Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Πέθανε από κορωνοϊό ο «άρχων πρωτοψάλτης» Χαρίλαος Ταλιαδώρος

Published

on

«Έφυγε» σε ηλικία 95 ετών, ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος, κορυφαίος εκπρόσωπος και διδάσκαλος της βυζαντινής ψαλτικής τέχνης, με εγχώρια και διεθνή ακτινοβολία.

Επί εξηνταοκτώ συναπτά χρόνια υπηρέτησε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη και πολύ περισσότερα την ψαλτική τέχνη και τη διδασκαλία της, αφήνοντας πίσω του πλούσιο μουσικό και εκπαιδευτικό έργο. Έφερε, το οφφίκιο του «Αρχοντος πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως» και ήταν ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους της βυζαντινής μουσικής, χοράρχης και διευθυντής βυζαντινών χορωδιών, με πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος εισήχθη στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο στις 6 Δεκεμβρίου, προσβεβλημένος από κορωνοϊό και υπέκυψε, μετά από πολυήμερη νοσηλεία, συνεπεία επιπλοκών που επέφεραν πολυοργανική ανεπάρκεια.

Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη μία παρά τέταρτο, στο κοιμητήριο της Θέρμης Θεσσαλονίκης.

Τη «βαθιά οδύνη» του για την απώλεια «του μεγάλου ανθρώπου, μουσικού και δασκάλου» εκφράζει το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κι όπως ανέφερε ο καθηγητής της έδρας του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του πανεπιστημίου Μακεδονίας, πατήρ, Νεκτάριος Πάρης, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πολυάριθμους μαθητές του, «ο Χ. Ταλιαδώρος υπήρξε εκ των κορυφαίων ιεροψαλτών και διδασκάλων της ψαλτικής» και τη μετέδωσε με συνέπεια σε «πάρα πολλούς μαθητές, ενεργούς ψάλτες».

«Ήταν ο τελευταίος των μεγάλων ιεροψαλτών, έφυγε ο άρχοντας πρωτοψάλτης της Θεσσαλονίκης» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Σωματείου ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «’Αγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» Πάρις Γκούνας και πρόσθεσε:

«Σίγησε ο λέων της ψαλτικής τέχνης, ο δάσκαλος, γνήσιος εκφραστής της σπουδαίας πατριαρχικής ψαλτικής παράδοσης. Διακόνησε το ιερό αναλόγιο με περισσή αγάπη και αξιοθαύμαστο ζήλο. Χαρισματικός δάσκαλος, δίδαξε την πατρώα μας εκκλησιαστική μουσική, διατηρώντας την αυθεντική και αλώβητη από άλλα στοιχεία. Τη μεταλαμπάδευσε, στην αυθεντική μορφή, στη δομή της, σε χιλιάδες μαθητές. Σήμερα, στερείται, όχι μόνο η Θεσσαλονίκη μας, αλλά η Ελλάδα ολόκληρη, η Ορθοδοξία, τον ψαλμωδό της ,το σοβαρό και συνεπή άρχοντα της. Αποχαιρετούμε τον σεβαστό δάσκαλο. Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος συγκαταλέγεται στους πέντε κορυφαίους της ψαλτικής τέχνης, μαζί με τους αείμνηστους Αθανάσιο Καραμάνη, Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο, Αθανάσιο Παναγιωτίδη και Αβραάμ Ευθυμιάδη».

«Έφυγε» ο «αρχιτέκτων των φθογγοσήμων»

«Ήταν ο μεγαλοπρεπής ψάλτης της Ορθοδοξίας» λέει ο στενός συνεργάτης του Χρήστος Τογκαρίδης ο οποίος γνώρισε τον δάσκαλο το 1992 στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη και από το 2001 και μετά ήταν διαρκώς κοντά του, συμπαραστάτης στην ψαλτική τέχνη, ως βοηθός (δομέστικος) και ως λαμπαδάριος (αριστερός ψάλτης) τα επόμενα χρόνια.

«Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος ανήκε στην πεντάδα των μεγάλων πρωτοψαλτών του 20 αιώνα. Ήταν ο άνθρωπος, που κράτησε το πατριαρχικό ύφος στην ψαλτική και το μετέδωσε, με πολύ αγάπη, σε χιλιάδες μαθητές πέρασαν από το αναλόγιο του» ανέφερε ο κ. Τογκαρίδης και συνέχισε:

«Έχει ονομαστεί ο αρχιτέκτων των φθογγοσήμων. Είχε ένα φοβερό τάλαντο, ήταν απίθανος μέγας ερμηνευτής της ψαλτικής, μέγας διδάσκαλος, έχει διευθύνει εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν γαλουχηθεί, πάρα πολλοί, χιλιάδες, στο αναλόγιο του. Έχει μεταδώσει σε γενιές και γενιές το πατριαρχικό ψαλτικό ύφος. Είχε καλλιέργεια, ήταν ξεχωριστός, στον τρόπο που έψελνε, που στεκόταν, που διεύθυνε, είχε πολλά χαρίσματα. Είχε και τη γνώση του μεγάλου δασκάλου. Ήταν απαράμιλλης τέχνης τα χερουβικά του».

Το πλούσιο βιογραφικό του Χαρίλαου Ταλιαδώρου

Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος γεννήθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή του ήταν από την Κόνιτσα της Ηπείρου. Ήταν πτυχιούχος Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, μαθητής του πρωτοψάλτη Χριστόφορου Κουτσουράδη και απόφοιτος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Καθοριστική, για την ψαλτική του εξέλιξη, υπήρξε η συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη (1945) με τον ‘Αρχοντα πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνο Πρίγγο. Διετέλεσε ψάλτης, από νεαρή ηλικία, σε γνωστούς ναούς της Θεσσαλονίκης: Αγ. Θεράποντα Κάτω Τούμπας (1942-1944), Αγ. Φανουρίου και Τιμίου Προδρόμου (1944-1952) και από το 1952 πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020, που οι ναοί ανέστειλαν τη λειτουργία τους εξ αιτίας του κορονοϊού.

Έφερε, το οφφίκιο του «Αρχοντος πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως». Δίδαξε τη Βυζαντινή Μουσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1964-1967), στο Μακεδονικό Ωδείο και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Ήταν από τους πιο γνωστούς, και πιο δραστικούς, σύγχρονους ψάλτες του ελλαδικού χώρου, με πλουσιότατη ψαλτική δράση και στο εξωτερικό.

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα ενενηντάχρονα του, πριν από πέντε χρόνια, στη λαμπρή συναυλία που διοργάνωσε η Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις 31 Νοεμβρίου του 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου ερμηνεύτηκαν βυζαντινοί ύμνοι και ψαλμοί. Ο Χ. Ταλιαδώρος διηύθυνε βυζαντινές χορωδίες σε θεσμούς όπως τα «Δημήτρια» και σε εορτασμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και σε άλλες χώρες, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Μ. Βρετανία, στην Αυστραλία και στη Γερμανία.

Το «αντίο» του Ευάγγελου Βενιζέλου

Έφυγε για το ουράνιο αναλόγιο ο άρχων πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, επί εξήντα χρόνια πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας της Θεσσαλονίκης, Χαρίλαος Ταλιαδώρος. Εμβληματική φυσιογνωμία της ψαλτικής παράδοσης της Θεσσαλονίκης, «ενσωματωμένος» στην ατμόσφαιρα της Αγίας Σοφίας. Πραγματικός δάσκαλος που έφτιαξε σχολή. Αυστηρός και χαρισματικός μάστορας. Άρχων οφικιάλιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κυρίως όμως αυθεντικά αρχοντικός άνθρωπος. Σεβαστός φίλος και φύλακας όλων των αναμνήσεων μας από τους μαθητικούς εκκλησιασμούς του 41ου δημοτικού σχολείου και του Β´ γυμνασίου αρρένων Θεσσαλονίκης. Τον αποχαιρετώ με αγάπη και ευγνωμοσύνη. Συλλυπητήρια στους οικείους του.

Πηγή

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ζέρβας: Έκκληση για τήρηση των μέτρων – «Μην ξαναζήσουμε το μαύρο Νοέμβριο»

Published

on

«Να χαρούμε αυτή τη σχετική κανονικότητα με την ανοιχτή αγορά μετά από πολύ καιρό, αλλά να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», ανέφερε ο δήμαρχος

Νέα έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό κατά το τρέχον Σαββατοκύριακο, που είναι ανοιχτή η αγορά στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων, απηύθυνε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στον Status FM107,7 και στον δημοσιογράφο Χρήστο Μάτη.

«Είναι πολύ πρόσφατη η οδυνηρή εμπειρία που είχαμε στο κομμάτι της πανδημίας. Καλό είναι να χαρούμε αυτή τη σχετική κανονικότητα με την ανοιχτή αγορά μετά από πολύ καιρό, αλλά να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Κάνω αυτήν την έκκληση: να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις και να κάνουμε τις μικρότερες δυνατές κινήσεις, ώστε να μην ξαναζήσουμε τον μαύρο Νοέμβριο που έζησε η πόλη μας, που έζησε η χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Πηγή

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Ζητούν καταστήματα… για να γίνουν πάρκινγκ – Πτώση ενοικίων

Published

on

Ελαφρά κινητικότητα στην κατοικία, στον «πάγο» τα επαγγελματικά ακίνητα

Αλλαγές ισορροπιών και νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης προκαλεί η διαδοχή της οικονομικής κρίσης από την πανδημία, με την Covid-19 να λειτουργεί σαν «κερασάκι στην τούρτα» για εξελίξεις, που είχαν ήδη αρχίσει να δρομολογούνται με αφετηρία τα πρώτα χρόνια μετά το 2008-2009.

Μιλώντας σε φορείς της αγοράς, το ΑΠΕ-ΜΠΕ σταχυολόγησε μερικές από αυτές τις αλλαγές, που παρατηρούνται σε εποχή κάθετα μειωμένων μεταβιβάσεων ακινήτων (ως και 60% το 2020 κατά ορισμένες εκτιμήσεις): «πάγωμα» της ζήτησης ακινήτων από τους φοιτητές, λόγω της μη πραγματοποίησης μαθημάτων με φυσική παρουσία στα πανεπιστήμια. Μηδενική ζήτηση -και μεγάλη πτώση ενοικίων- για επαγγελματικά ακίνητα, ορισμένα από τα οποία (σε οδούς περιμετρικά των βασικών εμπορικών αρτηριών του κέντρου) υπάρχει ενδιαφέρον για να μετατραπούν σε …πάρκινγκ ή και σε κατοικίες.

Ελαφρά, κυρίως «αναγνωριστική», κινητικότητα για αγορά κατοικίας και αναθέρμανση της ζήτησης για αντιπαροχή. Σταδιακή έναρξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από Έλληνες του κύματος του brain drain για αγορά ακινήτων, αλλά και ζήτηση, δειλά δειλά, για καινούργιες κατοικίες από ανθρώπους 30-35 ετών, τη γενιά δηλαδή που έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει το δικό της σπίτι λόγω της οικονομικής κρίσης του 2008-2009 και τώρα θεωρεί τις τιμές πιο λογικές. «Φρένο» στο αγοραστικό ενδιαφέρον από Βαλκάνιους, αλλά και εκτιμήσεις για καλύτερες μέρες, μετά την εξομάλυνση της κατάστασης με την πανδημία.

Ελαφρά κινητικότητα στην κατοικία, στον «πάγο» τα επαγγελματικά ακίνητα

«Από τον Μάρτιο η αγορά είναι παγωμένη. Στις ζητήσεις των φοιτητών για ενοικίαση ακινήτων είχαμε πτώση της τάξης του 50% και σε πολλές περιπτώσεις λύση συμβάσεων μίσθωσης, γιατί πολλοί θεώρησαν ότι πληρώνουν τζάμπα, αφού τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο γίνονται διαδικτυακά», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Άγγελος Πασαλίδης, προσθέτοντας ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εμφανίστηκαν διαλλακτικοί και συζητήσιμοι ως προς τις τιμές των μισθωμάτων.

Πάντως, γενικά στην κατοικία, τόσο στη μίσθωση όσο και στην αγορά, υπάρχει ελαφρά κινητικότητα, περισσότερο αναγνωριστική προς το παρόν όπως λέει, καθώς πολλοί, που ενδιαφέρονται -και μπορούν- να αγοράσουν ακίνητο, αναμένουν επιστροφή σε κάποια μορφή κανονικότητας, πριν διαθέσουν χρήματα από τον οικογενειακό «κουμπαρά» για μια τέτοια επένδυση.

Πολλοί βέβαια είναι -σημειώνει- κι εκείνοι, που λόγω έλλειψης ρευστότητας εν μέσω αναστολών εργασίας κτλ, δεν θα μπορούσαν να μετακομίσουν ακόμα κι αν το ήθελαν, καθώς μια μετακόμιση μπορεί να στοιχίζει από 1000-1200 ευρώ έως και 3000 στην περίπτωση ενός μεγαλύτερου σπιτιού. Κατά τον κ. Πασαλίδη, με βάση τα σημερινά δεδομένα και εκτός απροόπτου, εν μέσω καλοκαιριού του 2021, η κινητικότητα στην κατοικία θα είναι έντονη.

Πώς διαμορφώνονται σήμερα οι τιμές; Για τη μίσθωση ακινήτου, οι προβαλλόμενες τιμές ενοικίων είναι μειωμένες κατά περίπου 20% έως και 30%, σε σχέση με πέρυσι. Για την αγορά ακινήτου παρατηρείται επίσης μείωση γύρω στο 20%, η οποία μπορεί να γίνει μεγαλύτερη στις επιτόπου διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη.

Το πολύ μεγάλο πρόβλημα, προσθέτει, εμφανίζεται στα επαγγελματικά ακίνητα, όπου οι διαδοχικές κρίσεις (οικονομική και πανδημική) οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις σε έλλειψη βιωσιμότητας. «Περιμένουμε πως τα νέα μισθωτήρια επαγγελματικών ακινήτων θα είναι μειωμένα κατά τουλάχιστον 30%, σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή», σημειώνει.

Πάντως, αναμένει καλύτερες ημέρες. «Το φαινόμενο του κορωνοϊού και η έναρξη της πανδημίας, ατυχώς συνέπεσε με την έναρξη αλματώδους, καθώς φαινόταν, ανόδου της κατασκευής και επανεκκίνηση της οικοδομής, μετά την οικονομική κρίση. Με την επιστροφή της κανονικότητας, θεωρώ πως η οικοδομή θα επανεκκινήσει», τονίζει.

Εκτιμήσεις για μείωση έως 60% στις μεταβιβάσεις το 2020

Ως τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας για την αγορά ακινήτων περιγράφει το 2020 ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης, μεσίτης Κώστας Γεωργάκος, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων, συνολικά στη χώρα, ήταν πέρυσι μειωμένες κατά 60%, σε σχέση με το 2019.

«Στα επαγγελματικά ακίνητα υπάρχει μεγάλη πτώση και πολλά απλήρωτα ενοίκια. Η εκτίμησή μου από συζητήσεις με ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρηματίες είναι ότι πάνω από το 50% δεν πληρώνουν (τα ενοίκια) κανονικά και στην ώρα τους και αν σήμερα δεν γίνονται εξώσεις, λόγω της κατάστασης, “ αύριο” θα αυξηθούν», εκτιμά.

Πάρκινγκ σε πρώην καταστήματα

Προσθέτει ότι μια τάση που άρχισε να εκδηλώνεται ήδη πριν από την πανδημία και ενισχύεται εξαιτίας αυτής είναι η συγκέντρωση όλης της εμπορικής δραστηριότητας σε πολύ κεντρικά σημεία της πόλης, όπως η Τσιμισκή, η Ερμού και η Εγνατία και τα άδεια επαγγελματικά ακίνητα στα γύρω στενά και όσο κάποιος απομακρύνεται από αυτές τις κεντρικές αρτηρίες.

«Για κάποια ισόγεια καταστήματα, τόσο στο κέντρο όσο και ανατολικά, υπάρχει ζήτηση για να μετατραπούν σε πάρκινγκ ή και σε κατοικίες», λέει ο κ. Γεωργάκος, ενώ στο ερώτημα πόσο έντονο είναι αυτό το φαινόμενο απαντά «αρκετά έντονο, ώστε να γίνει αισθητό».

Στην αγορά κατοικίας, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, σημειώνεται -και ας ακούγεται παράδοξο και ανεξήγητο, όπως λέει- αυξημένο ενδιαφέρον σε σχέση με πέρυσι. «Αν ένα ακίνητο βγει σε καλή τιμή, θα χτυπήσει το τηλέφωνο», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως, μετά τον Σεπτέμβριο του 2020, έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για νέες κατασκευές, αλλά και για αντιπαροχή.

Το ενδιαφέρον αυτό πιθανώς εξηγείται, όπως επισημαίνει, από το γεγονός ότι επαγγελματίες που είχαν «λεφτά στην άκρη», βρίσκουν σήμερα τις τιμές των ακινήτων πολύ πιο συμφέρουσες («ένα καινούργιο διαμέρισμα στα ανατολικά, που το 2008-2009 πωλείτο προς 3500 ευρώ/τμ σήμερα πωλείται 1800-2000 ευρώ, το πολύ 2.500»), αλλά και από την κινητοποίηση της γενιάς των σημερινών 30άρηδων- 35άρηδων, που λόγω της οικονομικής κρίσης είχαν χάσει την ευκαιρία να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι και τώρα βλέπουν ευκαιρίες.

Προσθέτει ότι ήδη έχει αρχίσει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων και από ανθρώπους που είχαν φύγει να εργαστούν στο εξωτερικό στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης («έχουμε ήδη δείγματα ενδιαφέροντος από όσους έφυγαν πριν 10 χρόνια»), ενώ αντίθετα το ενδιαφέρον από τα Βαλκάνια «νέκρωσε».

Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο κ. Γεωργάκος στη ζημία που προκαλεί στην αγορά ακινήτων, αλλά και στην τοπική οικονομία γενικά, η μεγάλη μείωση της ζήτησης για φοιτητικά διαμερίσματα. «Η Θεσσαλονίκη έχει 120.000 φοιτητές, πολλούς από άλλες πόλεις και πάνω από το 50% αυτών των φοιτητών, κατά ορισμένες εκτιμήσεις έως και 70%, δεν νοίκιασαν καν ακίνητο φέτος εξαρχής. Αυτό σημαίνει απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την πόλη», λέει.

Πηγή

Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ