Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες κατηγορίες επιχειρήσεων και εργαζομένων που δικαιούνται επιστρεπτέα προκαταβολή

Published

on

Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» που ασκούν 552 διαφορετικές δραστηριότητες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις και να λάβουν, μέσα στο Νοέμβριο, ποσά «επιστρεπτέας προκαταβολής» τα οποία ανέρχονται σε 1.000 – 2.000 ευρώ. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω της νέας απόφασης για την «διαδικασία χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.

Δικαίωμα λήψης της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει κάθε επιχείρηση, ακόμη και ατομική που δεν απασχολεί κανέναν εργαζόμενο και δεν διαθέτει ταμειακή μηχανή, αντίθετα με τους προηγούμενους γύρους της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά τους οποίους οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν μπορούσαν να υπαχθούν. Προϋπόθεση για την ένταξη, όμως, είναι η δραστηριότητά τους να περιλαμβάνεται στον κατάλογο αυτών που θεωρούνται «πληττόμενες», δηλαδή στην γνωστή πλέον λίστα με τους 552 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας των πληττόμενων επιχειρήσεων, η οποία δημοσιεύεται παρακάτω.

Επιπλέον: Για όσους υπόκεινται σε ΦΠΑ, το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων ή αμοιβών που εισέπραξαν εντός των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2020, όπως αυτό προκύπτει από τα ποσά που έχουν δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport», να παρουσιάζει μείωση κατά 20,00% τουλάχιστον σε σχέση με τον «κύκλο εργασιών αναφοράς» και επιπλέον ο «κύκλος εργασιών αναφοράς» να είναι μεγαλύτερος από 300 ευρώ.

Ως «κύκλος εργασιών αναφοράς» λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των ακαθαρίστων εσόδων ή αμοιβών του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2019 πολλαπλασιαζόμενο με 1/3. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν έχει εισπράξει έσοδα από πωλήσεις ή δεν έχει λάβει αμοιβές το τρίτο τρίμηνο του έτους 2019 αλλά έχει πραγματοποιήσει εισπράξεις ή έχει λάβει αμοιβές το τέταρτο τρίμηνο του έτους 2019, ως «κύκλος εργασιών αναφοράς» λαμβάνεται το άθροισμα των εισπράξεων ή αμοιβών κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους 2019 πολλαπλασιαζόμενο με δύο τρίτα (2/3).

Πηγή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο μέτρο ενίσχυσης επιχειρήσεων – Επιδότηση με βάση τις πάγιες δαπάνες

Published

on

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι πληρωμές του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, με το ανώτατο ποσό να μειώνεται αισθητά κάτω από τις 350.000 ευρώ που ήταν στους προηγούμενους κύκλους. Ταυτόχρονα, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Κάθε επιχείρηση θα μπορέσει να αντλήσει κατ’ ανώτατο όριο ποσά έως 3 εκατ. ευρώ. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας «σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση με τη μορφή της “επιδότησης παγίων δαπανών”, στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων». Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει υποβληθεί αίτημα στην Κομισιόν για διάθεση πρόσθετων αδιάθετων πόρων από το πρόγραμμα SURE. Ειδικότερα:

• Επιστρεπτέα προκαταβολή. Στη μείωση του ανώτατου ποσού κάτω από τις 350.000 ευρώ που ήταν στους 4 πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής οδηγείται το οικονομικό επιτελείο για τον πέμπτο κύκλο, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο (έφθασαν τις 732.000). Επίσης, αναμένεται να μειωθεί και ο αριθμός των πραγματικών δικαιούχων του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις δεν πληρούν τα κριτήρια. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι εκτός θα μείνουν περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ετσι, συνολικά από την πρώτη επιστρεπτέα μέχρι και την 5η θα έχουν διοχετευθεί στην αγορά περί τα 7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν ενισχυθεί 482.271 δικαιούχοι. Εκ των οποίων, οι 439.200 –δηλαδή το 91% των ωφελουμένων– έλαβαν συνολικό ποσό ο καθένας έως 20.000 ευρώ, που ήταν κυρίως μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τον προσεχή Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει ένας ακόμα κύκλος με το ποσό να περιορίζεται κάτω από το 1 δισ. ευρώ.

• Κρατική ενίσχυση με βάση τις δαπάνες. Το νέο μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημία την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες τους. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο, με τον συνολικό προϋπολογισμό να είναι λίγο χαμηλότερος των 500 εκατ. ευρώ. Οπως προαναφέρθηκε, ένα από τα βασικά κριτήρια είναι το ύψος των ετήσιων παγίων δαπανών.

Συγκεκριμένα, θα λαμβάνονται υπόψη δαπάνες όπως η μισθοδοσία, τα ενοίκια, οι λογαριασμοί κ.λπ. Από το ύψος των παγίων δαπανών θα αφαιρούνται ποσά που έχουν ληφθεί από προηγούμενα μέτρα στήριξης και συγκεκριμένα από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι επιχειρήσεις θα ενισχύονται με ποσοστό επί των δαπανών που δεν έχουν καλυφθεί. Ακόμα όμως δεν έχει αποφασισθεί το ύψος του ποσοστού, αλλά και εάν το ποσό της ενίσχυσης θα επιστρέφεται. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που επιχείρηση έχει πάγιες δαπάνες ύψους 1.000.000 ευρώ. Από τις επιστρεπτέες προκαταβολές έλαβε 250.000 ευρώ. Δηλαδή δεν καλύφθηκαν δαπάνες ύψους 750.000 ευρώ. Στην περίπτωση που αποφασισθεί η κάλυψη να φθάσει στο 70%, η επιχείρηση θα ενισχυθεί με το ποσό των 525.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ακόμα παραμένει ανοιχτό εάν θα επιστραφεί όλο το ποσό ή τμήμα αυτού.

Ο κανονισμός της Ε.Ε. αναφέρει ότι σε περιόδους κρίσης, με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, τα κράτη-μέλη μπορούν να παρέχουν ενισχύσεις για την κάλυψη παγίων δαπανών που δεν καλύπτονται από τον τζίρο τους, σε ποσοστό 90% για τις μικρές επιχειρήσεις και 70% για όλες τις υπόλοιπες. Οι επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν θα πρέπει να απασχολούν έως 250 εργαζομένους και να έχουν τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.

Μείωση ενοικίων

Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή διάταξη που θα ορίζει ότι για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι κλειστές επιχειρήσεις απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του ενοικίου, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν με το 80% του μισθώματος από το κράτος, το οποίο καταβάλλεται αφορολόγητα. Μάλιστα, η διάταξη θα αφήνει ανοιχτό το θέμα της επέκτασης του μηδενικού ενοικίου και τους επόμενους μήνες, προκειμένου να στηριχθούν οι κλειστές επιχειρήσεις της εστίασης, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Πηγή: kathimerini.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πρώτα «λουκέτα» στην εστίαση – Σε απόγνωση χιλιάδες επιχειρηματίες

Published

on

Καμία συζήτηση μέχρι στιγμής για επαναλειτουργία για την εστίαση

Μπορεί να άνοιξε το λιανεμπόριο, η επαναλειτουργία της εστίασης όμως δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα, όπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης.

Οι επαγγελματίες του κλάδου είναι σε απόγνωση, ενώ τα μέτρα στήριξης δεν έχουν αποτρέψει ήδη τα πρώτα λουκέτα.

Οι πενιχρές εισπράξεις που κατέγραψε ο κλάδος το 2020 αλλά κυρίως το σκληρό lockdown του Νοεμβρίου, οδήγησε πολλούς επιχειρηματίες του χώρου, να σταματήσουν οριστικά τη λειτουργία των εστιατορίων ή των καφε-μπαρ τους.

Ιδιοκτήτες έχουν έρθει σε τόσο δύσκολή κατάσταση ώστε να δηλώνουν πως μετά το κατάστημά τους φοβούνται μήπως χάσουν και το σπίτι τους.

Ο χαμένος τζίρος του κλάδου το εντεκάμηνο μέχρι και το Νοέμβριο φτάνει τα 3 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 50% σε σχέση με το 2019.

Πλέον στρέφουν την προσοχή τους στα μέτρα ενίσχυσης από την κυβέρνηση ώστε να έχουν τη μικρότερη δυνατή ζημία, περιμένοντας την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων τους.

Πηγή

Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ