Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια καταστήματα ανοίγουν

Published

on

Επί ποδός βρίσκονται επιστήμονες και κυβέρνηση ώστε να καταρτίσουν τον τρόπο λειτουργίας κάποιων καταστημάτων που θα ανοίξουν εν όψει των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών θα υπάρξει μία μικρή λίστα καταστημάτων που θα ανοίξει πύλες με αυστηρούς πάντα κανόνες.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Από τις 6»: «Με 2000 κρούσματα και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι το άνοιγμα της οικονομίας, είναι η δημόσια υγεία. Με αυτά τα νούμερα του κορωνοϊού όλες οι αποφάσεις έχουν αναβληθεί, πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα.

Ωστόσο, όπως είπε θα εξαιρεθούν τα εποχικά καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη για τα οποία όπως είπε υπάρχει πρόθεση για λειτουργία τους σύντομα, καθώς δεν είναι πολλά και δεν θα επιβαρύνουν την κατάσταση, όλα τα υπόλοιπα όμως θα πάνε αναγκαστικά με τον ρυθμό της πανδημίας. Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να πέσει η πανδημία, 2ος το ομαλό άνοιγμα της αγοράς, 3ος ο εμβολιασμός, ακόμα είμαστε στον πρώτο στόχο, είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση για τα εποχικά και ίσως και σήμερα θα ληφθεί η τελική απόφαση η οποία θα ανακοινωθεί μέχρι αύριο. Οποίο κατάστημα επιλέγουμε να λειτουργήσει, το ίδιο προϊόν θα απελευθερώνεται και για τα υπόλοιπα καταστήματα, διευκρίνισε.

«Προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών) κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές. Η οριστικοποίηση της απόφασης και του τρόπου που θα γίνει θα το μάθετε τις επόμενες ώρες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ασφαλώς από την ώρα που θα ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο για αυτά τα είδη το ίδιο θα γίνει και για τα σούπερ μάρκετ και τα συγκεκριμένα προϊόντα θα βγουν από την απαγόρευση» δήλωσε ο Αδ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε επίσης παράθυρο και για το άνοιγμα των κομμωτηρίων καθώς δεν θεωρούνται χώροι υπερμετάδοσης κορωνοϊού παραπέμποντας στις ανακοινώσεις που αναμένονται έως το τέλος της εβδομάδας για τον οδικό χάρτη εξόδου από την καραντίνα.

Σημειώνεται πως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο 31ο φόρουμ του Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε πως πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν, όπως η νυχτερινή διασκέδαση και τα μπαρ. “Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας επίσης ότι  υπάρχουν σκέψεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο.

Πηγή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο μέτρο ενίσχυσης επιχειρήσεων – Επιδότηση με βάση τις πάγιες δαπάνες

Published

on

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι πληρωμές του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, με το ανώτατο ποσό να μειώνεται αισθητά κάτω από τις 350.000 ευρώ που ήταν στους προηγούμενους κύκλους. Ταυτόχρονα, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Κάθε επιχείρηση θα μπορέσει να αντλήσει κατ’ ανώτατο όριο ποσά έως 3 εκατ. ευρώ. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας «σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση με τη μορφή της “επιδότησης παγίων δαπανών”, στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων». Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει υποβληθεί αίτημα στην Κομισιόν για διάθεση πρόσθετων αδιάθετων πόρων από το πρόγραμμα SURE. Ειδικότερα:

• Επιστρεπτέα προκαταβολή. Στη μείωση του ανώτατου ποσού κάτω από τις 350.000 ευρώ που ήταν στους 4 πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής οδηγείται το οικονομικό επιτελείο για τον πέμπτο κύκλο, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο (έφθασαν τις 732.000). Επίσης, αναμένεται να μειωθεί και ο αριθμός των πραγματικών δικαιούχων του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις δεν πληρούν τα κριτήρια. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι εκτός θα μείνουν περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ετσι, συνολικά από την πρώτη επιστρεπτέα μέχρι και την 5η θα έχουν διοχετευθεί στην αγορά περί τα 7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν ενισχυθεί 482.271 δικαιούχοι. Εκ των οποίων, οι 439.200 –δηλαδή το 91% των ωφελουμένων– έλαβαν συνολικό ποσό ο καθένας έως 20.000 ευρώ, που ήταν κυρίως μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τον προσεχή Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει ένας ακόμα κύκλος με το ποσό να περιορίζεται κάτω από το 1 δισ. ευρώ.

• Κρατική ενίσχυση με βάση τις δαπάνες. Το νέο μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημία την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες τους. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο, με τον συνολικό προϋπολογισμό να είναι λίγο χαμηλότερος των 500 εκατ. ευρώ. Οπως προαναφέρθηκε, ένα από τα βασικά κριτήρια είναι το ύψος των ετήσιων παγίων δαπανών.

Συγκεκριμένα, θα λαμβάνονται υπόψη δαπάνες όπως η μισθοδοσία, τα ενοίκια, οι λογαριασμοί κ.λπ. Από το ύψος των παγίων δαπανών θα αφαιρούνται ποσά που έχουν ληφθεί από προηγούμενα μέτρα στήριξης και συγκεκριμένα από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι επιχειρήσεις θα ενισχύονται με ποσοστό επί των δαπανών που δεν έχουν καλυφθεί. Ακόμα όμως δεν έχει αποφασισθεί το ύψος του ποσοστού, αλλά και εάν το ποσό της ενίσχυσης θα επιστρέφεται. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που επιχείρηση έχει πάγιες δαπάνες ύψους 1.000.000 ευρώ. Από τις επιστρεπτέες προκαταβολές έλαβε 250.000 ευρώ. Δηλαδή δεν καλύφθηκαν δαπάνες ύψους 750.000 ευρώ. Στην περίπτωση που αποφασισθεί η κάλυψη να φθάσει στο 70%, η επιχείρηση θα ενισχυθεί με το ποσό των 525.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ακόμα παραμένει ανοιχτό εάν θα επιστραφεί όλο το ποσό ή τμήμα αυτού.

Ο κανονισμός της Ε.Ε. αναφέρει ότι σε περιόδους κρίσης, με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, τα κράτη-μέλη μπορούν να παρέχουν ενισχύσεις για την κάλυψη παγίων δαπανών που δεν καλύπτονται από τον τζίρο τους, σε ποσοστό 90% για τις μικρές επιχειρήσεις και 70% για όλες τις υπόλοιπες. Οι επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν θα πρέπει να απασχολούν έως 250 εργαζομένους και να έχουν τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.

Μείωση ενοικίων

Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή διάταξη που θα ορίζει ότι για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι κλειστές επιχειρήσεις απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του ενοικίου, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν με το 80% του μισθώματος από το κράτος, το οποίο καταβάλλεται αφορολόγητα. Μάλιστα, η διάταξη θα αφήνει ανοιχτό το θέμα της επέκτασης του μηδενικού ενοικίου και τους επόμενους μήνες, προκειμένου να στηριχθούν οι κλειστές επιχειρήσεις της εστίασης, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Πηγή: kathimerini.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πρώτα «λουκέτα» στην εστίαση – Σε απόγνωση χιλιάδες επιχειρηματίες

Published

on

Καμία συζήτηση μέχρι στιγμής για επαναλειτουργία για την εστίαση

Μπορεί να άνοιξε το λιανεμπόριο, η επαναλειτουργία της εστίασης όμως δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα, όπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης.

Οι επαγγελματίες του κλάδου είναι σε απόγνωση, ενώ τα μέτρα στήριξης δεν έχουν αποτρέψει ήδη τα πρώτα λουκέτα.

Οι πενιχρές εισπράξεις που κατέγραψε ο κλάδος το 2020 αλλά κυρίως το σκληρό lockdown του Νοεμβρίου, οδήγησε πολλούς επιχειρηματίες του χώρου, να σταματήσουν οριστικά τη λειτουργία των εστιατορίων ή των καφε-μπαρ τους.

Ιδιοκτήτες έχουν έρθει σε τόσο δύσκολή κατάσταση ώστε να δηλώνουν πως μετά το κατάστημά τους φοβούνται μήπως χάσουν και το σπίτι τους.

Ο χαμένος τζίρος του κλάδου το εντεκάμηνο μέχρι και το Νοέμβριο φτάνει τα 3 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 50% σε σχέση με το 2019.

Πλέον στρέφουν την προσοχή τους στα μέτρα ενίσχυσης από την κυβέρνηση ώστε να έχουν τη μικρότερη δυνατή ζημία, περιμένοντας την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων τους.

Πηγή

Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ