Για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη θα γιορτάσει, φέτος, στις 30 Οκτωβρίου, την απελευθέρωση της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, μετά την επίσημη καθιέρωση της επετείου. Εκτός των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από την επίσημη πολιτεία εκείνη την ημέρα, ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει σειρά δράσεων για τον φετινό εορτασμό.
Περίπατος μνήμης στο κέντρο της πόλης, ονοματοδοσία κεντρικού δρόμου, τοποθέτηση μαρμάρινης στήλης καθώς και πανηγυρική εκδήλωση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με προβολή ντοκιμαντέρ είναι μεταξύ των εκδηλώσεων που έχει αποφασίσει η Οργανωτική Επιτροπή που συγκρότησε το δημοτικό συμβούλιο και η οποία αποτελείται από δημοτικούς συμβούλους και προσωπικότητες της πόλης.
Για προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά τη διάρκεια παρουσίασης των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν. «Πρέπει να τιμούμε την ιστορία μας κοιτάζοντας αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Η απελευθέρωση της πόλης μας είναι κάτι που μας ενώνει και η ενότητα είναι ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται οι φετινοί επίσημοι πρώτοι εορτασμοί», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Όπως σημείωσε ο κ. Μπουτάρης, «ο δήμος θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να γίνει αυτή η ιστορική στιγμή της πόλης, κτήμα όλων των συμπολιτών, νεώτερων και μεγαλύτερων».
«Ως δήμος Θεσσαλονίκης δε θέλουμε να είναι ακόμα μια επέτειος, αλλά θέλουμε να αναδείξουμε στοιχεία για να σκεφτόμαστε. Τα ιστορικά γεγονότα είναι βοηθοί για να κάνουμε πράγματα στο μέλλον», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, κάνοντας λόγο για ημέρα μνήμης για αυτά που ενώνουν και όχι που χωρίζουν. Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Ελλη Χρυσίδου, γνωστοποίησε πως θα αποσταλεί υλικό στα σχολεία, προκειμένου να γίνουν αναφορές στους μαθητές για την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα.
Οι εκδηλώσεις για την πρώτη επέτειο της 30ης Οκτωβρίου
Το επίσημο πρόγραμμα της πολιτείας περιλαμβάνει δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση για την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις 10:15 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, με ομιλίες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού.
Από την πλευρά του δήμου θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί της ίδιας ημέρας περίπατος στο κέντρο της πόλης, όπου θα γίνει αναφορά στον πόλεμο του 1940 και στις θυσίες των Θεσσαλονικέων. Η πορεία θα ξεκινήσει από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και θα καταλήξει στην πλατεία Ελευθερίας. Ο περίπατος, ο οποίος ήταν πρόταση του δημοσιογράφου και συγγραφέα Σπύρου Κουζινόπουλου, θα περάσει μπροστά από τη ΧΑΝΘ, όπου θα γίνει αναφορά στους τέσσερις σχηματισμούς των ανταρτών του ΕΛΑΣ και στην είσοδό τους στην πόλη. Στη συνέχεια θα διασχίσει την οδό Νικ. Γερμανού και θα πραγματοποιήσει στάση μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο.
Ο περίπατος θα συνεχιστεί επί της λεωφόρου Νίκης και θα ακολουθήσει την ανηφορική διαδρομή επί της οδού Ικτίνου με στάση μπροστά από το κτήριο επί της Τσιμισκή όπου ήταν το αρχηγείο της Γκεστάπο. Η διαδρομή θα συνεχιστεί επί της οδού Αγίας Σοφίας και μέσω της Ερμού και περάσει από την πλατεία Αριστοτέλους και τέλος θα καταλήξει στην πλατεία Ελευθερίας.
Στις 19.00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα λάβει χώρα η πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όπου θα εκφωνηθεί πανηγυρικός από την καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Καβάλα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ, το οποίο επεξεργάστηκε η TV100.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα δώσει την ονομασία «Λεωφόρος 30ης Οκτωβρίου» στην ανώνυμη οδό που περνάει μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, από το Λευκό Πύργο έως το δημαρχείο. Επίσης, πρόκειται να τοποθετηθεί μια μαρμάρινη στήλη που θα μνημονεύει τα ιστορικά γεγονότα της 30ης Οκτωβρίου 1944. Στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί έκθεση αρχειακού υλικού και φωτογραφικών ντοκουμέντων από την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου και για δεκαπέντε μέρες.
Διαβάστε τη συνέχεια στο voria.gr