Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Νίτσας: «Τα νοσοκομεία είναι έτοιμα αν δεχθούν κρούσμα Κοροναϊού»

Published

on

Ψυχραιμία και όχι πανικό συνέστησε ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, για την υπόθεση του Κοροναϊού μιλώντας στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» υποστηρίζοντας ότι ο ιός δεν θα πέσει ξαφνικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ τόνισε παράλληλα ότι τα νοσοκομεία είναι έτοιμα για την αντιμετώπιση ανάλογου περιστατικού.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τον Κοροναϊό: «Να πούμε για τον Κοροναϊό ότι η θνητότητα που παρουσιάζει είναι πολύ χαμηλή, περίπου στο 1,7%. Δεν είναι μεγάλο αυτό το ποσοστό. Η Κίνα είναι μια χώρα με πολλούς κατοίκους, με πυκνό πληθυσμό και αυτό επιτρέπει μεγάλη μεταδοτικότητα και πολλά κρούσματα και πολλούς θανάτους. Στατιστικά ωστόσο δεν είναι πολλοί οι θάνατοι αυτοί. Το 99% των κρουσμάτων βρίσκεται εντός της χώρας, ενώ το υπόλοιπο στις άλλες χώρες γύρω γύρω. Ένα πολύ μικρό ποσοστό ατόμων που έχουν νοσήσει ή νοσούν από τον ιό βρίσκονται στις ευρωπαϊκές χώρες. Προς το παρόν δεν έχουν κάποιο κρούσμα στη χώρα μας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε στο μέλλον».

Την ετοιμότητα των νοσοκομείων: «Εμείς είμαστε έτοιμοι για την πιθανότητα αυτή. Τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να δεχθούν κρούσματα. Υπάρχουν ήδη ύποπτα κρούσματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν και δεν ήταν. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι δεν χρειάζεται πανικός αλλά προστασία. Η κοινή γρίπη άφησε 15 νεκρούς στη χώρα μας. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην μπερδεύουμε τα συμπτώματα».

Τα συμπτώματα του Κοροναϊού και της κοινής γρίπης: «Κάποιος που μπορεί να νοσήσει από τον Κοροναϊό, μπορεί να τον περάσει σαν κρυολόγημα ή να γίνει πνευμονία και να πεθάνει. Αυτός από τον οποίο θα τον πάρουμε θα πρέπει να έχει επισκεφθεί την Κίνα. Δεν θα πρέπει όποιος έχει κρυολόγημα ή μια γρίπη να υποπτεύεται ότι έχει Κοροαοϊό. Είναι συγκεκριμένοι οι τρόποι μετάδοσης του ιού».

Το αν βοηθά το εμβόλιο της γρίπης: «Βοηθάει την κοινή γρίπη και μόνο».

Το αν βοηθά η τάση να αγοράζουν και να κυκλοφορούν με μάσκες: «Τα μέτρα προστασίας είναι μέτρα καθημερινής υγιεινής και φροντίδας. Αφορούν όλους τους ιούς που κυκλοφορούν. Το να πλένουμε τα χέρια μας συχνά, να αποφεύγουμε τους χώρους με πολλά άτομα, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και καθαριότητας μας προφυλάσσει. Το να κυκλοφορούμε με μάσκα θα μπορούσε να μας προστατέψει από τον Κοροναϊό, θα μπορούσε να μας προστατέψει εάν υπήρχε ο ιός στη χώρα μας».

Το πιο δύσκολο στην αντιμετώπιση του Κοροναϊού: «Η επώαση του ιού είναι 14 ημέρες. Ωστόσο, ο ιός δεν θα έπεφτε ξαφνικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σίγουρα όσοι έχουν έρθει σε επαφές με ύποπτες περιοχές βρίσκονται σε καραντίνα, εξετάζονται».

Το εμβόλιο αντιμετώπισης του Κοροναϊού: «Αυτό δεν τον γνωρίζουμε. Είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί το εμβόλιο. Το θέμα είναι μέχρι να βρεθεί σε ποιο βαθμό θα έχει εξαπλωθεί ο ιός».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μωυσίδης: «Ποιον πυροβολείς; Και αν εξοστρακιζόταν;, μεγάλη η ευθύνη των ΠΑΕ»

Published

on

Σε οπαδικές διαφορές αποδίδει η Αστυνομία την αιματηρή συμπλοκή που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη. Ο στρατηγός της αστυνομίας,  Βασίλης Μωυσίδης, μίλησε στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Στη Σέντρα» κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ επεσήμανε πως μεγάλο μερίδιο σε όλο αυτό έχουν και οι ΠΑΕ.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Δυστυχώς συνέβη. Δεν είναι τωρινό φαινόμενο, συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια. Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα. Κάποιοι άνθρωποι πυροβολούσαν μέσα στο κέντρο της πόλης. Φανταστείτε να εξοστρακιζόταν μια. Τι θα γινόταν;  Οι ΠΑΕ έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης και πρέπει να πάρουν μέτρα. Νομίζω θα πρέπει να αναθεωρήσουν και να εξετάσουν πώς παίρνουν άδεια όσοι είναι στη φύλαξη. Ποιον πυροβολείς; Δεν με νοιάζει ποια είναι η ομάδα. Δεν με νοιάζει αυτό. Είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να υπάρχει και να είναι στην ασφάλεια κάποιας ομάδας. Ας αναθεωρήσουμε πολλά σαν άνθρωποι. Να θυμίσω ότι κάποιοι τραμπούκοι έχουν βραβευτεί για την προσφορά τους στο ποδόσφαιρο. Σαφώς και είναι μεγάλη η ευθύνη των ΠΑΕ ».

Πηγή

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΠΘ: Σιωπηρή διαμαρτυρία φοιτητριών για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης

Published

on

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν πριν από λίγη ώρα νεαρές φοιτήτριες διαφόρων συλλόγων, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, στον αύλειο χώρο της φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι φοιτήτριες φορώντας συμβολικά μαύρα φουλάρια και κρατώντας πλακατ με λόγους που προκαλούν τη γυναικεία ανισότητα όπως «κοινωνικοί καταναγκασμοί, ανταγωνισμός, εκμετάλλευση» προχώρησαν σε σιπηρή διαμαρτυρία για πέντε λεπτά, ενώ στη συνέχεια “έσπασαν τη σιωπή τους” φωνάζοντας δυνατά αυτές τις λέξεις προκειμένου να δείξουν τη συμπαράστασή τους απέναντι σε κάθε νέα που έχει υποστεί, κάθε είδους κακοποίηση.

Μάλιστα οι συγκεντρωμένοι διεκδικούν να ξεκινήσουν άμεσα οι νομικές διαδικασίες που αφορούν στις καταγγελίες των φοιτητριών για σεξουαλική κακοποίηση. Ζητούν χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, με εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και τη διεξαγωγή ενημερωτικών́ προγραμμάτων σε σχολεία και σχολές, αθλητικά σωματεία και χώρους αθλητισμού και πολιτισμού.

Ακόμη, τόνισαν ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι με αυτές τους της ενέργειες επιθυμούν να εκφράσουν την αλληλεγγύη και στήριξη στην αθλήτρια Σοφία Μπεκατώρου.

«Πραγματοποιούμε τη συγκεκριμένη δράση ως ένδειξη αλληλεγγύης σε όλα τα θύματα που έχουν βρεθεί σε αντίστοιχη θέση εντός και εκτός του πανεπιστημίου. Πιστεύουμε ότι το φαινόμενο των σεξουαλικών παρενοχλήσεων συνδέεται άμεσα με την ανισότιμη θέση της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία, δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για περιστατικά που απλά τώρα βγήκαν στο φως της δημοσιότητας”, δήλωσε η Άννα Μαρία Ηλιού, πρόεδρος του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ.

Η ίδια τέλος είπε χαρακτηριστικά ότι: “Εμείς καταδικάζουμε κάθε αντίστοιχη ενέργεια μέσα στα πανεπιστήμια και μας φαίνεται τουλάχιστον προκλητικό, η σημερινή κυβέρνηση αντί να δίνει χρήματα για δομές, για ψυχολόγους, για κοινωνικούς λειτουργούς, να δίνει 30 εκατομμύρια για πανεπιστημιακή αστυνομία τη στιγμή που τα πανεπιστήμια μας είναι εδώ και 10 μήνες κλειστά”.

Πηγή

Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ