ηλεκτρονικό σύστημα βεβαίωσης & διαχείρισης παραβάσεων Rhoé Municipal Assistant (RMA) και είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με αρκετούς. Ιδιαίτερα θετική, χαρακτήρισε ο Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης, την ανταπόκριση των δημοτικών αστυνομικών, καθώς με το ψηφιακό σύστημα κλήσεων αποφεύγονται καθυστερήσεις, ανακρίβειες, σφάλματα ακόμη και τριβές με τους παραβάτες.

Εννέα στα δέκα τηλεφωνήματα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δέχονται οι ιδρυτές της Rhoé είναι από εκπροσώπους δήμων της Αττικής

«Βλέπουμε ότι κάθε πόλη έχει διαφορετικές ανάγκες και προσαρμόζουμε ανάλογα το σύστημα, κάνουμε μικρές τροποποιήσεις δίνουμε το προϊόν ξανά πίσω στη δημοτική αρχή, ακούμε παρατηρήσεις και προχωράμε σε διορθώσεις. Επιδιώκουμε μία συνεχή επαφή με τους δήμους που συνεργαζόμαστε» εξήγησε ο CEO της start-up.

Η ομάδα έχει σχεδιάσει τους στόχους της για το 2019 κι επιδιώκει να προχωρήσει στις πρώτες πωλήσεις έως το τέλος του έτους και στη συνέχεια να επεκταθεί και σε αγορές στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Παράλληλα αναπτύσσει και άλλες ιδέες που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αλλά και την απλοποίηση υπηρεσιών που δυσκολεύουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Τη Rhoé στελεχώνουν οι φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης, Ιωάννης Καλεντερίδης, Κωνσταντίνος Γκρίζος, Δημήτριος Κοντοσφύρης, Γιώργος Κωστάλας και Αιμίλιος Μουχταρόπουλος.

Το μότο μας είναι: «Θέλουμε να είμαστε το εισιτήριο των πόλεων για την είσοδό τους στη ψηφιακή εποχή» κατέληξε ο Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης.

typosthes.gr

NEWS

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι επαναφορά των sms στο 13033 και τοπικά lockdown

Published

on

Άκρως ανησυχητικός ο απολογισμός της τελευταίας μέρας με 78 κρούσματα και 3 θανάτους, με την κυβέρνηση να παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση για τη λήψη και επιπλέον μέτρων για να φρενάρει την εκτόξευση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου για το Οpen, να προλάβει τα χειρότερα τρέχει η κυβέρνηση, με δύο ορόσημα πολύ σημαντικά, τον Δεκαπενταύγουστο το πρώτο και το δεύτερο η επανέναρξη των σχολείων αρχές Σεπτεμβρίου.

Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σε ύψιστη επιφυλακή την κυβέρνηση, τα συναρμόδια υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό. Αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα 3 Αυγούστου θα πραγματοποιείται τρεις φορές τηλεδιάσκεψη υπό τον ίδιο με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά.

Οι τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιούνται και εντός του Αυγούστου. Μια φορά την εβδομάδα και εάν χρειαστεί και περισσότερο θα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, για να επαναξιολογείται συνεχώς η κατάσταση, ενώ τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπεντάυγουστο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινότητα. Σε πρώτο πλάνο είναι οι ευπαθείς ομάδες, και εδώ εφόσον ισχύσει το άσχημο σενάριο αύξησης κρουσμάτων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά των SMS στο 13033, δηλαδή περιορισμός στην κυκλοφορία, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown στο μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη.

Ethnos.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» κρουσμάτων – 110 το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Published

on

Συνολικά 110 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα (1/8) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4587, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1280 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2252 (49.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 60.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

protothema.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα από τον γάμο στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Σε υγειονομική βόμβα εξελίχθηκε ο γάμος στους Αμπελόκηπους στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 12 καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοιού από τους ασθενείς που εξετάστηκαν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Υπάρχουν όμως και άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα και πήγαν σε ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν τα τεστ. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν και σε γλέντι γάμου που έγινε σε χωριό των Σερρών.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

TRENDING

Copyright © 2020 SKG 24|7 Powered by Wordpress.