Connect with us

NEWS

Τέλος τα πάρτι στα κλαμπ των νησιών

Published

on

Εκατοντάδες μικρά μαγαζιά δεν θα ανοίξουν φέτος βάσει των κανονισμών που ισχύουν για τον κορωνοϊό στην Μύκονο, τη Σαντορίνη, τις Σπέτσες και τα άλλα νησιά.

Η σκηνή θα μπορούσε να είναι αληθινή και να εκτυλίσσεται σε ένα από τα πιο διάσημα κλαμπ του κόσμου, αυτό που είναι καρφωμένο στην κορυφή ενός Μυκονιάτικου βράχου. Αντί για δυο χιλιάδες ανθρώπους που ιδρώνουν και χοροπηδάνε μέχρι τελικής πτώσεως υπό τους ήχους του Steve Aoki, γύρω στα τετρακόσια άτομα που τηρούν αποστάσεις ασφαλείας λογω της πανδημίας του κορωνοϊού προσπαθούν να περάσουν καλά μέσα στο Cavo Paradiso, που φαντάζει άδειο.

Παρόλο που το σκηνικό φαντάζει σουρεαλαϊστικό, θα μπορούσε να είναι αληθινό αν το διάσημο κλαμπ ανοίξει τελικά τις πύλες του κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι. Ένα καλοκαίρι όπου εκατοντάδες μεγάλα ή μικρά μαγαζιά βρίσκονται στον αέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την έξοδο από την καραντίνα.

Η απαγόρευση σχεδόν κάθε είδους event που προκαλεί συνωστισμό εκατοντάδων ατόμων μέσα σε λίγα τετραγωνικά και το stop στην λειτουργία των κλειστών μπαρ, κλαμπ και εστιατορίων αλλάζει άρδην με δραματικό τρόπο τον όρο της λέξης «διασκεδάζω» φέτος το καλοκαίρι. Η Χώρα της Μυκόνου π.χ δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με αυτή που ήταν πριν από την επιδρομή του κορωνοϊού, όταν τα πολύβουα σοκάκια της και τα μικρά μπαρ γέμιζαν ασφυκτικά τα Σαββατοκύριακα.

Είναι κοινή παροχή για όλους τους εμπλεκόμενους ότι το φετινό καλοκαίρι αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά τις επόμενες εβδομάδες, θα μείνει πραγματικά αξέχαστο σε όλους. Κυρίως όμως στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Μύκονο, την Σαντορίνη, τις Σπέτσες, την Χερσόνησο στη Κρήτη, τον Λαγανά στην Ζάκυνθο, το Φαληράκι στην Ρόδο κ.α. με μικρά ή μεγάλα μαγαζιά που έχουν κάτι κοινό.

Στην μεγάλη πλειοψηφία τους είναι «κλειστά» με μικρούς εξωτερικούς χώρους, τους μόνους πλέον που μπορούν να λειτουργούν και συνήθως δεν έχουν παραπάνω από τρία-τέσσερα έως έξι τραπέζια. Αν προσθέσουμε σε αυτό τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται και τον μέγιστο αριθμό πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα είναι εύκολο να διαπιστώσει κάποιος το αυτονόητο. Ότι το «Άρωμα» π.χ. απέναντι από το κοσμηματοπωλείο του Κώστα Καίσαρη στα Ματογιάννια, μια σικ «τρύπα» με τρία τραπεζάκια όλα κι όλα έξω, δεν θα ζήσει τις δόξες πρότερων σεζόν. Δεν είναι φυσικά το μόνο, αφού στην Χώρα της Μυκόνου τέτοια μαγαζάκια είναι διάσπαρτα παντού σχεδόν σε κάθε στενό, τα οποία φέτος βιώνουν ένα απρόσμενο lockdown.

Είναι πλέον κατανοητό σε όλους τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα νησιά, ότι το φετινό καλοκαίρι, θα είναι σίγουρα το πιο διαφορετικό από όσα έχουν ζήσει τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο γιατί μέχρι στιγμής δεν ξέρουν καν αν η σεζόν θα υπάρξει από τα μέσα Ιουλίου και μετά, αλλά και γιατί πολλοί από αυτούς «τρέχουν» μαγαζιά «κλειστά» σε νησιά. Μαγαζιά με ελάχιστα τραπέζια έξω, στα μόνα τα οποία θα επιτρέπεται να σερβίρουν τηρουμένων φυσικά των αποστάσεων ασφαλείας, κάτι που πρακτικά τα θέτει ήδη εκτός λειτουργίας.

Ήδη οι πληροφορίες λένε ότι στην Μύκονο πολλά τέτοια μικρά μαγαζιά, πολύ δύσκολα θα ανοίξουν με δεδομένα τα υπάρχοντα μέτρα, αφού οι επιχειρηματίες που τα τρέχουν ξέρουν ότι με δυο τραπεζάκια και απροσπέλαστο τον «κλειστό» χώρο, δουλειά δεν γίνεται. Στη Χώρα είναι άπειρα τα μπαράκια των είκοσι και τριάντα τετραγωνικών μέτρων, τα οποία με τα νέα μέτρα πλήττονται άμεσα σε ότι έχει να κάνει με την λειτουργία τους.

Με δεδομένο ότι αυτά υποφέρουν χρόνια τώρα από μια πτώση-τα beach bar με την υψηλή παροχή υπηρεσιών που διαθέτουν κρατάνε τους πελάτες σχεδόν όλη μέρα-ο κορωνοϊός έρχεται τώρα να τους καταφέρει άλλο ένα χτύπημα. Όμως και τα διάσημα sea side στέκια του νησιού ετοιμάζονται να ζήσουν φέτος με τα μέχρι τώρα δεδομένα μια πρωτόγνωρη πτώση της τάξης του 60%-70%, έστω και αν αλλάξει η κατάσταση από τα μέσα του Ιουλίου.

Ο Δημήτρης Ιακωβίδης εκ των ιδιοκτητών του Solymar μαζί με τον Άλκη Βατόπουλο μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ήταν ξεκάθαρος για την πορεία της επιχείρησης. «Η πτώση είναι σίγουρη για το φετινό καλοκαίρι και προσωπικά πιστεύω ότι θα είναι άνω του 60%. Αν καταφέρουμε να έχουμε ένα τζίρο της τάξης του 40% θα είναι ένα θαύμα. Στόχος μας είναι να ανοίξουμε στις αρχές Ιουλίου και να δούμε τι μέλλει γεννέσθαι, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι όλα θα κριθούν από την εξέλιξη της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Παρόλο που διαθέτει ένα ανοιχτό εστιατόριο με μεγάλους χώρους στην Φτελιά, ο Νεκτάριος Νικολόπουλος επέλεξε να μην το ανοίξει φέτος, αφού δεν έχει προλάβει να καλλιεργήσει τα μποστάνια με τα βιολογικά προϊόντα που υπάρχουν μέσα στην «Φάρμα» του. «Έτσι όπως ήταν δομημένο από την αρχή της λειτουργίας του το συγκεκριμένο εστιατόριο, θέλει πολύ δουλειά για να ανοίξει. Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση τους τελευταίους δύο μήνες, τα χωράφια του μαγαζιού είναι παρατημένα και δεν έχουμε σπείρει τίποτε. Πιστεύω ότι η πτώση στο νησί αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά προς το καλύτερο, θα είναι της τάξης του 60% και ίσως έρθουν περισσότεροι Έλληνες, αν υπάρξει πτώση των τιμών. Με τις παρούσες πολύ δύσκολα θα κατέβουν στην Μύκονο».

Ανατράπηκαν όλα

Πολύ δύσκολη όμως διαφαίνεται η σεζόν και για το εμβληματικό Cavo Paradiso, που κάθε βράδυ το καλοκαίρι συγκέντρωνε ένα παλλόμενο πλήθος που ξεσάλωνε μέχρι τις δέκα το πρωί, υπό τους ήχους διάσημων dj από το εξωτερικό. Ο ιδιοκτήτης του Νίκος Δαχτυλίδης είναι ξεκάθαρος μιλώντας για την φετινή σεζόν: «Πραγματικά δεν ξέρω τι θα γίνει, όμως σε προσωπικό επίπεδο την βλέπω σαν μια χαμένη χρονιά. Όπως συνηθίζω να κάνω είχα κλείσει ένα πρόγραμμα πριν από την πανδημία, αλλά όπως καταλαβαίνετε ανατράπηκαν όλα πλέον.

Ελπίζω ότι αν στην πορεία υποχωρήσει αυτό το φαινόμενο και χαλαρώσουν τα μέτρα, ίσως γίνει κάτι, αλλά προς το παρόν προχωράμε όπως προχωράει ο κορωνοϊός. Εγώ είμαι από τους τυχερούς αν μπορώ να πω κάτι τέτοιο, γιατί δεν πληρώνω ενοίκιο, άλλοι όμως που θα πρέπει να πληρώσουν φοβάμαι ότι θα δυσκολευτούν πάρα πολύ αυτό το καλοκαίρι». Φέτος έχουμε το τέλος των πάρτι που έχουν απογειώσει την φήμη της Μυκόνου μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον, αφού όλο το νησί θα κινηθεί σε πιο lounge ρυθμούς. Το «Alemagou» στην Φτελιά που γοήτευσε μέχρι και τους Ισπανούς του μυθικού Pasha στην Ίμπιζα θα ανοίξει τη 1η Ιουλίου και ο Χάρης Σπύρου ένας εκ των ιδιοκτητών του διατηρεί μια μικρή αισιοδοξία, στο ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

«Αν τα αεροπλάνα ταξιδέψουν, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα είναι δύο σχετικά καλοί μήνες, σε μια αλλοπρόσαλη όπως διαμορφώνεται σεζόν, με τα όσα ζούμε τους τελευταίους μήνες. Σαφώς και δεν θα γίνουν τα πάρτι που κάναμε, θα κινηθούμε σε πιο lounge ρυθμούς λόγω της κατάστασης και στην καλύτερη περίπτωση θα τζιράρουμε ένα 40%». Την χειρότερη δεν θέλει να την σκέπτεται κανένας όχι μόνο στην Μύκονο αλλά και στα άλλα νησιά.

Από τις Σπέτσες και την Σαντορίνη μέχρι τα Μάλλια

Αν έχεις δει στην τηλεόραση τις ξέφρενες νύχτες στην Χερσόνησο της Κρήτης, στα Μάλλια, στον Λαγανά της Ζακύνθου και στο Φαληράκι της Ρόδου με τους τουρίστες να στριμώχνονται σε κλειστά μπαρ και κλαμπ και μετά να βγαίνουν στους δρόμους εντελώς μεθυσμένοι και εκτός ελέγχου, φέτος αυτή η εικόνα θα λείψει. Με τα νέα μέτρα κανένα από αυτά τα μαγαζιά που «βαράνε» μουσικές στον Θεό μόνο σε κλειστούς χώρους και με απίστευτη ηχομόνωση για να μην ενοχλούνται οι κάτοικοι των διπλανών σπιτιών, δεν μπορεί να ανοίξει.

Κάτι που μόνο απόγνωση προκαλεί στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται χρόνια εκεί, οι οποίοι ακόμη και αν έχουν ανοιχτούς χώρους, θα πρέπει να λειτουργήσουν ανάλογα με τα μέτρα. Κάπως έτσι και αν δεν υπάρξουν αλλαγές αυτό το θορυβώδες πάρτι που συνοδευόταν από διάφορα έκτροπα τελειώνει τουλάχιστον για φέτος σε αυτές τις περιοχές που φιλοξενούσαν χιλιάδες νεαρούς και νεαρές απο την Αγγλία και άλλες χώρες. Στην Σαντορίνη, στις Σπέτσες αλλά και σε άλλα νησιά όλοι προετοιμάζονται για μια χαμένη σεζόν που πολύ δύσκολα θα αντιστραφεί με τις παρούσες συνθήκες.

Ο Γιάννης Μωράκης που στην Μύκονο έχει το Guzel και ευτυχώς φέτος άλλα δύο μαγαζιά «ανοιχτά» πορεύεται προσεχτικά αυτή την αλλόκοτη σεζόν. «Τo Guzel στην Μύκονο εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να λειτουργήσει στην μορφή που είναι και θα δω τι θα γίνει με αυτό των Σπετσών, το οποίο είναι επίσης κλειστό, αλλά διαθέτει και ανοιχτό χώρο. Ο τζίρος βέβαια και η κατανάλωση έρχεται από τον εσωτερικό χώρο, οπότε θα δούμε πως θα προσαρμοστούμε στην νέα κατάσταση».

Το αυτό αναμένεται να συμβεί και στο «Bikini» από τα πιο hot στέκια στις Σπέστες, που θα πρέπει και αυτό να ξεχάσει τον εσωτερικό του χώρο, να περιοριστεί στον εξωτερικό και να τηρεί τις αποστάσεις στα τραπέζια και τον αριθμό των πελατών. Ο Δημήτρης Λουκίσας που δραστηριοποιείται χρόνια στη Πάρο αναπολεί το περσινό Πάσχα και τον απίστευτο χαμό που έγινε στο λιμανάκι της Νάουσας, εκεί όπου είναι το μπαρ του.

«Είμαι τυχερός μέσα στην ατυχία μου, γιατί το Salty έχει ευτυχώς μεγάλο εξωτερικό χώρο, οπότε θα λειτουργήσω σαφώς με λιγότερο κόσμο και χωρίς κανέναν πελάτη μέσα. Το καλό είναι ότι δέχομαι τηλέφωνα απο Έλληνες φίλους που θέλουν να κατέβουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και άλλους που μου λένε να τους βρω σπίτι για να έρθουν τον Ιούλιο».

Έναν Ιούλιο που θα είναι σίγουρα ο ο πιο διαφορετικός των τελευταίων ετών στο πιο διαφορετικό καλοκαίρι της ζωής μας, που θα σημαδευτεί από τον κορωνοϊό.

Newsauto.gr

NEWS

Κανένα θανατηφόρο τροχαίο τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Κανένα θανατηφόρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε προ ολίγου στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Μόνο τρία ήταν σοβαρά και 120 ελαφρά τροχαία δυστυχήματα. Οι πιο συνηθισμένες παραβάσεις ήταν η Υπερβολική ταχύτητα (1361) και η οδήγηση δίχως άδεια (286), ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που οδηγούσαν και έκαναν χρήση κινητού τηλεφώνου (112).

Σημειώνεται πως η Τροχαία με κεντρικό στόχο την «Οδική Ασφάλεια» συγκροτεί συνεργεία τροχονομικών ελέγχων και πραγματοποιεί στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, με σκοπό τη διευκόλυνση και προστασία πεζών και οδηγών, την τήρηση των Κανόνων Οδικής Ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το μήνα Ιούνιο του 2020:

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Θανατηφόρα          0

Σοβαρά        3

Ελαφρά        120

ΣΥΝΟΛΟ       123

ΠΑΘΟΝΤΕΣ

Νεκροί          0

Βαριά τραυματίες    3

Ελαφρά τραυματίες           155

ΣΥΝΟΛΟ       158

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΥΛΙΚΩΝ ΖΗΜΙΩΝ 641

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

Υπερβολική ταχύτητα        1361

Αντικανονικό προσπέρασμα         4

Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα         62

Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη          39

Παραβίαση προτεραιότητας         10

Οδήγηση χωρίς κράνος      181

Στέρηση άδειας οδήγησης 286

Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες       0

Έλλειψη ή μη χρήση ζώνης          38

Κίνηση σε αριστερή λωρίδα         0

Χρήση κινητού τηλεφώνου          112

ΣΥΝΟΛΟ       2093

ΠΗΓΗ

Continue Reading

NEWS

Εργασίες συντήρησης από την Πέμπτη (9/7) στην Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης

Published

on

Εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την Πέμπτη 9 Ιουλίου έως και την Τρίτη 14 Ιουλίου.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικατάστασης στηθαίων ασφαλείας επί της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης στα ακόλουθα σημεία:

Κατεύθυνση δυτικά:

1. Χ.Θ. 18 +300, δεξιά

2. Χ.Θ. 13 +000, δεξιά

Κατεύθυνση ανατολικά:

1. Χ.Θ. 13+000, δεξιά

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη 9 Ιουλίου έως και την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Η ώρα έναρξης των εργασιών για την κατεύθυνση προς δυτικά ορίζεται στις 09.00 π.μ. ενώ για την κατεύθυνση προς ανατολικά ορίζεται στις 07.00 π.μ.

Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

Thestival.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: Μαζικές ακυρώσεις από Σέρβους σε ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Για μια απόφαση που επηρεάζει και τη Θεσσαλονίκη μιλούν οι ξενοδόχοι της πόλης σχολιάζοντας την απαγόρευση εισόδου για τους Σέρβους πολίτες έως τις 15 Ιουλίου, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα τους. «Η σερβική αγορά είναι μια από τις κλασσικές, παραδοσιακές αγορές της πόλης. Στηρίζει τουρισμό και εμπόριο για δεκαετίες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Σιμιακός, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες μαζικές ακυρώσεις σε ξενοδοχεία από Σέρβους πολίτες. Όπως σημειώνει υπήρχαν αρκετές κρατήσεις από Σέρβους για αυτό το διάστημα, οι οποίες μετά τις τελευταίες εξελίξεις ακυρώνονται.

Οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι αυτό που συνέβη με τους Σέρβους έγινε για δεύτερη φορά και εκτιμούν ότι έχει κακό αντίκτυπο όχι τόσο για την πόλη αλλά γενικότερα. «Καταλαβαίνουμε ότι η Σερβία αυτήν την περίοδο είναι μια χώρα υψηλού “επιδημιολογικού φόβου” αλλά αν δούμε ότι άλλες χώρες με αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο ιικό φορτίο και φόβο θα είναι “ελεύθερες” από τις 15 Ιουλίου, δεν μπορούμε να καταλάβουμε αυτήν τη διαφοροποίηση», όπως λέει ο κ. Σιμιακός εκτιμώντας ότι θα βοηθούσε ένας πιο καλός και πιο γρήγορος έλεγχος στα χερσαία σύνορα και στη συγκεκριμένη περίπτωση στον Προμαχώνα.

Επισημαίνεται ότι στο κομμάτι των ακυρώσεων κάθε ξενοδοχείο ακολουθεί τη δική του πολιτική. Συνήθως όμως, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, υπάρχει ευελιξία λόγω της κατάστασης.

Χαμηλές παραμένουν οι πληρότητες

Γενικά, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα είναι και για τον μήνα Ιούλιο σε χαμηλά επίπεδα και δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 20%.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους διαφαίνεται ίσως μια μεγαλύτερη αύξηση κρατήσεων μετά το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου, δηλαδή από 20 Ιουλίου και έπειτα, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει κάτι σταθερό που μπορεί να προσμετρηθεί, καθώς, όπως λένε, η κατάσταση είναι δυναμική. «Μπορεί εμείς να προϋπολογίζουμε κάποιες κρατήσεις για εκείνο το διάστημα, ωστόσο τελευταία στιγμή μπορεί να γίνει κάτι αναπάντεχο και να γκρεμιστούν όλα», όπως επισημαίνει ο κ. Σιμιακός.

Αυτήν την στιγμή η πόλη στρέφει τις προσδοκίες της στον οδικό τουρισμό, κυρίως πελάτες από Βουλγαρία και Ρουμανία. Οι Ρουμάνοι δείχνουν να έχουν μια κάποια δυναμική στο κομμάτι των κρατήσεων. Σε ότι αφορά τους Έλληνες, δεν έχουν έντονο ενδιαφέρον για διανυκτέρευση στην πόλη, με εξαίρεση την corporate πελατεία, καθώς παραδοσιακά το διάστημα του καλοκαιριού προτιμούν παραθεριστικά μέρη.

Από 1η Ιουνίου που επετράπη η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας μέχρι και σήμερα έχει ανοίξει τουλάχιστον τον 50% των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης και εκτιμάται ότι μέσα στο επόμενο 15ήμερο πιθανόν να ανοίξουν κανά δυο ακόμα. Ωστόσο μεγάλες τουριστικές μονάδες, κάποια τετράστερα και πεντάσετερα με περισσότερες κλίνες, παραμένουν κλειστά και δεν είναι γνωστό ακόμη αν έχουν αποφασίσει να ανοίξουν, δεδομένων των συνθηκών.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

TRENDING

Copyright © 2020 SKG 24|7 Powered by Wordpress.