Connect with us

NEWS

Λουκέτο στο φοιτητικό κάμπινγκ του ΑΠΘ στο Ποσείδι

Published

on

Μια εξέλιξη που έρχεται ως συνέχεια των όσων συμβαίνουν στη χώρα μας στο κεφάλαιο «Covid-19», είναι αυτή του κλεισίματος της φοιτητικής κατασκήνωσης του ΑΠΘ, η οποία στεγάζεται στο Ποσείδι Χαλκιδικής.

Την απόφαση να μη λειτουργήσει φέτος το καλοκαίρι η Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση στην Καλάνδρα Χαλκιδικής (Ποσείδι) έλαβε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνεκτιμώντας τις παραμέτρους που σχετίζονται με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού SARS-CoV-2, αλλά και την εκπαιδευτική λειτουργία του πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος του Αριστοτελείου, αφότου έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής κατασκήνωσης και του αρμόδιου αντιπρύτανη, καθώς και την τελική εισήγηση του πρύτανη, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας ΑΠΘ, θεώρησε ότι ειδικά για φέτος δε δύνανται να εκπληρωθούν όλες εκείνες οι υγειονομικές προσταγές, που επιβάλλονται και για την ασφάλεια των κατασκηνωτών. Αφετέρου έλαβε υπόψη το γεγονός ότι λόγω της έκτακτης κατάστασης και της εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής λειτουργίας του πανεπιστημίου, η εξεταστική περίοδος θα ολοκληρωθεί φέτος στα τέλη Ιουλίου ή και αρχές Αυγούστου σε πολλά Τμήματα.

«Οι εξαιρετικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού επιβάλλουν για το καλό φοιτητών και συναδέλφων να μη λειτουργήσει η κατασκήνωση. Εργαζόμαστε ήδη ώστε την επόμενη χρονιά να βρουν όλοι μία εντελώς διαφορετική κατασκήνωση από αυτή που λειτουργούσε τόσα χρόνια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου γνωστοποιώντας πως η επιτροπή της κατασκήνωσης θα αξιοποιήσει το διάστημα αυτό, ώστε να προχωρήσει σε έργα συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών, έχοντας παράλληλα προβεί ήδη σε ενέργειες που αφορούν τις αδειοδοτήσεις για εργασίες που σχετίζονται με τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή.

Η πανεπιστημιακή κατασκήνωση στο Ποσείδι λειτουργεί από το 1960 και αποτελεί ιδιοκτησία του ΑΠΘ, η διοίκηση του οποίου έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της. Δικαίωμα διαμονής σε αυτήν έχουν όλοι οι φοιτητές, το προσωπικό, καθώς και οι συνταξιούχοι του ΑΠΘ.

«Ανοίγουν οι βιβλιοθήκες μόνο για δανεισμό/ επιστροφές κατόπιν αίτησης»

Εξάλλου, η Σύγκλητος του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των υπουργικών αποφάσεων βάσει των οποίων οι βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια των πανεπιστημίων θα παραμείνουν κλειστά για χρήση από το κοινό έως και τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους, προέβλεψε, προκειμένου να διευκολυνθούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας κατά την εξεταστική περίοδο, τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών δανεισμού και επιστροφών βιβλίων αποκλειστικά κατόπιν αίτησης. Όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες (ηλεκτρονικά μαθήματα, κατάθεση διδακτορικών, μεταπτυχιακών εργασιών) λειτουργούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου, από σήμερα, 12 Ιουνίου, η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ -περιλαμβάνει την Κεντρική και τις περιφερειακές βιβλιοθήκες των Τμημάτων- θα επαναλειτουργήσει σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ HEAL-Link), μόνο για δανεισμό-επιστροφή βιβλίων και επιστροφή συγγραμμάτων Ευδόξου, αποκλειστικά για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και τα ενεργά μέλη της βιβλιοθήκης. Για καθεμία από τις προαναφερόμενες υπηρεσίες απαιτείται η πρότερη επικοινωνία με τη βιβλιοθήκη. Δεν επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση στα αναγνωστήρια και στα βιβλιοστάσια καθώς και η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών της Βιβλιοθήκης. Παράλληλα το προσωπικό της βιβλιοθήκης εργάζεται, ώστε να εξασφαλίσει κάθε δυνατή βοήθεια στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έρευνα με την παροχή όλων των δυνατών online υπηρεσιών και πηγών.

Η παραλαβή των βιβλίων και η επιστροφή τους θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης στην είσοδο της βιβλιοθήκης, κατά τις ώρες 08.30-15.30 και τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και ασφάλειας του ΕΟΔΥ. Η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους και για τους επισκέπτες. Όλα τα βιβλία που επιστρέφονται θα τίθενται σε απομόνωση για πέντε ημέρες. Παράλληλα, αναστέλλονται όλες οι αιτήσεις για τα τα μη δανειζόμενα τεκμήρια (πληροφοριακά βοηθήματα, διδακτορικές διατριβές, περιοδικά κ.τ.λ.). Αναλυτικές οδηγίες προς τους χρήστες των βιβλιοθηκών έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΒΚΠ-ΑΠΘ https://www.lib.auth.gr/

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

NEWS

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι επαναφορά των sms στο 13033 και τοπικά lockdown

Published

on

Άκρως ανησυχητικός ο απολογισμός της τελευταίας μέρας με 78 κρούσματα και 3 θανάτους, με την κυβέρνηση να παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση για τη λήψη και επιπλέον μέτρων για να φρενάρει την εκτόξευση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου για το Οpen, να προλάβει τα χειρότερα τρέχει η κυβέρνηση, με δύο ορόσημα πολύ σημαντικά, τον Δεκαπενταύγουστο το πρώτο και το δεύτερο η επανέναρξη των σχολείων αρχές Σεπτεμβρίου.

Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σε ύψιστη επιφυλακή την κυβέρνηση, τα συναρμόδια υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό. Αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα 3 Αυγούστου θα πραγματοποιείται τρεις φορές τηλεδιάσκεψη υπό τον ίδιο με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά.

Οι τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιούνται και εντός του Αυγούστου. Μια φορά την εβδομάδα και εάν χρειαστεί και περισσότερο θα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, για να επαναξιολογείται συνεχώς η κατάσταση, ενώ τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπεντάυγουστο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινότητα. Σε πρώτο πλάνο είναι οι ευπαθείς ομάδες, και εδώ εφόσον ισχύσει το άσχημο σενάριο αύξησης κρουσμάτων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά των SMS στο 13033, δηλαδή περιορισμός στην κυκλοφορία, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown στο μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη.

Ethnos.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» κρουσμάτων – 110 το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Published

on

Συνολικά 110 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα (1/8) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4587, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1280 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2252 (49.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 60.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

protothema.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα από τον γάμο στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Σε υγειονομική βόμβα εξελίχθηκε ο γάμος στους Αμπελόκηπους στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 12 καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοιού από τους ασθενείς που εξετάστηκαν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Υπάρχουν όμως και άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα και πήγαν σε ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν τα τεστ. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν και σε γλέντι γάμου που έγινε σε χωριό των Σερρών.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

TRENDING

Copyright © 2020 SKG 24|7 Powered by Wordpress.