Τα τελευταία χρόνια το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας έχει πέσει πολλές φορές στο τραπέζι. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη λειψανδρία στις ένοπλες δυνάμεις, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι προτάσεις για αύξηση της θητείας είχαν μπει στο συρτάρι.
Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είναι έτοιμος να προχωρήσει παρά το πολιτικό κόστος που αναμένεται να είναι μεγάλο.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η λύση είναι μονόδρομος και αφορά στην αύξηση της θητείας, η οποία θεωρείται πλέον κλειδωμένη. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα παρθεί και επίσημα η απόφαση για την εναρμόνιση της στρατιωτικής θητείας στον στρατό ξηράς με τη διάρκεια της θητείας στο ναυτικό και την αεροπορία.
Το φημολογούμενο πλάνο
Πριν από λίγο καιρό η εφημερίδα «Τα νέα» είχαν αναφερθεί με το συγκεκριμένο θέμα. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι επιτελείς του Πενταγώνου περιλαμβάνει αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς (για την ακρίβεια προτείνεται εξίσωση της θητείας σε όλους τους Κλάδους αφού σήμερα η θητεία είναι 9 μήνες στον Στρατό, 12 στην Αεροπορία και 12 στο Ναυτικό), υποχρεωτική στράτευση στα 18, εθελοντική στράτευση γυναικών. Παράλληλα θα εισηγηθούν τακτικές προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, διευθέτηση ανυποτάκτων και ενημερωτική καμπάνια στην κοινωνία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα «ΤΩΝ ΝΕΩΝ», όπως είχε παρουσιαστεί στις 20 Ιουλίου, η πρόσληψη περίπου 2.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) ή Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) με στόχο να επιλυθούν τα σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης και γήρανσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μία από τις άμεσες προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχουν κάνει οι επιτελείς του «Πενταγώνου», ο Στρατός Ξηράς χρειάζεται 1.200 οπλίτες (ΟΒΑ ή ΕΠΟΠ). Τετρακόσιοι από αυτούς υπολογίζεται ότι θα στελεχώσουν τις Ειδικές Δυνάμεις, 400 προορίζονται για θέσεις τεχνικού προσωπικού και άλλοι 400 για τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ειδικά στα νοσοκομεία υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτές. Οι υπόλοιπες 800 προσλήψεις αναμένεται να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και στα άλλα δύο Οπλα, το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία.