Connect with us

NEWS

Σχέδιο «Τσιόδρα» και στην οικονομία: Φέρνει τεχνοκράτη ο Μητσοτάκης!

Published

on

Με μια ομάδα τεχνοκρατών στην εμπροσθοφυλακή η κυβέρνηση καταρτίζει το σχέδιο για την αξιοποίηση του πακέτου δισεκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ενεργοποίηση της Επιτροπής Πισσαρίδη.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση είχε προβεί σε μια ανακοίνωση, η οποία πέρασε μάλλον απαρατήρητη. Υπό τον Κύπριο νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη, συστηνόταν μια επιτροπή με κορυφαίους ακαδημαϊκούς, οι οποίοι θα έπρεπε να καταλήξουν σε μια πρόταση για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Στο πλευρό του κ. Πισσαρίδη ως αναπληρωτής είναι ο Νίκος Βέττας, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, ενώ με συντονιστικό ρόλο μέλη της Επιτροπής είναι οι Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής στο LSE, και Κωνσταντίνος Μεγήρ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale.

Η Επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες της τότε, αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν μπόρεσε να εργαστεί με τα αναγκαία δεδομένα, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού που ανέτρεψε όλους τους σχεδιασμούς. Πλέον, όμως, η κυβέρνηση φαίνεται πως επιλέγει ένα «μοντέλο Τσιόδρα» και στην οικονομία, βάζοντας μπροστά τους τεχνοκράτες, οι οποίοι θα καταλήξουν σε μια εισήγηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο, λαμβάνοντας, όμως, υπόψιν και το νέο δεδομένο των τουλάχιστον 22 δις από το πακέτο Φον Ντερ Λάιεν που θα ξεκινήσουν να έρχονται από το 2021.

Μέλη της επιτροπής είναι εγνωσμένου κύρους στελέχη: οι Κυριάκος Ανδρέου (Advisory leader – PwC), Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Cambridge), Svetoslav Danchev (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (Πρόεδρος – Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Πάνος Τσακλόγλου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Σημειωτέον, ο κ. Ανδρέου διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του σχεδίου για τη στήριξη της οικονομίας και του τουρισμού ως τον Οκτώβριο.

Η Επιτροπή, λοιπόν, επανενεργοποιείται, ενώ αναμένεται, τουλάχιστον ο κ. Πισσαρίδης με τον κ. Βέττα να έχουν τις επόμενες μέρες ραντεβού με το Μέγαρο Μαξίμου. Ακόμα, στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν υπάρχει οριστική ημερομηνία, όμως στην κυβέρνηση θέλουν και πάλι να προτάξουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία των τεχνοκρατών, πάντα, όμως, σε συνεννόηση με την προεδρία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, θεωρείται δύσκολο το συνολικό σχέδιο για το νέο παραγωγικό μοντέλο να είναι έτοιμο πριν τον Οκτώβριο, μιας και θα πρέπει να ενσωματωθεί και η πορεία του τουρισμού. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, θα έχει στα χέρια του ορισμένους βασικούς άξονες πριν τη ΔΕΘ, απ’ όπου και αναμένεται να περιγράψει πώς θα γίνει η φυγή προς τα εμπρός, προκειμένου να μπουν εκ νέου οι βάσεις για μια μεγάλη και διατηρήσιμη ανάπτυξη από το 2021 και εντεύθεν.

Οι επικεφαλής της Επιτροπής θα είναι σε άμεση επαφή με τρία κυβερνητικά στελέχη που έχουν διαδραματίσει καίριο ρόλο στο οικονομικό σκέλος της διαχείρισης τόσο της πανδημίας όσο και της επόμενης μέρας: τον υφυπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού.

Σημειωτέον, ο κ. Πατέλης ήταν αυτός που όλες τις προηγούμενες μέρες «έβλεπε» ότι το πακέτο της Κομισιόν θα είναι περί τα 20 δις σε χορηγίες για την Ελλάδα, χωρίς, όμως, και αυτός να περιμένει το συνολικό πακέτο των 32 δις, μέσω επιχορηγήσεων και δανείων.

reader.gr

NEWS

Κανένα θανατηφόρο τροχαίο τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Κανένα θανατηφόρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε προ ολίγου στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Μόνο τρία ήταν σοβαρά και 120 ελαφρά τροχαία δυστυχήματα. Οι πιο συνηθισμένες παραβάσεις ήταν η Υπερβολική ταχύτητα (1361) και η οδήγηση δίχως άδεια (286), ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που οδηγούσαν και έκαναν χρήση κινητού τηλεφώνου (112).

Σημειώνεται πως η Τροχαία με κεντρικό στόχο την «Οδική Ασφάλεια» συγκροτεί συνεργεία τροχονομικών ελέγχων και πραγματοποιεί στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, με σκοπό τη διευκόλυνση και προστασία πεζών και οδηγών, την τήρηση των Κανόνων Οδικής Ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το μήνα Ιούνιο του 2020:

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Θανατηφόρα          0

Σοβαρά        3

Ελαφρά        120

ΣΥΝΟΛΟ       123

ΠΑΘΟΝΤΕΣ

Νεκροί          0

Βαριά τραυματίες    3

Ελαφρά τραυματίες           155

ΣΥΝΟΛΟ       158

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΥΛΙΚΩΝ ΖΗΜΙΩΝ 641

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

Υπερβολική ταχύτητα        1361

Αντικανονικό προσπέρασμα         4

Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα         62

Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη          39

Παραβίαση προτεραιότητας         10

Οδήγηση χωρίς κράνος      181

Στέρηση άδειας οδήγησης 286

Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες       0

Έλλειψη ή μη χρήση ζώνης          38

Κίνηση σε αριστερή λωρίδα         0

Χρήση κινητού τηλεφώνου          112

ΣΥΝΟΛΟ       2093

ΠΗΓΗ

Continue Reading

NEWS

Εργασίες συντήρησης από την Πέμπτη (9/7) στην Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης

Published

on

Εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την Πέμπτη 9 Ιουλίου έως και την Τρίτη 14 Ιουλίου.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικατάστασης στηθαίων ασφαλείας επί της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης στα ακόλουθα σημεία:

Κατεύθυνση δυτικά:

1. Χ.Θ. 18 +300, δεξιά

2. Χ.Θ. 13 +000, δεξιά

Κατεύθυνση ανατολικά:

1. Χ.Θ. 13+000, δεξιά

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη 9 Ιουλίου έως και την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Η ώρα έναρξης των εργασιών για την κατεύθυνση προς δυτικά ορίζεται στις 09.00 π.μ. ενώ για την κατεύθυνση προς ανατολικά ορίζεται στις 07.00 π.μ.

Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

Thestival.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: Μαζικές ακυρώσεις από Σέρβους σε ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Για μια απόφαση που επηρεάζει και τη Θεσσαλονίκη μιλούν οι ξενοδόχοι της πόλης σχολιάζοντας την απαγόρευση εισόδου για τους Σέρβους πολίτες έως τις 15 Ιουλίου, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα τους. «Η σερβική αγορά είναι μια από τις κλασσικές, παραδοσιακές αγορές της πόλης. Στηρίζει τουρισμό και εμπόριο για δεκαετίες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Σιμιακός, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες μαζικές ακυρώσεις σε ξενοδοχεία από Σέρβους πολίτες. Όπως σημειώνει υπήρχαν αρκετές κρατήσεις από Σέρβους για αυτό το διάστημα, οι οποίες μετά τις τελευταίες εξελίξεις ακυρώνονται.

Οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι αυτό που συνέβη με τους Σέρβους έγινε για δεύτερη φορά και εκτιμούν ότι έχει κακό αντίκτυπο όχι τόσο για την πόλη αλλά γενικότερα. «Καταλαβαίνουμε ότι η Σερβία αυτήν την περίοδο είναι μια χώρα υψηλού “επιδημιολογικού φόβου” αλλά αν δούμε ότι άλλες χώρες με αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο ιικό φορτίο και φόβο θα είναι “ελεύθερες” από τις 15 Ιουλίου, δεν μπορούμε να καταλάβουμε αυτήν τη διαφοροποίηση», όπως λέει ο κ. Σιμιακός εκτιμώντας ότι θα βοηθούσε ένας πιο καλός και πιο γρήγορος έλεγχος στα χερσαία σύνορα και στη συγκεκριμένη περίπτωση στον Προμαχώνα.

Επισημαίνεται ότι στο κομμάτι των ακυρώσεων κάθε ξενοδοχείο ακολουθεί τη δική του πολιτική. Συνήθως όμως, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, υπάρχει ευελιξία λόγω της κατάστασης.

Χαμηλές παραμένουν οι πληρότητες

Γενικά, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα είναι και για τον μήνα Ιούλιο σε χαμηλά επίπεδα και δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 20%.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους διαφαίνεται ίσως μια μεγαλύτερη αύξηση κρατήσεων μετά το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου, δηλαδή από 20 Ιουλίου και έπειτα, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει κάτι σταθερό που μπορεί να προσμετρηθεί, καθώς, όπως λένε, η κατάσταση είναι δυναμική. «Μπορεί εμείς να προϋπολογίζουμε κάποιες κρατήσεις για εκείνο το διάστημα, ωστόσο τελευταία στιγμή μπορεί να γίνει κάτι αναπάντεχο και να γκρεμιστούν όλα», όπως επισημαίνει ο κ. Σιμιακός.

Αυτήν την στιγμή η πόλη στρέφει τις προσδοκίες της στον οδικό τουρισμό, κυρίως πελάτες από Βουλγαρία και Ρουμανία. Οι Ρουμάνοι δείχνουν να έχουν μια κάποια δυναμική στο κομμάτι των κρατήσεων. Σε ότι αφορά τους Έλληνες, δεν έχουν έντονο ενδιαφέρον για διανυκτέρευση στην πόλη, με εξαίρεση την corporate πελατεία, καθώς παραδοσιακά το διάστημα του καλοκαιριού προτιμούν παραθεριστικά μέρη.

Από 1η Ιουνίου που επετράπη η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας μέχρι και σήμερα έχει ανοίξει τουλάχιστον τον 50% των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης και εκτιμάται ότι μέσα στο επόμενο 15ήμερο πιθανόν να ανοίξουν κανά δυο ακόμα. Ωστόσο μεγάλες τουριστικές μονάδες, κάποια τετράστερα και πεντάσετερα με περισσότερες κλίνες, παραμένουν κλειστά και δεν είναι γνωστό ακόμη αν έχουν αποφασίσει να ανοίξουν, δεδομένων των συνθηκών.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

TRENDING

Copyright © 2020 SKG 24|7 Powered by Wordpress.