Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δ. Θεσσαλονίκης: Μεγάλη απώλεια εσόδων στην ελεγχόμενη στάθμευση λόγω πανδημίας

Published

on

Σημαντική επίπτωση στα έσοδα του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης (thesi) το οποίο λειτουργεί ο δήμος Θεσσαλονίκης επιφέρει για το τρέχον έτος 2020 η πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Αυτό προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία για τα έτη 2019 και 2020 (το πρώτο οκτάμηνο) τα οποία παρουσιάζονται στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης του δήμου, το Σώμα καλείται να λάβει απόφαση για διατήρηση των τελών στάθμευσης στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή στο 1,7 ευρώ ανά ώρα.

Σύμφωνα, πάντως, με τα έως τώρα στοιχεία και με την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί το τελευταίο δίμηνο του έτους, εκτιμάται ότι οι απώλειες στα έσοδα από την ελεγχόμενη στάθμευση ενδέχεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο ευρώ, δηλαδή περίπου στο 25% των προϋπολογισθέντων εσόδων. Δεδομένου ότι τα έσοδα από τα τέλη ελεγχόμενης στάθμευσης, μετά την αφαίρεση της αμοιβής της εταιρείας η οποία το λειτουργεί, είναι ανταποδοτικά και οφείλει ο δήμος να τα διαθέτει σε δράσεις και έργα τα οποία αφορούν αποκλειστικά τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών, η μείωση αυτή ενδέχεται να επηρεάσει και την υλοποίηση μέρους των έργων τα οποία έχουν περιληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα και χρηματοδοτούνται από αυτά τα έσοδα.

Η μείωση το πρώτο οκτάμηνο

Για το έτος 2020 είχαν προϋπολογιστεί έσοδα 4.200.000 ευρώ, όπως και για το προηγούμενο έτος, αλλά και για το 2021. Το 2019 είχαν εισπραχθεί συνολικά 3.897.393,64 ευρώ, απόκλιση δηλαδή περίπου 7,5%. Εξ αυτών τα 2.428.278,46 αφορούσαν εισπράξεις κατά το πρώτο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου. Το αντίστοιχο διάστημα του 2020 οι εισπράξεις ανήλθαν σε 2.041.493,90, μειωμένες κατά 386.784,56 ευρώ.

Το διάστημα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος του 2019 οι εισπράξεις είχαν ανέλθει στα 1.469.115,18. Δηλαδή το τελευταίο τετράμηνο του προηγούμενου έτους ο δήμος έκανε περίπου το 38% των εισπράξεων όλης της χρονιάς καθώς αυτή την περίοδο η Θεσσαλονίκη έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα λόγω ΔΕΘ, Φεστιβάλ Κινηματογράφου, τριημέρου Αγίου Δημητρίου και Χριστουγέννων.

Για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 έχουν προϋπολογιστεί βεβαίως ανάλογα έσοδα 1.500.000 ευρώ. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ούτε τα μισά από αυτά τα ποσά πρόκειται να εισπραχθούν δεδομένου ότι το σύστημα thesi είναι εκτός λειτουργίας ήδη για τον μήνα Νοέμβριο και πιθανότατα και ολόκληρο τον Δεκέμβριο, λόγω του lockdown. Εκτός αυτού, και τα έσοδα του διμήνου Σεπτέμβριος – Οκτώβριος αναμένεται να είναι μειωμένα καθώς φέτος δεν έγινε και η ΔΕΘ. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι συνολικές απώλειες για το 2020 εκτιμάται πως θα φτάσουν και πιθανότατα θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τα συνολικά έσοδα ποσοστό κοντά στο 62% λαμβάνει η εταιρεία ΣΤΕΛΣΤΑΘ (Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε.). Έτσι, για το 2019 η ΣΤΕΛΣΤΑΘ έλαβε το ποσόν των περίπου 2,4 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως, για το πρώτο οκτάμηνο του 2020 πρόκειται να λάβει περίπου 1,3 εκατ. ευρώ, συν ό,τι εισπραχθεί κατά το τελευταίο τετράμηνο. Τα υπόλοιπα έσοδα, αφού αφαιρεθούν τα λειτουργικά έξοδα του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, διατίθενται για έργα τα οποία αφορούν τη βιώσιμη κινητικότητα.

Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε για το 2021 τα υπολειπόμενα έσοδα προγραμματίζεται να διατεθούν σε έργα όπως συντήρηση διαγραμμίσεων (150.000 ευρώ), προμήθεια και τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων (250.000), μικρής κλίμακας αποκαταστάσεις πεζοδρομίων (80.000 ευρώ) κ.λπ., ενώ το σύνολο της μισθολογικής δαπάνης, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ανέρχεται σε 1,25 εκατ. ευρώ.

Πηγή

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Τρόμος σε περίπτερο – «Πήγαν να σφάξουν τον εργαζόμενο»

Published

on

Αλεξίσφαιρα τζάμια έβαλε ένας περιπτεράς στη δυτική Θεσσαλονίκη, προκειμένου να θωρακίσει το περίπτερό του, εξηγώντας ότι έχει δεχθεί έξι ληστείες τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι 4 εκ των οποίων ήταν ένοπλες.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Τηλέμαχος Αναγνώστου που έχει περίπτερο στην οδό Αριστοτέλους στον Εύοσμο, εξήγησε τι συμβαίνει με την εγκληματικότητα στην περιοχή.

«Έχω δεχθεί έξι ληστείες τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Οι 4 ήταν ένοπλες» τόνισε, εξηγώντας το λόγο που έβαλε αλεξίσφαιρα τζάμια όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι τράπεζες, όπως είπε, και θωράκισε το περίπτερό του.

Εν τούτοις, συνέχισε, παρά τα θωρακισμένα τζάμια, οι ληστές εισέβαλαν εντός. «Μπήκαν μέσα με μαχαίρι. Και ενώ πήραν τα χρήματα, πάλευε να χτυπήσει τον άνθρωπο που είχε νυχτερινή βάρδια με το μαχαίρι να τον σφάξει. Για τέτοια λύσσα μιλάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Μεταφορά ευάλωτων πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα

Published

on

Τη μεταφορά ευάλωτων πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα στα οποία οφείλουν να προσέλθουν, ώστε να εμβολιαστούν κατά της covid-19, αναλαμβάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

“Στο πλαίσιο σχετικής κατεύθυνσης που δόθηκε από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα προχωρήσαμε στην οργάνωση ενός προγράμματος, ώστε να διευκολύνουμε ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι είτε λόγω οικονομικών είτε λόγω άλλης φύσης προβλημάτων δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν με ίδια μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα. Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε την υγεία των συμπολιτών μας, των μοναχικών ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρίες, των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Κανείς μόνος. Κανείς αβοήθητος. Αυτή είναι η μέριμνά μας”, ανέφερε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών Στέλιος Λιακόπουλος.

Για την υλοποίηση του προγράμματος μεταφοράς ευάλωτων πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα θα αξιοποιηθεί το προσωπικό του “Βοήθεια στο Σπίτι” και των ΚΑΠΗ και θα χρησιμοποιηθούν δύο οχήματα κι ένα ειδικό όχημα για τη μετακίνηση ατόμων με αναπηρίες.

Οι πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν με ίδια μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα θα μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 231 0 521.576, 231 0 519.584 και 231 0 550.989 τις καθημερινές από τις 8.00 έως τις 14.00 και από τις 17.00 έως τις 20.00 και τα Σάββατα από τις 10.00 έως τις 14.00. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν την ημέρα και την ώρα του ραντεβού τους για το εμβόλιο, ώστε να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός.

Πηγή

Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ