Αυτό είναι το σχέδιο Σπίρτζη για την συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης

Στην παρουσίαση του προγράμματος για την συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης προχώρησε σήμερα ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Κατά την παρουσίαση του προγράμματος στους δημάρχους κατέστη σαφές ότι ο ΟΑΣΘ θα συνεχίσει να εκτελεί το έργο των αστικών συγκοινωνιών της πόλης έως το 2020 τουλάχιστον.

Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι όντως υπάρχει νομικό κώλυμα και ρήτρα η οποία βαραίνει το δημόσιο σε περίπτωση που σπάσει την σύμβαση με τον ΟΑΣΘ μονομερώς, παράλληλα καταρρίπτει τις δηλώσεις του κυρίου Αντωνούδη προέδρου της Εγνατίας Οδού Α.Ε. για το τέλος του ΟΑΣΘ που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2016 στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο 93,4” όπου ερωτηθείς για το μέλλον του ΟΑΣΘ ο κύριος Αντωνούδης απήντησε χαρακτηριστικά με την φράση “ΟΑΣΘ τέλος”.

Κατά το σχέδιο του υπουργού μεταφορών σχεδιάζεται η δημιουργία ενός νέου φορέα που θα εποπτεύει την λειτουργία των συγκοινωνιών της πόλης αντί για το σημερινό ΣΑΣΘ. Ο φορέας αυτός μετά το 2020 θα εποπτεύει την λειτουργία των λεωφορείων και του μετρό Θεσσαλονίκης. Ακόμη μετά το 2019 θα δημιουργηθεί μια θυγατρική που θα υπάγεται στον νέο φορέα συγκοινωνιών της πόλης και σ’ αυτήν θα συμμετέχει κατά 51% το δημόσιο και κατά 49% οι δήμοι και οι υπόλοιποι δημόσιοι φορείς της Θεσσαλονίκης.

Ως προς το σχέδιο αυτό οι δήμαρχοι έθεσαν δύο κόκκινες γραμμές:

  1. Ζήτησαν  να απορροφηθούν από τον νέο φορέα όλοι οι εργαζόμενοι που σήμερα απασχολούνται στον ΟΑΣΘ
  2. Να μην υπάρξει καμιά αύξηση του εισιτηρίου

Τέλος, δεν ξεκαθαρίστηκε από την πλευρά του υπουργού εάν ο ΟΑΣΘ θα συμμετάσχει στο νέο σχήμα της διαχείρισης συγκοινωνιών μετά το 2020. Επομένως το υπουργείο μεταφορών και υποδομών ή θα αναδείξει άλλο πάροχο για την λειτουργία των αστικών λεωφορείων μέσω προκήρυξης διαγωνισμού μετά το 2020 ή θα αναθέσει το έργο αυτό σε φορέα του δημοσίου. Έως τώρα διαφαίνεται ότι ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης υποστηρίζει την δεύτερη προαναφερθείσα επιλογή.

Στη συνάντηση παρευρίσκονται ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, o Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων -Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Πέτρος Σουλας, ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης,  ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, καθώς και ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ Απόστολος Αντωνούδης.