Συνολικά 420 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι ξόδεψαν το 2018 οι επισκέπτες των ξενοδοχείων στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που πραγματοποιεί η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, από αυτά τα 161 εκατομμύρια ήταν έξοδα για τα ξενοδοχεία και τα 183 εκατομμύρια ήταν χρήματα που ξόδεψαν οι επισκέπτες στην πόλη, ενώ τα υπόλοιπα αφορούσαν φόρους. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα ικανοποίησης τουριστών και απόδοσης των ξενοδοχείων την οποία πραγματοποιεί η ΕΞΘ με τη συμβολή της εταιρείας GBR Consulting και η οποία παρουσιάστηκε σήμερα οι δαπάνες των τουριστών σημείωσαν οριακή αύξηση στα 71 ευρώ την ημέρα, από 70 ευρώ το 2017. Με βάση τις εκτιμώμενες συνολικές διανυκτερεύσεις στη Θεσσαλονίκη, οι επισκέπτες τωνη ξενοδοχείων εκτιμάται ότι έχουν δαπανήσει συνολικά 183 εκατ. στην πόλη, το μέγεθος αγορά του ξενοδοχειακού κλάδου της Θεσσαλονίκης εκτιμάτε σε 161 εκατ. Βάσει των παραπάνω και πλέον των φόρων η εκτιμώμενη συνολική επίδραση ανέρχεται σε 420 εκατ. χωρίς να ληφθούν υπόψη οι μεταφορές, οι μεσάζοντες και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Τι ξοδεύουν
Ειδικότερα, σύμφωνα με η μεγαλύτερη κατηγορία δαπάνης των τουριστών ήταν τα ψώνια, ακολούθησαν τα εστιατόρια, καφέ/μπαρ, η τοπική μεταφορά και τέλος τα αξιοθέατα και η διασκέδαση. Οι αλλοδαποί δαπάνησαν λίγο περισσότερο από τους Έλληνες ιδιαίτερα στις τοπικές μεταφορές. Σε ότι αφορά τις εθνικότητες, προκύπτει ότι Ρώσοι και Αμερικανοί ξόδεψαν τα περισσότερα στην πόλη, ενώ ακολουθούν οι Κύπριοι και οι Βούλγαροι. Από τις 10 κύριες αγορές, οι Σέρβοι, οι Ιταλοί και οι Ισραηλινοί, δαπάνησαν τα λιγότερα.
Το 2018, σημειώθηκε οριακή αύξηση της πληρότητας των ξενοδοχείων, μόλις 0,6% ενώ η μέση τιμή δωματίων αυξήθηκε κατά 5.5%. Συνεπώς το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξήθηκε κατά 6,1%.
Σε σχέση με άλλες 10 ευρωπαϊκές χώρες, η Θεσσαλονίκη σημείωσε το 2018 τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών δωματίων (5%), μειώνοντας ελαφρώς τη διαφορά με τις πόλεις αυτές. Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν μεγάλες με τη Θεσσαλονίκη να έχει το 2018 μακράν το χαμηλότερο ADR.
Η ικανοποίηση από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης παρέμεινε σταθερή σε επίπεδο 8,6 ενώ η σχέση ποιότητας/τιμής για τα ξενοδοχεία βελτιώθηκε ελαφρά από 8,2 το 2017 σε 8,3 το 2018.