Connect with us

NEWS

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι διαβητικοί ασθενείς για τον κορωνοϊό

Published

on

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Τετάρτη 11 Μαρτίου αποφάσισε ότι η ανθρωπότητα απειλείται με πανδημία από την λοίμωξη του κορωνοϊού και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από όλες τις χώρες.

Είναι γνωστό πλέον ότι ο κορωνοϊός επιβαρύνει συνήθως τον ασθενή με μια μέτριας βαρύτητας λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά ένα 15% περίπου των κρουσμάτων θα αναπτύξουν σοβαρή νόσο και για ένα επιπλέον 5% των πασχόντων ίσως απαιτηθεί νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο κορωνοϊός όμως δεν παρουσιάζει την ίδια επιβάρυνση σε όλους τους πάσχοντες. Οι μεγαλύτερες ηλικίες και εκείνοι που παρουσιάζουν χρόνια νοσήματα ευρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Κέντρο Μεταδιδόμενων Νοσημάτων στην Κίνα είναι πολύ σημαντικά αφού έχουν επεξεργαστεί περί τις 100.000 ασθενείς και βοηθούν να σχεδιασθούν ειδικά μέτρα υγείας αλλά και θεραπευτικά πρωτόκολλα για εκείνους που αποδεδειγμένα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ενώ στην πλειοψηφία τους η ηλικία των κρουσμάτων ήταν μεταξύ των 30 και 79 ετών, μόνο ένα 8,1% των περιπτώσεων αφορούσε τους εικοσάρηδες, ένα 1,2% εφήβους και ένα 0,9% άτομα ηλικίας μικρότερης των 9 ετών. Ενώ η θνητότητα του γενικού πληθυσμού ήταν περίπου 3%, για τις ηλικίες μεγαλύτερης των 80 ανέβαινε στο 14,8% λόγω της εύθραυστης υγείας τους με τη συχνή παρουσία χρόνιων νοσημάτων αλλά και της έκπτωσης του ανοσοποιητικού τους. Ο κίνδυνος για το ανδρικό φύλλο ήταν υψηλότερος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, οι χρόνιες ηπατίτιδες, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αλλά και οι κακοήθειες εκτιμήθηκαν ως παράγοντες που επιβαρύνουν την εξέλιξη αλλά και την πρόγνωση της λοίμωξης. Με παρουσία μιας μόνο νοσογόνου κατάστασης από αυτές, ο κίνδυνος να απαιτηθεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αυξάνεται κατά 79%, ενώ σε παρουσία δύο ο κίνδυνος ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερος από εκείνον στον γενικό πληθυσμό.

Η παρουσία σακχαρώδη διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο για εντατική νοσηλεία κατά 60% και η θνητότητα ανεβαίνει στο 7,3%. Παράλληλα, η θνητότητα καταγράφηκε στο 10,5% για τους πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα, 6,3% στους παλιούς καπνιστές με πνευμονοπάθεια και 6% στους υπερτασικούς. Τα άτομα με διαβήτη όμως έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν μια που το σύνδρομο είναι πιο συχνό στις μεγαλύτερες ηλικίες, αποτελεί αιτία ανάπτυξης καρδιαγγειακού νοσήματος ή και νεφρικής δυσλειτουργίας και συνδέεται με την παχυσαρκία. Βέβαια οι διαβητικοί που είναι επαρκώς ρυθμισμένοι δεν παρουσιάζουν τον ίδιο αυξημένο κίνδυνο, αλλά γενικά ο διαβήτης μειώνει την αμυντική θωράκιση του ατόμου και η παρουσία λοίμωξης μπορεί να απορυθμίσει παράλληλα και τον διαβήτη.

Δεν υπάρχουν γενικά ιδιαίτερες οδηγίες προφύλαξης για τους διαβητικούς, από εκείνους που αφορούν τον γενικό πληθυσμό. Το πλύσιμο των χεριών, οι γενικότεροι κανόνες υγιεινής και η αποφυγή συγχρωτισμού με πάσχοντες είναι απολύτως απαραίτητο να τηρούνται. Επίσης είναι αναγκαία η επαρκής προμήθεια φαρμάκων και αναλωσίμων και αν απαιτηθεί η χορήγηση νέας συνταγογράφησης καλό θα είναι να γίνει ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του διαβητικού ασθενούς στον γιατρό του. Οφείλει επίσης να διαθέτει επαρκείς ποσότητες απλών υδατανθράκων (μέλι, μαρμελάδα, σακχαρούχα αναψυκτικά) για να αντιμετωπίσει πιθανές υπογλυκαιμικές κρίσεις.

Ο θεράπων ιατρός του πρέπει να τον ενημερώσει προκαταβολικά πως θα αντιμετωπίσει μια λοίμωξη, να του συστήσει συγκεκριμένα θεραπευτικά μέτρα και να τον ενημερώσει για τα κλινικά σημεία εκείνα που αν εμφανισθούν θα οδηγήσουν τον διαβητικό να αναζητήσει ιατρονοσηλευτική βοήθεια. Συνιστάται η κατανάλωση άφθονων υγρών για την αποφυγή της αφυδάτωσης, η μέτρηση του σακχάρου τους πιο συχνά για την πρόληψη της υπεργλυκαιμίας, και σε παρουσία υψηλών σακχάρων (πάνω από 240 mg/dl) η μέτρηση των κετονών για την πρόληψη της διαβητικής κετοξέωσης. Τέλος ο διαβητικός ασθενής οφείλει να ενημερώσει τον θεράποντά του ότι παρουσιάζει εμπύρετο λοίμωξη του αναπνευστικού με βήχα πριν την επίσκεψή του στο ιατρείο για εξέταση.

Επομένως τα διαβητικά άτομα, αλλά και τα άτομα που συμβιούν μαζί τους, είναι απολύτως απαραίτητο να λαμβάνουν όλα εκείνα τα συνιστώμενα μέτρα προφύλαξης που προτείνονται για τον γενικό πληθυσμό. Και αυτό γιατί η επιβάρυνση της υγείας τους από μια πιθανή λοίμωξη από το κορωνοϊό, θα είναι αρκετά πιο σημαντική. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι διαβητικοί στην Ελλάδα σήμερα είναι πολλοί και σε κάθε οικογένεια σίγουρα θα υπάρχουν διαβητικά άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ υπάρχουν καταγεγραμμένοι 973.806 συμπολίτες μας που λαμβάνουν αντιδιαβητικά φάρμακα και σ’αυτούς θα πρέπει να προστεθούν εκείνοι που ρυθμίζουν το σάκχαρό τους μόνο με δίαιτα και δυστυχώς ακόμη περισσότεροι από εκείνους που δεν γνωρίζουν ακόμη ότι είναι διαβητικοί.

ΠΗΓΗ

NEWS

Ανακοινώνεται το σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας

Published

on

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορωνοϊό, αποφασίστηκε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το ολοκληρωμένο Σχέδιο της κυβέρνησης, θα ανακοινωθεί αύριο Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 10:00 πμ, από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνη Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

NEWS

Αύξηση των παραβάσεων κυκλοφορίας

Published

on

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Σάββατο 28 Μαρτίου, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 1.400 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, 547 στην Αττική, 120 στην Κρήτη, 104 στα Ιόνια Νησιά, 87 στη Θεσσαλονίκη, 72 στη Στερεά Ελλάδα, 71 στη Δυτική Ελλάδα, 66 στην Κεντρική Μακεδονία, 65 στην Πελοπόννησο, 62 στη Θεσσαλία, 60 στην Ήπειρο, 54 στο Νότιο Αιγαίο, 50 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 23 στο Βόρειο Αιγαίο και 19 στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έχουν βεβαιωθεί 6.606 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.

Για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κλπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν 7 παραβάσεις και συνελήφθησαν 7 άτομα. Συγκεκριμένα, τρεις στην Αττική, ένας στην Πελοπόννησο, ένας στην Κεντρική Μακεδονία, ένας στην Ήπειρο και ένας στη Θεσσαλία.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 286 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 296 άτομα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

NEWS

Σημαντικότατη ανακάλυψη στη Γερμανία στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Published

on

Σημαντική ανακάλυψη, η οποία θα μπορούσε μελλοντικά να συνεισφέρει στον περιορισμό των θανάτων από επιπλοκές του κορωνοϊού φαίνεται ότι πέτυχαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λύμπεκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Muenchner Merkur», οι ερευνητές Ρολφ Χίλγκενφελντ και Λινλίν Ζιανγκ του Πανεπιστημίου του Λύμπεκ κατάφεραν να απομονώσουν ένα ένζυμο το οποίο είναι αποφασιστικής σημασίας για τον πολλαπλασιασμό του νέου κορωνοϊού.

Ανακάλυψαν επιπλέον έναν εισπνεόμενο αναστολέα, ο οποίος δρα κατά της νέας απομονωμένης κύριας πρωτεάσης Mpro του SARS-CoV-2. Η συγκεκριμένη κύρια πρωτεάση αποτελεί τον βασικό στόχο για την καταπολέμηση του ιού, καθώς χωρίς αυτή δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί και, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ανοίγεται τώρα νέα προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα αντι-ιικά μέσα εναντίον του νέου κορωνοϊού.

«Οι ανησυχητικά αυξανόμενοι αριθμοί των κρουσμάτων του Covid-19 παγκοσμίως θέτουν υπό πίεση τους ερευνητές παγκοσμίως. Με γρήγορους ρυθμούς εξελίσσονται οι έρευνες τόσο για ένα εμβόλιο όσο και για αντι-ιικούς παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εξάπλωση του παθογόνου στο σώμα και έτσι να τον σταματήσουν» αναφέρει η εφημερίδα της Βαυαρίας και επισημαίνει ότι ήδη διαφαίνονται πιθανές επιτυχίες.

Ένας αναστολέας που είχε αναπτυχθεί πριν από μερικά χρόνια από τον καθηγητή Χίλγκενφελντ και την ομάδα του κατά του παθογόνου MERS-CoV και άλλων σχετικών κορωνοϊών, θεωρείται αποτελεσματικός και για τον SARS-CoV-2. Στα πειράματα σε ποντίκια, ο αναστολέας συγκεντρώθηκε στους πνεύμονες και στους νεφρούς, όπως ήλπιζαν οι ερευνητές.

Τα πειράματα όμως πέτυχαν και όταν έγιναν καλλιέργειες σε ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα. Σε ήδη μολυσμένα πνευμονικά κύτταρα εμπόδισε ο αναστολέας τον πολλαπλασιασμό του ιού, αποτρέποντας έτσι την εξέλιξη της λοίμωξης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ανοίγεται έτσι μια νέα προσέγγιση στην μάχη του μέχρι τώρα ασταμάτητου κορωνοϊού. Επιπλέον, οι ερευνητές θεωρούν ότι ο νέος αναστολέας κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι τοξικός.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη έρχεται ενδεχομένως αργά για να επηρεάσει την σημερινή πανδημία. «Θα πάρει σίγουρα αρκετά χρόνια μέχρις ότου η δραστική ουσία μας εξελιχθεί σε φάρμακο κατά του κορωνοϊού» δηλώνει σχετικά ο κ. Χίλγκενφελντ.

Τώρα θα πρέπει οι έρευνες να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Στην καλύτερη περίπτωση, αναφέρεται, οι πόροι θα μπορούσαν να προέλθουν από τον όμιλο που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την μάχη κατά του κορωνοϊού. Οι νέες ανακαλύψεις θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ώστε σε πιθανό επόμενο κύμα επιδημίας του κορωνοϊού να καταστεί δυνατό κάποια στιγμή να μειωθούν οι περιπτώσεις θανάτου.

Πηγή

Continue Reading

TRENDING

Copyright © 2020 SKG 24|7 Powered by Wordpress.