Connect with us

NEWS

Χαμηλά τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τι ισχύει με τα ποσά

Published

on

Χαμηλότερα των προσδοκιών χιλιάδων συνταξιούχων είναι τα ποσά των αναδρομικών που θα τους καταβάλλει η κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβριο. Παρά το γεγονός ότι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο υπουργοί καλλιεργούν προσδοκίες καθολικής δικαίωσης των συνταξιούχων, την Τετάρτη, με μια τροπολογία η κυβέρνηση έβαλε τέλος στις προσδοκίες και δίνει αναδρομικά σχεδόν στους μισούς συνταξιούχους και μόνο για τις κύριες συντάξεις.

Η καταβολή των αναδρομικών ποσών αφορούσε 2,5 εκ. συνταξιούχους που τώρα έγιναν 2,2 εκ. κύριες συντάξεις και πόσα ύψους 3,9 δισ ευρώ που τώρα έγιναν 1,4 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στα πόσα αυτά συμπεριλαμβάνονται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου οι οποίοι θα τα πάρουν όταν και εφόσον δικαιωθούν από το ελεγκτικό συνέδριο. Πρόκειται για περίπου 480.000 συντάξεις και όχι συνταξιούχους του Δημοσίου.

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει την εν λόγω τροπολογία ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες προσφυγές σίγουρα από τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αναδρομικά. Έτσι ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε πιλοτική δίκη για να σταματήσουν οι δικαστικές προσφυγές τώρα βάζει στην διαδικασία χιλιάδες συνταξιούχους να διεκδικήσουν αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και δώρα μέσω δικαστικών προσφύγων.

Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους που θα πάρουν αναδρομικά ποσά κύριων συντάξεων τους αφαιρείται το δικαίωμα με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης να προσφύγουν στην δικαιοσύνη διεκδικώντας αναδρομικά για επικουρικές συντάξεις και δώρα.

Κι αυτό διότι όσοι πάρουν αναδρομικά δεν έχουν δικαίωμα αξιώσεων για επικουρικές συντάξεις και δώρα, τα οποία σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους δεν περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του ΣτΕ. Η μόνη λύση για να διεκδικήσουν αυτοί οι συνταξιούχοι ποσά επικουρικών συντάξεων και δώρων είναι να αρνηθούν την καταβολή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων και να προσφύγουν στην δικαιοσύνη διεκδικώντας όλα τα ποσά.

Τα ποσά

Ειδικοί επί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως τα ποσά των αναδρομικών θα κυμαίνονται από 550 έως 7.000 ευρώ μεικτά περίπου, με το ποσό για την πλειοψηφία να κυμαίνεται στα 900-1.000 ευρώ. Μεγαλύτερα ποσά αναδρομικών άνω των 3.000 ευρώ, θα λάβουν κυρίως διπλοσυνταξιούχοι που εισπράττουν δυο η περισσότερες κύριες συντάξεις, υψηλοσυνταξιούχοι που είχαν υψηλές και πολύ υψηλές συντάξεις το 2012 κλπ.

Συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα

Η εκτιμώμενη δαπάνη για την επιστροφή των περικοπών αυτών στις συντάξεις μόνο του ιδιωτικού τομέα, εκτιμάται σε περίπου 900 εκ ευρώ από 10 Ιουνίου 2015 έως 12 Μαίου 2016.
Η ανωτέρω επιστροφή αφορά περίπου 1,8 εκ κύριες συντάξεις 1.770.000 συντάξεις και όχι συνταξιούχους. Επίσης έχει συμπεριληφθεί και ο αριθμός συντάξεων του ΝΑΤ. Ειδικότερα αφορά 1,1 εκ συντάξεις του ΙΚΑ, 370.000 ΟΑΕΕ, 76.000 ΕΤΑΑ, 50.000 ΤΑΠ-ΟΤΕ, 7.000 ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, 36.000 ΤΑΠ-ΔΕΗ και 70.000 ΝΑΤ.

Συνταξιούχοι του Δημοσίου

Χθες κατατέθηκε η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, ενώ για τον δημόσιο τομέα θα ακολουθήσει αντίστοιχη διάταξη, μόλις εκδοθεί απόφαση από το ελεγκτικό συνέδριο. Ειδικότερα εκκρεμεί η έκδοση απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ελ Συν) για τις περικοπές στις συντάξεις του δημοσίου τομέα.

Στην περίπτωση που το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή για την περίοδο από 10 Ιουνίου 2015 έως 12 Μαίου 201, η κυβέρνηση θα καλύψει την αντίστοιχη δαπάνη.

Η εκτιμώμενη δαπάνη για την επιστροφή των περικοπών αυτών στις συντάξεις του δημόσιου τομέα, εκτιμάται σε περίπου 500 εκ ευρώ από 10 Ιουνίου 2015 έως 12 Μαίου 2016. Η ανωτέρω επιστροφή αφορά περίπου 480.000 συντάξεις όχι συνταξιούχους.

dikaiologitika.gr

NEWS

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι επαναφορά των sms στο 13033 και τοπικά lockdown

Published

on

Άκρως ανησυχητικός ο απολογισμός της τελευταίας μέρας με 78 κρούσματα και 3 θανάτους, με την κυβέρνηση να παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση για τη λήψη και επιπλέον μέτρων για να φρενάρει την εκτόξευση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου για το Οpen, να προλάβει τα χειρότερα τρέχει η κυβέρνηση, με δύο ορόσημα πολύ σημαντικά, τον Δεκαπενταύγουστο το πρώτο και το δεύτερο η επανέναρξη των σχολείων αρχές Σεπτεμβρίου.

Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σε ύψιστη επιφυλακή την κυβέρνηση, τα συναρμόδια υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό. Αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα 3 Αυγούστου θα πραγματοποιείται τρεις φορές τηλεδιάσκεψη υπό τον ίδιο με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά.

Οι τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιούνται και εντός του Αυγούστου. Μια φορά την εβδομάδα και εάν χρειαστεί και περισσότερο θα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, για να επαναξιολογείται συνεχώς η κατάσταση, ενώ τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπεντάυγουστο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινότητα. Σε πρώτο πλάνο είναι οι ευπαθείς ομάδες, και εδώ εφόσον ισχύσει το άσχημο σενάριο αύξησης κρουσμάτων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά των SMS στο 13033, δηλαδή περιορισμός στην κυκλοφορία, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown στο μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη.

Ethnos.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» κρουσμάτων – 110 το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Published

on

Συνολικά 110 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα (1/8) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4587, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1280 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2252 (49.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 60.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

protothema.gr

Continue Reading

NEWS

Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα από τον γάμο στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Σε υγειονομική βόμβα εξελίχθηκε ο γάμος στους Αμπελόκηπους στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 12 καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοιού από τους ασθενείς που εξετάστηκαν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Υπάρχουν όμως και άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα και πήγαν σε ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν τα τεστ. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν και σε γλέντι γάμου που έγινε σε χωριό των Σερρών.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

TRENDING

Copyright © 2020 SKG 24|7 Powered by Wordpress.