Connect with us

NEWS

«Σε 2-3 μήνες θα έχουμε την αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας του κορωνοϊού»

Published

on

Ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, αποκάλυψε πως μέσα σε 2-3 μήνες θα υπάρχει αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας για την πανδημία του κορωνοϊού.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Οι επιστήμονες αντιληφθήκαμε τον εχθρό αρκετά έγκαιρα, θεωρούμε. Ισως δεν τον έχει δει ακόμη όλος ο πληθυσμός», αναφέρει μεταξύ άλλων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, και εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Πλέον, όπως λέει ο ίδιος, έχει δύο συγκεκριμένους, βάσιμους και επιστημονικά πια τεκμηριωμένους λόγους για την ανησυχία του: «Τη μεγάλη μεταδοτικότητα που έχει ο ιός, ιδίως από ασθενείς που νοσούν χωρίς να έχουν έντονα συμπτώματα, αλλά και την ευπάθεια των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων. Είναι δύο κρίσιμοι παράγοντες που οδηγούν σε ταχεία αύξηση κρουσμάτων και τεράστιο φορτίο για το σύστημα υγείας και τις ομάδες αυτές του πληθυσμού».

Ο κ. Τσιόδρας θεωρεί ότι τα περίπου 3.000 κρούσματα της νόσου που βρίσκονται πλέον διεσπαρμένα στην επικράτεια, και εκ των οποίων έχουν εντοπιστεί τα 624, είναι ένας αριθμός διαχειρίσιμος, ο οποίος θα παραμείνει διαχειρίσιμος μόνο αν τηρηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Πιστεύει ότι η συστράτευση όλων των Ελλήνων μπορεί να αντιστρέψει τις δυσοίωνες εκτιμήσεις που παραπέμπουν στη δραματική πραγματικότητα της Ιταλίας.

«Μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα είναι διαθέσιμη μια αρκετά αποτελεσματική θεραπεία της νόσου – θα πρόκειται για διπλό ή τριπλό κοκτέιλ φαρμάκων», αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.

Σημαντικά αποτελέσματα περιμένει ο καθηγητής το επόμενο διάστημα και από άλλες επιστημονικές δράσεις που έχουν δρομολογηθεί, όπως η μελέτη αντισωμάτων για τους ασθενείς που ανάρρωσαν, καθώς και από την εργαστηριακή παρακολούθηση των επαφών επιβεβαιωμένων εργαστηριακά κρουσμάτων που θα αποτυπώσει αδρά την εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το αν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να μην έχουν τα μέτρα το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο κ. Τσιόδρας απαντά: «Ο κόσμος δεν έχει εκπαιδευτεί να δρα προληπτικά σε τέτοια πρωτόγνωρα θέματα δημόσιας υγείας, το γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα αυτό. Κατά την εκτίμησή μου είναι αδύνατον να μην αποδώσουν – έστω και μερικά. Πιστεύω ότι οι Ελληνες έχουν καταλάβει και προσπαθούν, έχουμε πράξει το ανθρωπίνως δυνατό ως επιστήμονες σε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας. Εμείς έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας, και αυτό καλώ όλους να το σκεφτούν καλά. Θα έχουμε όλοι τη συνείδησή μας ήσυχη στο τέλος αυτής της ιστορίας; Είναι βασικό ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει τους Ελληνες και τώρα και μετά. Χρειαζόμαστε στρατιωτικού τύπου μέτρα -να τεθούμε υπό επιτήρηση- όπως αυτά που εφαρμόζονται ήδη στη Γαλλία; Δεν νομίζω πως θα μας άρεσε κάτι τέτοιο και γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει ομοψυχία στην τήρηση των μέτρων».

«Αυτό που μας έκανε να δράσουμε άμεσα δεν ήταν πάρα μόνο η συνεχής εγρήγορσή μας ως επιστήμονες και το ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία. Οταν είσαι σε αυτό το πεδίο, δεν εφησυχάζεις ποτέ. Είναι σαν να βρίσκεσαι στο φυλάκιο και να περιμένεις τον εχθρό. Και εδώ πρόκειται για έναν αόρατο εχθρό που πρέπει να αντιμετωπίσεις όσο πιο έγκαιρα γίνεται. Αυτό ήταν από την πρώτη στιγμή η δική μου αγωνία», τονίζει ο κ. Τσιόδρας στη συνέντευξή του.

Για την θεραπεία κατά του κορωνοϊού, ο καθηγητής σημειώνει: «Εκτιμώ ότι μια αρκετά αποτελεσματική θεραπεία της νόσου COVID-19 θα είναι διαθέσιμη μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες – και θα πρόκειται για διπλό ή τριπλό κοκτέιλ φαρμάκων. Από τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται πως η μονοθεραπεία -με ένα φάρμακο- δεν προκρίνεται σε αυτή τη νόσο. Η Ελλάδα ακολουθεί όλες τις παγκόσμιες επιστημονικές εξελίξεις και θα μπορεί να καλύψει θεραπευτικά τους ασθενείς όπως ακριβώς και οι άλλες χώρες. Ηδη χορηγούνται και τελευταίας γενιάς φάρμακα σε κάποιους ασθενείς».

NEWS

Οι αλλαγές που φέρνει στα οργανωμένα camping ο κορωνοϊός

Published

on

Ο ιδιοκτήτης camping στην Χαλκιδική, Κώστας Αναγνωστάκης μίλησε στο Open TV για τις αλλαγές που θα ισχύσουν στα camping λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Τα πρωτόκολλα είναι πάρα πολύ προσεγμένα και αυτό μας βοηθάει. Κανείς δεν θέλει στην επιχείρησή του να υπάρχει κρούσμα και να δημιουργηθεί πρόβλημα. Ανάμεσα στα τροχόπιστα πρέπει να υπάρχει απόσταση τριών μέτρων και μας επιβάλλουν να υπάρχουν και φυτά».

Continue Reading

NEWS

Μητσοτάκης: «Ο ΟΑΣΘ θα επανέλθει στα επίπεδα του 2014»

Published

on

H επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε από τον υπεραστικό σταθμό λεωφορείων «Μακεδονία».

Εκεί τον υποδέχθηκε η διοίκηση των ΚΤΕΛ «Μακεδονία» και Θεσσαλονίκης και στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκε η συνεργασία των ΚΤΕΛ με τον ΟΑΣΘ για τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης με τον κ.Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι η πόλη εξυπηρετείται πλέον καλύτερα.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον πρόεδρο της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Στέφανο Τσόλη, ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι και με την προσθήκη των λεωφορείων με leasing στον στόλο του ΟΑΣΘ και τις άλλες ενέργειες που δρομολογούνται η Θεσσαλονίκη θα επανέλθει στα επίπεδα του 2014 σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία που εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό.

Ο κ. Μητσοτάκης μπήκε σε ένα λεωφορείο των ΚΤΕΛ που εκτελεί δρομολόγιο γραμμής του ΟΑΣΘ.

Πηγή: thestival.gr

Continue Reading

NEWS

Αυστηρό μήνυμα Δένδια στην Τουρκία

Published

on

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφέρει ότιη επέκταση του φράχτη στον Έβρο θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία λίγες ημέρες μετά τη συζήτηση η οποία άρχισε σχετικά με την αποψίλωση περιοχής στον νότιο Έβρο και την τουρκική παρουσία, αλλά και τα διαβήματα που αντηλλάγησαν.

«Τα σύνορα είναι δεδομένα. Δεν αλλάζουν και δεν μπορούν να αλλάξουν» τονίζει. Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμη ότι κάποια από τα λεγόμενά του διαστρεβλώθηκαν, με σκοπό εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων. Όπως υπογραμμίζει, τα δυο διαβήματα έχουν να κάνουν με την απόρριψη του τουρκικού αιτήματος για ενημέρωση σχετικά με τον φράχτη και, το δεύτερο, σε «κάποια κινητικότητα» που παρατηρήθηκε στην περιοχή από την πλευρά της Τουρκίας.

Continue Reading

TRENDING

Copyright © 2020 SKG 24|7 Powered by Wordpress.