Η Βίλα Χιρς

Στην συνδρομή των οδών Βασιλίσσης Όλγας 144 και Γραβιάς βρίσκεται η βίλα Χιρς γνωστή και ως ματωμένη βίλα.

Άποψη από την Βασ. Όλγας

Το εν λόγω κτίριο σχεδιάστηκε από τον γνωστό αρχιτέκτονα Πιέρο Αριγκόνι και χτίστηκε το 1900, σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή χτίστηκε το 1911 μιας και το αλεξικέραυνο που φέρει στην σκεπή έχει χαραγμένο το έτος 1911. Σε κάθε περίπτωση η βίλα έχει χτιστεί μεταξύ 1900-1911.

cd7a5-pa202713
Άποψη από την Βασ. Όλγας

Δυστυχώς η βίλα αυτή έχει συνδεθεί με μελανές σελίδες της ιστορίας μας οι οποίες ξεκινούν στην διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της κατοχής στο κτίριο εγκαταστάθηκε η Γκεσταπο (Gestapo – Geheime Staatspolizei) “Μυστική Κρατική Αστυνομία” των Ναζί. Ακόμη την ίδια περίοδο στο κτίριο στεγάζονται η Sipo-SD μια υπηρεσία φόβος και τρόμος για τους κατεχόμενους η Sipo ( Sicherheitspolizei) ήταν η ένωση της “Γερμανικής Αστυνομίας” με την SD (Sicherheitsdienst) “Υπηρεσία Ασφαλείας” και οι δύο υπηρεσίες εντάσσονταν στον τομέα της Γκεστάπο και δρούσαν υπό την επίβλεψη του σφαγέα της Πράγας Χάιντριχ Ράινχαρντ ο οποίος ήταν και ιδρυτής της SD και υπαρχηγός της Γκεστάπο.

04ba6-v-hirs
Άποψη από την οδό Γραβιάς

Μεταπολεμικά κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στο κτίριο εγκαταστάθηκε το Α’ Αστυνομικό Τμήμα Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Κάπως έτσι κλείνει ο κύκλος σύνδεσης του κτιρίου με υπηρεσίες ασφαλείας και διάφορες μορφές αστυνομίας ανά τον χρόνο ενώ αρχίζει μια νέα περίοδος. 

Συνεχίζοντας το ταξίδι στο χρόνο σύμφωνα με διηγήσεις παλαιότερων το σπίτι λειτούργησε ως εμπορικό κατάστημα χριστουγεννιάτικων ειδών έως τις αρχές του τις δεκαετίας του 1980. Όταν το κατάστημα σταμάτησε να λειτουργεί, η βίλα αφέθηκε στην φθοροποιό επίδραση του χρόνου καθώς οι κληρονόμοι του αρχικού ιδιοκτήτη βρίσκονται στην Γαλλία.

Επιμέλεια: Δημήτρης Χάϊδας 

Πηγές: 

Βιβλίο: Η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών, Εικονογραφία της συνοικίας των εξοχών 1885-1912, Β. Κολωνάς, University Studio Press, 2014

Περιοδικό: DER SPIEGEL, Έκδοση 51/1965, http://www.spiegel.de/Ιστοσελίδα: http://ptuxiaki.weebly.com/Φωτογραφίες:https://thessarchitecture.wordpress.com/ της  Χρύσας Φραγκούδη