Connect with us

NEWS

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι διαβητικοί ασθενείς για τον κορωνοϊό

Published

on

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Τετάρτη 11 Μαρτίου αποφάσισε ότι η ανθρωπότητα απειλείται με πανδημία από την λοίμωξη του κορωνοϊού και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από όλες τις χώρες.

Είναι γνωστό πλέον ότι ο κορωνοϊός επιβαρύνει συνήθως τον ασθενή με μια μέτριας βαρύτητας λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά ένα 15% περίπου των κρουσμάτων θα αναπτύξουν σοβαρή νόσο και για ένα επιπλέον 5% των πασχόντων ίσως απαιτηθεί νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο κορωνοϊός όμως δεν παρουσιάζει την ίδια επιβάρυνση σε όλους τους πάσχοντες. Οι μεγαλύτερες ηλικίες και εκείνοι που παρουσιάζουν χρόνια νοσήματα ευρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Κέντρο Μεταδιδόμενων Νοσημάτων στην Κίνα είναι πολύ σημαντικά αφού έχουν επεξεργαστεί περί τις 100.000 ασθενείς και βοηθούν να σχεδιασθούν ειδικά μέτρα υγείας αλλά και θεραπευτικά πρωτόκολλα για εκείνους που αποδεδειγμένα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ενώ στην πλειοψηφία τους η ηλικία των κρουσμάτων ήταν μεταξύ των 30 και 79 ετών, μόνο ένα 8,1% των περιπτώσεων αφορούσε τους εικοσάρηδες, ένα 1,2% εφήβους και ένα 0,9% άτομα ηλικίας μικρότερης των 9 ετών. Ενώ η θνητότητα του γενικού πληθυσμού ήταν περίπου 3%, για τις ηλικίες μεγαλύτερης των 80 ανέβαινε στο 14,8% λόγω της εύθραυστης υγείας τους με τη συχνή παρουσία χρόνιων νοσημάτων αλλά και της έκπτωσης του ανοσοποιητικού τους. Ο κίνδυνος για το ανδρικό φύλλο ήταν υψηλότερος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, οι χρόνιες ηπατίτιδες, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αλλά και οι κακοήθειες εκτιμήθηκαν ως παράγοντες που επιβαρύνουν την εξέλιξη αλλά και την πρόγνωση της λοίμωξης. Με παρουσία μιας μόνο νοσογόνου κατάστασης από αυτές, ο κίνδυνος να απαιτηθεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αυξάνεται κατά 79%, ενώ σε παρουσία δύο ο κίνδυνος ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερος από εκείνον στον γενικό πληθυσμό.

Η παρουσία σακχαρώδη διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο για εντατική νοσηλεία κατά 60% και η θνητότητα ανεβαίνει στο 7,3%. Παράλληλα, η θνητότητα καταγράφηκε στο 10,5% για τους πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα, 6,3% στους παλιούς καπνιστές με πνευμονοπάθεια και 6% στους υπερτασικούς. Τα άτομα με διαβήτη όμως έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν μια που το σύνδρομο είναι πιο συχνό στις μεγαλύτερες ηλικίες, αποτελεί αιτία ανάπτυξης καρδιαγγειακού νοσήματος ή και νεφρικής δυσλειτουργίας και συνδέεται με την παχυσαρκία. Βέβαια οι διαβητικοί που είναι επαρκώς ρυθμισμένοι δεν παρουσιάζουν τον ίδιο αυξημένο κίνδυνο, αλλά γενικά ο διαβήτης μειώνει την αμυντική θωράκιση του ατόμου και η παρουσία λοίμωξης μπορεί να απορυθμίσει παράλληλα και τον διαβήτη.

Δεν υπάρχουν γενικά ιδιαίτερες οδηγίες προφύλαξης για τους διαβητικούς, από εκείνους που αφορούν τον γενικό πληθυσμό. Το πλύσιμο των χεριών, οι γενικότεροι κανόνες υγιεινής και η αποφυγή συγχρωτισμού με πάσχοντες είναι απολύτως απαραίτητο να τηρούνται. Επίσης είναι αναγκαία η επαρκής προμήθεια φαρμάκων και αναλωσίμων και αν απαιτηθεί η χορήγηση νέας συνταγογράφησης καλό θα είναι να γίνει ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του διαβητικού ασθενούς στον γιατρό του. Οφείλει επίσης να διαθέτει επαρκείς ποσότητες απλών υδατανθράκων (μέλι, μαρμελάδα, σακχαρούχα αναψυκτικά) για να αντιμετωπίσει πιθανές υπογλυκαιμικές κρίσεις.

Ο θεράπων ιατρός του πρέπει να τον ενημερώσει προκαταβολικά πως θα αντιμετωπίσει μια λοίμωξη, να του συστήσει συγκεκριμένα θεραπευτικά μέτρα και να τον ενημερώσει για τα κλινικά σημεία εκείνα που αν εμφανισθούν θα οδηγήσουν τον διαβητικό να αναζητήσει ιατρονοσηλευτική βοήθεια. Συνιστάται η κατανάλωση άφθονων υγρών για την αποφυγή της αφυδάτωσης, η μέτρηση του σακχάρου τους πιο συχνά για την πρόληψη της υπεργλυκαιμίας, και σε παρουσία υψηλών σακχάρων (πάνω από 240 mg/dl) η μέτρηση των κετονών για την πρόληψη της διαβητικής κετοξέωσης. Τέλος ο διαβητικός ασθενής οφείλει να ενημερώσει τον θεράποντά του ότι παρουσιάζει εμπύρετο λοίμωξη του αναπνευστικού με βήχα πριν την επίσκεψή του στο ιατρείο για εξέταση.

Επομένως τα διαβητικά άτομα, αλλά και τα άτομα που συμβιούν μαζί τους, είναι απολύτως απαραίτητο να λαμβάνουν όλα εκείνα τα συνιστώμενα μέτρα προφύλαξης που προτείνονται για τον γενικό πληθυσμό. Και αυτό γιατί η επιβάρυνση της υγείας τους από μια πιθανή λοίμωξη από το κορωνοϊό, θα είναι αρκετά πιο σημαντική. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι διαβητικοί στην Ελλάδα σήμερα είναι πολλοί και σε κάθε οικογένεια σίγουρα θα υπάρχουν διαβητικά άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ υπάρχουν καταγεγραμμένοι 973.806 συμπολίτες μας που λαμβάνουν αντιδιαβητικά φάρμακα και σ’αυτούς θα πρέπει να προστεθούν εκείνοι που ρυθμίζουν το σάκχαρό τους μόνο με δίαιτα και δυστυχώς ακόμη περισσότεροι από εκείνους που δεν γνωρίζουν ακόμη ότι είναι διαβητικοί.

ΠΗΓΗ

NEWS

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι επαναφορά των sms στο 13033 και τοπικά lockdown

Published

on

Άκρως ανησυχητικός ο απολογισμός της τελευταίας μέρας με 78 κρούσματα και 3 θανάτους, με την κυβέρνηση να παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση για τη λήψη και επιπλέον μέτρων για να φρενάρει την εκτόξευση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου για το Οpen, να προλάβει τα χειρότερα τρέχει η κυβέρνηση, με δύο ορόσημα πολύ σημαντικά, τον Δεκαπενταύγουστο το πρώτο και το δεύτερο η επανέναρξη των σχολείων αρχές Σεπτεμβρίου.

Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σε ύψιστη επιφυλακή την κυβέρνηση, τα συναρμόδια υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό. Αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα 3 Αυγούστου θα πραγματοποιείται τρεις φορές τηλεδιάσκεψη υπό τον ίδιο με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά.

Οι τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιούνται και εντός του Αυγούστου. Μια φορά την εβδομάδα και εάν χρειαστεί και περισσότερο θα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, για να επαναξιολογείται συνεχώς η κατάσταση, ενώ τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπεντάυγουστο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινότητα. Σε πρώτο πλάνο είναι οι ευπαθείς ομάδες, και εδώ εφόσον ισχύσει το άσχημο σενάριο αύξησης κρουσμάτων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά των SMS στο 13033, δηλαδή περιορισμός στην κυκλοφορία, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown στο μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη.

Ethnos.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» κρουσμάτων – 110 το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Published

on

Συνολικά 110 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα (1/8) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4587, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1280 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2252 (49.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 60.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

protothema.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα από τον γάμο στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Σε υγειονομική βόμβα εξελίχθηκε ο γάμος στους Αμπελόκηπους στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 12 καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοιού από τους ασθενείς που εξετάστηκαν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Υπάρχουν όμως και άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα και πήγαν σε ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν τα τεστ. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν και σε γλέντι γάμου που έγινε σε χωριό των Σερρών.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

TRENDING

Copyright © 2020 SKG 24|7 Powered by Wordpress.