Connect with us

NEWS

Χρόνια πολλά Αρη: 106 χρόνια από την ίδρυση του!

Published

on

Το 106ο κεράκι στην τούρτα της ιστορίας του Αρη είναι γεγονός! Ο λαοφιλής σύλλογος με τους χιλιάδες οπαδούς ανά την Ελλάδα και τον κόσμο ιδρύθηκε το 1914, ανήμερα της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κατά του Τουρκικού
ζυγού. Μία παρέα 22 νεαρών από την περιοχή του Βότση έκαναν το όνειρο τους πράξη και ίδρυσαν ένα αθλητικό σωματείο.

Ο Αρης ήταν ο πρώτος αθλητικός σύλλογος που δημιουργήθηκε μετά από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους. Το έμβλημα του σωματείου είναι ο Θεός του πολέμου, ενώ τα χρώματα που τον πρεσβεύουν
το κίτρινο και το μαύρο.

Ιδρυτές του Αρη, σύμφωνα με το πρώτο καταστατικό, ήταν οι: Αγγέλου Γιάννης, Αγοραστός Λάζαρος, Βλαχόπουλος Γρηγόρης, Βλαχόπουλος Λάζαρος, Γκοτζαμάνης Πέτρος, Δήμου, Ζέγας Άγγελος, Θεοδωρίδης Θόδωρος, Ιωαννίδης Δημήτρης, Καραγιαννίδης Τηλέμαχος, Κοτρότσης Δημήτρης, Κρέης Πέτρος, Κυδωνάκης Μήνως, Κωστίδης Λάζαρος, Λάμπρου Γιώργος, Νακόπουλος Γιάννης, Παπαγεωργίου Θανάσης, Πλιάτσικας Γιάννης, Ρωσσιάδης Ρούσσος, Σαλούστο Κάρολος, Τσιατσιαπάς Τάσος και Κότσανος Πρόδρομος.

Το πρώτο τμήμα του συλλόγου ήταν το ποδόσφαιρο, το οποίο ιδρύθηκε το ίδιο έτος με τον
σύλλογο.

Το 1914. Οκτώ χρόνια αργότερα, το 1922, ακολούθησε αυτό του μπάσκετ, ενώ τρία χρόνια μετά ιδρύθηκε το τμήμα του πόλο.

Το 1926 προκειμένου ο σύλλογος να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα τμήματα που είχαν αρχίσει να δημιουργούνται, τροποποιήθηκε το καταστατικό του κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την μετονομασία του σε
Αθλητικός σύλλογος Αρης Θεσσαλονίκης.

Ιστορία γεμάτη πρωτιές και τίτλους

Μέσα σε αυτά τα 105 χρόνια που κλείνει σήμερα, ο Αρης έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα όνομα που το συνοδεύει μακρά και βαριά ιστορία μέσα από τις επιτυχίες του.

Το τμήμα με τις περισσότερες επιτυχίες για τους κιτρινόμαυρους είναι αυτό του μπάσκετ, το οποίο ήταν και αυτό που έκανε τον Έλληνα να αγαπήσει το άθλημα. Δεν αποδόθηκε τυχαία στον Αρη ο χαρακτηρισμός “Αυτοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ”.

Οι τίτλοι έρχονται ως αδιάψευστος μάρτυρας για να αποτυπώσουν την αλήθεια:

-10 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1930, 1979 , 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990,
1991
-8 Κύπελλα Ελλάδος: 1985, 1987, 1988, 1989, 1990 ,1992, 1998, 2004
-1 Κύπελλο Κυπελλούχων: 1993
-1 Κύπελλο Κόρατς: 1997
-1 Champions Cup: 2003
-1 Σούπερ Καπ: 1986

Στο ποδόσφαιρο, το πρώτο τμήμα του συλλόγου, μπορεί σε τίτλους να μην “φτάνει” το τμήμα του μπάσκετ, δεν παύει όμως να έχει χαρίσει εξίσου μεγάλες και ιστορικές στιγμές. Ποιος να ξεχάσει το “Έπος της Περούτζια”, την κατάκτηση Κυπέλλου επί του ΠΑΟΚ, το γεγονός ότι ο Αρης για πολλά χρόνια διεκδικούσε Πρωταθλήματα από την Αθήνα. Ακόμα και στη σύγχρονη ιστορία του και παρά τους τελευταίους χαμένους τελικούς, ο Αρης έχει να μοναδικά επιτεύγματα. Όπως η “άλωση της Μαδρίτης” και το γεγονός ότι έφτασε μέχρι τους 32 του Europa League. Βέβαια, είναι από τα τμήματα που έζησαν και “μαύρες”
στιγμές.

Η μπόρα όμως πέρασε και ο Αρης είναι ξανά στη θέση του, πιο ενωμένος και δυνατός από ποτέ για να διεκδικήσει νέες διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη…

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώτος τίτλος που κατέκτησε σε οποιοδήποτε άθλημα ο Αρης, ήταν το πρωτάθλημα Ελλάδας το 1928 στο ποδόσφαιρο, την χρονιά δηλαδή που είχε ιδρυθεί η ΕΠΟ.

Οι τίτλοι του Αρη στο ποδόσφαιρο:
-3 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1928, 1932, 1946
-1 Κύπελλο Ελλάδος: 1970
-1 Κύπελλο Μεγάλης Ελλάδος: 1971.

Πέρα από τις ένδοξες στιγμές του μπάσκετ και τις διακρίσεις του ποδοσφαίρου, ο Αρης έχει γευτεί και στο βόλεϊ. Το 1997, όταν με τον Κώστα Χαριτωνίδη στον πάγκο του, και μεγάλο αστέρα τον Λιούμπο Γκάνεφ, έσπασε το δίπολο του Παναθηναϊκού και του
Ολυμπιακού και έφερε τον πρώτο τίτλο στη Θεσσαλονίκη. Ήταν η πρώτη ομάδα που έσπασε ένα κατεστημένο 31 χρόνων…

Οι τίτλοι του Αρη στο βόλεϊ:

-1 Πρωτάθλημα Ελλάδος: 1997

-1 Σούπερ Καπ: 1998

Οι υπόλοιποι τίτλοι…
Πέρα από τα τρία προαναφερθέντα και δημοφιλέστερα αθλητικά τμήματα, ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης έχει διακριθεί από το έτος ίδρυσης του και σε διάφορα άλλα τμήματα, είτε ομαδικά είτε ατομικά.

Αναλυτικά:
Πόλο: 4 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1928, 1929, 1930, 1932
Korfball: 1 Πρωτάθλημα Ελλάδος: 2007,
1 Κύπελλο Ελλάδος: 2007
Χόκεϊ Επί Πάγου:
4 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1989, 1990, 1991, 2011
Ball Hockey:
1 Πρωτάθλημα Ελλάδος: 2009
Roller Hockey:
1 Πρωτάθλημα Ελλάδος: 2009
3 Κύπελλα Ελλάδος: 2007, 2008, 2009
1 Βαλκανικό Κύπελλο: 2009
Άρση Βαρών:
2 Πρωταθλήματα Ελλάδος Γυναικών: 1994, 1995
1 Πρωτάθλημα Ελλάδος Γυναικών: 1994
1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου Γυναικών: 1991
1 Κύπελλο Ελλάδος Γυναικών: 1988
2 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ανώμαλου δρόμου γυναικών: 1961, 1962
1 Πρωτάθλημα Ανδρών: 1972.

Το “κάστρο” του Αρη
Από το έτος ίδρυσης του συλλόγου μέχρι και το 1917, το γήπεδο που στέγαζε τον Αρη, ήταν αυτό στη σημερινή περιοχή του «Ιπποκρατείου» νοσοκομείου.

Από τότε, ακολούθησε μία μεγάλη περίοδος συνεχόμενων μετακομίσεων. Το 1927 παραχωρήθηκε έκταση στη Λεωφόρο Στρατού και εκεί «χτίστηκε» το γήπεδο του Αρη, χωρητικότητας που δεν ξεπερνούσε τις 2.000 θέσεις.

Το 1939 ο χώρος αυτός δόθηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και σε αντάλλαγμα παραχωρήθηκε στον Αρη, επί προεδρίας Μάνθου Ματθαίου, η σημερινή έκταση στην περιοχή Χαριλάου. Το 1949 άρχισαν και οι εργασίες κατασκευής του γηπέδου και
ολοκληρώθηκαν το 1951 με την κατασκευή της σημερινής Θύρας 2, επί της οδού Παπαναστασίου.

Τα πρωτοποριακά –για την εποχή- σχέδια του νέου γηπέδου της ομάδας μας ήταν του αρχιτέκτονα και παλιού κολυμβητή του Συλλόγου, Κώστα Φιλίππου. Στις 4 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου γίνονται τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου Χαριλάου.

Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι ο Αρης κέρδισε 3-2 τον Θερμαϊκό. Στις κερκίδες υπολογίζεται
ότι βρέθηκαν περισσότεροι από 14.000 θεατές.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 το γήπεδο Χαριλάου άρχιζε να αλλάζει μορφή.

Επί προεδρίας Νικόλαου Καμπάνη κατασκευάστηκε το πρώτο σκέπαστρο, οι κερκίδες 1,5,6 και επισήμων, ενώ το 1969 τοποθετήθηκε για πρώτη φορά χλοοτάπητας.

Το 1977 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την κατασκευή της Θύρας 3. Το γήπεδο Χαριλάου μετονομάστηκε σε “Κλεάνθης Βικελίδης” και πήρε την τωρινή του μορφή μέσα στο 2004, στη μνήμη του σπουδαίου ποδοσφαιριστή των κιτρινόμαυρων που
μετέπειτα έγινε και προπονητής της ομάδας (1962).

Σήμερα, το “Κλεάνθης Βικελίδης” πέρα από την έδρα του ποδοσφαιρικού Αρη είναι και το “σπίτι” των περισσότερων τμημάτων του Ερασιτέχνη.

ΠΗΓΗ

NEWS

Ανακοινώνεται το σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας

Published

on

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορωνοϊό, αποφασίστηκε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το ολοκληρωμένο Σχέδιο της κυβέρνησης, θα ανακοινωθεί αύριο Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 10:00 πμ, από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνη Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

NEWS

Αύξηση των παραβάσεων κυκλοφορίας

Published

on

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Σάββατο 28 Μαρτίου, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 1.400 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, 547 στην Αττική, 120 στην Κρήτη, 104 στα Ιόνια Νησιά, 87 στη Θεσσαλονίκη, 72 στη Στερεά Ελλάδα, 71 στη Δυτική Ελλάδα, 66 στην Κεντρική Μακεδονία, 65 στην Πελοπόννησο, 62 στη Θεσσαλία, 60 στην Ήπειρο, 54 στο Νότιο Αιγαίο, 50 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 23 στο Βόρειο Αιγαίο και 19 στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έχουν βεβαιωθεί 6.606 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.

Για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κλπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν 7 παραβάσεις και συνελήφθησαν 7 άτομα. Συγκεκριμένα, τρεις στην Αττική, ένας στην Πελοπόννησο, ένας στην Κεντρική Μακεδονία, ένας στην Ήπειρο και ένας στη Θεσσαλία.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 286 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 296 άτομα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

NEWS

Σημαντικότατη ανακάλυψη στη Γερμανία στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Published

on

Σημαντική ανακάλυψη, η οποία θα μπορούσε μελλοντικά να συνεισφέρει στον περιορισμό των θανάτων από επιπλοκές του κορωνοϊού φαίνεται ότι πέτυχαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λύμπεκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Muenchner Merkur», οι ερευνητές Ρολφ Χίλγκενφελντ και Λινλίν Ζιανγκ του Πανεπιστημίου του Λύμπεκ κατάφεραν να απομονώσουν ένα ένζυμο το οποίο είναι αποφασιστικής σημασίας για τον πολλαπλασιασμό του νέου κορωνοϊού.

Ανακάλυψαν επιπλέον έναν εισπνεόμενο αναστολέα, ο οποίος δρα κατά της νέας απομονωμένης κύριας πρωτεάσης Mpro του SARS-CoV-2. Η συγκεκριμένη κύρια πρωτεάση αποτελεί τον βασικό στόχο για την καταπολέμηση του ιού, καθώς χωρίς αυτή δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί και, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ανοίγεται τώρα νέα προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα αντι-ιικά μέσα εναντίον του νέου κορωνοϊού.

«Οι ανησυχητικά αυξανόμενοι αριθμοί των κρουσμάτων του Covid-19 παγκοσμίως θέτουν υπό πίεση τους ερευνητές παγκοσμίως. Με γρήγορους ρυθμούς εξελίσσονται οι έρευνες τόσο για ένα εμβόλιο όσο και για αντι-ιικούς παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εξάπλωση του παθογόνου στο σώμα και έτσι να τον σταματήσουν» αναφέρει η εφημερίδα της Βαυαρίας και επισημαίνει ότι ήδη διαφαίνονται πιθανές επιτυχίες.

Ένας αναστολέας που είχε αναπτυχθεί πριν από μερικά χρόνια από τον καθηγητή Χίλγκενφελντ και την ομάδα του κατά του παθογόνου MERS-CoV και άλλων σχετικών κορωνοϊών, θεωρείται αποτελεσματικός και για τον SARS-CoV-2. Στα πειράματα σε ποντίκια, ο αναστολέας συγκεντρώθηκε στους πνεύμονες και στους νεφρούς, όπως ήλπιζαν οι ερευνητές.

Τα πειράματα όμως πέτυχαν και όταν έγιναν καλλιέργειες σε ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα. Σε ήδη μολυσμένα πνευμονικά κύτταρα εμπόδισε ο αναστολέας τον πολλαπλασιασμό του ιού, αποτρέποντας έτσι την εξέλιξη της λοίμωξης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ανοίγεται έτσι μια νέα προσέγγιση στην μάχη του μέχρι τώρα ασταμάτητου κορωνοϊού. Επιπλέον, οι ερευνητές θεωρούν ότι ο νέος αναστολέας κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι τοξικός.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη έρχεται ενδεχομένως αργά για να επηρεάσει την σημερινή πανδημία. «Θα πάρει σίγουρα αρκετά χρόνια μέχρις ότου η δραστική ουσία μας εξελιχθεί σε φάρμακο κατά του κορωνοϊού» δηλώνει σχετικά ο κ. Χίλγκενφελντ.

Τώρα θα πρέπει οι έρευνες να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Στην καλύτερη περίπτωση, αναφέρεται, οι πόροι θα μπορούσαν να προέλθουν από τον όμιλο που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την μάχη κατά του κορωνοϊού. Οι νέες ανακαλύψεις θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ώστε σε πιθανό επόμενο κύμα επιδημίας του κορωνοϊού να καταστεί δυνατό κάποια στιγμή να μειωθούν οι περιπτώσεις θανάτου.

Πηγή

Continue Reading

TRENDING

Copyright © 2020 SKG 24|7 Powered by Wordpress.