Mια σειρά από έργα, τα οποία εγκρίθηκαν από τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, θα αρχίσει να υλοποιεί το επόμενο χρονικό διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Κάποια από αυτά έχουν εγκριθεί εδώ και περίπου ένα μήνα και κάποια νέα έργα εγκρίθηκαν τώρα και αφορούν αναπλάσεις πλατειών και πάρκων (πλατεία Μαβίλη και πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα και πάρκο Ν. Παπάζογλου), πράσινα δώματα σε τέσσερα σχολικά κτίρια με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και διαμορφώσεις σχολικών αυλών με νέες φυτεύσεις, διαμόρφωση δαπέδων, οργάνωση χώρων άθλησης κ.ά. Τα έργα περιλαμβάνουν ακόμη αναπλάσεις πάρκων γειτονιάς αλλά και επέκταση ποδηλατοδρόμων. Πρόκειται για εγκεκριμένα, ώριμα, έργα, και είναι θέμα να χρόνου να ξεκινήσει η κατασκευή τους, όπως δηλώνει ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας κ. Γιώργος Δημαρέλος.
Πιο αναλυτικά τα έργα περιλαμβάνουν:
Φυτεμένα δώματα σε σχολεία
Πρόκειται για τα εξής έργα:
-Κατασκευή πράσινου δώματος στο κτίριο του 11ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και 14ου./73ου Νηπιαγωγείου του Δήμου Θεσσαλονίκης (5η Δημοτικής Κοινότητα, Οδός Αμαλίας), εμβαδού 770 τ.μ. Είναι προϋπολογισμού 204 χιλ. ευρώ.
-Κατασκευή πράσινου δώματος στο κτίριο του 13ου Δημοτικού Σχολείου και 9ου/15ου Νηπιαγωγείου (5η Δημοτική Κοινότητα), της οδού Βαλαγιάννη, εμβαδού 1.071τ.μ. Είναι προϋπολογισμού 273 χιλ. ευρώ.
-Εφαρμογή φυτεμένου δώματος 375 τ.μ. στο 32ο Νηπιαγωγείο-53ο Δημοτικό Σχολείο στην 3η Δημοτική Κοινότητα. Το έργο είναι προϋπολογισμού 120 χιλ. ευρώ.
-Εφαρμογή φυτεμένου δώματος 1.510 τ.μ. στο 26ο Γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης, στην 3η Δημοτική Κοινότητα. Είναι προϋπολογισμού 408 χιλ. ευρώ.
Σκοπός των παραπάνω έργων είναι η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής της πυκνοδομημένης περιοχής και της ενεργειακής συμπεριφορά του κτιρίου καθώς και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις προσφερόμενες δυνατότητες αύξησης της φυτοκάλυψης στον αστικό χώρο.
Διαμόρφωση σχολικών αυλών με βιοκλιματικά κριτήρια
-Διαμόρφωση σχολικής αυλής στο 2ο Γυμνάσιο – 31ο Λύκειο στην οδό Αναξιμάνδρου 79 στη Χαριλάου, συνολικής επιφάνειας 5.800 τ.μ.. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 740 χιλ. ευρώ, και θα αφορά νέες φυτεύσεις με φυτά ανθεκτικά στις αστικές μικροκλιματολογικές συνθήκες και με ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και συντήρηση (44 νέα δέντρα και 900 φυτά εδαφοκάλυψης), δημιουργία ενιαίας δαπεδόστρωσης με έγχρωμη άσφαλτο, διαμόρφωση κλίσεων δαπέδου, οργάνωση χώρων άθλησης, αντικατάσταση αθλητικού και αστικού εξοπλισμού, εγκατάσταση νέων φωτιστικών και προβολέων (για τα γήπεδα) τεχνολογίας LED.
-Διαμόρφωση της σχολικής αυλής του 27ου Δημοτικού Σχολείου στην οδό Καισαρείας 15 στην Κάτω Τούμπα, συνολικής επιφάνειας 3.197 τ.μ. Θα φυτευθούν 31 νέα δένδρα και 570 φυτά εδαφοκάλυψης. Επίσης προβλέπεται να γίνει άρση πολυμορφίας του χώρου με δημιουργία ενιαίας δαπεδόστρωσης, οργάνωση χώρων άθλησης με τη δημιουργία δυο γηπέδων (μίνι ποδοσφαίρου και μπάσκετ), αντικατάσταση αθλητικού εξοπλισμού, χωροθέτηση 3 νησίδων παιχνιδιού για βιωματικό παιχνίδι-αυτοσχεδιασμό και κατάλληλων για ΑμεΑ, εγκατάσταση νέων φωτιστικών και προβολέων για το γήπεδο τεχνολογίας LED. Το έργο είναι προϋπολογισμού 500 χιλ. ευρώ.
Ανάπλαση πλατείας Αγίου Σπυρίδωνα
Οι βασικοί στόχοι της μελέτης είναι η αναβάθμιση του υπαίθριου χώρου, η διαμόρφωση νέου πρασίνου με αύξηση του αριθμού των επιφανειών που καταλαμβάνει το υψηλό πράσινο (30 νέα δέντρα) και των φυτεύσεων (117 θαμνώδη, 1000 εποχικά είδη και 800 τμ χλοοτάπητα), η οπτική ενοποίηση όλων των κοινόχρηστων χώρων ώστε να δίνεται η αίσθηση μια διευρυμένη πλατείας, – η ενίσχυση της διαπερατότητα των εδαφών με αύξηση του μεγέθους των ημιδιαπερατών ή πλήρως διαπερατών επιφανειών με σκοπό τη μείωση της θερμότητας, η εγκατάσταση φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (LED), η δημιουργία υποδομών για την ασφαλή και πλήρη προσβασιμότητα των ΑμεΑ, η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών παραμονής με τη διαμόρφωση θέσεων ξεκούρασης και η προμήθεια και εγκατάσταση νέων υπαίθριων υποδομών. Το έργο είναι προϋπολογισμού 253492,49 ευρώ.
Αναπλάσεις πάρκων γειτονιάς
Αντικείμενο του έργου είναι α) Στο πάρκο επί της οδού Βαρώνου Χιρς και Γαμβέτα η προτεινόμενη διαμόρφωση εστιάζει κυρίως στην καλύτερη προσβασιμότητα και φωτισμό του χώρου, ώστε να γίνει πιο προσιτή η χρήση του από τους κατοίκους ως πέρασμα αλλά και ως ανάπαυση-στάση, β) Στο πάρκο επί της οδού Ορέστου-Μακεδονίας και Δελφών θα πραγματοποιηθούν ήπιες επεμβάσεις που στόχο έχουν να προσελκύσουν τον περαστικό να έρθει σε επαφή με το φυσικό στοιχείο περιπατώντας σε μονοπάτια μέσα στο χώρο πρασίνου. Ο προϋπολογισμό του έργου είναι 323.000.
Ανάπλαση πλατείας Μαβίλη
Ανάπλαση πλατείας Μαβίλη και των περιμετρικών οδών με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού, με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ.
Στόχος είναι η αναβάθμιση της εικόνας της περιοχής και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και η ανάδειξη του υφιστάμενου πρασίνου με τη διατήρηση όλων των αξιόλογων μεγάλων δένδρων και εμπλουτισμό του με νέες φυτεύσεις.
Ανάπλαση πάρκου Ν. Παπάζογλου (πρώην Αγ. Θεράποντα)
Στόχος του έργου είναι η ανάπλαση ενός αστικού πάρκου με μεγάλη επισκεψιμότητα, λόγω διεξαγωγής ετήσιων μουσικών εκδηλώσεων προς τιμή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και τραγουδιστή, Νίκου Παπάζογλου, αλλά και της γειτνίασής του με το 19ο Δημοτικό Σχολείο, τον ιερό ναό του Αγίου Θεράποντα και την τοπική αγορά της Κάτω Τούμπας. Το έργο είναι προϋπολογισμού 830.000 ευρώ.
Χώρος πρασίνου στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου-Βούλγαρη
Το έργο αφορά στη διαμόρφωση σε χώρο πρασίνου μιας έκτασης που σήμερα είναι αδιαμόρφωτος. Αντικείμενο του έργου είναι ο ανασχεδιασμός – διαμόρφωση του χώρου πρασίνου στην συμβολή των οδών Βούλγαρη και Παπαναστασίου βόρειο – ανατολικά του άλσους της Νέας Ελβετίας, στο Ο.Τ. 146 στην περιοχή Χαριλάου – Ν Ελβετία στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα, με επεμβάσεις που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση – διαμόρφωση ενός ενοποιημένου χώρου πρασίνου υπερτοπικής κλίμακας. Είναι προϋπολογισμού 990.000 ευρώ.
Ποδηλατόδρομοι
Αντικείμενο του έργου, με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ και με δικαιούχο τον Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι η υλοποίηση παρεμβάσεων στον υφιστάμενο άξονα ποδηλατόδρομου, που συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Θεσσαλονίκη (και αντιστρόφως), σε μία διαδρομή μήκους 6,2 χιλ., από το Μέγαρο Μουσικής έως και το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Ενδιάμεσοι σταθμοί θα είναι οι πλατείες Λευκού Πύργου, Αριστοτέλους και Ελευθερίας, που πρόκειται σύντομα να αναπλαστεί, καθώς και το Επιβατικό Λιμάνι, στο τμήμα που βρίσκεται στο οδόστρωμα, στις οδούς Ν. Κουντουριώτη- Σαλαμίνος – Πολυτεχνείου και Αναγεννήσεως. Προβλέπεται ακόμη η επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατόδρομων προς την περιοχή της Τούμπας και συγκεκριμένα η σύνδεση της Καυτατζόγλου με το Παπάφειο Ορφανοτροφείο και το παλιό Κλωστοϋφαντουργείο Υφανέτ, το οποίο σχεδιάζεται να διαμορφωθεί ως πολυχώρος πολιτισμού. Τελικός προορισμός θα είναι το πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο της πλατείας Μικρασιατικού και Θρακικού Πολιτισμού, μέσω των οδών Παπάφη και Κλεάνθους.
Μ.Κ.