Connect with us

NEWS

Πέντε αλλαγές που θα βιώσουμε όταν τελειώσει η πανδημία

Published

on

Η πανδημία του κορονοϊού που ξεκίνησε από το Γουχάν της Κίνας το Δεκέμβρη του 2019 και επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει αναγκάσει κυβερνήσεις, οργανισμούς, επιχειρήσεις και ιδιώτες να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στην ανακοπή της εξάπλωσης του ιού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί τομείς της καθημερινότητάς μας να επηρεαστούν σε τέτοιο βαθμό, που ενδεχομένως να μην επανέλθουν ποτέ στην παλιά τους μορφή. Για τις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Αντιθέτως, απλώς γίνεται μια επίσπευση των εξελίξεων, που έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή θα αποτελούσαν τη νέα μας πραγματικότητα.

1. Η άνοδος των e-shops

Στον τομέα της οικονομίας, η μεγαλύτερη και πιο «χειροπιαστή» αλλαγή που έχει επέλθει με την εμφάνιση της πανδημίας είναι η ταχεία μετάβαση του εμπορίου στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Οι αγορές πλέον έχουν γίνει κατά κύριο λόγο διαδικτυακές, ακόμα και σε αγαθά και υπηρεσίες που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν αμιγώς offline, όπως για παράδειγμα τα ψώνια στα super markets, τα φαρμακεία, κ.ά. Οι καταναλωτές πλέον έχουν εξοικειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις online παραγγελίες, και αυτό είναι μια τάση που αναμένεται να δώσει τεράστια ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο στη μετά τον κορονοϊό εποχή. Μάλιστα, ο κορυφαίος οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Georgetown των ΗΠΑ, Shanta Devarajan, εκτιμά πως το ηλεκτρονικό εμπόριο όχι μόνο θα κυριαρχήσει στις εγχώριες αγορές, αλλά θα ενισχυθεί η παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα. Αναμένεται, λοιπόν, μια εκτίναξη της διεθνούς διαδικτυακής οικονομίας, καθώς σημασία δεν θα έχει πλέον η έδρα ή η εντοπιότητα κάποιας επιχείρησης, αλλά τα ίδια τα προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρει, σε όρους ποιότητας και τιμής.

Πέντε αλλαγές που θα βιώσουμε όταν τελειώσει η πανδημία

2. Ψηφιακή Διακυβέρνηση

Αυτά είναι τα καλά νέα για τις επιχειρήσεις στη χώρα μας. Ήδη η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης έχει επισπευσθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω της πανδημίας, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό κλίμα για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Το πώς θα συναλλάσσεται με το δημόσιο όχι μόνο ο ιδιώτης αλλά και ο επιχειρηματικός κλάδος αναμένεται να αλλάξει άρδην τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχουν δημιουργηθεί εκείνες οι συνθήκες που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν νομική σύσταση, να πληρώνουν φόρους και εισφορές αλλά και να έχουν στην κατοχή τους οτιδήποτε είναι αναγκαίο για την συνέχιση των εμπορικών τους δραστηριοτήτων, γρήγορα και αποτελεσματικά – και κατ’ευχήν όλων, με ένα «κλικ».

3. Διαχείριση προϋπολογισμού και ηλεκτρονικές πληρωμές

Όταν αλλάζει η καθημερινότητα και οι συνήθειες τόσο ξαφνικά, η προσαρμογή στις νέες συνθήκες απαιτεί προσεκτικές κινήσεις και βήματα που θα επιτρέψουν στον καθένα από εμάς να μειώσει στο λιγότερο δυνατό τις όποιες οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να υποστεί. Αυτό, ωστόσο, μάς δίνει την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τις πρακτικές μας και να γίνουμε πιο πρακτικοί σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μας. Η τάση λοιπόν που φαίνεται ότι δημιουργείται και που θα παγιωθεί στην καθημερινότητά μας είναι το πώς διαχειριζόμαστε τα έσοδα και τα έξοδά μας.

Εδώ υπάρχουν δύο σκέλη, που όμως καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Το πρώτο είναι πως, λόγω της αναγκαστικής μετάβασης στο ψηφιακό περιβάλλον, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη καταφύγει και εξοικειωθεί με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το e-banking. Το δεύτερο σκέλος είναι η οργάνωση του ίδιου προϋπολογισμού σε επίπεδο νοικοκυριού, καθώς η καλύτερη προετοιμασία για οποιαδήποτε αλλαγή στα οικονομικά μιας οικογένειας απαιτεί τον έλεγχο των εισοδημάτων όλων των μελών της.

Η διαχείριση αυτή θα πρέπει βέβαια να υποστηρίζεται και από τις κατάλληλες υποδομές των τραπεζικών οργανισμών. Η Eurobank προσφέρει την υπηρεσία Account Aggregation, η οποία δίνει τη δυνατότητα, μέσω του e-Banking της, να παρακολουθείτε τις δαπάνες και τις καταθέσεις σας όχι μόνο στη Eurobank αλλά και από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες στις οποίες μπορεί να διαθέτετε κάρτες και καταθετικά προϊόντα. Έτσι, αποκτάτε άμεσα, συνολική εικόνα των οικογενειακών σας οικονομικών, ανεξαρτήτως τράπεζας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε e-Banking και ενεργούς κωδικούς πρόσβασης στις άλλες τράπεζες. Μέσω της υπηρεσίας Account Aggregation, ενεργοποιείτε τη διασύνδεση με κάθε τράπεζα που σας ενδιαφέρει και επιλέγετε τους λογαριασμούς και τις πιστωτικές κάρτες που θέλετε να παρακολουθήσετε.

4. Παραγωγικότητα και τεχνολογία

H τέταρτη μεγάλη αλλαγή που θα καθορίσει την εποχή μετά τον κορονοϊό είναι η εξάρτηση της εργασιακής παραγωγικότητας από την τεχνολογία. Η πανδημία έχει υποχρεώσει πολλές επιχειρήσεις και εταιρείες να απασχολούν τους εργαζομένους τους από το σπίτι, παρέχοντάς τους τα εργαλεία που χρειάζονται για να μείνουν παραγωγικοί και να μην πληγεί η δραστηριότητα της επιχείρησης. Το γεγονός πως οι online υπηρεσίες και οι διαθέσιμες τεχνολογίες ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά στις έκτακτες ανάγκες, δημιούργησε μια νέα εργασιακή κουλτούρα, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, επιβεβαίωσε ότι το μέλλον της παραγωγικότητας βρίσκεται στις ευέλικτες μορφές εργασίας -και ειδικά στην τηλεργασία-, καθώς τα λειτουργικά κόστη για τις επιχειρήσεις μειώνονται δραματικά με την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών.

5. Κοινωνική συμπεριφορά

Ο γνωστός συγγραφέας Yuval Noah Harari σημειώνει πως ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος αντιμετώπισε την τρέχουσα κρίση, θα επηρεάσει για μεγάλο διάστημα την εμπιστοσύνη μας σε πρόσωπα και θεσμούς. Ο κόσμος δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στην επιστήμη ή σε πολιτικούς που πήραν σωστές αποφάσεις, και επιδεικνύει πρωτοφανή αλληλεγγύη. Ωστόσο, εμφανίζεται αισιόδοξος και σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές συμπεριφορές, λέγοντας πως ο κόσμος θα μάθει να είναι πιο προσεκτικός μεν και να κρατά αποστάσεις, αλλά δεν θα επηρεαστεί η ανάγκη των ανθρώπων για κοινωνικές συναναστροφές.

Πηγή

NEWS

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι επαναφορά των sms στο 13033 και τοπικά lockdown

Published

on

Άκρως ανησυχητικός ο απολογισμός της τελευταίας μέρας με 78 κρούσματα και 3 θανάτους, με την κυβέρνηση να παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση για τη λήψη και επιπλέον μέτρων για να φρενάρει την εκτόξευση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου για το Οpen, να προλάβει τα χειρότερα τρέχει η κυβέρνηση, με δύο ορόσημα πολύ σημαντικά, τον Δεκαπενταύγουστο το πρώτο και το δεύτερο η επανέναρξη των σχολείων αρχές Σεπτεμβρίου.

Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σε ύψιστη επιφυλακή την κυβέρνηση, τα συναρμόδια υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό. Αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα 3 Αυγούστου θα πραγματοποιείται τρεις φορές τηλεδιάσκεψη υπό τον ίδιο με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά.

Οι τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιούνται και εντός του Αυγούστου. Μια φορά την εβδομάδα και εάν χρειαστεί και περισσότερο θα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, για να επαναξιολογείται συνεχώς η κατάσταση, ενώ τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπεντάυγουστο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινότητα. Σε πρώτο πλάνο είναι οι ευπαθείς ομάδες, και εδώ εφόσον ισχύσει το άσχημο σενάριο αύξησης κρουσμάτων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά των SMS στο 13033, δηλαδή περιορισμός στην κυκλοφορία, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown στο μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη.

Ethnos.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» κρουσμάτων – 110 το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Published

on

Συνολικά 110 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα (1/8) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4587, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1280 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2252 (49.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 60.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

protothema.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα από τον γάμο στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Σε υγειονομική βόμβα εξελίχθηκε ο γάμος στους Αμπελόκηπους στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 12 καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοιού από τους ασθενείς που εξετάστηκαν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Υπάρχουν όμως και άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα και πήγαν σε ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν τα τεστ. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν και σε γλέντι γάμου που έγινε σε χωριό των Σερρών.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

TRENDING

Copyright © 2020 SKG 24|7 Powered by Wordpress.