Connect with us

NEWS

Θεσσαλονίκη: Κομβική στιγμή, το πρώτο προπτυχιακό με δίδακτρα στο ΑΠΘ

Published

on

Το πρώτο προπτυχιακό με δίδακτρα στο ΑΠΘ, το οποίο ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, αποτελεί ήδη μια κομβική στιγμή για τη λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων.

Η σχολή Ιατρικής του ΑΠΘ, έκανε το γενναίο βήμα να οργανώσει το νέο πρόγραμμα που θα απευθύνεται μόνο σε ξένους φοιτητές, που θα έρχονται στην Ελλάδα για να γίνουν γιατροί. Μάλιστα, στα τρία πρώτα έτη, θα είναι υποχρεωτική και η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας.

Όμως, η συζήτηση «ελέφαντας στο δωμάτιο» έχει ήδη αρχίσει και αφορά αν αυτή η κίνηση είναι η κερκόπορτα για την ίδρυση ισότιμων ιδιωτικών πανεπιστημίων ή την εισαγωγή νέων προγραμμάτων με δίδακτρα και για Έλληνες φοιτητές. «Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να γίνουν άμεσα προγράμματα για Έλληνες φοιτητές. Γιατί να φεύγουν τα παιδιά μας σε άλλες χώρες για να σπουδάσουν; Έχουμε κυριολεκτικά χτίσει πανεπιστήμια σε διπλανά κράτη», τονίζει ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Άνδρέας Γιαννακουδάκης στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» και συμπληρώνει «δεν είναι άδικο για ένα παιδί που τελείωσε εδώ σχολείο να πρέπει να φύγει και να βλέπει να έρχονται ξένοι φοιτητές στη χώρα του;».

Μέχρι στιγμής, το εγχείρημα παρότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, έχει λάβει αποθεωτικές αντιδράσεις. «Εγώ παρατήρησα ένα 80% των καθηγητών της σχολής να δείχνουν ενθουσιασμό για το νέο πρόγραμμα, κάτι που με εξέπληξε. Φυσικά, υπήρχαν και αντιδράσεις, όμως πάντα υπάρχουν συγκεκριμένες αντιλήψεις που έρχονται αντιμέτωπες με κάθε νέο βήμα», εξήγησε ο κ. Γιαννακουδάκης, εξηγώντας πως το παρόν πρόγραμμα δεν αλλάζει τίποτα στην λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς μια τέτοια αλλαγή θα έρθει αρχικά σε πολιτικό επίπεδο.

«Όμως, σκεφτείτε ένα πρόγραμμα που θα αφορούσε και Έλληνες φοιτητές, με πολλές υποτροφίες και υψηλότατο επίπεδο στις υποδομές και τα μαθήματα. Ένα πρόγραμμα που θα τροφοδοτεί και άλλες λειτουργίες μέσα στην ίδια τη σχολή. Θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό», ολοκληρώνει ο αντιπρύτανης.

Είναι πολύ πρόωρο να γίνει η συζήτηση για ισότιμα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όταν ακόμη δεν έχει αρχίσει αυτό το πρόγραμμα στην Ιατρική Σχολή, μας εξηγεί ο πρόεδρος της σχολής Αστέριος Καραγιάννης. «Είναι δύσκολο να ξεκινήσουμε το Σεπτέμβριο, καθώς η πανδημία μας πήγε πάρα πολύ πίσω. Όμως κάθε συζήτηση που αφορά μια διαφορετική συνολικά λειτουργία των πανεπιστημίων είναι πάρα πολύ πρόωρη. Το πρόγραμμα αυτά θα λειτουργήσει μέσα από το δημόσιο πανεπιστήμιο και θα τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την καλυτέρευση της σχολής».

Είναι μια μεγάλη καινοτομία, η οποία μπορεί να προσελκύσει πολλούς ξένους φοιτητές, αλλά και καθηγητές, συμπληρώνει ο κ. Καραγιάννης.

Πως θα λειτουργεί το πρόγραμμα

Το πρώτο ξενόγλωσσο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών είναι έτοιμο να λειτουργήσει στο τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση, επιτρέπεται πλέον η λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων και  η Ιατρική της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμη να υποδεχθεί 60 με 70 αλλοδαπούς φοιτητές από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Το κόστος των σπουδών θα κυμαίνεται μεταξύ 15 – 17 χιλιάδες ευρώ ανά έτος. Αντίστοιχα το κόστος ανά έτος στην Ιατρική του πανεπιστημίου της Κύπρου είναι 20.000 ευρώ.

Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του Ιατρικού τμήματος και το μόνο πρόσθετο μάθημα είναι η Ελληνική γλώσσα την οποία και πρέπει να διδάσκονται οι αλλοδαποί φοιτητές κατά τα 3 πρώτα έτη. Στο ξενόγλωσσο τμήμα έχουν δικαίωμα να φοιτούν αλλοδαποί, χωρίς να υπάρχει η διευκρίνιση για τους ομογενείς. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν αποφοιτήσει από λύκειο της αλλοδαπής του οποίου το απολυτήριο γίνεται δεκτό από το πανεπιστήμιο της ξένης χώρας.

Ήδη Αμερικανοί και Ινδοί ενδιαφέρονται αρκετά για σπουδές στο εξωτερικό και ενδιαφέρον όμως δείχνουν και οι Κινέζοι. Σε 6 χρόνια από τώρα το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αποτελεί μια ακόμη πλήρη σχολή στο πανεπιστήμιο.

ΠΗΓΗ

NEWS

Αρχίζουν την Τρίτη (14/7) οι εργασίες για τον ποδηλατόδρομο στη Λεωφόρο Νίκης

Published

on

Πιάνουν δουλειά από αύριο το πρωί, Τρίτη, τα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να μεταφέρουν τον ποδηλατόδρομο από το πλακόστρωτο της Παλιάς Παραλίας στη δεξιά πλευρά του οδοστρώματος της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν προβλεφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και την απόδοση μέρους του δημόσιου χώρου στους πολίτες.

Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν δύο μέρες και θα εκτελεστούν από το ύψος του Ερυθρού Σταυρού έως τη Δημητρίου Γούναρη, με τον ποδηλατόδρομο να είναι διπλής κατεύθυνσης. Με την ολοκλήρωση των έργων στη Λ.Νίκης, σειρά θα πάρει η Λεωφόρος Κ.Καραμανλή, όπου και εκεί θα δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος μήκους 3 χιλιομέτρων στη δεξιά λωρίδα και στις δύο κατευθύνσεις του δρόμου.

«Και στη Λ.Νίκης και στην Κ.Καραμανλή και αργότερα στη Γιαννιτσών -την οποία μελετάμε- θα γίνει ανακατασκευή του οδοστρώματος. Θα ξυθεί ο δρόμος και ασφαλτοστρωθεί, ενώ ο ποδηλατόδρομος θα “απομονωθεί” από την κυκλοφορία με εύκαμπτα πασαλάκια», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» ο συνεργάτης του δημάρχου Θεσσαλονίκης για θέματα Βιώσιμης Κινητικότητας, Δημήτρης Μήτρου.

Αναφορικά με τον δρόμο της παραλιακής, ο κ.Μήτρου εξήγησε πως η αριστερή λωρίδα θα αστυνομεύεται ώστε να μην καταλαμβάνεται από παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα και να μην δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής. «Θα υπάρχει αυστηρή επιτήρηση από τη Δημοτική Αστυνομία και την Τροχαία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για την τροφοδοσία των καταστημάτων πρόσθεσε πως «εξυπηρετούνται σε συγκεκριμένες οι ώρες, υπάρχει πρόβλεψη και γι αυτό».

Όσο για την λεωφόρο Κ.Καραμανλή, οι εργασίες θα γίνουν από την Καυταντζόγλου έως και τη Βούλγαρη. «Προσπαθούμε να πάρουμε μέτρα για ένα κομμάτι του πληθυσμού που φοβάται να ανέβει στα αστικά λεωφορεία και δεν έχει αυτοκίνητο. Δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν ένα φθηνό μέσο μεταφοράς για να κάνουν τη δουλειά τους σε αυτή την υγειονομική κρίση», συμπλήρωσε ο κ.Μήτρου.

Στην επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων του δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε μέσω του «Πρακτορείου 104,9Fm» ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης. Δήλωσε υπέρ των εναλλακτικών μέσων μετακίνησης των πολιτών, ωστόσο υποστήριξε πως υπάρχουν ελλείψεις στις μελέτες από την πλευρά της διοίκησης.

«Έχω μια μικρή επιφύλαξη εάν η Κ.Καραμανλή ενδείκνυται γι αυτού του είδους τη δράση. Είμαστε υπέρ των μέτρων αλλά με επιφυλάξεις. Κανένας δεν είναι αντίθετος να δημιουργηθούν εναλλακτικά μέσα μετακίνησης των πολιτών. Οι λεπτομέρειες είναι πολλές φορές που σκοτώνουν τη συναίνεση», είπε ο κ.Γάκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: Απαγορεύονται τα πανηγύρια έως το τέλος Ιουλίου

Published

on

Νωρίτερα είχε γίνει σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό κατά την οποία η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να ζητήσει από τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας να εξετάσουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των πανηγυριών μέχρι τέλος Ιουλίου,πράγμα που είχε κάνει γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  ο Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι εντείνονται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα, και συγκεκριμένα στον Προμαχώνα και την Κακαβιά.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

– να ενταθούν οι στοχευμένοι έλεγχοι με έμφαση στα σύνορα του Προμαχώνα. Όπως είπε ο κ. Πέτσας τα στοιχεία από τους ελέγχους δείχνουν ότι τα θετικά τεστ ήταν 4πλασια σε σχέση με το αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος».

– θα ελέγχονται εξονχυσιτκά τα έγγραφα όσων μπαίνουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση πλαστού εγγράφου θα επιβάλονται κυρώσεις

– να ενισχυθούν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία με τον κ. Πέτσα να σημειώνει ότι το Σαββατοκύριακο έγιναν 1011 έλεγχοι μόνο στην Κακαβιά.

– να ανοίξουν οι απευθείας πτήσεις από 15 Ιουλίου με τη Βρετανία και από τις 22 Ιουλίου με τη Σουηδία

– να ανοίξουν από το τέλος Ιουλίου πτήσεις και από άλλες χώρες που μέχρι σήμερα δεν είναι στην «λευκή λίστα», όπως π.χ. οι ΗΠΑ με την υποχρέωση επιδείξης αρνητικού ελέγχου που θα έχει γίνει έως 72 ώρες νωρίτερα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε, επίσης, ότι «όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Παράλληλα περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24, ώρες πριν την άφιξή τους».

protothema.gr

Continue Reading

NEWS

ΑΠΘ: Φοιτήτρια ιατρικής διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό

Published

on

Θετική στον κορωνοϊό διαγνώσθηκε μια φοιτήτρια της Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για φοιτήτρια του τρίτου έτους, η οποία έκανε την πρακτική της σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Η κοπέλα δεν έχει συμπτώματα και παραμένει στο σπίτι της. Αυτό είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής Αστέριος Καραγιάννης, η φοιτήτρια έκανε την πρακτική της άσκηση και ενδεχομένως από εκεί να μολύνθηκε. Γίνεται έλεγχος και στις υπόλοιπες συμφοιτήτριές της, οι οποίες ήταν μαζί της στην πρακτική.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

TRENDING

Copyright © 2020 SKG 24|7 Powered by Wordpress.