Connect with us

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Διαδικτυακές ξεναγήσεις από το OPEN HOUSE Thessaloniki

Published

on

Ένα Σαββατοκύριακο επισκεπτόμαστε αρχιτεκτονικά στολίδια της πόλης μέσα από την οθόνη του υπολογιστή

Το OPEN HOUSE Thessaloniki επιστρέφει διαδικτυακά σήμερα Σάββατο 28 και αύριο Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 με την πρεμιέρα μιας σειράς από virtual tours σε κτίρια σύγχρονης αρχιτεκτονικής, live stream στο you tube, συζητήσεις και παρουσιάσεις της μακραίωνης ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλά, οι εθελοντές του ΟΗΤ θα μας μιλήσουν για την σημασία της συμμετοχής τους στην εκδήλωση μας και θα μας παρουσιάσουν τις 10 θεματικές διαδρομές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε νέες ημερομηνίες, μόλις επιτραπεί εκ νέου η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων δια ζώσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα :

-Σάββατο 28 Νοεμβρίου // VIRTUAL TOURS

πρεμιέρες 11:00-12:30.

Μια σειρά από βίντεο από εντυπωσιακά κτίρια και διαμερίσματα της πόλης θα κάνουν πρεμιέρα το Σάββατο στις 11:00. Τα βίντεο θα παραμείνουν στο διαδίκτυο.

-Κυριακή 29 Νοεμβρίου // LIVESTREAM

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

11:00-12:00 Το παγκόσμιο δίκτυο OPEN HOUSE WORLDWIDE

Μια γνωριμία με το παγκόσμιο δίκτυο Open House Worldwide και το 1ο Open House Worldwide Festival, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 14-15/11.

Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, θα παρουσιαστεί μέρος της συμμετοχής του OHT στο OHWW Festival, με θέμα “Thessaloniki Evolving: Designing for the future” με ομιλητή τον αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Δημήτρη Δούμα και θα ακολουθήσουν ερωτήσεις του κοινού μέσω του live chat.

12:00-15:00 “Layers of history” – Open talks

Μια σύντομη παρουσίαση / sneak peeks των 10 διαδρομών (οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε νέες ημερομηνίες, μόλις επιτραπεί εκ νέου η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων δια ζώσης), από τους εθελοντές και ανάπτυξη των επιμέρους θεματικών από προσκεκλημένους ομιλητές. Στο τέλος της κάθε ενότητας θα ακολουθήσουν ερωτήσεις του κοινού μέσω του live chat.

12:00-12:30 “Η εβραϊκή κληρονομιά στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης” – Λέων Α. Ναρ

12:30-13:15 “Τα τείχη της Θεσσαλονίκης” ,“Το Γαλεριανό Συγκρότημα” – Αναστάσιος Τάντσης

13:15-14:15

“Η Συνοικία των Εξοχών” – Βασίλης Κολώνας, “Η Βίλα Καπαντζή” – Γιάννης Επαμεινώνδας,“Η επιχωμάτωση της Νέας Παραλίας” – Γιάννης Επαμεινώνδας.“Η ανοικοδόμηση μετά την πυρκαγιά” – Βασίλης Κολώνας,

14:15-15:00 “Η βιομηχανική κληρονομιά της δυτικής Θεσσαλονίκης” – Μαρία Δούση, “Η Άνω Πόλη” – Μιχαήλ Νομικός

15:00-15:30Οι εθελοντές

Γνωριμία με τους εθελοντές του OHT, που μέσα από βίντεο, μοιράζονται τις σκέψεις τους και απαντούν στις ερωτήσεις μας.

15:30-16:00

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Το OPEN HOUSE στο μέλλον

Οι πόλεις του Open House Worldwide απαντούν στο ερώτημα “What is the role of Open House in the future of your city?”

* Οι ομιλητές

– Μαρία Δούση, Αρχιτέκτων, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ

– Γιάννης Επαμεινώνδας, Αρχιτέκτων, Δ/ντης Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ)

– Βασίλης Κολώνας, Αρχιτέκτων, Καθηγητής Ιστορίας Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

– Λέων Α. Ναρ, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ.- συγγραφέας

– Μιχαήλ Νομικός, Αρχιτέκτων, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ

– Αναστάσιος Τάντσης, Αρχιτέκτων, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ

To OHΤ 2020 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υποστηρίζεται έμπρακτα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Πηγή

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η 1η βόλτα των Θεσσαλονικέων για το 2021 σε Νέα Παραλία και Αριστοτέλους

Published

on

Σε παραλία και Αριστοτέλους η πρώτη βόλτα της χρονιάς

Τη νέα παραλία και την πλατεία Αριστοτέλους προτίμησαν οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς για την πρώτη βόλτα της χρονιάς, τηρώντας τα μέτρα και τις αποστάσεις για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού. Εκμεταλλευόμενοι την ηλιόλουστη μέρα και τις …ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, οικογένειες με μικρά παιδιά, ζευγάρια και φίλοι απόλαυσαν τον περίπατό τους με θέα τον Θερμαϊκό, την ώρα που σε κεντρικά σημεία συνεργεία της αστυνομίας πραγματοποιούσαν ελέγχους.

Ελάχιστα ήταν τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν από το πρωί στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης και από τα λίγα μαγαζιά που ήταν ανοιχτά και είχαν κίνηση ήταν όσα προσφέρουν take away καφέ και τα ζαχαροπλαστεία.

Λίγες ώρες νωρίτερα οι Θεσσαλονικείς υποδέχθηκαν το 2021 με την ελπίδα ότι η πανδημία του κορονοϊού οδεύει προς το τέλος της. Βέβαια οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης, από νωρίς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δεν θύμιζαν σε τίποτα τις εικόνες προηγούμενων χρόνων και μόνο ο φωτεινός εορταστικός διάκοσμος παρέπεμπε σε χρονιάρα μέρα.

Μόλις όμως οι δείκτες του ρολογιού έδειξαν μεσάνυχτα, σηματοδοτώντας την έλευση του νέου έτους, χιλιάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό της Θεσσαλονίκης απ’ άκρη εις άκρην του πολεοδομικού συγκροτήματος. Πολλοί ήταν αυτοί που ανέβηκαν στις ταράτσες των πολυκατοικιών και βγήκαν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους για να απολαύσουν το θέαμα. Η λάμψη των πυροτεχνημάτων προσέφερε μία εύθυμη νότα, στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας μετά από μία περίοδο κατά την οποία η Θεσσαλονίκη δοκιμάστηκε από την πανδημία.

Την ίδια ώρα, οι έλεγχοι της αστυνομίας συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του ιού. Σύμφωνα με το απολογισμό που ανακοίνωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου 24ωρου βεβαιώθηκαν 191 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα στην Θεσσαλονίκη. Μπλόκα στήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους, στις εισόδους της πόλης, στα διόδια των Μαλγάρων και σε άλλα σημεία.

Πηγή

Continue Reading

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Λαμπρή η υποδοχή του 2021 στη Θεσσαλονίκη! Φωτίστηκε ο ουρανός από τα πυροτεχνήματα (VIDEO)

Published

on

Τη νύχτα μέρα έκαναν τα πυροτεχνήματα που έριξαν οι Θεσσαλονικείς σε ολόκληρη την πόλη με την έλευση του 2021!

Μπορεί ο κορωνοϊός να έχει αλλάξει πλέον τα πάντα και να μην υπήρχαν ρεβεγιόν και συναυλίες σε κεντρικές πλατείες των πόλεων όπως άλλες χρονιές, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε κανέναν να χαρεί την αλλαγή του χρόνου και να το γιορτάσει με λαμπρά πυροτεχνήματα.

Οι κρότοι από τη ρίψη των πυροτεχνημάτων συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα μετά την αλλαγή του χρόνου, με τον κόσμο που φέτος άλλαξε χρόνο στο σπίτι, να βγαίνει μπαλκόνια για να δει το θέαμα.

Δείτε το βίντεο του Κωνσταντίνου Τσακίρη

Πηγή

Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ