«Αδιαφάνεια με Μαρινάκη, προσβολή το Πρωτάθλημα των Πρεσπών»

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο πρώην Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο οποίος είναι ένας από τους 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν την επερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή για την προωθούμενη εξαγορά της Nova από τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Το ποδόσφαιρο έχει δομικά προβλήματα και οι τελευταίες εξελίξεις τα αναδεικνύουν με εκκωφαντικό τρόπο. Η προοπτική εξαγοράς της Nova από επιχειρηματία ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας θα φέρει μια ποδοσφαιρική ομάδα να ελέγχει τις χρηματοροές των άλλων ομάδων. Μιλάμε για μια τυπική περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων. Θα αποτελεί έναν μοχλό πίεσης στις άλλες ομάδες και θα εισάγει ένα ισχυρό στοιχείο αδιαφάνειας και άνισης μεταχείρισης.

Γνωρίζετε πολύ καλά πως αν εξαιρέσει κανείς 3-4 ομάδες, για τις υπόλοιπες το μπάτζετ εξαρτάται από την τηλεόραση. Αυτές οι ομάδες πολύ εύκολα θα μπορούν να υποκύπτουν σε πιέσεις που θα συνδέονται με τη δυνατότητα να ελέγχει κάποιες τις χρηματοροές προς αυτές. Υπάρχει ζήτημα πραγματικού ασυμβιβάστου, με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί η επιτροπή ανταγωνισμού. Είναι μια ανεξάρτητη αρχή, για την οποία είδαμε πως υπήρχε εξαρχής από τη νέα κυβέρνηση η ζέση και η βιασύνη να αλλάξει η σύνθεσή της.

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στον Τύπο. Στη Θεσσαλονίκη οι εφημερίδες αργούν να φτάσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου διανομής είναι και ιδιοκτήτης εφημερίδας. Διανέμει, δηλαδή, και τους ανταγωνιστές του.

Μήπως το γεγονός ότι η επιτροπή ανταγωνισμού ανέδειξε και πήρε πρωτοβουλίες πάνω σε αυτά τα θέματα ήταν αυτό που πυροδότησε τις εξελίξεις για τις αλλαγές;».

Για το φαινόμενο συγκέντρωσης πολλών μέσων ενημέρωσης στην ιδιοκτησία ενός επιχειρηματία και την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης με την ενεργό συμμετοχή της ΕΡΤ στο ποδόσφαιρο: «Τα ζητήματα αυτά τα αναδεικνύουμε στη διατύπωση της ερώτησης, και θα τα συζητήσουμε και στη Βουλή. Εμείς, ως προηγούμενη κυβέρνηση, είχαμε προχωρήσει σε μια δυναμική παρουσία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στο ποδόσφαιρο. Πήρε τα δικαιώματα αρκετών ομάδων και θέλαμε να υπογράψουμε συμβόλαιο και με άλλες μεγάλες ομάδες. Η Δημόσια τηλεόραση είναι ουδέτερη για το ποιος θα πάρει το Πρωτάθλημα. Θέλαμε την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου, να αυξηθούν τα εισιτήρια, οι υπεραξίες των παικτών, να βλέπει ο κόσμος δωρεάν ποδόσφαιρο και αυτή η επιλογή πάει προς τα πίσω εις βάρος των δικαιωμάτων του Έλληνα φιλάθλου και της αξιοπιστίας του ποδοσφαίρου».

Για την πρωτοβουλία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με το PAOK TV«Όποιος παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να ρίξει το βάρος του στις νέες δυνατότητες διανομής του σήματος, οι οποίες έρχονται από το διαδίκτυο. Αυτή τη στιγμή, τρέχουν μεγάλες επενδύσεις για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών. Δρομολογήσαμε επενδύσεις ύψους τεσσάρων δις ως το 2022. Με τον τρόπο αυτό η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών θα μπορεί να απολαμβάνει ταχύτητες που θα επιτρέπουν καλή απόδοση διαδικτυακής τηλεόρασης. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον ΠΑΟΚ. Το PAOK TV ήταν μια επιλογή μιας εταιρείας, την οποία πήρε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της. Το να υπάρχει ανεξαρτησία σε σχέση με τα οικονομικά και να μην ελέγχεται μια ομάδα από τον ανταγωνιστή της είναι θεμελιώδες για την ισονομία και τη διάφανη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος».

Για όσα λέγονται περί… «Πρωταθλήματος των Πρεσπών»: «Είναι αστεία πράγματα. Τι να σχολιάσω; Είχαμε μια σοβαρή τομή στο ποδόσφαιρο, όλοι όσοι το παρακολουθούν το κατάλαβαν. Είναι μια προσβλητική φράση και για το φίλαθλο κοινό και για τους Μακεδόνες».

Για τα πεπραγμένα του νέου υφυπουργού Αθλητισμού: «Δεν ξεκινήσαμε πολύ καλά νομίζωΟ αρμόδιος τομεάρχης αθλητισμού, ο κ. Γιάννης Μπουρνούς, θα μπορέσει αναλυτικότερα να τοποθετηθεί σε αυτά τα θέματα».

Για την επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η επίκαιρη επερώτηση θέτει πολύ σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας. Θέτει ζητήματα του επαγγελματικού αθλητισμού, ζητήματα Τύπου αλλά και ένα ζήτημα διαχείρισης των τραπεζών. Διότι στα δημοσιεύματα διαβάζουμε ότι προωθείται ένα κούρεμα των δανείων της Nova, για το οποίο η λέξη εξωφρενικό είναι μάλλον επιεικής για να το περιγράψει. Επειδή οι τράπεζες είναι ανακεφαλαιοποιημένες από τα χρήματα του ελληνικού λαού να έχουν τον νου τους για το πώς θα πολιτευτούν στο ζήτημα αυτό. Όλα αυτά την ώρα που μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις πιέζονται γιατί δεν μπορούν να βρουν 20 χιλιάρικα».

Πηγή

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *