«Το παιδί με το Κοχύλι» – Δύο εκδηλώσεις για τον Τρίτωνα
Στις 9 και 12 Νοεμβρίου, ημέρες Τετάρτη και Σάββατο αντίστοιχα, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης υποδέχεται πανηγυρικά την επιστροφή του αγάλματος του μικρού Τρίτωνα στον αύλειο χώρο του μετά από τριάντα χρόνια απουσίας.
Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στις 21.00, το κοινό της πόλης θα απολαύσει το μουσικό παραμύθι «Το παιδί και το κοχύλι», το οποίο δημιουργήθηκε από τη συγγραφέα κ. Βασιλική Χαρίση, ειδικά για την περίσταση και θα παρουσιαστεί από το Σύνολο με Άρπες «PerHarps» (τάξη άρπας Κ.Ω.Θ. της καθηγήτριας κ.Κατερίνας Κίτσου), με αφηγητή τον κ. Άκη Λαλούση (βαρύτονο, καθηγητή Μελοδραματικής Κ.Ω.Θ.) και συντελεστές τους κ.Ματούλα Χατζή – φλογέρα (καθηγήτρια φλάουτου Κ.Ω.Θ), Νταβίνα Φλωρεντίν, κρουστά και Βασιλική Φράγκου, Βασιλίνα Αρβανιτίδου, τραγούδι (τάξη μονωδίας της καθηγήτριας Κ.Ω.Θ. κ. Νάντιας Φιόρου). Τα σκηνικά της παράστασης επιμελείται η σοπράνο κ. Νάντια Φιόρου, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια, τις μεταγραφές και το συντονισμό έχει η κ. Κατερίνα Κίτσου.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο κ. Δημήτρης Γιαννόπουλος, πολιτισμολόγος- διοικητικός υπάλληλος Κ.Ω.Θ., με την ομιλία του για τις περιπέτειες του Τρίτωνα.
Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016, στις 20.00 θα παρουσιαστεί η ιστορία του κτιρίου, όπου στεγάζεται το Κ.Ω.Θ. από τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Βασίλειο Κολώνα. Στη συνέχεια, ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, κ. Μιλτιάδης Παπανικολάου, θα μιλήσει για τα αγάλματα που κοσμούν τον αύλειο χώρο του Κ.Ω.Θ. και ιδιαίτερα το άγαλμα του Τρίτωνα.
Κατόπιν ο κ. Δημήτρης Γιαννόπουλος, θα αναφερθεί με την ομιλία του στις περιπέτειες του Τρίτωνα.
Το άγαλμα του μικρού Τρίτωνα κοσμούσε την ανατολική πλευρά της έπαυλης των Άμποτ, πιθανόν, από την κατασκευή της έπαυλης το 1825-1840 και παρέμεινε εκεί μέχρι το σεισμό του 1978, από όπου και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Άγ. Παύλος, στο Φοίνικα, για να διακοσμήσει ως έργο τέχνης τον εκεί περιβάλλοντα χώρο.
Το 2015 ο Τρίτωνας επιστρέφει στο σπίτι του και έχει να μας διηγηθεί μια περιπέτεια που κράτησε πολλά χρόνια, όμως, δεν τον άλλαξε, καθώς παραμένει ακόμα γοητευτικός, φυσώντας μέσα από το κοχύλι του και προσκαλώντας όλους εμάς στις εκδηλώσεις που οργανώνει το Ωδείο για την επιστροφή του.
Τέλος, η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από την Ορχήστρα Εφήβων του Κ.Ω.Θ. με επιλεγμένα έργα από τη μουσική του παγκόσμιου ρεπερτορίου, υπό τη Διεύθυνση του καθηγητή και μαέστρου, κ. Δημοσθένη Φωτιάδη.