Connect with us

NEWS

Οι κήποι του Πασά

Published

on

Χώρος: Οι κήποι του Πασά
Ελένη Ζωγράφου 4, 54634, Θεσσαλονίκη
Δείτε τη διεύθυνση στον χάρτη

Θα τους δείτε ανεβαίνοντας για την Άνω Πόλη από την οδό Ελένη Ζωγράφου (νοητή προέκταση της Εθνικής Αμύνης), βρίσκονται στη δεξιά πλευρά, ακριβώς απέναντι από τα κάστρα, πίσω από το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος.


«Οι κήποι του πασά» βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη σε μια απόσταση μολις 15 λεπτά με τα πόδια απο το Πανεπιστήμιο της πόλης (ΑΠΘ). Ένας μοναδικός χώρος που όμοιος του δεν υπάρχει από όσο γνωρίζουμε, πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Είναι ένα περιφραγμένο πάρκο που καταλαμβάνει ένα χώρο περίπου 1000 τμ. Κτίστηκαν το 1904 έξω από τα ανατολικά τείχη της πόλης, μετα από εντολή του Πασά της Θεσσαλονίκης. Ο Τούρκος αρχιτέκτονας που τους δημιούργησε παραμένει άγνωστος. Το δεδομένο είναι πως αρχικά αποτελούσαν τον κήπο του δημοτικού νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος που επίσης κτίστηκε μετά από εντολή του πασά της πόλης στα πλαίσια των προσπάθειων για εκσυγχρονισμό του κράτους.

Κήποι του Πασά: Ένα μοναδικό δείγμα Φανταστικής Αρχιτεκτονικής της εποχής του εκλεκτικισμού

«Οι κήποι του πασά» ακόμη και σήμερα εξακολουθούν και παραμένουν άγνωστοι για τους περισσότερους Θεσσαλονικείς. Αποτελούν ένα δείγμα Φανταστικής Αρχιτεκτονικής από την εποχή του εκλεκτικισμού. Στην Φανταστική Αρχιτεκτονική ανήκουν και τα έργα του Γκαουντί στην Βαρκελώνη και ιδιαίτερα το πάρκο Γκουέλ που έγιναν το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα. (Ο Γκαουντί δημιούργησε το πάρκο μεταξύ 1900-1914 μετά τη γνωριμία με τους Γκουέλ, μια πλούσια οικογένεια της Βαρκελώνη). Πολλοί που έχουν επισκεφθεί τη Βαρκελώνη θα δούνε τις εντυπωσιακές ομοιότες στο στύλ των κτισμάτων των Κήπων του Πασά, με τα περίφημα έργα του Γκαουντί. Αυτό το μοναδικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, έχει κάτι το μυστηριώδες και δεν βρίσκουμε τίποτε παρόμοιο πουθενά στην Ελλάδα. Αυτό συνετέλεσε και για γεννηθούν διάφοροι μύθοι γύρω από το χώρο

Οι μύθοι γύρω από τους Κήπους του Πασά

Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν τους κήπους του Πασά ως ένα πολύ δυνατό ενεργειακό τόπο. Αυτή η περιοχή, λένε, βρίθει γεωγραφικής ενέργειας και γεωμαγνητισμού. Ισχυρίζονται πως λειτούργησε ως ησυχαστήριο του Σεϊφουλάχ Πασά, αλλά και ως χώρος συνάντησης με άλλους τούρκους μυστικιστικές. Οι πέτρες με τις οποίες κατασκευάστηκε ήταν όλες πέτρες χτυπημένες από κεραυνό (!) Παλιότερα στην ίδια περιοχή υπήρχε ένα ιερό της Αφροδίτης. Στα κτίσματα που έχουν απομείνει σήμερα μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν σαφέστατα τεκτονικά σύμβολα και περίεργα σχήματα. Οι αστικοί μύθοι αναφέρονται και για μυστηριακές τελετές, κάθαρσης, ακόμη και για ανθρωποθυσίες, αλλά και για κρυφούς δρόμους που οδηγούσαν στην πόλη εντός των τειχών. Γεγονός είναι ότι στην γύρω περιοχή υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις νεκροταφείων. Αξίζει να σημειωθεί πως στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος υπήρχε ένας χώρος που τον χρησιμοποιούσε αποκλειστικά ο Πασάς. Λέγεται και ότι μια υπόγεια σήραγγα συνέδεε το νοσοκομείο με τους Κήπους του Πασά από οπου αυτός και οι φιλοξενούμενοι του μπορούσαν να πάνε στους κήπους. Σύμφωνα με τους αστικούς μύθους οι Κήποι του Πασά αποτελούσαν το τέλος των κατακομβών της Θεσσαλονίκης, έξω από τα όρια της πόλης, που χαράζαν κάποτε τα κάστρα.

Ένας πανέμορφος κήπος

Οι περιγραφές που έχουμε μιλάνε για ένα πολύ όμορφο κήπο. Από τα λίγα που γνωρίζουμε, αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι πως στους κήπους κυριαρχούσε το υγρο στοιχείο (συντριβάνι). Σύμφωνα με μια μελέτη, των αρχιτεκτόνων Πελαγίας Αστρεινίδου και Κλεοπάτρας Θεολογίδου «…να υποθέσουμε ότι το νερό ελεγχόταν, είτε έπεφτε με ορμή είτε επιτηδευμένα σταγόνα-σταγόνα ή κυλούσε σε μικρά ακάλυπτα αυλάκια για να ξαναπέσει με ορμή ή λίμναζε στη στέρνα».

Δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα για τους κήπους του Πασά όπως ήταν όταν κτίσθηκαν, γιατί οι ζημιές που υπέστησαν αλλοιώνουν κατά πολύ το αρχικό σχέδιο. Το 1922-23 μετά τη μικρασιατική καταστροφή αλλά και λίγο αργότερα με την ανταλλαγή των πληθυσμών πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Άνω Πόλη. Μέσα από τους κήπους του Πασά, αποσπώντας τα τούβλα και τις πέτρες του μνημείου, βρήκαν οικοδομικά υλικά για να χτίσουν ή να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους. Αυτό που έχει απομείνει μέσα στου κήπους του Πασά είναι ένα σιντριβάνι και γύρω του μια σήραγγα, μια στέρνα, μια χαμηλή πύλη προς έναν υπόγειο χώρο κι ένα υπερυψωμένο καθιστικό-θρόνος.

Οι κήποι του Πασά, όσες καταστροφές και να υπέστησαν, ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να είναι ένα πανέμορφο πάρκο (αν και χωρίς φροντίδα).Ένας ανεκμετάλευτος χώρος που απέχει με τα πόδια μόλις 15 λεπτά από τη Καμάρα και προσφέρει στον επισκέπτη μια ξεχωριστή εμπειρία. Θα τους δείτε ανεβαίνοντας για την Άνω Πόλη από την οδό Ελένη Ζωγράφου (νοητή προέκταση της Εθνικής Αμύνης), βρίσκονται στη δεξιά πλευρά, ακριβώς απέναντι από τα κάστρα, πίσω από το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος.

 

Πηγή

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NEWS

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι επαναφορά των sms στο 13033 και τοπικά lockdown

Published

on

Άκρως ανησυχητικός ο απολογισμός της τελευταίας μέρας με 78 κρούσματα και 3 θανάτους, με την κυβέρνηση να παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση για τη λήψη και επιπλέον μέτρων για να φρενάρει την εκτόξευση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου για το Οpen, να προλάβει τα χειρότερα τρέχει η κυβέρνηση, με δύο ορόσημα πολύ σημαντικά, τον Δεκαπενταύγουστο το πρώτο και το δεύτερο η επανέναρξη των σχολείων αρχές Σεπτεμβρίου.

Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σε ύψιστη επιφυλακή την κυβέρνηση, τα συναρμόδια υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό. Αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα 3 Αυγούστου θα πραγματοποιείται τρεις φορές τηλεδιάσκεψη υπό τον ίδιο με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά.

Οι τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιούνται και εντός του Αυγούστου. Μια φορά την εβδομάδα και εάν χρειαστεί και περισσότερο θα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, για να επαναξιολογείται συνεχώς η κατάσταση, ενώ τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπεντάυγουστο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινότητα. Σε πρώτο πλάνο είναι οι ευπαθείς ομάδες, και εδώ εφόσον ισχύσει το άσχημο σενάριο αύξησης κρουσμάτων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά των SMS στο 13033, δηλαδή περιορισμός στην κυκλοφορία, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown στο μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη.

Ethnos.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» κρουσμάτων – 110 το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Published

on

Συνολικά 110 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα (1/8) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4587, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1280 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2252 (49.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 60.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

protothema.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα από τον γάμο στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Σε υγειονομική βόμβα εξελίχθηκε ο γάμος στους Αμπελόκηπους στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 12 καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοιού από τους ασθενείς που εξετάστηκαν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Υπάρχουν όμως και άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα και πήγαν σε ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν τα τεστ. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν και σε γλέντι γάμου που έγινε σε χωριό των Σερρών.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

TRENDING

Copyright © 2020 SKG 24|7 Powered by Wordpress.