Connect with us

NEWS

Η πρόταση των beach bar για το καλοκαίρι – Ξαπλώστρα με 1€

Published

on

Συμβολικό τίμημα – ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο – για την ανάπτυξη με πιο ασφαλή τρόπο των ξαπλωστρών στον αιγιαλό από τα beach bar πρότεινε ο Σύνδεσμος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων στην κυβέρνηση την Δευτέρα (4.5) προκειμένου να αντέξουν τους κραδασμούς της πανδημίας και να λειτουργήσουν και φέτος όσα περισσότερα γίνεται.

Το ζήτημα τέθηκε στον Υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη την Δευτέρα ο οποίος αντιμετωπίζει την πρόταση – καταρχήν – θετικά. Αρνητική, ωστόσο, εμφανίζεται μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών της εστίασης στην τοποθέτηση πλεξιγκλάς στις παραλίες για την προφύλαξη των λουόμενων.

«Όπως είναι η κατάσταση πολλά beach bar και εστιατόρια δεν θα ανοίξουν γιατί δεν θα είναι βιώσιμη η λειτουργία τους. Στο τραπέζι βάζουμε και την ασφάλεια των εργαζομένων των εποχιακών καταστημάτων η οποία θα πρέπει να διασφαλιστεί. Δεν νομίζω όμως ότι μπορούμε να βάλουμε πλεξιγκλάς στις παραλίες. Πού θα στηριχθούν αυτά; Με ένα μπουρίνι θα τα πάρει ο άνεμος. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο χώρο στις παραλίες για να αποφύγουμε το συνωστισμό». είπε στο ethnos,gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς.

Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε η Πανελλήνια Ομοσπονδία για τα καταστήματα είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 6%, η κατάργηση 100% της προκαταβολής φόρου αλλά και η στήριξη των εποχιακών επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στα νησιά και σε άλλους παραθαλάσσιους προορισμούς της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο εστιατόρων Νάξου Γιώργο Παπαδόπουλο 2,5 στα 7 καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης δεν θα ανοίξουν φέτος μετά την 1η Ιουνίου. «Το βασικό κομμάτι που είναι η ψυχολογία λείπει αυτή την στιγμή. Θα είναι μια δύσκολη χρονιά». Πιο λίγα θα είναι και τα beach bar τα οποία αναμένεται να ανοίξουν από τις 15 Ιουνίου.

Ρόδος: Με voucher δεν μπορούν να γεμίσουν τα 200.000 κρεβάτια του νησιού, ούτε οι ξαπλώστρες στις παραλίες

Από τις 15 Οκτωβρίου έχει να μπει ένα ευρώ στα ταμεία των περισσότερων εποχιακών επιχειρήσεων του νησιού της Ρόδου όπως τόνισαν επιχειρηματίες στο ethnos.gr. «Φτάσαμε στον Μάιο και ακόμη δεν έχουμε ανοίξει. Καθόμαστε όχι σε αναμμένα κάρβουνα, όχι στα καρφιά αλλά στον αέρα. Η Ρόδος διαθέτει περίπου 200.000 κρεβάτια. Πως θα γεμίζουν όλα αυτά όταν η Γερμανία καλεί τους πολίτες της να μείνουν στη χώρα τους το καλοκαίρι, η Ολλανδία υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για όποιον κάνει διακοπές στην χώρα της Τουλίπας και η Αγγλία έχει προβλήματα;» αναρωτιέται-μιλώντας στο ethnos.gr – ο πρόεδρος των εστιατόρων Ρόδου Γιώργος Κλούβας

Σύμφωνα με τον ίδιο το 95% των καταστημάτων του νησιού είναι εποχιακά. «Πώς θα ανοίξουν αυτά τα εστιατόρια, τα καφέ κα τα beach bar; Το θέμα δεν είναι το πλεξιγκλάς . Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν τουρίστες». Ούτε όμως και από την Τουρκία αναμένονται φέτος τουρίστες δεδομένου των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα με την πανδημία.

Σύμφωνα με τον κ. Κλούβα, οι περισσότεροι δεν θα ανοίξουν καθόλου. Εμείς στα εστιατόρια και στα καφέ δεν τρώμε με χρυσά κουτάλα. Ο περισσότεροι είναι σερβιτόροι οι οποίοι μάζεψαν οικονομίες τα προηγούμενα χρόνια με πολύ ιδρώτα και κατάφεραν να ανοίξουν ένα μικρό καφέ παραθαλάσσιο με ξαπλώστρες ή ένα εστιατόριο. Όλοι αυτοί θα καταστραφούν αν δεν ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση». Ζήτημα όπως είπε ο κ. Κλούβας είναι και τα ενοίκια των καταστημάτων. «Πώς γίνεται να κλείνει η κυβέρνηση το ταμείο των μαγαζιών μας και από την άλλη να μας ζητούν να δώσουμε 60% του ενοικίου; Γιατί δεν κλείνει και το ταμείο του ιδιοκτήτη;»

Χαλκιδική: Λιγότερο από τα μισά τουριστικά καταστήματα θα ανοίξουν φέτος

Με κατεβασμένα στόρια υποδέχτηκαν τον Μάιο στη Χαλκιδική. Τέτοια εποχή όλα τα καταστήματα ήταν ανοιχτά και μεγάλες μονάδες ξενοδοχείων ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και beach bar υποδέχονταν τους πρώτους τουρίστες οι οποίοι επέλεγαν τον ελληνικό ήλιο για να ζήσουν τον… μύθο τους.

«Αν συνεχιστεί αυτή κατάσταση και δεν ανοίξουν οι αερομεταφορές, και δεν απελευθερωθούν οι μετακινήσεις λιγότερα από τα μισά καταστήματα θα ανοίξουν φέτος» εκτιμά ο ιδιοκτήτης beach bar στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής Δημήτρης Γιαλαγκολίδης. «Τι προετοιμασίες να κάνω; Για πότε και για ποιον; Η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει ακόμη κάτι για τα παραθαλάσσια μαγαζιά γιατί περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί και η ασθένεια. Είπαν ότι θα δώσουν παραπάνω χώρο για να αναπτύξουμε τις ξαπλώστρες. Αλλά αν δεν έχουμε κόσμο δεν θα τον χρειαστούμε» πρόσθεσε.

Όπως εξηγούν επιχειρηματίες στη Χαλκιδική αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά η φετινή τουριστική σεζόν θεωρείται χαμένη και μεγάλες τουριστικές μονάδες δεν πρόκειται να ανοίξουν προκειμένου να περιορίσουν τη ζημιά. «Αυτό θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί όλα είναι μία αλυσίδα. Πολλά beach bar, ταβέρνες, μαγαζιά και καφέ ‘δούλευαν’ με αυτόν τον κόσμο ο οποίος όπως όλα δείχνουν ότι φέτος δεν θα ρθει. Άρα πώς και γιατί να ανοίξουν;» αναρωτήθηκε ο κ. Γιαλαγκολίδης.

Η εικόνα του τουρισμού σε αριθμούς

Περίπου 700.000 εργαζόμενοι (μόνιμοι και εποχιακοί εργάζονται στις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας. Λειτουργούν 10.000 επιχειρήσεις καταλυμάτων, 90.000 επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κ.λπ.), από τις οποίες οι 50.000 είναι εποχικές και ανοίγουν την τουριστική περίοδο και στις οποίες πέρα από τους ιδιοκτήτες απασχολούνται 270.000 εργαζόμενοι.

Οι 90.000 επιχειρήσεις εστίασης συνεισφέρουν άμεσα 13% στο ΑΕΠ ή 25 δισ. που μαζί με τους πολλαπλασιαστές (δηλαδή όλους τους παραγωγούς και προμηθευτές, μεταφορές, εμπόριο, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ταξιδιωτικά γραφεία κ.λπ.) φτάνει κοντά στο 30% του ΑΕΠ ή πάνω από 40 δισ., σύμφωνα με στοιχεία του 2019.

πηγή: ethnos.gr

NEWS

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι επαναφορά των sms στο 13033 και τοπικά lockdown

Published

on

Άκρως ανησυχητικός ο απολογισμός της τελευταίας μέρας με 78 κρούσματα και 3 θανάτους, με την κυβέρνηση να παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση για τη λήψη και επιπλέον μέτρων για να φρενάρει την εκτόξευση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου για το Οpen, να προλάβει τα χειρότερα τρέχει η κυβέρνηση, με δύο ορόσημα πολύ σημαντικά, τον Δεκαπενταύγουστο το πρώτο και το δεύτερο η επανέναρξη των σχολείων αρχές Σεπτεμβρίου.

Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σε ύψιστη επιφυλακή την κυβέρνηση, τα συναρμόδια υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό. Αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα 3 Αυγούστου θα πραγματοποιείται τρεις φορές τηλεδιάσκεψη υπό τον ίδιο με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά.

Οι τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιούνται και εντός του Αυγούστου. Μια φορά την εβδομάδα και εάν χρειαστεί και περισσότερο θα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, για να επαναξιολογείται συνεχώς η κατάσταση, ενώ τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπεντάυγουστο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινότητα. Σε πρώτο πλάνο είναι οι ευπαθείς ομάδες, και εδώ εφόσον ισχύσει το άσχημο σενάριο αύξησης κρουσμάτων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά των SMS στο 13033, δηλαδή περιορισμός στην κυκλοφορία, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown στο μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη.

Ethnos.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» κρουσμάτων – 110 το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Published

on

Συνολικά 110 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα (1/8) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4587, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1280 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2252 (49.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 60.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

protothema.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα από τον γάμο στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Σε υγειονομική βόμβα εξελίχθηκε ο γάμος στους Αμπελόκηπους στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 12 καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοιού από τους ασθενείς που εξετάστηκαν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Υπάρχουν όμως και άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα και πήγαν σε ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν τα τεστ. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν και σε γλέντι γάμου που έγινε σε χωριό των Σερρών.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

TRENDING

Copyright © 2020 SKG 24|7 Powered by Wordpress.