Σωστή διατροφή και Hashimoto

Φλεγμονή: Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του θυρεοειδούς αδένα, έχει ως αποτελέσμα την εμφάνιση φλεγμονής. Η φλεγμονή διαταράσσει την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς καθώς και τους ρυθμιστικούς του μηχανισμούς. Μειώνει επίσης τον αριθμό και την ευαισθησία των υποδοχέων των θυρεοειδικών ορμονών. Επιπλέον, η φλεγμονή μειώνει την μετατροπή Τ4 σε Τ3, δραστική μορφή των θυρεοειδικών ορμονών. Έτσι, εάν λαμβάνετε ένα φάρμακο που παρέχει συνθετικά Τ4 και μόνο, το σώμα σας ενδέχεται στην πραγματικότητα να μην το μετατρέψει σε μια μορφή των θυρεοειδικών ορμονών που το σώμα μπορεί πραγματικά να θέσει σε χρήση. Μειώστε τη συστηματική φλεγμονή, απολαμβάνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε αφθονία σε τροφές όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, οι ρέγγες, τα καρύδια, οι σπόροι κολοκύθας, οι σπόροι Chia, ο λιναρόσπορος, και οι σπόροι κάνναβης. Επίσης γλιστρήσει κουρκούμη στη διατροφή όποτε μπορείτε. Ο κουρκουμάς περιέχει το ισχυρό αντι-φλεγμονώδες αντιοξειδωτικό κουρκουμίνη. Το τσάι με κουρκουμά είναι επίσης μια νόστιμη επιλογή!

Εντερική διαπερατότητα: Όταν το φράγμα του πεπτικού σωλήνα γίνεται διαπερατό στο σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου, μεγάλα μόρια πρωτεΐνης είναι σε θέση να εισέλθουν απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Το σώμα τοποθετεί μια άνοση απόκριση, η οποία τελικά οδηγεί στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νόσων όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Το άγχος, τροφικές δυσανεξίες, τα εμβόλια και τα αντιβιοτικά, λοιμώξεις, και άλλοι παράγοντες οδηγούν στο σύνδρομο διαρροϊκού εντέρου. Χαμηλά επίπεδα γαστρικού οξέος μπορούν επίσης να αυξήσουν την εντερική διαπερατότητα και τη φλεγμονή.

Δυσανεξία στη γλουτένη: Η γλιαδίνη, το πρωτεϊνικό τμήμα της γλουτένης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη στην πραγματικότητα έχει μια μοριακή δομή που μοιάζει πολύ με αυτή του θυρεοειδούς αδένα. Όταν η γλιαδίνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μέσα από ένα διαπερατό στρώμα του εντέρου, τα αντισώματα ενεργοποιούνται για την καταστροφή της. Αυτά τα αντισώματα επιτίθενται στη γλιαδίνη καθώς επίσης και στους ιστούς του θυρεοειδούς αδένα. Αυτή η ανοσολογική αντίδραση μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες μετά από κάθε φορά που καταναλώνεται. Μια σωστά σχεδιασμένη διατροφή θα βοηθήσει να θεραπευτεί το έντερο, να υποστηρίξει τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης του σώματος, την ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος, και να μειώσει τη φλεγμονή.

Μορφολογία του στομάχου: τα βακτήρια του εντέρου συμβάλλουν στη μετατροπή Τ4 σε Τ3 την ενεργό ορμόνη θυρεοειδή. Αν τα ευεργετικά βακτήρια του στομάχου είναι χαμηλά σε αριθμούς, θα υπάρξει μια σημαντικά μειωμένη μετατροπή της Τ4 σε Τ3. Ενισχύστε την υγεία του πληθυσμών των βακτηρίων στο έντερο, με τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, του κεφίρ, του γάλακτος και του κεφίρ καρύδας.

Το υπερβολικό βάρος και η αντίσταση στην ινσουλίνη: Η περίσσεια λίπους στο σώμα παράγει χημικές ουσίες που προκαλούν φλεγμονή και οδηγούν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον θυρεοειδή. Όπως αναφέρθηκε η φλεγμονή που προκαλείται από τις χημικές ουσίες των λιποκυττάρων επηρεάζουν επίσης τη μετατροπή Τ4 σε Τ3 που εμποδίζει τη σωστή ενεργοποίηση του θυρεοειδούς. Βρείτε έναν επαγγελματία που θα σας καθοδηγήσει μέσα από μια σωστή προσέγγιση για την απώλεια βάρους.

Ισορροπημένο σάκχαρο αίματος: Όταν το σάκχαρο του αίματος είναι χαμηλό, τα επινεφρίδια εκκρίνουν αυξημένες ποσότητες κορτιζόλης. Η κορτιζόλη προκαλεί το ήπαρ να παράγει γλυκόζη σε μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκονεογένεση, προκειμένου να φέρει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι συνηθισμένο να ταλαντεύεται ο οργανισμός από υπογλυκαιμία σε υπεργλυκαιμία, κρατώντας το σώμα σε μια κατάσταση υπερδιέγερση. Αυτό αποδυναμώνει και ερεθίζει το έντερο, τα επίπεδα ορμονών, εξαντλεί τα επινεφρίδια και μειώνει τη συνολική απόδοση του μεταβολισμού, ως αποτέλεσμα αποδυναμώνεται η λειτουργία του θυρεοειδούς περαιτέρω. Τρώτε πρωινό μέσα σε μία ώρα από την αφύπνιση. Τα γεύματα να απέχουν μεταξύ τους 3 ώστε να εξισορροπούνται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Κρατήστε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο με αποφεύγοντας, επεξεργασμένα δημητριακά και τα αλεύρια και δίνοντας έμφαση στα φρέσκα λαχανικά, τα υγιεινά λίπη και τις πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας.

Πηγή: thessdiet.gr