Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας για Μετρό, αεροδρόμιο και τον ΠΑΟΚ από τη Θεσσαλονίκη

Published

on

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε χθες Τετάρτη (13/12) τη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει την πρώτη ΤΟΜΥ πανελλαδικώς. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ-3 όπου μίλησε για τη Θεσσαλονίκη, το Μετρό, το αεροδρόμιο, το Λιμάνι, αλλά και τον… ΠΑΟΚ και τα τέσσερα γκολ με τα οποία κέρδισε τον Παναθηναϊκό!

Τι είπε για τη Θεσσαλονίκη και τον… ΠΑΟΚ

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη Θεσσαλονίκη και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Πρωθυπουργού στην πόλη είπε πως αποδείχθηκε ότι η δημιουργία του έχει αλλάξει την ατζέντα των θεμάτων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι πρέπει να διεκδικήσει τον ρόλο που της αξίζει αυτόν της πρωτεύουσας της βαλκανικής συνεργασίας. Για το έργο του Μετρό σημείωσε ότι έπαψε να είναι ανέκδοτο και σε 2,5 χρόνια η σημερινή κυβέρνηση έκανε όσα δεν έγιναν δώδεκα χρόνια, από το 2004 μέχρι το 2016. Για το αεροδρόμιο “Μακεδονία” είπε ότι τα έργα που γίνονται θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2018.

Για το γραφείο του πρωθυπουργού: Νομίζω ότι, αν μη τι άλλο, τον έναν αυτό χρόνο που λειτουργεί αυτό το γραφείο, έχει αλλάξει η ατζέντα των θεμάτων που βρίσκονται στο προσκήνιο σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την κεντρική εξουσία, με την παρουσία του πρωθυπουργού αλλά και των υπουργών, ήταν περίπου ένα πανηγύρι. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης βεβαίως, και του Αγίου Δημητρίου, παρένθεση.

Για τη Θεσσαλονίκη: Η Θεσσαλονίκη, όμως, κατά τη δική μου εκτίμηση, είναι μία πόλη που δεν πρέπει να διεκδικεί απλά το να είναι η συμπρωτεύουσα, που αυτό, αν θέλετε και την προσωπική μου, έτσι, εκτίμηση, συμπαρασύρει και έναν άγονο ανταγωνισμό. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να διεκδικήσει αυτό που της αξίζει. Δηλαδή, να είναι η πρωτεύουσα της βαλκανικής συνεργασίας. Η πρωτεύουσα, το μεγαλύτερο θα έλεγα λιμάνι, μία εξαιρετικά σημαντική πόλη ολόκληρης της βαλκανικής. Η Θεσσαλονίκη είναι ο κεντρικός κόμβος που μπορεί να συνδέσει το Αιγαίο με τον Εύξεινο Πόντο, με την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τις πρώην χώρες της Γιουγκοσλαβίας και την κεντρική Ευρώπη. Υπ’ αυτήν την έννοια, η Θεσσαλονίκη έχει πάρα πολλές δυνατότητες αναξιοποίητες. Όταν, όμως, εγώ λέω ότι αλλάξαμε την ατζέντα της συζήτησης και για τη Θεσσαλονίκη, εννοώ ότι βάλαμε στο επίκεντρο τα ζητήματα που αφορούν, κατά την εκτίμησή μου, την μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν εδώ. Αναδείξαμε το κρίσιμο θέμα για τους θεσσαλονικιούς, που είναι η έλλειψη χώρων πρασίνου και ελεύθερων χώρων. Η Θεσσαλονίκη έχει, δυστυχώς, τον μικρότερο κατ’ αναλογίαν αριθμό πρασίνου ανά κάτοικο, από όλες τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Είναι, αν δεν κάνω λάθος, 2,43 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο. Αυτό είναι ένας πάρα πολύ μικρός αριθμός. Η Θεσσαλονίκη, λοιπόν, διψάει για ελεύθερο χώρο και για πράσινο. Έχει βεβαίως αυτή την μοναδική ομορφιά του παραλιακού μετώπου, αυτό το εξαιρετικό μέτωπο στη θάλασσα. Εν τούτοις, όμως, το πρώτο πράγμα που επιχειρήσαμε ήταν να βρούμε τον τρόπο, να αποδώσουμε στους δημότες του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ελεύθερους χώρους. Και αυτό κάναμε, τόσο με την παραχώρηση του παλαιού στρατοπέδου Παύλου Μελά όπου ευελπιστούμε να γίνει σύντομα ένα μητροπολιτικό πάρκο ανάσας για τους Θεσσαλονικείς, όσο και με το στρατόπεδο Κόδρα που προχωράμε την διαδικασία παραχώρησης στις δημοτικές αρχές. Αλλά, για να πω και τα άλλα δύο, πολύ σημαντική θεωρώ ότι είναι η παρέμβαση ανάπλασης, εκεί όπου θα γίνει το μουσείο ολοκαυτώματος και η συνολικότερη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Για το Μετρό και το Λιμάνι: Εμείς καταφέραμε μέσα σε δυόμιση χρόνια να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να κάνουμε ό,τι δεν είχε γίνει σε 12 χρόνια. Από το 2004 – 2016 σε 12 χρόνια είχε προχωρήσει περίπου το 40% της υλοποίησης των έργων. Και στα δύο τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει το 60%. Είμαστε στην ευτυχή και την ευχάριστη θέση να σας πούμε, ότι σε δύο χρόνια από τώρα, το 2020 ουσιαστικά θα τεθεί σε λειτουργία κανονικά το Μετρό, αλλά ήδη έχουν ανοιχθεί οι διπλές σήραγγες, σε λίγο ξεκινά η διαδικασία για να μπει το τροχαίο υλικό, το Μετρό δηλαδή γίνεται μία πραγματικότητα. Η υπόθεση με τα αρχαία διευθετήθηκε, μία σειρά από κωλύματα και γραφειοκρατικά και ουσιαστικά και χρηματοδοτικά ξεπεράστηκαν και ό,τι δεν έγινε σε 15 χρόνια, ας το πω εγώ, γίνεται, έγινε τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι, βεβαίως, όχι μόνον το Μετρό, όμως. Είναι, θα έλεγα και ίσως αυτό να είναι το πιο σημαντικό, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης – βεβαίως και με τον τρόπο με τον οποίο προχωρήσαμε σε μία σύμβαση παραχώρησης, η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, αποκτά μία εξαιρετικά σημαντική αναπτυξιακή δυναμική για όλη την Βόρεια Ελλάδα. Αναμένονται επενδύσεις μέχρι το 2021 ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι η σιδηροδρομική Εγνατία, η συμφωνία την οποία υπέγραψα στην Καβάλα με τον Βούλγαρο ομόλογό μου, που είναι ένα έργο πνοής, συνολικά για τη Μακεδονία, την Θράκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου αναβαθμίζει τα τρία μεγάλα λιμάνια, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και με τη σιδηροδρομική διασύνδεση, τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής και την επέκταση από Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς – Βάρνα – Ρουσέ (η πόλη η βουλγαρική στις όχθες του Δούναβη) αλλά και προς το Βουκουρέστι, πλέον συνδέουμε το Αιγαίο με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, με τον Δούναβη και με ολόκληρη τη Βαλκανική και με τη Μαύρη Θάλασσα.

Για το αεροδρόμιο: Για ένα διάστημα, ολίγων μηνών, θα υπάρξει μία σχετική ταλαιπωρία για τους πολίτες, αλλά θα αποκτήσει η Θεσσαλονίκη το Μάρτιο που θα ολοκληρωθούν αυτά τα έργα, ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια στη Βαλκανική, το οποίο θα αποτελεί έναν πολύ ουσιαστικό συγκοινωνιακό κόμβο, για να μπορέσει η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει τη θέση και τη δυναμική που της αξίζει, όχι επαναλαμβάνω μόνον μέσα στον ελλαδικό χώρο, αλλά μία σύγχρονη πρωτεύουσα σε ένα πολύ καίριο σημείο στο χάρτη, ως η καρδιά, η πρωτεύουσα θα έλεγα εγώ, της βαλκανικής συνεργασίας.

Για τον… ΠΑΟΚ: Ο δημοσιογράφος Χρήστος Γιαννούλης της ΕΡΤ-3 του είπε «Καλά εδώ έλεγα νωρίτερα αστειευόμενος για να ευνοήσω τον Τσακαλώτο, τώρα που περνάει τον προϋπολογισμό ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 4-0, τι άλλο να κάνετε;» με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντάει με νόημα «αυτό μας πονάει…».

Τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού

“Πετυχαίνουμε εμείς εκεί που απέτυχαν οι κυβερνήσεις Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά και αυτή είναι η απάντηση σε όσους ισχυρίζονται πως εμείς καταστρέψαμε τη χώρα, καταστρέψαμε την οικονομία”, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σε αυτά τα τρία χρόνια προχωρήσαμε και σε επιλογές δύσκολες που δεν ήταν δικές μας, διότι τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού δεν ανήκαν στην ελληνική κυβέρνηση, ανήκαν στους δανειστές μας. Αυτά τα κλειδιά θα πάρουμε πίσω τον επόμενο Αύγουστο και αυτό θα είναι μια στιγμή ορόσημο για τη χώρα”.

Δεν θα υπάρξει λαϊκή κατοικία που θα “βγει στο σφυρί”

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει λαϊκή κατοικία που θα “βγει στο σφυρί” και για το θέμα των πλειστηριασμών ξεκαθάρισε: “Εγώ δεν έχω καμιά διάθεση να σώσω τις βίλες του 1.500.000 ευρώ με τις πισίνες και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό και σήμερα δεν πληρώνουν μία. Διότι αυτά τα σπίτια βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, η μετεξέλιξη του νόμου Κατσέλη μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις του Γιώργου Σταθάκη στην α΄ αξιολόγηση το οποίο προβλέπει προστασία για χρέη έως 200.000 ευρώ και για αντικειμενική αξία έως 280.000 ευρώ, δεν τελειώνει στο τέλος του 2018 αυτό, ισχύει εσαεί. Στα τέλη του 2018 τελειώνει ο χρόνος που μπορεί κάποιος να υπαχθεί σε αυτή τη διαδικασία.

Οι διαδικασίες πλειστηριασμών που γίνονται και θα γίνονται το επόμενο διάστημα σας υπογράφω και εδώ θα είμαστε, δεν θα αφορούν σπίτια που θα είναι αυτό που όλοι ονομάζουμε λαϊκές κατοικίες. Θα είναι καραμπινάτες περιπτώσεις κακοπληρωτών. Διότι αυτά τα σπίτια θέλουν οι Τράπεζες με αυτές τις περιπτώσεις θέλουν να ξεμπερδέψουν. Να εξυγιανθεί, επιτέλους, το τραπεζικό σύστημα και να μπορέσουν οι Τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους. Σήμερα ένα νέο ζευγάρι που θέλει να χτίσει το μέλλον του δεν μπορεί να πάρει δάνειο. Αυτό είναι δίκαιο;

Γίνεται μεγάλη σπέκουλα από αυτούς που πολύ όψιμα νοιάστηκαν

Δεν θα υπάρξει λαϊκή κατοικία η οποία θα “βγει στο σφυρί”. Η διαδικασία, όμως, των πλειστηριασμών πρέπει να προχωρήσει για να εξυγιανθούν οι Τράπεζες και θα αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα αφορά καραμπινάτες περιπτώσεις για τις οποίες όποιοι σπεύδουν ή θα τολμήσουν να σπεύσουν να τις υπερασπιστούν, θα πρέπει να ντρέπονται”.

Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019

Ο πρωθυπουργός τοποθέτησε τις βουλευτικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας και σημείωσε: “Εγώ επιδιώκω και επιθυμώ η επόμενη εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβρη του 2019 να είναι μια εκλογική αναμέτρηση που θα αφορά την επόμενη μέρα της χώρας”.

Οπως είπε οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν τα αποτελέσματα της σημερινής διακυβέρνησης και υπογράμμισε: “Αναλάβαμε μια ανεργία στο 27%. Θα την παραδώσουμε κάτω από 17%, μείον δέκα μονάδες. Εμείς παραλάβαμε μια χώρα που ήταν στο χείλος του γκρεμού. Θα παραδώσουμε μια χώρα η οποία θα βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης, στην Ευρωζώνη με ανακτημένο το κύρος της και το δυναμισμό της σε διεθνές επίπεδο, παράγοντας και πυλώνας σταθερότητας και μια οικονομία η οποία θα τρέχει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μια ανεργία που θα αποκλιμακώνεται και, βεβαίως, με κοινωνική δικαιοσύνη την οποία δεν την είδαμε ούτε στα χρόνια της ανάπτυξης ούτε στα χρόνια των μνημονίων. Εκεί θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός γι αυτά που κάναμε, αλλά το κρίσιμο θα είναι και το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα. Κι εγώ θέλω να εστιάσω μετά το καλοκαίρι του 2018 τη συζήτηση στην επόμενη μέρα. Υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα που πρέπει να αλλάξουν και θα κριθούμε όλοι για τις θέσεις μας απέναντι σε αυτά”.

Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στη δικαστική εξουσία

Σε ερώτηση για τη δικαστική εξουσία ο πρωθυπουργός απάντησε ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να σέβονται τις αυτόνομες διαδικασίες της δικαστικής εξουσίας, οφείλουν να μην παρεμβαίνουν στο έργο της και αφού τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τη δική του κυβέρνηση για τέτοιου είδους παρεμβάσεις παρατήρησε: “Οταν βλέπω δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα του μέσου πολίτη κι εγώ ,ως απλώς πολίτης, αγανακτώ. Οταν βλέπω να επιχειρούν ή να επιθυμούν να βγάζουν αντισυνταγματικούς νόμους που αφορούν τα δικά τους εισοδήματα ή όταν βλέπω να επιχειρούν ή να επιθυμούν και σπεύδουν να μην ελέγχονται, όπως όλοι οι υπόλοιποι έχοντες θέσεις ευθύνης, τότε και εγώ και ως πολίτης αγανακτώ και ως έχων τη βαρύνουσα ευθύνη, με εξέλεξε ο ελληνικός λαός προφανώς όχι για να κρατάω τη γνώμη μου μέσα μου, οφείλω να εκφράζω αυτή τη δυσαρέσκεια και οφείλω να το κάνω και για την προστασία του ίδιου του θεσμού”.

“Συμπαθής πολιτικός που κουβαλάει πολλά βαρίδια ο κ. Μητσοτάκης”

Σε ερώτηση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός απάντησε πως “ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας συμπαθής πολιτικός που κουβαλάει πολλά βαρίδια και από το παρελθόν του και από το παρόν. Δεν θέλω να κρίνω τις προσθέσεις του. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να κάνω δίκη προθέσεων, θέλω να πω όμως ότι κάθε πολιτικός και ιδιαίτερα όποιος θέλει να διεκδικήσει ανώτατα αξιώματα οφείλει να μην αφήνει καμιά σκιά και σε σχέση με τα εισοδήματα του και σε σχέση με τη δραστηριότητα την επιχειρηματική, τη δική του και της οικογένειας του και σε σχέση με τις θέσεις του για το αύριο της χώρας”.

“Είμαι σκληρό καρύδι”

Όσον αφορά τον εαυτό του και πως θα ήθελε να καταγραφεί στην ιστορία ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Εγώ θα ήθελα να καταγραφεί η πολιτική μου παρουσία ως μια παρουσία επιδίωξης στήριξης του δίκιου, της ισότητας και της δημοκρατίας. Αυτό θα είναι το πιο σημαντικό που θα ήθελα να μείνει, ότι πάλεψα για το δίκιο”.

Σε ερώτηση αν ως πρωθυπουργός ζει τη ζωή του απάντησε πως το γεγονός ότι είναι νέος έχει το θετικό ότι διαθέτει αντοχές και μεγάλο πείσμα. “Είμαι σκληρό καρύδι”, είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα σημείωσε πως δεν έχει προσωπική ζωή και θέλει να διατηρήσει τις λίγες στιγμές που καθημερινά βρίσκεται με τα παιδιά του.

“Αστοχη η παρέμβαση Τουσκ”

Για το προσφυγικό και την παρέμβαση του Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός είπε πως «είναι μια άστοχη παρέμβαση , άκαιρη άσκοπη η οποία δεν έχει πιθανότητες, ευτυχώς για μας να υιοθετηθεί, δεν θέλω να καταλογίσω προθέσεις σημασία έχει ότι βάζει ξαφνικά από το παράθυρο στην ατζέντα της Συνόδου μια συζήτηση η οποία είχε λήξει με ένα τρόπο ο οποίος άφηνε ήδη πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της Ευρώπης διότι η συζήτηση αυτή αφορά την ιδιοσυγκρασία και την ταυτότητα της ίδιας της Ευρώπης. θα είμαστε ένα σύνολο κρατών όπου ο καθένας θα κοιτάζει την πάρτι του και θα θεωρεί ότι η Ευρώπη είναι μια a la cart υπόθεση μέχρι εκεί που μπορεί να έχει οφέλη και μετά και από εκεί και πέρα καμία συνεισφορά ή θα είμαστε μια Ένωση κρατών που θα μοιραζόμαστε τις ευθύνες και τα βάρη.

Αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα συζήτησης για την επόμενη ημέρα. Και αν θέλετε όλη αυτή η διαδικασία που έχει ξεκινήσει και με την επίσκεψη Μακρόν , τις ομιλίες που κάναμε στην Πνύκα αλλά ένας προβληματισμός που έχει διαπεράσει και τη δομή της συζήτησης στις Συνόδους μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, αφορά αυτό τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε στη θεσμική οργάνωση της ΕΕ για να δούμε ότι δεν μπορεί κάποιες χώρες που δεν αντιλαμβάνονται την Ευρωπαϊκή ενοποίηση ως μια προοπτική επιμερισμού ευθύνης και βαρών πως αυτοί δεν θα εμποδίσουν όλους τους υπόλοιπους να προχωρήσουν μπροστά».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε «είναι πολύ δυσάρεστο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχεται να δικαιώσει αυτούς τους λίγους που εμποδίζουν τη συζήτηση για να προχωρήσουν όλοι οι υπόλοιποι μπροστά. Εγώ δεν πρόκειται να μασήσω τα λόγια μου αύριο διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πληγεί διπλά από λάθη και αδυναμίες της ίδιας της ΕΕ, αναφέρομαι στην οικονομική κρίση είναι πρόσφατες οι δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο έγιναν στο πόδι και με μοναδικό σκοπό να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι η ελληνική οικονομία» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Πάντως επέμεινε τονίζοντας «μετά το 2015 δεν φτάνει που είχαμε την οικονομική κρίση, βρεθήκαμε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ήπειρος μετά το β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Ε! αυτό δεν μπορεί να πέφτει μονομερώς στις πλάτες μιας μικρής χώρας. Η Ελλάδα είναι το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, εμείς είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης και άρα οι άνθρωποι που έρχονται εδώ πρόσφυγες , οικονομικοί μετανάστες δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι δεν έρχονται για να μείνουν στη χώρα έρχονται για να πάνε στο κέντρο. Είμαι πολύ καθαρός σε σχέση με αυτό που λέω και αυτό που εννοώ , η Ελλάδα επαναλαμβάνω ή θα βρίσκεται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με υποχρεώσεις και δικαιώματα και αντιστοίχως υποχρεώσεις και δικαιώματα θα έχουν και οι άλλοι , εμείς τηρούμε τις υποχρεώσεις μας σε όλο το πλαίσιο το θεσμικό το Ευρωπαϊκό , πρέπει αυτές τις δεσμεύσεις να τις τηρήσουν και οι άλλες χώρες. Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σαφές ότι από την πλευρά μας δεν θα γίνει αποδεκτό να ενταχθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου οποιαδήποτε φράση η οποία θα παραπέμπει σε μια εκδοχή του καταμερισμού με τις ποσοστώσεις τις αντίστοιχες σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη -μέλη της Ε.Ε» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως δεν είναι καλή και είναι δύσκολη στην αντιμετώπιση της «έχουμε να εφαρμόσουμε μια δύσκολη συμφωνία , βεβαίως εάν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη» τόνισε και υπογράμμισε πως αν και πιέζονται τα νησιά μας η κατάσταση δεν είναι το ίδιο δύσκολη όσο ήταν πριν τη συμφωνία. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε «το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι ενώ υφίστανται ακόμα έστω και μειωμένες οι ροές η διαδικασία που απαιτείται για το άσυλο είναι χρονοβόρες».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην οικονομική ενίσχυση της ΕΕ υπογραμμίζοντας πως τα χρήματα δεν δίνονται στην ελληνική κυβέρνηση αλλά σε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε και τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν ακόμα και στις περιπτώσεις των αιτήσεων ασύλου που έχουν απορριφθεί.

«Όταν έχουμε κάποια κέντρα υποδοχής τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν 2500 ανθρώπους και φτάνουν κάποιες στιγμές να φιλοξενούν 6000 και 7000 ανθρώπους τότε και στο καλύτερο ξενοδοχείο να ήταν αυτή η φιλοξενία οι τρεις και τέσσερις φορές χωρητικότητα δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «έχουμε τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες αρνούνται δικαιολογημένα ή μη , να μπουν σε μια συζήτηση για το πως θα μπορέσουμε να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή». Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αποφασισμένος να παρέμβει και θεσμικά όπου χρειαστεί κυρίως για την επιτάχυνση της απονομής ασύλου αλλά και για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών προκειμένου να μην προκύπτουν προβλήματα.

«Είναι καχύποπτες οι τοπικές κοινωνίες ενδεχομένως να έχουν το δίκιο τους» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «βλέπουν πως σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης» κάλεσε όμως την τοπική αυτοδιοίκηση να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκονται στην ίδια μεριά του τραπεζιού (με την κυβέρνηση) . «Σηκώνουμε μαζί τα βάρη εάν καταρρεύσει η ευρωτουρκική συμφωνία οι πρώτοι οι οποίοι θα υποστούν τις συνέπειες θα είναι οι νησιώτες μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε και επί του σχεδίου της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών με αιχμή την ταχύτατη απομάκρυνση του ευάλωτου πληθυσμού. Συμπλήρωσε τη συμφωνία μεταξύ του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής με τους ομολόγους του στην Τουρκία για την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν θα πάρουν άσυλο.

Πηγή

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνοιγμα καφέ, εστιατορίων με κράτηση – Το σχέδιο και η ημερομηνία

Published

on

Προς άνοιγμα πηγαίνουν τόσο οι καφετέριες, όσο και τα εστιατόρια σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Άλλωστε αύριο ανοίγει ελεύθερο όλο το λιανεμπόριο, χωρίς ραντεβού αλλά με τήρηση των αυστηρών υγειονομικών κανόνων. Στις κόκκινες περιοχές τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με την μέθοδο click away.

Ήδη οι εργασίες στα καταστήματα είναι πυρετώδεις, με τις βιτρίνες να αλλάζουν, τα ράφια να γεμίζουν, τους εργαζόμενους να ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη δουλειά τους μετά από καιρό.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν καφέ και εστιατόρια και μάλιστα άμεσα. Το σχέδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, προβλέπει άνοιγμα τη 1η Φεβρουαρίου με αποστάσεις ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο οι πελάτες να κλείνουν τραπέζι με τηλεφωνική κράτηση. Απαραίτητη είναι προϋπόθεση να μείνουν τα κρούσματα στα επίπεδα που είναι σήμερα κάτι που θα “ξεκλειδώσει” και άλλες δραστηριότητες.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Ποιες δραστηριότητες τελούν ακόμη σε αναστολή – Ολοι οι ΚΑΔ

Published

on

Το λιανεμπόριο παίρνει σήμερα μια σημαντική ανάσα με το άνοιγμά του, ωστόσο αρκετές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να παραμένουν σε αναστολή.

Υπηρεσίες εστίασης, παιχνιδιών, κινηματογράφοι και νυχτερινή διασκέδαση μεταξύ άλλων, παραμένουν κλειστά.

Ποιοι ΚΑΔ παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας

Οι δραστηριότητες για τις οποίες συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας είναι:

1. Δραστηριότητες επιχειρήσεων διαχείρισης και λειτουργίας κατασκηνωτικών χώρων/ΚΑΔ 55.30.

2. Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά/ΚΑΔ 56.10.

3. Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις/ΚΑΔ 56.21.

4. Άλλες υπηρεσίες εστίασης, με εξαίρεση τις υπηρεσίες γευμάτων που παρέχονται από στρατιωτικές τραπεζαρίες (ΚΑΔ 56.29.20.01) και τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά/ΚΑΔ 56.29.

5. Δραστηριότητες παροχής ποτών, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά/ ΚΑΔ 56.30.

6. Υπηρεσίες εκμετάλλευσης κινηματογραφικών ταινιών/ΚΑΔ 59.13.11.02.

7. Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών/ΚΑΔ 59.14.

8. Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων/ΚΑΔ 77.22.

9. Υπηρεσίες ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης μοτοσικλετών και τροχόσπιτων/ΚΑΔ 77.39.13.

10. Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων/ΚΑΔ 77.39.19.03.

11. Υπηρεσίες κρατήσεων για συνεδριακά κέντρα και εκθεσιακούς χώρους/ΚΑΔ 79.90.32.

12. Υπηρεσίες κρατήσεων για εισιτήρια εκδηλώσεων, υπηρεσίες ψυχαγωγίας και αναψυχής και άλλες υπηρεσίες κρατήσεων π.δ.κ.α./ΚΑΔ 79.90.39.

13. Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων/ ΚΑΔ 82.30.

14. Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και οι υπηρεσίες προπονητή αθλητών (85.51.10.06) που σχετίζονται με ατομικά αθλήματα και αθλητές που συμμετέχουν στην Α’ κατηγορία καλαθοσφαίρισης (basket league) και ποδοσφαίρου (Superleague) και σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες/ΚΑΔ 85.51.

15. Πολιτιστική εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση/ΚΑΔ 85.52.

16. Δραστηριότητες Σχολών Ερασιτεχνών Οδηγών/ ΚΑΔ 85.53.

17. Άλλη εκπαίδευση π.δ.κ.α., εξαιρείται η ειδική αγωγή και η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση/ΚΑΔ 85.59.

18. Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους/ΚΑΔ 88.10.11.

19. Υπηρεσίες κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων/ΚΑΔ 88.10.12.

20. Τέχνες του θεάματος/ΚΑΔ 90.01.

21. Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος/ΚΑΔ 90.02.

22. Υπηρεσίες ενορχηστρωτή/ΚΑΔ 90.03.11.04.

23. Υπηρεσίες μουσουργού/ΚΑΔ 90.03.11.07.

24. Υπηρεσίες χορογράφου/ΚΑΔ 90.03.11.17.

25. Υπηρεσίες χορωδού/ΚΑΔ 90.03.11.18.

26. Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες/ΚΑΔ 90.04.

27. Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων/ΚΑΔ 91.01.

28. Δραστηριότητες μουσείων/ΚΑΔ 91.02.

29. Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών/ΚΑΔ 91.03.

30. Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων/ΚΑΔ 91.04.

31. Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα εκτός από υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας (on-line) σύνδεση (92.00.14), Υπηρεσίες στοιχημάτων σε απευθείας (online) σύνδεση (92.00.21)/ΚΑΔ 92.00.

32. Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων ως προς τους εσωτερικούς τους χώρους και ως προς τους χώρους ομαδικής άθλησης, με εξαίρεση α) τις εγκαταστάσεις που διενεργούνται προπονήσεις και αγώνες ομάδων Α’ και Β’ κατηγορίας ποδοσφαίρου (Superleague Ι και Superleague ΙΙ), Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket league) και πετοσφαίρισης (Volleyleague), β) τις εγκαταστάσεις που διενεργούνται προπονήσεις ομάδων Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, πετοσφαίρισης γυναικών (Volleyleague γυναικών), υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών και γυναικών, γ) εγκαταστάσεις όπου προπονούνται αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς και Παραο-λυμπιακούς αγώνες, δ) τους προπονητές που παρέχουν υπηρεσίες σε ατομικά αθλήματα/ΚΑΔ 93.11.

33. Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων, με εξαίρεση τους αθλητικούς ομίλους που συμμετέχουν στην Α’ και Β’ κατηγορία ποδοσφαίρου (Superleague Ι και Superleague ΙΙ), στην Α’ κατηγορία καλαθοσφαίρισης (Basket league) και πετοσφαίρισης (Volleyleague) και σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες/ΚΑΔ 93.12.

34. Εγκαταστάσεις γυμναστικής/ΚΑΔ 93.13.

35. Άλλες αθλητικές δραστηριότητες, με εξαίρεση υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες (93.19.13.03) και υπηρεσίες που σχετίζονται με αθλητές που συμμετέχουν σε ατομικά αθλήματα και στην Α’ και Β’ κατηγορία ποδοσφαίρου (Superleague Ι και Superleague ΙΙ), στην Α’ κατηγορία καλαθοσφαίρισης (Basket league) και πετοσφαίρισης (Volleyleague) και σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες/ΚΑΔ 93.19.

36. Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων/ΚΑΔ 93.21.

37. Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας/ΚΑΔ 93.29.

38. Υπηρεσίες που παρέχονται από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ενώσεις, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν παροχή υπηρεσιών σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, και ιδίως παραπομπές και συνοδεία σε θέσεις φιλοξενίας, υπηρεσίες διερμηνείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και νομικής συνδρομής/ΚΑΔ 94.99.16.

39. Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία, εξαιρουμένων των υπηρεσιών διαιτολογίας (ΚΑΔ 96.04.10.01), των υπηρεσιών διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση (ΚΑΔ 96.04.10.02), των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (ΚΑΔ 96.04.10.06), καθώς και της εξ αποστάσεως συμβουλευ-τικής/ΚΑΔ 96.04.

40. Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων/ ΚΑΔ 96.09.19.06.

41. Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ)/ΚΑΔ 96.09.19.09.

42. Υπηρεσίες ιερόδουλου/ΚΑΔ 96.09.19.12.

43. Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κ.λπ. (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις)/ ΚΑΔ 96.09.19.16.

44. Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)/ΚΑΔ 96.09.19.17. Σημειώνεται ότι δεν απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι επιχειρήσεις που έχουν πολλαπλές δραστηριότητες συνεχίζουν τη λειτουργία τους μόνο ως προς τις δραστηριότητες που επιτρέπεται.

Πηγή

Continue Reading

#Instagram

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ