Connect with us

NEWS

ΑΠΘ: Εφαρμογή της μεθοδολογίας design thinking για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Published

on

Η ανεύρεση καινοτόμων λύσεων σε πραγματικές προκλήσεις στο ευρύτερο πεδίο της ενέργειας αποτελεί τον στόχο του συμμετοχικού Εργαστηρίου Μεταφοράς Τεχνολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)-Protergia, που παρουσιάστηκε σήμερα, αποτελώντας το ίδιο καινοτομία, καθώς, όπως επισήμανε ο επικεφαλής Εφαρμοσμένης Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Protergia – MYTILINEOS SA., Δρ. Βασίλης Νικολόπουλος, είναι βασισμένο στη μεθοδολογία του design thinking.

«Αυτή τη στιγμή γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτή η μεθοδολογία που ονομάζεται design thinking» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολόπουλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμπληρώνοντας πως «ουσιαστικά, πάμε στους ερευνητές, πάμε σε ερευνητικές δημοσιεύσεις, πάμε στα αποτελέσματα της έρευνας που υπάρχουν μέσα στα εργαστήρια και προσπαθούμε να τα συνδέσουμε με πραγματικά προβλήματα της ενεργειακής αγοράς ούτως ώστε να δώσουμε λύση και να μετεξελιχθούν σε προϊόντα ή σε υπηρεσίες καινοτομίας».

Ο κ. Νικολόπουλος, υπογράμμισε, ότι «στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχει απίστευτη έρευνα, υπάρχουν ερευνητικά αποτελέσματα τα οποία είναι κλεισμένα σε συρτάρια, ή τα οποία δεν τα έχουν ακόμα εκμεταλλευτεί εταιρείες της αγοράς και η ίδια η αγορά» και επισήμανε ότι, «θα πρέπει όλες οι μεγάλες εταιρείες, οι επιχειρήσεις να πάνε και να μπουν στα πανεπιστήμια, να πάνε και να δουν από κοντά καθηγητές, φοιτητές, ερευνητές, πρέπει να τους φέρουν κοντά στην αγορά, πρέπει να τους φέρουν κοντά με τα προβλήματα της αγοράς, ούτως ώστε να γίνει αυτή η σύνδεση, αυτό που λέμε μεταφορά τεχνογνωσίας».

Στη διάρκεια του σημερινού workshop – συνέχισε ο κ. Νικολόπουλος- «θα φέρουμε μια μεγάλη πρόκληση της ελληνικής αγοράς που είναι η ηλεκτροκίνηση. Οι ερευνητές οι οποίοι είναι από διαφορετικά επιστημονικά πεδία- αυτό είναι μια άλλη σημαντική καινοτομία- οι επιστήμονες με διαφορετικό υπόβαθρο σκέφτονται και προσεγγίζουν το πρόβλημα διαφορετικά, στόχος είναι να τους φέρουμε μαζί σε ένα τραπέζι και μαζί να δώσουν λύσεις και νέες ιδέες σε προβλήματα της αγοράς».

«Σήμερα θα μιλήσουμε για την αγορά της ενέργειας, θα μιλήσουμε για κάποιες ιδέες στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και της ηλεκτροκίνησης που είναι κάτι το οποίο έρχεται με γοργούς ρυθμούς» σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας ότι ο τομέας της ηλεκτροκίνησης προσφέρει «πρόσφορο έδαφος για πάρα πολλές καινοτομίες».

Ουσιαστικά σήμερα, «θα γίνει μια εισαγωγή στον κόσμο της διαχείρισης τη καινοτομίας, το πώς πρέπει να και πώς ουσιαστικά πρέπει οι ερευνητές να προσεγγίσουν τα προβλήματα της αγοράς και μετά οι ίδιοι θα δώσουν λύσεις και προτάσεις και πάνω σ’ αυτές να δομηθούν καινοτομίες, νέες υπηρεσίες», πρόσθεσε ο κ. Νικολόπουλος και συμπλήρωσε ότι, ένας άλλος στόχος είναι να βγουν βιομηχανικά μεταδιδακτορικά. Όπως είπε, «μπορεί μια ιδέα που θα βγει εδώ πέρα να είναι ουσιαστικά η είσοδος ενός μεταδιδακτορικού, να είναι ουσιαστικά μια πολύ ωραία εφαρμοσμένη διπλωματική εργασία την οποία ο φοιτητής μπορεί να εκπονήσει σε συνεργασία με την εταιρεία μας και σε συνεργασία με τον καθηγητή του».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, η ηλεκτροκίνηση αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. «Πάνω στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, φανταστείτε ότι είναι μια κινούμενη μπαταρία σε μία πόλη, άρα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει τη δυνατότητα να πάει να φορτίσει, ή να εκφορτίσει οπουδήποτε παρκάρει. Αυτό εισάγει νέες καινοτομίες στο όλο το ηλεκτρικό σύστημα, πώς μπορούμε να ανταλλάξουμε δηλαδή ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ κάποιων καταναλωτών, να ανταλλάξουμε ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ κάποιων κτηρίων εκμεταλλευόμενοι μια κινούμενη μπαταρία ενέργειας που είναι ουσιαστικά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αυτό μόνο του εισάγει πάρα πολλές καινοτομίες στο χώρο της ενέργειας, τις οποίες και εμείς σαν εταιρεία, οφείλουμε και θα αγκαλιάσουμε».

Δράση που δείχνει την εξωστρέφεια του ΑΠΘ

Σε  «ιδιαίτερα σημαντική ημέρα» η οποία «πραγματικά δείχνει την εξωστρέφεια του πανεπιστημίου» αναφέρθηκε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου. «Μέσω αυτών των δράσεων δείχνουμε το πόσο σημαντική είναι η σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας αλλά το κυριότερο δεν είναι μόνο το να δείξουμε το πόσο καλοί επιστήμονες είμαστε, αλλά κυρίως μέσα από τις δράσεις αυτές να δημιουργηθούν οι γέφυρες εκείνες (…) έτσι ώστε οι απόφοιτοί μας – να μείνουν στη χώρα μας».

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, αναπληρωτής καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, επισήμανε, ότι «προσπαθούμε να δούμε από κοινού ζητήματα που αφορούν τη βιομηχανία αλλά και τον ερευνητικό χώρο και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος, πώς μπορεί η βιομηχανία να έρθει πιο κοντά στο πανεπιστήμιο και πώς το πανεπιστήμιο μπορεί να πάει πιο κοντά στη βιομηχανία».

Το Εργαστήριο

Το συμμετοχικό Εργαστήριο Μεταφοράς Τεχνολογίας (Technology Transfer Workshop), αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Αντιπρυτανείας Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ με την Protergia (Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας της MYTILINEOS). Είναι βασισμένο στη μεθοδολογία του design thinking, με στόχο την κινητοποίηση των ερευνητών του ΑΠΘ για την ανεύρεση καινοτόμων λύσεων σε πραγματικές προκλήσεις στο ευρύτερο πεδίο της ενέργειας.

Στο Εργαστήριο Μεταφοράς Τεχνολογίας μπορούν να συμμετέχουν ερευνητές ή/και ερευνητικές ομάδες (μέλη ΔΕΠ, Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές, Υποψήφιοι Διδάκτορες όλων των Τμημάτων του ΑΠΘ, δεδομένου ότι οι επιστημονικές περιοχές που εμπλέκονται (έμμεσα ή άμεσα) αφορούν, ενδεικτικά: Αλγόριθμους και Πολυπλοκότητα,  ΑΙ και Προβλεπτικά μοντέλα, ICT και Ψηφιακές υπηρεσίες (mobile apps, platforms), UX & UI, κοινωνικές επιστήμες και κοινωνικές νόρμες, ενεργειακά μοντέλα (ειδικά για το V2G και αποθήκευση), Logistics, κτίρια με αποθήκευση ενέργειας και ενσωματωμένα συστήματα αποθήκευσης (storage capacitor buildings).

Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΕΛΚΕ ΑΠΘ και του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και έχει στόχο την μετατροπή ερευνητικών αποτελεσμάτων του ΑΠΘ σε καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα για την Protergia, τη δημιουργία ευκαιριών για την ανάπτυξη εφαρμοσμένης έρευνας (Industrial PhDs, Πρακτική άσκηση, κοινές Διπλωματικές Εργασίες) για επίλυση σύνθετων προβλημάτων της ενεργειακής αγοράς, βάσει της Στρατηγικής Καινοτομίας της Protergia, την ενημέρωση και εκπαίδευση των νέων ερευνητών για θέματα ανοικτής καινοτομίας, ψηφιακών υπηρεσιών, επιχειρηματικότητας και των διαδικασιών εταιρικής καινοτομίας της Protergia.

Επίσης, η δράση στοχεύει στη δημιουργία και αναγνώριση νέων ευκαιριών και κάθετων ερευνητικών πεδίων, σε εφαρμοσμένη έρευνα, στο χώρο της Ενέργειας. Εισηγητής και συντονιστής του Technology Transfer Workshop, ο Δρ. Βασίλης Νικολόπουλος, Επικεφαλής Εφαρμοσμένης Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Protergia – MYTILINEOS SA.

ΠΗΓΗ

NEWS

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι επαναφορά των sms στο 13033 και τοπικά lockdown

Published

on

Άκρως ανησυχητικός ο απολογισμός της τελευταίας μέρας με 78 κρούσματα και 3 θανάτους, με την κυβέρνηση να παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση για τη λήψη και επιπλέον μέτρων για να φρενάρει την εκτόξευση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου για το Οpen, να προλάβει τα χειρότερα τρέχει η κυβέρνηση, με δύο ορόσημα πολύ σημαντικά, τον Δεκαπενταύγουστο το πρώτο και το δεύτερο η επανέναρξη των σχολείων αρχές Σεπτεμβρίου.

Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σε ύψιστη επιφυλακή την κυβέρνηση, τα συναρμόδια υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό. Αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα 3 Αυγούστου θα πραγματοποιείται τρεις φορές τηλεδιάσκεψη υπό τον ίδιο με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά.

Οι τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιούνται και εντός του Αυγούστου. Μια φορά την εβδομάδα και εάν χρειαστεί και περισσότερο θα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, για να επαναξιολογείται συνεχώς η κατάσταση, ενώ τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπεντάυγουστο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινότητα. Σε πρώτο πλάνο είναι οι ευπαθείς ομάδες, και εδώ εφόσον ισχύσει το άσχημο σενάριο αύξησης κρουσμάτων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά των SMS στο 13033, δηλαδή περιορισμός στην κυκλοφορία, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown στο μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη.

Ethnos.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» κρουσμάτων – 110 το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Published

on

Συνολικά 110 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα (1/8) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4587, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1280 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2252 (49.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 60.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

protothema.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα από τον γάμο στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Σε υγειονομική βόμβα εξελίχθηκε ο γάμος στους Αμπελόκηπους στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 12 καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοιού από τους ασθενείς που εξετάστηκαν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Υπάρχουν όμως και άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα και πήγαν σε ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν τα τεστ. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν και σε γλέντι γάμου που έγινε σε χωριό των Σερρών.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

TRENDING

Copyright © 2020 SKG 24|7 Powered by Wordpress.