Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η ευρωπαϊκή οικονομία λόγω του επικείμενου Brexit και ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για το τελικό αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας αλλά και σε μια κατάσταση αβεβαιότητας για το μέλλον.
Αθήνα και Λονδίνο συνδέονται με στενούς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς, με το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των κυριότερων πελατών ελληνικών προϊόντων. Κατά συνέπεια, η εμπορική πολιτική που θα επιλέξει μετά την έξοδο από την Ε.Ε. (προστατευτική ή πιο ελεύθερη) είναι πολύ σημαντική για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών.
Σημαντικός λόγος ανησυχίας προκύπτει και από τη διατάραξη της νομισματικής ισοτιμίας, καθώς σε ένα ενδεχόμενο ισχυροποίησης του ευρώ έναντι της στερλίνας καθιστά αυτόματα πιο ακριβά τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, χάνοντας μέρος της ανταγωνιστικότητας τους. Την ίδια ώρα οι εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο καθίστανται φθηνότερες και ενδεχόμενη αύξησή τους θα πιέσει το εμπορικό έλλειμμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου αγαθών προσεγγίζει στα 2,3 δισ. ευρώ με τις ελληνικές εξαγωγές να ανέρχονται στο 1,2 δισ. ευρώ το 2018 παρουσιάζοντας αύξηση 7,2%.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση και η πρόεδρός του, Χριστίνα Σακελλαρίδη, προγραμματίζει τις επόμενες μέρες νέο κύκλο συναντήσεων με υπουργούς και μέλη της κυβέρνησης στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Εξωτερικών, ως συντονιστής των επιμέρους επιχειρησιακών δράσεων των υπουργείων, σχετικά με την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ενημερωτική ημερίδα για τις επιχειρήσεις και το Brexit
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και τον ΣΕΒΕ-Σύνδεσμο Εξαγωγέων, διοργανώνει, την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 16:30-18:30, στην αίθουσα τελετών του ΕΒΕΘ, ενημερωτική ημερίδα για τις επιχειρήσεις και το Brexit.
Την ημερίδα, με θέμα «No Deal BREXIT: Προετοιμασία της Δημόσιας Διοίκησης και των Επιχειρήσεων για την Περίπτωση Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς Συμφωνία», θα προσφωνήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.
Όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός, «στρατηγικός στόχος της Ελλάδας αποτελεί η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο την επομένη ενός Brexit, σε κάθε περίπτωση».
Πάντως, οι επιπτώσεις από το Brexit δεν αφορούν μόνο τους εξαγωγείς, αλλά είναι ένα πολυεπίπεδο ζήτημα για την οικονομία μας και αυτό διακρίνεται και από την πρόσφατη απάντηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου σε ερώτηση σχετικά με το εάν το επικείμενο Brexit, στην τελική κατανομή των ευρωπαϊκών πιστώσεων θα επηρεάσει τη χώρα. Όπως είπε: «Είναι γεγονός ότι το επικείμενο Brexit θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα μας στην κατανομή των πόρων της Πολιτικής Συνοχής για την περίοδο 2021-2027, καθώς φαίνεται να οδηγεί σε περιορισμό των χρηματοδοτικών πόρων για τη χώρα μας τουλάχιστον κατά δύο δισ. ευρώ. Και ενδεχομένως αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να θέσουμε στη διαπραγμάτευση της κατανομής των κοινοτικών πόρων».
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει από όλους τους φορείς να καταθέσουν τις δικές τους εντυπώσεις, απορίες και εκτιμήσεις προκείμενου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα οποιοδήποτε θέμα προκύψει.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, όσο και η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη υπογράμμισαν τη σημασία της σωστής ενημέρωσης και προετοιμασίας των ελληνικών επιχειρήσεων σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κ. Μίχαλος: Να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Όπως υπογράμμισε ο Κ. Μίχαλος, «…το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιέλθει σε καθεστώς τρίτης χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς το διμερές εμπόριο να διέπεται από κάποια διμερή εμπορική συμφωνία. Η ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων θα πάψει και οι εμπορικές συναλλαγές θα διέπονται από τους γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Όλα αυτά συνεπάγονται την επιβολή εθνικών δασμών και πρόσθετων τελωνειακών ή εισαγωγικών διατυπώσεων. Μεγάλη σημασία για την πορεία των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου -και ιδιαίτερα για τις ελληνικές εξαγωγές- θα έχει η συγκεκριμένη εμπορική πολιτική που θα επιλέξει η χώρα, μετά την έξοδο. Αν ακολουθήσει, με άλλα λόγια, μια προστατευτική ή πιο ανοιχτή εμπορική πολιτική και -βεβαίως- αν η πολιτική αυτή θα προσαρμόζεται επιλεκτικά ανά τομέα. Τα εργαλεία πολιτικής που μπορούν να αξιοποιηθούν είναι αρκετά και περιλαμβάνουν από την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων, μέχρι επιδοτήσεις, διμερείς και πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες.
Το μόνο βέβαιο, είναι ότι αυτή τη στιγμή κινούμαστε όλοι σε αχαρτογράφητα νερά. Αυτό που εμείς, ως επιχειρηματική κοινότητα επιδιώκουμε, είναι να ελαχιστοποιηθούν όσο αυτό είναι δυνατόν οι επιπτώσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αφενός μέσω της σωστής ενημέρωσης και προετοιμασίας των ελληνικών επιχειρήσεων. Αφετέρου, με αποτελεσματική κινητοποίηση σε επίπεδο πολιτικής και οικονομικής διπλωματίες, ώστε να διασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι για τη συνέχιση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, την επόμενη ημέρα».
Χρ. Σακελλαρίδη: Ανησυχία από τη διατάραξη της νομισματικής ισοτιμίας
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, δήλωσε:
«Αναμφίβολα η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στις εμπορικές συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου…
Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας προκύπτει από τη διατάραξη της νομισματικής ισοτιμίας και την ισχυροποίηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Νομίσματος έναντι του βρετανικού νομίσματος, της στερλίνας. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα ελληνικά προϊόντα που σήμερα εξάγονται στην Γηραιά Αλβιόνα θα καταστούν αυτόματα πιο ακριβά, χάνοντας σε ανταγωνιστικότητα. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές βρετανικών προϊόντων στην Ελλάδα θα καταστούν φθηνότερες και μοιραία θα αυξηθούν, πιέζοντας το εμπορικό έλλειμμα σε μια εποχή που παρατηρείται ανησυχητική άνοδός του.
Επιπρόσθετα, ενδεχομένως να υπάρξει πλήγμα και στον ελληνικό τουρισμό, διότι τα ελληνικά πακέτα διακοπών θα καταστούν και αυτό αυτόματα πιο ακριβά για τους Βρετανούς τουρίστες. Ο ΠΣΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις και τη συζήτηση γύρω από το Brexit και παραμένει σε εγρήγορση, προκειμένου να βοηθήσει όσο μπορεί στην προσπάθεια των Ελλήνων εξαγωγέων».
Ποιες επιχειρήσεις θα επηρεαστούν από το Brexit
Στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών υπάρχει εκτενής ενημέρωση για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες σχετικά με το Brexit. Όπως σημειώνεται σχετικά οι επιχειρήσεις που θα επηρεαστούν από το Brexit είναι αυτές που:
– Διαθέτουν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Αγοράζουν προϊόντα ή λαμβάνουν υπηρεσίες από το Ηνωμένο Βασίλειο.
– Μεταφέρουν εμπορεύματα και πρόσωπα από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
– Δεν έχουν ποτέ δραστηριοποιηθεί εμπορικά σε χώρες εκτός Ε.Ε.
– Έχουν θυγατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Έχουν κατοχυρώσει διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ευρωπαϊκά εμπορικά σήματα, γεωγραφικές ενδείξεις ή πιστοποιητικά φυτικής ποικιλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Χρησιμοποιούν άδειες τοποθέτησης προϊόντων στην αγορά ή εγκρίσεις που προέρχονται από οντότητες του Ηνωμένου Βασιλείου.
– Απασχολούν Έλληνες υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο ή Βρετανούς υπαλλήλους στην Ελλάδα.
– Συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα με Βρετανούς εταίρους.