Connect with us

NEWS

Έξι τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε μετά την ημερομηνία λήξης

Published

on

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει την καθημερινότητα όλων μας. Ετσι και οι επισκέψεις μας στα σούπερ μάρκετ έχουν μειωθεί αισθητά, με αποτέλεσμα, στις λίγες που κάνουμε να αγοράζουμε μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων.

Το πρόβλημα που δημιουργεί αυτή η κατάσταση, είναι πως πολλές φορές δεν προλαμβαίνουμε να καταναλώσουμε τα προϊόντα πριν την ημερομηνία λήξης. Κατι που οδηγεί στην σπατάλη τροφίμων.

Υπάρχουν όμως τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε μετά την ημερομηνία λήξης;

Η HuffPost, ρώτησε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια των τροφίμων και μας έδωσαν μια εξήγηση – και μια λίστα με έξι τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε έστω και αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης.

«Ανάλωση κατά προτίμηση πριν» και «Πώληση μέχρι» δεν σημαίνει απαραίτητα και «Ημερομηνία λήξης»

Πρώτον πολλά τρόφιμα δεν αναγράφουν πάντα την ημερομηνία λήξης. Αντίθετα υπάρχουν οι όροι, «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν» και «Πώληση μέχρι», δίπλα στις ημερομηνίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι όροι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τους κανόνες ασφαλείας

«Οι διάφοροι όροι που αναγράφονται στις συσκευασίες συνδέονται με όρους που έχει θεσπίσει η εταιρεία παραγωγής για την ποιότητα του προϊόντος», δήλωσε ο Γκάρι Γουέμπερ, διευθυντής για την ασφάλεια των τροφίμων και την πρόληψη της μόλυνσης στην εταιρεία διαχείρισης κινδύνων WorldAware.

«Αυτές οι ημερομηνίες δεν σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων, με εξαίρεση τις βρεφικές τροφές. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση, το θέμα δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια του προϊόντος αλλά με την ποιότητα και την σωστή γεύση».

«Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι οι ετικέτες με την ένδειξη της ημερομηνίας, χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές για να υποδείξουν πότε το προϊόν έχει την καλύτερη γεύση», δήλωσε ο νομικός Τζόρι Λαντζ, που ειδικεύεται σε περιπτώσεις δηλητηρίασης από τρόφιμα.

Η ημερομηνία «Πώληση έως» ενημερώνει το σούπερ μάρκετ ή το παντοπωλείο πόσο καιρό μπορεί να πουλάει ένα προϊόν και η ημερομηνία «Χρήση έως» είναι η τελευταία ημερομηνία κατά την οποία ένας καταναλωτής θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το προϊόν ενώ είναι σε κορυφαία ποιότητα, δήλωσε ο Τζόρι Λαντζ στην HuffPost.

«Αυτό, επίσης, δεν είναι μία ημερομηνία που έχει να κάνει με την ασφαλή κατανάλωση του προϊόντος, εκτός αν είναι βρεφική τροφή».

Τι πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε περισσότερο καιρό τα τρόφιμα στο σπίτι

Ηρθε η ώρα να βάλουμε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ στην σωστή σειρά έτσι ώστε να καταναλωθούν εγκαίρως και να μην χρειαστεί να πετάξουμε τίποτα στα σκουπίδια.

Ζυμαρικά

Το μαγείρεμα τους μετά την ημερομηνία που αναγράφεται στην συσκευασία, δεν μας βάζει σε κίνδυνο. Πρόκειται για ημερομηνίες που σχετίζονται με την καλή ποιότητα που εγγυάται η εταιρεία κατασκευής και όχι σε οτιδήποτε που έχει να κάνει με την ασφάλεια μας, βάση επιστημονικών ερευνών.

«Η ένδειξη ”Ανάλωση κατά προτίμηση πριν”, είναι περισσότερο μια ένδειξη για το πόσο καιρό μια εταιρεία θα σταθεί πίσω από το προϊόν της. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι τα ζυμαρικά που βρίσκουμε στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Οχι τα φρέσκα ζυμαρικά που βρίσκουμε στα ψυγεία», μας λέει ο Σκοτ Ρίφλερ, επικεφαλής επιστήμονας στην εταιρεία, SoRSE Technology.

Κονσέρβες

Τα κονσερβοποιημένα προϊόντα υποβάλλονται σε διαδικασίες προετοιμασίας και συσκευασίας που επικεντρώνονται στο να διατηρούνται σταθερά στο ράφι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

«Τα κονσερβοποιημένα εμπορεύματα, αρκεί το ίδιο το δοχείο να είναι σε καλή κατάσταση και ο αέρας να μην έχει περάσει μέσα, μπορεί να είναι ασφαλές μετά την προτεινόμενη ”Ανάλωση κατά προτίμηση πριν” ημερομηνία», δήλωσε ο Ελις Όουενς, διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών στη συμβουλευτική εταιρεία για την ασφάλεια των τροφίμων Birko.

Ξηρά Υλικά

Τα ξηρά υλικά που χρησιμοποιούμε, όπως το αλεύρι και η ζάχαρη, δεν παρουσιάζουν ανησυχίες για την ασφάλεια εάν τρώγονται μετά από τις επισημασμένες ημερομηνίες. Ένας γρήγορος έλεγχος με το μάτι θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν μπορούμε ή όχι να τα χρησιμοποιήσουμε στην ζύμη ή στο κέικ.

«Ακριβώς όπως τα ξηρά επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως η βρώμη, τα δημητριακά και τα ζυμαρικά), τα ξηρά συστατικά ψησίματος έχουν λίγη ή καθόλου υγρασία, οπότε είναι λιγότερο ευάλωτα στην ανάπτυξη βακτηρίων. Απλώς αποφεύγουμε να τρώμε ξηρά συστατικά που έχουν αφύσικη μυρωδιά ή σημάδια προσβολής από παράσιτα », δήλωσε η επιστήμονας τροφίμων, Τζέινιλιν Χάτσινγκς της εταιρείας StateFoodSafety.

Προσοχή. Αυτό δεν ισχύει στο μπέικιν πάουντερ και στη μαγειρική σόδα, καθώς μετά την ενδεδειγμένη ημερομηνία, θα χάσουν την αποτελεσματικότητα τους.

«Ανάλωση κατά προτίμηση πριν» vs «Ημερομηνία Λήξης» – Ποια η διαφορά

Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες χρήσης όπως αυτές αναγράφονται στην συσκευασία.

Αυγά

Τα περισσότερα αυγά υποβάλλονται σε επεξεργασία με ορυκτέλαιο, καθώς το κέλυφος είναι πορώδες», δήλωσε ο σύμβουλος ασφάλειας τροφίμων, Στίβεν Σεβαλιέ της εταιρείας CloudBreak Advisory στην HuffPost.

«Αυτό βοηθά στη στεγανοποίηση του κελύφους και βοηθά στην αποφυγή βακτηρίων. Εάν διατηρηθούν στο ψυγείο στους 5 βαθμούς ή χαμηλότερα, τα αυγά μπορεί να διαρκέσουν έως και τρεις εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης τους. Αν βράσουμε τα αυγά και τα κάνουμε σφιχτά, αυξάνουμε έτσι την φρεσκάδα τους για μία επιπλέον εβδομάδα».

Γάλα

«Εάν αποθηκευτεί σωστά στους 5 βαθμούς ή λιγότερο, το γάλα μπορεί να διαρκέσει έως και μια εβδομάδα μετά την ημερομηνία λήξης», μας λέει ο Στίβεν Σεβαλιέ.

Ωστόσο, ο Σεβαλιέ συνιστά την τήρηση των ημερομηνιών λήξης όταν είναι δυνατόν. «Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροζωία του γάλακτος. Όπως εάν το γάλα έχει αποθηκευτεί σωστά, κατά τη μεταφορά, την πώληση και από τον ίδιο τον καταναλωτή, τι είδους μέθοδος επεξεργασίας χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του, την περιεκτικότητα σε λιπαρά, την έκθεση στο φως και τη θερμότητα και και ούτω καθεξής».

Είναι πάντα καλύτερο να χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας. Με άλλα λόγια καλό είναι να το μυρίσουμε για να καταλάβουμε εάν μπορούμε να συνεχίσουμε να το χρησιμοποιούμε μετά την ημερομηνία λήξης.

Μοσχαρίσιος Κιμάς

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο μοσχαρίσιος κιμάς δεν έχει ημερομηνία «Πώλησης έως» ή «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν» στη συσκευασία του. Αντ ’αυτού, θα έχει μια ημερομηνία «Ψξη έως», την οποία κάποιοι καταναλωτές λανθασμένα την μεταφράζουν ως την ημερομηνία λήξης.

Οπως μας λέει ο Έλις Όουενς, «Ένα φρέσκο πακέτο μοσχαρίσιου κρέατος μπορεί να έχει διάρκεια ζωής 14 ημερών, με ημερομηνία λήξης που εκφράζεται ως ημερομηνία ”ψύξη έως”. Εάν το βάλουμε στην κατάψυξη στους -17 ή χαμηλότερα, τότε θα παραμείνει ασφαλές λόγω της αδράνειας μικροβίων που υπάρχουν στα τρόφιμα. Όταν το φαγητό είναι κατεψυγμένο, επιβραδύνει την κίνηση των μορίων και αναγκάζει τα μικρόβια, όπως βακτήρια, μούχλα να εισέλθουν σε ένα αδρανές στάδιο, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών που προκαλούν αλλοίωση ή ασθένεια των τροφίμων».

Πριν πετάξουμε ένα προϊόν του οποίου η ημερομηνία χρήσης έχει λήξη το ελέγχουμε με το μάτι και με την όσφρηση

Η διαιτολόγος δημόσιας υγείας Στέφανι Χότζες, της εταιρείας, The Nourished Principles, συνιστά δοκιμές όρασης και οσμής.

«Ως διαιτολόγος για τη δημόσια υγεία, πάντα ενθαρρύνω τους καταναλωτές να εξετάζουν το φαγητό εάν έχουν περάσει την ημερομηνία που αναφέρεται στη συσκευασία».

«Φαίνεται εντάξει; Μυρίζει καλά; Πολλές φορές, η ημερομηνία που αναφέρεται σε ένα φαγητό είναι εκεί για να διασφαλιστεί η ποιότητα ενός προϊόντος και δεν αποτελεί ένδειξη του κατά πόσον το φαγητό είναι ασφαλές για κατανάλωση ή όχι».

Η Στέφανι Χότζες, μας συμβουλεύει να δείχνουμε αυτοσυγκράτηση κατά την επίσκεψη μας στο σούπερ μάρκετ, με σκοπό τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. «Ενθαρρύνω επίσης τους καταναλωτές να αγοράσουν ό, τι χρειάζονται», είπε στην HuffPost.

«Δημιουργούμε μια λίστα πριν από τις αγορές. Στην συνέχεια, κάνουμε ότι γίνεται και στις επαγγελματικές κουζίνες. Βάζουμε πίσω τις τροφές που είναι μόλις αγορασμένες και αυτές που ήδη βρίσκονται στο ντουλάπι ή το ψυγείο, τις βάζουμε μπροστά».

«Φρέσκα φρούτα και λαχανικά τοποθετούνται σε εύκολο σημείο πρόσβασης μαζί με το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι κονσέρβες, ζυμαρικά και ότι άλλο είναι για ντουλάπι, μπαίνουν στα ράφια σύμφωνα με την ημερομηνία λήξης τους. Τα παλιά μπροστά, τα καινούργια πίσω».

«Ετσι ώστε τα παλαιότερα αντικείμενα ντουλαπιών ή ψυγείων να μετακινούνται προς τα εμπρός και είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν και να μην πεταχτούν».

πηγή: huffingtonpost

NEWS

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι επαναφορά των sms στο 13033 και τοπικά lockdown

Published

on

Άκρως ανησυχητικός ο απολογισμός της τελευταίας μέρας με 78 κρούσματα και 3 θανάτους, με την κυβέρνηση να παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση για τη λήψη και επιπλέον μέτρων για να φρενάρει την εκτόξευση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου για το Οpen, να προλάβει τα χειρότερα τρέχει η κυβέρνηση, με δύο ορόσημα πολύ σημαντικά, τον Δεκαπενταύγουστο το πρώτο και το δεύτερο η επανέναρξη των σχολείων αρχές Σεπτεμβρίου.

Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σε ύψιστη επιφυλακή την κυβέρνηση, τα συναρμόδια υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό. Αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα 3 Αυγούστου θα πραγματοποιείται τρεις φορές τηλεδιάσκεψη υπό τον ίδιο με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά.

Οι τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιούνται και εντός του Αυγούστου. Μια φορά την εβδομάδα και εάν χρειαστεί και περισσότερο θα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, για να επαναξιολογείται συνεχώς η κατάσταση, ενώ τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπεντάυγουστο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινότητα. Σε πρώτο πλάνο είναι οι ευπαθείς ομάδες, και εδώ εφόσον ισχύσει το άσχημο σενάριο αύξησης κρουσμάτων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά των SMS στο 13033, δηλαδή περιορισμός στην κυκλοφορία, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown στο μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη.

Ethnos.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» κρουσμάτων – 110 το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Published

on

Συνολικά 110 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα (1/8) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4587, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1280 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2252 (49.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 60.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

protothema.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα από τον γάμο στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Σε υγειονομική βόμβα εξελίχθηκε ο γάμος στους Αμπελόκηπους στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 12 καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοιού από τους ασθενείς που εξετάστηκαν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Υπάρχουν όμως και άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα και πήγαν σε ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν τα τεστ. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν και σε γλέντι γάμου που έγινε σε χωριό των Σερρών.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

TRENDING

Copyright © 2020 SKG 24|7 Powered by Wordpress.