Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Πώς κύλησε η επιστροφή στα σχολεία

Published

on

Δίχως προβλήματα άρχισαν χθες τα μαθήματα στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Σε σχολεία που είχαν απολυμανθεί πήγαν από το πρωί οι μαθητές φορώντας μάσκες, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο θέμα του αερισμού των αιθουσών. Ωστόσο ο αερισμός και κατά τη διάρκεια του μαθήματος είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει γονείς και εκπαιδευτικούς. Και όλα αυτά με δεδομένη την επιδείνωση του καιρού στις επόμενες μέρες. Κάποια σχολεία πάντως ζήτησαν από τους γονείς μαζί με τη μάσκα και το παγουρίνο, να έχουν τα παιδιά μαζί τους στο σχολείο και την… κουβερτούλα τους!

Επιστροφή στα θρανία για μαθητές του δήμου Θεσσαλονίκης

Στα θρανία τους επέστρεψαν οι μαθητές δημοτικών του δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Παιδείας κυρία Δήμητρα Ακριτίδου στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων για το 2021 όλα λειτούργησαν καλά, και από θέμα οργάνωσης, και από θέμα αρμοδιοτήτων. Δεν καταγράφηκε κάποιο πρόβλημα άξιο αναφοράς. Εφαρμόστηκε ό,τι προβλέπονταν από τις διαδικασίες που έχει ορίσει το υπουργείο. Και οι μαθητές χαρήκαν που επέστρεψαν και πάλι στο σχολείο».

Ρωτήσαμε την αντιδήμαρχο για τα αποτελέσματα από τα δωρεάν rapid tests που έκανε ο δήμος σε προσωπικό των σχολείων το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Γενάρη και μας είπε πως και τα 784 δείγματα που ελήφθησαν ήταν αρνητικά. «Αυτό είναι πολύ ευχάριστο νέο και δείχνει πως οι εκπαιδευτικοί μας πρόσεξαν τον εαυτό τους ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων», σημείωσε η κυρία Ακριτίδου. Υπενθυμίζεται πως τα δωρεάν rapid tests ήταν μια πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης προς το προσωπικό των σχολείων.

Όσο για την κακοκαιρία που αναμένεται η αντιδήμαρχος ανέφερε πως «οι σχολικές αίθουσες στο δήμο είναι σε ετοιμότητα. Όλο το διάστημα που παρέμειναν κλειστές έγιναν εργασίες συντήρησης, όπου εντοπίστηκαν προβλήματα στους καυστήρες έγιναν αλλαγές, ενώ υπάρχει επάρκεια σε πετρέλαιο σε όσα σχολεία το χρησιμοποιούν ως τρόπο θέρμανσης. Είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο επιδείνωσης του καιρού», σημείωσε η αντιδήμαρχος.

Μεγάλη προσέλευση στα δημοτικά του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη

Όλα λειτούργησαν κανονικά στην πρώτη μέρα επαναλειτουργίας στα  δημοτικά σχολεία του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη. Όπως ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Τα πρώτα μαθήματα έγιναν δίχως προβλήματα και μάλιστα με αυξημένη προσέλευση μαθητών».

Ερωτηθείς για την απόφασης της επαναλειτουργίας των σχολείων ο ίδιος τόνισε πως στον δικό του δήμο σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ «τον τελευταίο ενάμιση μήνα φαίνεται να πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων, οπότε για την περιοχή μας θα έλεγα πώς ναι, είναι μια σωστή απόφαση το άνοιγμα των σχολείων».

Αξίζει να σημειωθεί πως από σήμερα Τρίτη και μέχρι το Σάββατο από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 3 το μεσημέρι θα γίνονται στην οδό Κύπρου στην Πυλαία (στην είσοδο του Ελαιορέματος μετά το γήπεδο Καραμπουρνιώτη) δωρεάν drive through rapid tests (έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε οδηγούς μέσα από το αυτοκίνητό τους).

Αναφορικά με την κακοκαιρία που αναμένεται όπως είπε ο κ. Καϊτεζίδης «ο δήμος είναι σε ετοιμότητα». «Ήδη έχει επικαιροποιηθεί το σχέδιο αποχιονισμού, τα μηχανήματα είναι στη θέση τους ενώ υπάρχει και αλάτι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Χωρίς προβλήματα η επαναλειτουργία στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης η λειτουργία των νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών πραγματοποιήθηκαν σχολαστικοί καθαρισμοί στο εσωτερικό των κτηρίων, στις αυλές και του εξωτερικούς χώρους. Στα σχολεία έχει ήδη διανεμηθεί η απαιτούμενη ποσότητα μασκών ενώ σε όλα υπάρχει διαθέσιμη η απαιτούμενη ποσότητα αντισηπτικών. Η θέρμανση των κτιρίων τέθηκε σε λειτουργία την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου. Επίσης, ο δήμος με δικούς του πόρους προέβη στην προμήθεια και τη διανομή laptop και tablet στα Γυμνάσια και τα Λύκεια και laptop στα Δημοτικά Σχολεία με ταυτόχρονη διαδικτυακή αναβάθμισή τους. Εξάλλου, ο δήμος ζήτησε ήδη από τον ΕΟΔΥ την αποστολή συνεργείων προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα τεστ σε εκπαιδευτικούς σε συγκεκριμένους χώρους που έχει υποδείξει.

Μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» και ερωτηθείς εάν συμφωνεί με το άνοιγμα των σχολείων τη δεδομένη χρονική περίοδο, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, αναφέρει ότι ο ίδιος προσωπικά δεν ήταν υπέρ του ανοίγματος τη Δευτέρα, αλλά στις 18 Ιανουαρίου, εάν το επέτρεπαν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ειδικότερα η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Εγώ προσωπικά, συντάσσομαι με την άποψη του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλους της επιτροπής λοιμωξιολόγων, κ. Αθανάσιου Εξαδάκτυλου. Δηλαδή, δεν ήμουν υπέρ του να ανοίξουν τα σχολεία σήμερα, αλλά υπέρ του να ανοίξουν στις 18 Ιανουαρίου εφόσον αυτό επιτρεπόταν από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ωστόσο, ο δήμος μας έπραξε ότι είναι δυνατόν και μάλιστα με το παραπάνω, ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία απρόσκοπτα. Βρέθηκα σε σχολικό συγκρότημα σήμερα το πρωί και θα βρεθώ τις επόμενες ημέρες και σε άλλα σχολικά συγκροτήματα. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι ξεκίνησε κανονικά η λειτουργία τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ότι αφορά την επιδημιολογική εικόνα στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, τα τελευταία στοιχεία (11 Ιανουαρίου) δείχνουν ότι τα κρούσματα μειώθηκαν συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, τα κρούσματα στο δήμο είναι 28, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία 4 και κατ΄οίκον 24. Την περασμένη Δευτέρα, τα αντίστοιχα νούμερα ήταν: 35 κρούσματα, 8 νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία και 27 κατ΄οίκον.

Γ. Ιωαννίδης: «Ανησυχούμε για τα ανοιχτά παράθυρα στα σχολεία»

Χωρίς κανένα πρόβλημα άρχισαν να λειτουργούν τα σχολεία του δήμου Δέλτα. Όπως μας ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης «υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από τους μαθητές του δημοτικού που ξεπέρασε το 75%. Ωστόσο οι γονείς ήταν περισσότερο διστακτικοί στο να στείλουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο».

Ο δήμαρχος εξέφρασε τον προβληματισμό του για δύο θέματα. Πρώτον το γεγονός πως σε αρκετά σχολεία του δήμου δεν υπάρχουν δύο είσοδοι οπότε «ειδικά τις πρωινές ώρες παρατηρείται συγχρωτισμός από γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους». Και δεύτερον πολλοί δάσκαλοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το θέμα με τα ανοιχτά παράθυρα. «Ειδικά από δασκάλους που κάνουν μάθημα σε μικρά παιδιά υπάρχει σκεπτικισμός στον όρο του να ανοίγουν τα παράθυρα για τον καλύτερο αερισμό, και ειδικά τώρα που αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας. Θα είναι δύσκολα, όμως είναι στο πρωτόκολλο», σχολίασε ο δήμαρχος. Πάντως τόνισε πως οι σχολικές δομές είναι σε ετοιμότητα για την προβλεπόμενη επιδείνωση του καιρού. «Το διάστημα που ήταν κλειστά τα σχολεία έγιναν βελτιωτικές εργασίες, η θέρμανση λειτουργεί κανονικά, τα κτήρια έχουν απολυμανθεί και έχουν αντισηπτικά», ανέφερε.

Με… κουβέρτα μικροί μαθητές σε δημοτικό σχολείο

Την τσάντα τους, τα παγουρίνο, αλλά και την… κουβερτούλα τους κλήθηκαν να πάρουν μαζί τους στο σχολείο μαθητές στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, το 2ο δημοτικό σχολείο Χαλάστρας με ανακοίνωσή του ζητούσε από τους γονείς να προσθέσουν μια κουβέρτουλα στις προμήθειες που θα δώσουν στο παιδί τους, καθώς η σχολική αίθουσα θα πρέπει να αερίζεται συχνά.

Το σχολείο αναφέρει «Η σχολική αίθουσα θα πρέπει να αερίζεται συχνά και καλά. Για το λόγο αυτό το κάθε παιδί θα πρέπει να έχει μαζί του μια μικρή κουβερτούλα τοποθετημένη σε σακούλα με το όνομά του. Κάθε Παρασκευή θα επιστρέφεται στο σπίτι για πλύσιμο».

Τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της διευθύντριας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χαλάστρας Σμαραγδής Ζαπατέτα. «Το κάναμε για να προφυλάξουμε ακόμη περισσότερο τους μαθητές μας. Ακολουθούμε τις οδηγίες του υπουργείου και τις προσαρμόζουμε στις ανάγκες της σχολικής μας μονάδας. Η θερμοκρασία πέφτει και τα παράθυρα θα πρέπει να είναι ανοιχτά για να αερίζεται ο χώρος. Στόχος μας είναι η μεγαλύτερη προστασία των μαθητών. Οι περισσότεροι ήρθαν σήμερα στο σχολείο» δήλωσε η κ. Ζαπατέτα.

Πεντάλεπτος αερισμός ανά 20 λεπτά

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, είπε ότι «αυτό που θα εφαρμόζεται παντού είναι ο πεντάλεπτος αερισμός των αιθουσών ανά εικοσάλεπτο και εκείνο το πεντάλεπτο οι μαθητές θα φορούν τα πανωφόρια τους, ενώ εκείνη την ώρα οι δάσκαλοί τους θα έχουν τη δυνατότητα να τους επιτρέψουν και το διάλειμμα μάσκας». Σημειώνεται ότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και καθολική τόσο στη διάρκεια του μαθήματος όσο και των διαλειμμάτων. Σχετικά με την περίοδο του φθινοπώρου που οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων λειτούργησαν δια ζώσης και τα κρούσματα που καταγράφηκαν, ο περιφερειακός διευθυντής γνωστοποίησε ότι «σε όλα τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, η διασπορά ήταν μόλις στο 0,63% σε μία σχολική κοινότητα 275.000 μαθητών και 30.000 εκπαιδευτικών», που σημαίνει ότι «σε μία περίοδο μεγάλης επιδημιολογικής έξαρσης, το σχολείο αποδείχθηκε ασφαλής χώρος».

Πρώτοι οι Γερμανοί μάθημα με ανοιχτά παράθυρα

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο το μέτρο με τα ανοιχτά παράθυρο στις σχολικές αίθουσες εφαρμόστηκε στη Γερμανία. Στη συνέχεια, το είδαμε να συμβαίνει τον περασμένο Νοέμβριο στην πόλη Βασιλεία της Ελβετίας. Σε πολλά σχολεία της πόλης οι καθηγητές άνοιγαν τα παράθυρα κάθε 15 λεπτά για να ανανεώνεται ο αέρας. Η κυβέρνηση της Ελβετίας είχε μοιράσει σε 600 μαθητές από μία στρατιωτική κουβέρτα για να μην κρυώνουν.

Rapid tests ζητά ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου

Στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, χθες το πρωί, την ώρα που οι μικροί μαθητές πλημμύρισαν ξανά τις σχολικές αίθουσες στις δύο Ενότητες του Δήμου, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Διά βίου Μάθησης, Σωτήρης Νικολαΐδης, πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων σε σχολικές μονάδες Δημοτικών Σχολείων, Νηπιαγωγείων και Παιδικών-Βρεφονηπιακών Σταθμών, όπου συνομίλησε με τους διευθυντές, από τους οποίους ενημερώθηκε για την πορεία της πρώτης ημέρας μετά από την πολυήμερη αναστολή λειτουργίας. Σημειώνεται ότι στο σύνολο των μονάδων που λειτουργούν, υπάρχει αυξημένο προσωπικό καθαριότητας, που φροντίζει για τη σχολαστική υγιεινή των επιφανειών, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Εξάλλου, ενεργώντας με γνώμονα την ασφάλεια εκπαιδευτικών και μαθητών ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο για τη διενέργεια δωρεάν μοριακών ελέγχων covid-19 στο σύνολο του προσωπικού όλων των Παιδικών-Βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου.

Ταυτόχρονα, από την περασμένη εβδομάδα η Δημοτική Αρχή ήρθε σε επαφή με την Περιφέρεια και τον ΕΟΔΥ, καταθέτοντας αίτημα για τη διενέργεια rapid tests στους εκπαιδευτικούς της Α’βαθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον δήμο, η ενημέρωση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α’ βαθμιας Εκπαίδευσης ήταν ότι οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν, ούτως ή άλλως, να εγγραφούν και να κλείσουν ραντεβού στην πλατφόρμα edu.testing.gov.gr και να εξεταστούν, αξιοποιώντας τη συγκεκριμένη διαδικασία. Λόγω του μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών, ωστόσο, η θέση του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου είναι ότι ο ΕΟΔΥ πρέπει, ανεξαρτήτως των ραντεβού μέσω της πλατφόρμας, να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, ενεργοποιώντας τα αρμόδια κλιμάκιά του στην περιοχή του Δήμου.

Πηγή

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ζέρβας: Έκκληση για τήρηση των μέτρων – «Μην ξαναζήσουμε το μαύρο Νοέμβριο»

Published

on

«Να χαρούμε αυτή τη σχετική κανονικότητα με την ανοιχτή αγορά μετά από πολύ καιρό, αλλά να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», ανέφερε ο δήμαρχος

Νέα έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό κατά το τρέχον Σαββατοκύριακο, που είναι ανοιχτή η αγορά στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων, απηύθυνε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στον Status FM107,7 και στον δημοσιογράφο Χρήστο Μάτη.

«Είναι πολύ πρόσφατη η οδυνηρή εμπειρία που είχαμε στο κομμάτι της πανδημίας. Καλό είναι να χαρούμε αυτή τη σχετική κανονικότητα με την ανοιχτή αγορά μετά από πολύ καιρό, αλλά να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Κάνω αυτήν την έκκληση: να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις και να κάνουμε τις μικρότερες δυνατές κινήσεις, ώστε να μην ξαναζήσουμε τον μαύρο Νοέμβριο που έζησε η πόλη μας, που έζησε η χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Πηγή

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Ζητούν καταστήματα… για να γίνουν πάρκινγκ – Πτώση ενοικίων

Published

on

Ελαφρά κινητικότητα στην κατοικία, στον «πάγο» τα επαγγελματικά ακίνητα

Αλλαγές ισορροπιών και νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης προκαλεί η διαδοχή της οικονομικής κρίσης από την πανδημία, με την Covid-19 να λειτουργεί σαν «κερασάκι στην τούρτα» για εξελίξεις, που είχαν ήδη αρχίσει να δρομολογούνται με αφετηρία τα πρώτα χρόνια μετά το 2008-2009.

Μιλώντας σε φορείς της αγοράς, το ΑΠΕ-ΜΠΕ σταχυολόγησε μερικές από αυτές τις αλλαγές, που παρατηρούνται σε εποχή κάθετα μειωμένων μεταβιβάσεων ακινήτων (ως και 60% το 2020 κατά ορισμένες εκτιμήσεις): «πάγωμα» της ζήτησης ακινήτων από τους φοιτητές, λόγω της μη πραγματοποίησης μαθημάτων με φυσική παρουσία στα πανεπιστήμια. Μηδενική ζήτηση -και μεγάλη πτώση ενοικίων- για επαγγελματικά ακίνητα, ορισμένα από τα οποία (σε οδούς περιμετρικά των βασικών εμπορικών αρτηριών του κέντρου) υπάρχει ενδιαφέρον για να μετατραπούν σε …πάρκινγκ ή και σε κατοικίες.

Ελαφρά, κυρίως «αναγνωριστική», κινητικότητα για αγορά κατοικίας και αναθέρμανση της ζήτησης για αντιπαροχή. Σταδιακή έναρξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από Έλληνες του κύματος του brain drain για αγορά ακινήτων, αλλά και ζήτηση, δειλά δειλά, για καινούργιες κατοικίες από ανθρώπους 30-35 ετών, τη γενιά δηλαδή που έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει το δικό της σπίτι λόγω της οικονομικής κρίσης του 2008-2009 και τώρα θεωρεί τις τιμές πιο λογικές. «Φρένο» στο αγοραστικό ενδιαφέρον από Βαλκάνιους, αλλά και εκτιμήσεις για καλύτερες μέρες, μετά την εξομάλυνση της κατάστασης με την πανδημία.

Ελαφρά κινητικότητα στην κατοικία, στον «πάγο» τα επαγγελματικά ακίνητα

«Από τον Μάρτιο η αγορά είναι παγωμένη. Στις ζητήσεις των φοιτητών για ενοικίαση ακινήτων είχαμε πτώση της τάξης του 50% και σε πολλές περιπτώσεις λύση συμβάσεων μίσθωσης, γιατί πολλοί θεώρησαν ότι πληρώνουν τζάμπα, αφού τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο γίνονται διαδικτυακά», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Άγγελος Πασαλίδης, προσθέτοντας ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εμφανίστηκαν διαλλακτικοί και συζητήσιμοι ως προς τις τιμές των μισθωμάτων.

Πάντως, γενικά στην κατοικία, τόσο στη μίσθωση όσο και στην αγορά, υπάρχει ελαφρά κινητικότητα, περισσότερο αναγνωριστική προς το παρόν όπως λέει, καθώς πολλοί, που ενδιαφέρονται -και μπορούν- να αγοράσουν ακίνητο, αναμένουν επιστροφή σε κάποια μορφή κανονικότητας, πριν διαθέσουν χρήματα από τον οικογενειακό «κουμπαρά» για μια τέτοια επένδυση.

Πολλοί βέβαια είναι -σημειώνει- κι εκείνοι, που λόγω έλλειψης ρευστότητας εν μέσω αναστολών εργασίας κτλ, δεν θα μπορούσαν να μετακομίσουν ακόμα κι αν το ήθελαν, καθώς μια μετακόμιση μπορεί να στοιχίζει από 1000-1200 ευρώ έως και 3000 στην περίπτωση ενός μεγαλύτερου σπιτιού. Κατά τον κ. Πασαλίδη, με βάση τα σημερινά δεδομένα και εκτός απροόπτου, εν μέσω καλοκαιριού του 2021, η κινητικότητα στην κατοικία θα είναι έντονη.

Πώς διαμορφώνονται σήμερα οι τιμές; Για τη μίσθωση ακινήτου, οι προβαλλόμενες τιμές ενοικίων είναι μειωμένες κατά περίπου 20% έως και 30%, σε σχέση με πέρυσι. Για την αγορά ακινήτου παρατηρείται επίσης μείωση γύρω στο 20%, η οποία μπορεί να γίνει μεγαλύτερη στις επιτόπου διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη.

Το πολύ μεγάλο πρόβλημα, προσθέτει, εμφανίζεται στα επαγγελματικά ακίνητα, όπου οι διαδοχικές κρίσεις (οικονομική και πανδημική) οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις σε έλλειψη βιωσιμότητας. «Περιμένουμε πως τα νέα μισθωτήρια επαγγελματικών ακινήτων θα είναι μειωμένα κατά τουλάχιστον 30%, σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή», σημειώνει.

Πάντως, αναμένει καλύτερες ημέρες. «Το φαινόμενο του κορωνοϊού και η έναρξη της πανδημίας, ατυχώς συνέπεσε με την έναρξη αλματώδους, καθώς φαινόταν, ανόδου της κατασκευής και επανεκκίνηση της οικοδομής, μετά την οικονομική κρίση. Με την επιστροφή της κανονικότητας, θεωρώ πως η οικοδομή θα επανεκκινήσει», τονίζει.

Εκτιμήσεις για μείωση έως 60% στις μεταβιβάσεις το 2020

Ως τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας για την αγορά ακινήτων περιγράφει το 2020 ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης, μεσίτης Κώστας Γεωργάκος, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων, συνολικά στη χώρα, ήταν πέρυσι μειωμένες κατά 60%, σε σχέση με το 2019.

«Στα επαγγελματικά ακίνητα υπάρχει μεγάλη πτώση και πολλά απλήρωτα ενοίκια. Η εκτίμησή μου από συζητήσεις με ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρηματίες είναι ότι πάνω από το 50% δεν πληρώνουν (τα ενοίκια) κανονικά και στην ώρα τους και αν σήμερα δεν γίνονται εξώσεις, λόγω της κατάστασης, “ αύριο” θα αυξηθούν», εκτιμά.

Πάρκινγκ σε πρώην καταστήματα

Προσθέτει ότι μια τάση που άρχισε να εκδηλώνεται ήδη πριν από την πανδημία και ενισχύεται εξαιτίας αυτής είναι η συγκέντρωση όλης της εμπορικής δραστηριότητας σε πολύ κεντρικά σημεία της πόλης, όπως η Τσιμισκή, η Ερμού και η Εγνατία και τα άδεια επαγγελματικά ακίνητα στα γύρω στενά και όσο κάποιος απομακρύνεται από αυτές τις κεντρικές αρτηρίες.

«Για κάποια ισόγεια καταστήματα, τόσο στο κέντρο όσο και ανατολικά, υπάρχει ζήτηση για να μετατραπούν σε πάρκινγκ ή και σε κατοικίες», λέει ο κ. Γεωργάκος, ενώ στο ερώτημα πόσο έντονο είναι αυτό το φαινόμενο απαντά «αρκετά έντονο, ώστε να γίνει αισθητό».

Στην αγορά κατοικίας, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, σημειώνεται -και ας ακούγεται παράδοξο και ανεξήγητο, όπως λέει- αυξημένο ενδιαφέρον σε σχέση με πέρυσι. «Αν ένα ακίνητο βγει σε καλή τιμή, θα χτυπήσει το τηλέφωνο», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως, μετά τον Σεπτέμβριο του 2020, έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για νέες κατασκευές, αλλά και για αντιπαροχή.

Το ενδιαφέρον αυτό πιθανώς εξηγείται, όπως επισημαίνει, από το γεγονός ότι επαγγελματίες που είχαν «λεφτά στην άκρη», βρίσκουν σήμερα τις τιμές των ακινήτων πολύ πιο συμφέρουσες («ένα καινούργιο διαμέρισμα στα ανατολικά, που το 2008-2009 πωλείτο προς 3500 ευρώ/τμ σήμερα πωλείται 1800-2000 ευρώ, το πολύ 2.500»), αλλά και από την κινητοποίηση της γενιάς των σημερινών 30άρηδων- 35άρηδων, που λόγω της οικονομικής κρίσης είχαν χάσει την ευκαιρία να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι και τώρα βλέπουν ευκαιρίες.

Προσθέτει ότι ήδη έχει αρχίσει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων και από ανθρώπους που είχαν φύγει να εργαστούν στο εξωτερικό στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης («έχουμε ήδη δείγματα ενδιαφέροντος από όσους έφυγαν πριν 10 χρόνια»), ενώ αντίθετα το ενδιαφέρον από τα Βαλκάνια «νέκρωσε».

Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο κ. Γεωργάκος στη ζημία που προκαλεί στην αγορά ακινήτων, αλλά και στην τοπική οικονομία γενικά, η μεγάλη μείωση της ζήτησης για φοιτητικά διαμερίσματα. «Η Θεσσαλονίκη έχει 120.000 φοιτητές, πολλούς από άλλες πόλεις και πάνω από το 50% αυτών των φοιτητών, κατά ορισμένες εκτιμήσεις έως και 70%, δεν νοίκιασαν καν ακίνητο φέτος εξαρχής. Αυτό σημαίνει απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την πόλη», λέει.

Πηγή

Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ