Σχετικά με την ιστορικότητα του κτιρίου ξεκινώντας από το παρελθόν προς το σήμερα στην βίλα Καπαντζή έλαβαν χώρα τα εξής σημαίνονται γεγονότα:
Το έτος 1912 με την απελευθέρωση της πόλης το κτίριο χρησιμοποιείται ως κατοικία του πρίγκιπα Νικόλαου πρώτου στρατιωτικού διοικητή της πόλης.
Το 1917 είναι το έτος σταθμός για την ιστορία του κτιρίου γιατί τότε εν μέσω εθνικού διχασμού μεταξύ διλήμματος “Βενιζέλος ή Βασιλιάς” η βίλα Καπαντζή θα γίνει η έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Αμύνης και κατοικία του Βενιζέλου. Στα σκαλιά αυτής θα τραβηχτεί η φωτογραφία της Εθνικής Αμύνης.
Με την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών η οικογένεια Καπαντζή εγκατέλειψε την Θεσσαλονίκη και μετεγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Κατά αυτόν τον τρόπο το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως στέγη προσφύγων έως το 1928. Έπειτα το κτίριο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας ως ανταλλάξιμη περιουσία ενώ τον ίδιο καιρό εγκαταστάθηκε στους χώρους του η αμερικανική εταιρεία Foundation, που πραγματοποίησε σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στην κεντρική Μακεδονία.
Από το 1938-1972 η βίλα χρησιμοποιήθηκε ως γυμνάσιο τότε απέκτησε την “δεύτερη” ονομασία της μέσω της μακρόχρονης ιδιότητας της. Ήταν το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.
Η Εθνική Τράπεζα το 1982 ξεκινά εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς σκοπούς. Οι εργασίες κρατούν ως το 1989 και γίνονται με γνώμονα τον περιορισμό στο ελάχιστο των επεμβάσεων που θα αλλοίωναν την αρχική μορφή του κτίσματος ώστε να διατηρηθεί η αυθεντικότητα της όψης του.
Από το 1997 μέχρι και σήμερα η βίλα Καπαντζή στεγάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις.
Επιμέλεια: Δημήτρης Χάϊδας
Πηγή: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης